• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

9,5 μήνες Οπλίτης Ιατρός

Ανοίγω το θέμα με αφορμή το TIPS για την επίσκεψη στο γιατρό της μονάδας +αναρρωτικές του αγαπητού Υγειονομικάριου, αναρτήσεις του οποίου με έχουν πραγματικά βοηθήσει στο παρελθόν. Αν και "σειρούλα" δεν τον έχω γνωρίσει παρά μόνο μέσω του φόρουμ. Ξεκαθαρίζω ότι η παρούσα ανάρτηση δεν αποτελεί "απάντηση" στα όσα ο Υγειονομικάριος έχει γράψει, και ότι προφανώς δεν επιδιώκω οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεση, αλλά ορισμένα εκ των γραφομένων αν μη τι άλλο χρήζουν συζήτησης. (Το "Tips..." είναι κλειδωμένο και γι' αυτό άνοιξα νέο θέμα, επίσης δεν ενετόπισα κάποιο άλλο θέμα σχετικό. Όπως πάντα είναι στην ευχέρεια των διαχειριστών να το μετακινήσουν όπου νομίζουν!)


Μία από τις πλέον διαδεδομένες απόψεις, αυτή του κακού διοικητή που δασκαλεύει τον γιατρό να μη βγάζει ΕΥ, δεν ισχύει τουλάχιστον στον βαθμό που νομίζουν ορισμένοι. Η καριέρα ενός διοικητή θα καεί οριστικά όχι αν οποιοσδήποτε εκ των κληρωτών του πάθει ο,τιδήποτε, αλλά ακόμα κι αν υποστηρίξει έστω ότι έπαθε κάτι. Θα πει κανείς ότι έτυχε να πέσω εγώ σε "καλούς", όμως το παραπάνω το γράφω μετά λόγου γνώσεως. Ο πλέον "παράξενος" απλά θα επιδιώξει να εξακριβώσει ο... ίδιος πόσο άρρωστος είναι ο "άρρωστος", και αυτό μάλλον για τα στελέχη (ιδίως ΕΠΟΠ που συχνάζουν στα ιατρεία, κυρίως τις Παρασκευές...). Οι περισσότεροι Διοικητές τρέμουν μη συμβεί κάτι. Και αν κλωτσήσουν, με το που θα ακούσουν ότι ή πρέπει να συγκαλέσουν υγειονομική επιτροπή από στρατιωτικό νοσοκομείο ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την υγεία του στρατιώτη που βγήκε ΕΥ για να το ακυρώσουν, κάνουν πίσω. Είτε για να μην εκτεθούν, είτε στη δεύτερη περίπτωση γιατί δεν έχουν τα κότσια να αναλάβουν την ευθύνη (που ο γιατρός έχει αυτομάτως επωμισμένη).

Σε σχέση με τον πληθυντικό: ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν πήγα στην πρώτη μονάδα μου ήταν το να κόψω τον πληθυντικό. Δε λέω ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά, προσωπικά καθαρά, έβρισκα υποκριτικό και εκνευριστικό το να μου μιλούν οι άλλοι φαντάροι στον πληθυντικό, μόνο και μόνο επειδή έβγαλα τη συγκεκριμένη σχολή. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν παιδιά που επιμένουν να με βλέπουν διπλό. Όσο δίκιο έχει ο Υγειονομικάριος στο ότι ο ιατρός αν και φανταράκι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, άλλο τόσο άδικο πιστεύω ότι έχει στο συγκεκριμένο σημείο, για έναν απλό λόγο: και ο γιατρός πρέπει να αποτελεί κομμάτι της μονάδας, πρέπει να είναι δίπλα στους στρατιώτες (κυρίως) κάθε μέρα και όχι να τους βλέπει μόνο όταν χρειάζονται φάρμακα ή για να γλιτώσουν μια υπηρεσία. Και αυτό σημαίνει ότι η απόσταση ανάμεσα στον εκάστοτε εξεταζόμενο και τον γιατρό δεν μπορεί να είναι αυτή που θα είναι άυριο όταν θα έρχονται στο ιατρείο μας. Ο στρατιώτης πρέπει να εμπιστεύεται τον γιατρό και να τον σέβεται, επειδή ο ίδιος αποπνέει σεβασμό, και όχι για να τον καλοπιάσει και να τον βγάλει ΕΥ. Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή στις επόμενες σειρές γιατρών αυτό θα τους έλεγα: βγείτε από το ιατρείο, χαραμίστε και καμιά εξοδό σας για να ασχοληθείτε με τους φαντάρους σας. Δε χαρίζετε χρόνο στον Στρατό. Έρχεστε κοντά σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται το ίδιο αν όχι περισσότερο από εσάς, με τη διαφορά ότι ανάμεσα σε αυτούς μπορεί κάποιος να σας χρειάζεται.

