PDF Εκτύπωση E-mail

Πληροφορίες για την Πολεμική Αεροπορία

 

Η Πολεμική Αεροπορία ασφαλώς παίζει σημαντικό ρόλο στην Άμυνα της χώρας. Οι μόνιμοι που υπηρετούν σε αυτή πολλές φορές αναγκάζονται να ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε συνεχή ένταση καθώς  αναγκάζονται να  απογειώνονται για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη που εισβάλουν στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά οι κληρωτοί που υπηρετούν σε αυτή,  πολλές φορές θεωρούνται πιο ευνοημένοι σε σχέση με τους συναδέρφους τους του Στρατού Ξηράς. Σε γενικές γραμμές οι συνθήκες σε αυτή είναι καλύτερες, οι υπηρεσίες και οι άδειες το ίδιο. Φυσικά, όπως και σε κάθε όπλο ή σώμα οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα, τη θέση και τη μονάδα καθενός που υπηρετεί σε αυτή. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για την Πολεμική Αεροπορία.

Αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας

Η αποστολή της Π.Α. είναι η ανάπτυξη αεροπορικής ισχύος ικανής να συμβάλει στην αποτροπή, να διεξάγει άμεσα εντατικές και παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις, να διασφαλίζει την αεράμυνα της χώρας και να παρέχει αεροπορική προστασία.

Η Π.Α. υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των άλλων Κλάδων των Ε.Δ. διεξάγει επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας με σκοπό την υποστήριξη του πολιτικού τομέα και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων - συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό τη συμβολή στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι το ιεραρχικά ανώτατο επίπεδο διοίκησης του Κλάδου. Ο Αρχηγός ΓΕΑ προΐσταται αυτού ασκώντας πλήρη διοίκηση και έλεγχο σε όλο το πρoσωπικό, και τα μέσα της Π.Α. και έχει τη γενική ευθύνη για την αεράμυνα της χώρας.

Πληροφορίες για Στρατεύσιμους

Η κατάταξη των στρατευσίμων οπλιτών γίνεται στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης η οποία βρίσκεται στην Τρίπολη.

Μετά τη βασική τους εκπαίδευση των 25 ημέρων εκπαιδεύονται σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους σε διάφορα Κέντρα Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στη Δεκέλεια, στο Καβούρι και αλλού.

Κατόπιν μετατίθενται σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλη την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά γεγονός αποτελεί ότι η Πολεμική Αεροπορία στηρίζεται κυρίως στα μόνιμα στελέχη της, τα οποία καλούνται να φέρουν σε αποστολή το δύσκολο έργο τους.

Σύντομο Ιστορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

Η πρώτη πτήση αεροσκάφους στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1912 ενώ στις 13 Μαΐου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση πολεμικού αεροσκάφους από τον υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο. Το πολεμικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε ήταν τύπου Henry Farman.

Τα πολεμικά αεροπλάνα σε πραγματικές συνθήκες πολέμου χρησιμοποιήθηκαν την ίδια χρονιά στους Βαλκανικούς πολέμους ενώ δράση, σε συνεργασία με τους συμμάχους, ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τότε ήταν που άρχισαν να δημιουργούνται και οι πρώτες Μοίρες πολεμικών αεροσκαφών. Περιπολίες, νυχτερινές φωτογραφίες, συλλογή πολύτιμων πληροφοριών και προσβολή εχθρικών χαρακωμάτων ήταν μέσα στο έργο των πιλότων των αεροσκαφών αυτών.

Η ελληνική αεροπορία συμμετείχε ενεργά με τέσσερις μοίρες και την περίοδο 1919- 1922 με τις ελληνικές επιχειρήσεις στο μικρασιατικό μέτωπο.

Το 1930 η Πολεμική Αεροπορία καθιερώθηκε ως αυτοτελής κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ στο μεταξύ συνεχιζόταν η ανανέωση του στόλου της.

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Πολεμική Αεροπορία προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα, καθώς εμπόδισε την δράση των υπεράριθμων αεροσκαφών της ιταλικής αεροπορίες ενώ αντιμετώπισε και τη γερμανική αεροπορία. Ακόμα και στο Κάιρο και την Παλαιστίνη όπου είχαν καταφύγει οι ελληνικές δυνάμεις μετά την γερμανική εισβολή η Πολεμική Αεροπορία ανασυγκροτείται και οργανώνει Κέντρα Εκπαίδευσης.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παίρνουν μέρος και στον πόλεμο της Κορέας.

Ουσιαστική ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουμε τη δεκαετία του 1950 με ανασυγκρότηση της οργανωτικής δομής της, τη δημιουργία νέων μονάδων και την αγορά νέων αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία είναι εξοπλισμένη με αεροσκάφη τρίτης γενιάς όπως Mirage 2000, F-16 Block 50, f-16 C/D Block 30 ενώ αναμένονται και νέα αεροσκάφη να προστεθούν στον εξοπλισμό της.

 

Το σήμα της Πολεμικής Αεροπορίας

Η 124 ΠΒΕ

Αεροπλάνα F-4 και F-16

 

Συνεισφορά

Ευχαριστούμε για τη δωρεά σας

Amount: 

Δημοσκόπηση

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μέσο για να περάσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σας θητείας;
 

Ώρα

Ulti Clocks content

Αναζήτηση

ΘΗΤΕΙΑ, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting