• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

250 εκατομμύρια μάς στοιχίζουν οι ειρηνευτικές αποστολές...

A

admin

Guest
Διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρω στοιχίζει ετησίως στο Πεντάγωνο η συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές και οι στρατιωτικές συνεργασίες που έχει με κράτη του ενδιαφέροντος της. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκε στο θέμα αυτό τονίζοντας τη σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα η Ελλάδα να είναι παρούσα δυναμικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αν και η χώρα μας γεωγραφικά είναι ένα μικρό κράτος, βρίσκεται σε μία σημαντική γεωπολιτική θέση που δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τα οφέλη που προσδοκά η χώρα μας είναι να έχει απήχηση και ειδικό βάρος η φωνή της Ελλάδος που προασπίζεται την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί να αφεθεί η Τουρκία με τη δύναμη των στρατευμάτων της να πιέζει στην άσκηση μίας σοβινιστικής πολιτικής εις βάρος των κρατών της περιοχής και του δικαίου. Ισως αν δεν υπήρχε η Τουρκία ως γείτονας να μη χρειαζόταν να συμμετέχει η Ελλάδα τόσο ενεργά στο διεθνές προσκήνιο με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Η νατοϊκή παρουσία στην επιχείρηση ανασυγκρότησης της Αλβανίας, που χρονολογείται από το 1997, στοιχίζει ετησίως 4 εκ. ευρω.

• Η Ελληνική Δύναμη στο Κόσοβο κόστισε το 2005 περίπου 24 εκ. ευρώ.

• Η παροχή κινητής νοσηλευτικής μονάδας και η δύναμη στο Αφγανιστάν στοίχισε 40 εκατ. ευρώ πέρυσι.

• Η ναυτική δύναμη του Π.Ν. στη νατοϊκή επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας στη Ν.Α. Μεσόγειο έφθασε τα 59 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την οικονομική μας συνεισφορά στις επιχειρήσεις του Ιράκ και τις δαπάνες για κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τις στρατιωτικές συνεργασίες με άλλα κράτη και πολλά άλλα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
Πηγή Εφ. Αδέσμευτος Τύπος 07/04/2006


Ενιδαφέροντα τα στοιχεία του Υπουργείου. Δεχόμαστε όσα λέει το υπουργείο για την αναγκαιότητα των ειρηνευτικών αποστολών. Μήπως όμως θα έπρεπε να δωθούν και κάποια χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων καθώς υπάρχουν ακόμα μονάδες και φυλάκια των οποίων η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη;
 
Top