Ρομαντικά όλα αυτά, μέχρι αηδίας; Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο ρόλος μας στον στρατό. Οι παθήσεις που έχουμε να γιατρέψουμε απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις γνώσεις που η γιαγιά ή η μάνα μας διαθέτει στο έπακρον, λόγω εμπειρίας! Πιο πολύ η υπογραφή και η σφραγίδα μας χρειάζεται (ή χειρότερα απλά να υπάρχουμε) παρά οι γνώσεις μας. Η διαφορά του καλού από τον κακό γιατρό στον στρατό είναι το πόσο ασχολείται και νοιάζεται για τους ανθρώπους του. Με 9,5 μήνες εδω μέσα, μέσα από δυσκολίες που λίγοι γιατροί περνάνε, μπορώ να το πω: η μόνη, ναι η μόνη, πραγματική προσφορά μου είναι ότι κάθε φαντάρος νιώθει την ασφάλεια ότι θα βρει δυο αυτιά ανοιχτά για να τον ακούσουν. Και τρόμαξα όταν κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν αυτό για κάποια παιδιά με πραγματικά προβλήματα, που ενδεχομένως να είχαν υπερτιμήσει τις δυνατότητές μου.

Από τις τριάντα μέρες του μήνα βγάλτε άδειες, υπηρεσίες σε κανένα ΣΤΕΠ, υγειονομική κάλυψη σε κάποια βλακώδη διαδικασία (βολή, παραλαβή καυσίμων ή... κρεάτων, εξουδετέρωση ναρκών και δε συμμαζεύεται)... Αν δε θυσιάσουμε και κάποιες δικές μας ώρες για να γνωριστούμε με τους φαντάρους της μονάδας μας, όχι μόνο στον πληθυντικό θα μας μιλάνε, αλλά δε θα μας ξέρουνε παρά μόνο από το γελοίο κράνος μας. Κάθε στρατιώτης που μπαίνει στο ιατρείο και νοιάζεται για τυπικούρες, δε νιώθει άνετα ώστε να μιλήσει ανοιχτά. Αυτή είναι η δουλειά μας, να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να βγάλουν ανώδυνα τη θητεία τους, όχι από το γελοίο φόβο "μην αυτοκτονήσουν" (αυτό είναι για τους διοικητές εφιάλτης, όχι για εμάς), αλλά για να μας νιώθουν διαρκώς δίπλα τους.

Στα πιο πεζά του πώς θα βγείτε ΕΥ, αν θέλετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του αγαπητού Υγειονομικάριου και πέσετε πάνω μου ατυχήσατε. Ο γιατρός που σέβεται τους υπολοίπους στρατιώτες της μονάδας του δεν εκμεταλλεύεται τον τίτλο του για να του ψήσουν εκτός σειράς το τοστ στο ΚΨΜ, ούτε για ένα τζάμπα φραπεδάκι, και, πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να ανταποδώσει τέτοιες χειρονομίες αβροφροσύνης.

