![]() |
![]() |
![]() |
ΔΕΑ - Υπαξιωματικοί
Στον στρατό εκτός από τους απλούς στρατιώτες υπάρχουν και κληρωτοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, δηλαδή στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν την θητεία τους και τους έχει απονεμηθεί βαθμός. Σίγουρα το να είναι κάποιος βαθμοφόρος στον στρατό έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως και μειονεκτήματα. Καταρχήν ας δούμε τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί κάποιος να πάρει βαθμό στον στρατό, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
ΔΕΑ (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί)Καταρχήν όλοι όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον το Λύκειο έχουν πιθανότητες να γίνουν ΔΕΑ. Αυτό φαίνεται και στην πρόσκληση κατάταξης όπου όσοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου έχουν την ένδειξη ΥΕΑ (Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός). Επίσης πρέπει να έχουν σωματική ικανότητα Ι1 ή Ι2, να είναι πλήρους θητείας και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι έχουν τελειώσει απλώς το λύκειο και δεν επιθυμούν να γίνουν ΥΕΑ, δεν περνούν από τις απαραίτητες αθλητικές και ψυχοτεχνικές διαδικασίες. Οι υπόλοιποι (όσοι δηλαδή είναι απόφοιτοι ΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ) ακόμα και αν δεν το επιθυμούν υποχρεούνται να περάσουν από τις δοκιμασίες αυτές. Το αν είναι καλό ή όχι να είναι κανείς Δόκιμος είναι σχετικό, υπάρχουν κάποιοι που βάζουν "μέσο" για να γίνουν Δόκιμοι και κάποιοι άλλοι που βάζουν "μέσο" για να μην γίνουν. Παρακάτω ακολουθεί ένας συνοπτικός πίνακας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είναι κανείς Δόκιμος.
Υπαξιωματικοί Οι κληρωτοί υπαξιωματικοί έχουν τον βαθμό του Δεκανέα (παλαιότερα και του λοχία αλλά αποφασίστηκε από του λόχους υποψηφίων βαθμοφόρων να απονέμεται μόνο ο βαθμός του δεκανέα στο στρατό ξηράς). Δεν θα σε ρωτήσουν αν θες να γίνεις υπαξιωματικός αν και οι διαδικασίες με τις οποίες γίνεται κάποιος υπαξιωματικός διαφέρουν από σώμα σε σώμα. Σε άλλα σώματα η μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες της προτείνει αυτούς οι οποίοι είναι κατάλληλοι για υπαξιωματικοί ενώ σε κάποια άλλα ο βαθμός είναι άμεση συνάρτηση της ειδικότητας που θα λάβει κάποιος. Ωστόσο σε γενικές γραμμές για να γίνει κάποιος έφεδρος υπαξιωματικός πρέπει να είναι Σωματικής Ικανότητας Ι1 ή Ι2, πλήρους θητείας και να έχει τελειώσει Λύκειο. Σε αντίθεση όμως με τους Δόκιμους οι έφεδροι υπαξιωματικοί ΔΕΝ θεωρούνται στελέχη και δεν έχουν τις διευκολύνσεις που έχουν αυτά. Τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις τους διαφέρουν πολλές φορές από μονάδα σε μονάδα ανάλογα με τον διοικητή, υπάρχουν μονάδες στις οποίες οι υπαξιωματικοί δεν διαφέρουν σε τίποτα από έναν απλό στρατιώτη και άλλες στις οποίες οι υπαξιωματικοί περνούν ζωή και κότα. Σε γενικές, όμως γραμμές αυτά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα:
|