Επίσης, όπως αμέσως καταλαβαίνουν όλοι, στον στρατό δεν μπορείς να απαιτήσεις τίποτα. Η φράση του Υγειονομικάριου "Αν έχεις πυρετό και ο γιατρός δε σε κρίνει Ε.Υ. έχεις δικαίωμα να το απαιτήσεις" ούσα τόσο αξιωματικά διατυπωμένη προβλέπεται από κάποιον κανονισμό; Και με ποιο όριο θερμοκρασίας;

Έχοντας εκνευριστικά πολλές γραφειοκρατικές γνώσεις σας δηλώνω υπευθύνως ότι μόνος αρμόδιος για να σας βγάλει ΕΥ είναι ο γιατρός και κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει γι' αυτό. Ο ΑΥΔΜ μπορεί να ζητήσει να σας απαλλάξουν από την υπηρεσία σας, αλλά ΕΥ δε βγάζει. Όσο για το αν μπορείτε να απαιτήσετε να βγείτε ΕΥ επειδή έχετε πυρετό, μπορείτε να το κάνετε, όσο και το να απαιτήσετε από τον διοικητή σας άδεια για την κηδεία της γιαγιάς σας... Αν ο γιατρός είναι σωστός δε θα περιμένει να το ζητήσετε, αλλά αν δεν είναι δεν μπορείτε να του το επιβάλλετε. Εκτός των άλλων ένα εικοσάχρονο παιδί σε καλή γενική κατάσταση με δεκατική πυρετική κίνηση και υπηρεσία θαλαμοφύλακα δεν έχει λόγο να βγει ΕΥ... Με άλλα λόγια το ιατρείο δεν είναι μπακάλικο, στο 37,6 ΕΥ, στο 38 ΕΥ δυο μέρες, στο 40 νοσοκομείο. Ο γιατρός εξετάζει και κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχει μπροστά του, ξαναεξετάζει και αλλάζει γνώμη. Αυτός έχει την ευθύνη και τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται.

Και για να μιλήσουμε καθαρά: δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να δουλέψετε τον γιατρό, ειδικά αν αυτός έχει ξοδέψει λίγο από τον "πολύτιμο" χρόνο του για να ασχοληθεί με τη μονάδα και να μάθει πρόσωπα και πράγματα. Σας έχει κόψει όχι απλά από την πρώτη στιγμή που μπαίνετε στο ιατρείο, αλλά και με το που σας βλέπει να πλησιάζετε από το παράθυρο. Το μόνο που μας τσατίζει είναι το δούλεμα. Για να μην αναφερθώ στο πόσες σκέψεις περνάνε από το μυαλό ενός άπειρου γιατρού... Μπείτε στο ιατρείο και μιλήστε με ευγένεια, αλλά και με αξιοπρέπεια και ευθύτητα: θέλω μια μέρα ΕΥ γιατί κουράστηκα από την άσκηση, γιατί χώρισα με την γκόμενα και δεν είμαι καλά, γιατί μάλωσα με τον μαλάκα τον επιλοχία και είμαι 7 μέσα... Αν ο γιατρός ξέρει τι του γίνεται ίσως να μη χρειαστεί να του πείτε και τίποτα. Για την ιστορία δεν έχω βγάλει ούτε μία φορά ΕΥ για απλή γαστρεντερίτιδα (δηλαδή εμετό και διάρροια), ούτε μία φορά. Και δεν είμαι από αυτούς που μοιράζουν τα Εντεροσεπτόλ και τα Πριμπεράν (οι γιατροί καταλαβαίνουν τι εννοώ) σαν καραμέλες. Οδηγίες, επανεξέταση και ένα τηλεφώνημα στα μαγειρεία για πιλαφάκι. Δηλαδή όταν σας πιάνει κόψιμο στο σπίτι σας τι κάνετε; Αυτό όμως προϋποθέτει την ανάληψη μιας ευθύνης: ότι ο γιατρός θα είναι εκεί αν η περίπτωση είναι σοβαρή. Αν απλά θέλει να βγει εξοδούχος, το ΕΥ είναι το εύκολο...

Σε αυτό το "εξοδούχος" επιμένω πολύ. Οι γιατροί δεν είναι απλοί φαντάροι. Δεν κάνουν υπηρεσίες (παρά μόνο σε ορισμένα ΣΤΕΠ), απέχουν της εκπαίδευσης, μπορούν να βγουν όποτε θέλουν, κανονικά δεν πρέπει να χρεώνονται ούτε καν όπλο! Όλα αυτά υπάρχουν διότι θεωρούνται πολύτιμοι. Αν το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα φύγουν από τη μονάδα, τα κακεντρεχή ζηλόφθονα σχόλια των υπολοίπων είναι δίκαια.

Έχουμε αναλάβει μια ευθύνη. Όχι για τον περίφημο "όρκο" που δώσαμε, ξέρουμε ότι δε μας δεσμεύει και τόσο όσο κάποιοι νομίζουν..! Ούτε από τον φόβο μη μας πεθάνει ή αυτοκτονήσει κανένας... Η ευθύνη μας, το ξαναλέω, είναι να είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται και οι ανάγκες του να είναι η προτεραιότητά μας, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τις δικές μας.

Είπαμε, ρομαντικές αηδίες. Μέχρι κάποιοι να καταλάβουν τι εννοώ, είτε από τη θέση του γιατρού, είτε όχι...

Και φτάνω στο κυριότερο: τι εξυπηρετούν ακριβώς οι οδηγίες και οι συμβουλές για το πώς θα δουλέψει κάποιος τον γιατρό, πώς θα βγει ΕΥ ή θα πάρει αναρρωτική;

"Τι λες ρε στρατόκαυλε" θα σχολιάσει κανείς! Κι όμως. Κάθε άλλο παρά απήλαυσα τη θητεία μου και το πόσο άσχημα κατάφερα να περάσω μόνο από την ανυπαρξία βύσματος μπορεί να εξηγηθεί. Υποστηρίζω δε ανοικτά τη γενναία περικοπή της θητείας αν όχι την ίδια την κατάργησή της. Η λογική της λούφας όμως με εξοργίζει. Και εξηγούμαι.

Γιατί καταταχθήκαμε; Επειδή είναι υποχρεωτικό; Μέγα λάθος. Η θητεία ουσιαστικά είναι προαιρετική, όποιος δε θέλει τη σκαπουλάρει. Γιατί λοιπόν παρουσιαστήκαμε αν όχι για μια αξιοπρέπεια; Για να αποφύγουμε την ξεφτίλα του Ι5 (δεν κατακρίνω κανέναν, στη λογική όσων τελικά κατατάσσονται μπαίνω) ή, όπως κάποιος με πραγματικά προβλήματα προσαρμογής μου είπε "για να μπορεί να κυκλοφορήσει η μάνα μου στον δρόμο"; (αν και αυτό το τελευταίο το βρήκα υπερβολικό...)

Αφού λοιπόν στο ζύγισμα που κάναμε θεωρήσαμε θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού το να υπηρετήσουμε ας μην ξεφτιλιζόμαστε γι' αυτόν τον έναν χρόνο. Δε χρειάζεται ούτε να κλαίγεστε, ούτε να χτυπιέστε, ούτε να παριστάνετε τους άρρωστους και να ξεφτιλίζεστε με καραγκιοζλίκια. Για μια σκοπιά λιγότερη δεν αξίζει τον κόπο. Δεν μπορείτε να υποκριθείτε τόσο καλά (αν ναι, χαλάλι σας).

Κάθε λουφάρισμα του καθενός εξ ημών δεν αποτελεί ούτε πράξη αντίστασης, ούτε χτύπημα στον στρατό. Χώσιμο κάποιου συναδέλφου είναι. Που μπορεί αύριο να κάνει το ίδιο και να κάνετε εσείς τις σκοπιές του. Γι' αυτό και θέλησα να δώσω την άλλη όψη με αυτήν την ανάρτηση, αν και καταλαβαίνω πόσο αλλόκοτα φαίνονται τα παραπάνω...
 

tethoras

New member
Καλά όλα αυτά αλλά το όλο θέμα με τους οπλίτες ιατρούς έχει πάρει παραπάνω διαστάσεις απο όσο θα έπρεπε, στην δική μου μονάδα τουλάχιστον οι γιατροί που πέρασαν δεν το σκεφτόντουσαν πολύ(εως καθόλου) να σε στείλουν ΣΤΕΠ για το οτιδήποτε,οπότε και οι ευθύνες τους αυτομάτως πηγαίναν στο μηδέν και μεταβιβάζονταν, αλλά απολάμβαναν φυσικά όλα τα προνόμια του καθησιού.Επίσης το όλο θέμα με τον σεβασμό προς τον γιατρό της μονάδας έχει ένα υπεροπτικό ύφος, δηλαδή στους ΔΕΑ που είναι αξιωματικοί τι έπρεπε να κάνουμε; Εδώ μιλάγαμε σε αυτούς στον ενικό και χαλαρά,πόσο μάλλον στον γιατρό που είναι στρατιώτης στον βαθμό,σιγά μην βαράγαμε και προσοχή(αναφέρομαι στο post του υγειονομικάριου), ο γιατρός αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της μονάδος επειδή προστατεύει το βασικότερο αγαθό του ανθρώπου, αλλά πιστεύω τον ίδιο σεβασμό αξίζουν όλοι όσοι εργάζονται πραγματικά στην μονάδα, και ο γιατρός και αυτός που κουβάλαγε τα 50άρια και σκέπαζε τα άρματα στους 40 βαθμούς και όσοι λιώσαν στις υπηρεσίες, ενώ ο γιατρός ήταν στο αναρρωτήριο και την λούφαρε(με το δίκιο του).Και θέλω να σταθώ και σε μία άλλη πρόταση οι βολές και οι ασκήσεις δεν είναι βλακώδεις διαδικασίες είναι αυτό που θα έπρεπε να διδάσκει ο στρατός και όχι το πώς την βολέψουμε και σήμερα.

Φιλικά.
 
δηλαδή στους ΔΕΑ που είναι αξιωματικοί τι έπρεπε να κάνουμε;
Ίσως να σου φανεί παράξενο αλλά με βάση "τεχνικές οδηγίες" που είχα βρει στο ιατρείο της προηγούμενης μονάδας μου, ο τίτλος του ιατρού αποτελεί κάτι σα βαθμό. Εν αγνοία σου το έθεσες σωστά, θυμάμαι αυτούσια τη φράση: "υπό το πνεύμα του κγ σχετικού ο γραφέας ιατρός άνευ ειδικότητος (οπλίτης ιατρός) θεωρείται ως ο δόκιμος υγειονομικού, ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται και των αυτών προνομίων να απολαμβάνει". Το γιατί έχει αποτυπωθεί τόσο ζωηρά η φράση στη μνήμη μου το αντιλαμβάνεσαι (!), δε θυμάμαι ποιας ΤΑΞΥΠ ήταν το έγγραφο, ούτε το περίφημο "κγ σχετικό" το οποίο ήταν παλιό (νομίζω του 1979) αλλά δε βρήκα νεότερο που να το καταργεί. Πολλοί από μας γίνονται και ανθυπολοχαγοί (δες και την απάντηση στην τελευταία ερώτηση εδώ: http://www.thiteia.org/faq-after.htm).

Για μένα αυτή η μπαρούφα δε λέει τίποτα. Εκεί μου βαρούσαν προσοχές. Χτυπούσαν την πόρτα στο Ιατρείο, πατάγαν προσοχή (να ραγίζουν τα πατώματα) και έλεγαν την απίστευτη φράση "Κύριε γιατρέ επιτρέπεται;"!!! Αυτά κοπήκαν παρότι είχα τη φήμη του αγρίου... δικαίως. Άγριος, ναι, δίκαιος, ελπίζω, μαλάκας, όχι.

οι βολές και οι ασκήσεις δεν είναι βλακώδεις διαδικασίες
Δεν υπονόησα κάτι τέτοιο. Όμως ο γιατρός απασχολείται με την υγειονομική κάλυψη δραστηριοτήτων άλλων μονάδων, με τον ρόλο του να περιορίζεται απλά στο να παρίσταται. Άντε στις βολές μοιράζουμε και βαμβάκια σε όσους (κακώς) ξεχάσαν τις ωτασπίδες τους. Αυτό είναι το βλακώδες. Και αν οι γιατροί απλά κοιτάνε να πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους, το μόνο που φαίνεται είναι ότι... όλη η μέρα τους περνάει παίζοντας φιδάκι στο φορειοφόρο...
 

kleo

New member
Δημήτρη μακάρι να υπήρχαν και άλλα άτομα σαν και εσένα στον στρατό, συμφωνώ απόλυτα, αυτά να τα ακούσουν κάποιοι άλλοι που έχουν βαθμό ή ακόμη και να μην έχουν και να είναι απλώς παλιοσειρές και στραγγίζουν τους δικούς μας στα καψώνια και άλλες τέτοιες βλακείες. Μακάρι να ήσουν Αυλώνα.
 

ygeionomikarios

New member
Dimitri Salonica synadelfe 8a sou apanthsw se ola osa egrapses otan vrw ligo xrono! Pantws mia prwth frash einai oti den eipes kati diaforetiko apo ayta pou eipa egw. Apla esy perigrafeis mia ideath katastash enw egw mia pio realistikh katastash. Oso gia kapoia sxolia peri tost kai frappe 8a elega oti einai mallon astoxa. Kane mou th xarh omws kai diavase ligo pio prosektika to post mou giati grafeis kai orismenes anakriveies.
 
Υγειονομικάριε, δεν περιγράφω καθόλου ιδεατές καταστάσεις, αλλά τους 9,5 μήνες της θητείας μου. Μην ξεχνάς ότι οι συνθήκες και οι απαιτήσεις από μονάδα σε μονάδα είναι πολύ διαφορετικές, και όποιος είναι σωστός οφείλει να βάλει στην άκρη την "καλοπέρασή" του, χωρίς αυτό να δείχνει αυταρέσκεια. Αν μπορούσα κι εγώ να διαλέξω, θα προτιμούσα "εύκολες" μονάδες και όχι αυτές που με στείλανε. Το τι είναι ιδεατό και πόσο τα ιδεατά μπορούν να εφαρμοστούν είναι θέμα του καθενός.

Θα σου ζητήσω κι εγώ να ξαναδιαβάσεις το ποστ. Και θα καταλάβεις ότι δεν έχεις λόγο να μου "απαντήσεις" σε τίποτα. Την εμπειρία μου με στόχο να βοηθήσω τις επόμενες σειρές να καταλάβουν ότι αξίζει να βγάλουν τη θητεία τους με υπευθυνότητα, ότι δεν κάνουν "χάρη" σε κανέναν, περιέγραψα. Αν ήθελα αντιπαραθέσεις θα μπορούσα να είμαι πολύ πιο οξύς, πίστεψέ με...
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="dimitris-salonica"]Ανοίγω το θέμα με αφορμή το TIPS για την επίσκεψη στο γιατρό της μονάδας +αναρρωτικές του αγαπητού Υγειονομικάριου, αναρτήσεις του οποίου με έχουν πραγματικά βοηθήσει στο παρελθόν. Αν και "σειρούλα" δεν τον έχω γνωρίσει παρά μόνο μέσω του φόρουμ. Ξεκαθαρίζω ότι η παρούσα ανάρτηση δεν αποτελεί "απάντηση" στα όσα ο Υγειονομικάριος έχει γράψει, και ότι προφανώς δεν επιδιώκω οποιουδήποτε είδους αντιπαράθεση, αλλά ορισμένα εκ των γραφομένων αν μη τι άλλο χρήζουν συζήτησης. (Το "Tips..." είναι κλειδωμένο και γι' αυτό άνοιξα νέο θέμα, επίσης δεν ενετόπισα κάποιο άλλο θέμα σχετικό. Όπως πάντα είναι στην ευχέρεια των διαχειριστών να το μετακινήσουν όπου νομίζουν!)


Μία από τις πλέον διαδεδομένες απόψεις, αυτή του κακού διοικητή που δασκαλεύει τον γιατρό να μη βγάζει ΕΥ, δεν ισχύει τουλάχιστον στον βαθμό που νομίζουν ορισμένοι. Η καριέρα ενός διοικητή θα καεί οριστικά όχι αν οποιοσδήποτε εκ των κληρωτών του πάθει ο,τιδήποτε, αλλά ακόμα κι αν υποστηρίξει έστω ότι έπαθε κάτι. Θα πει κανείς ότι έτυχε να πέσω εγώ σε "καλούς", όμως το παραπάνω το γράφω μετά λόγου γνώσεως. Ο πλέον "παράξενος" απλά θα επιδιώξει να εξακριβώσει ο... ίδιος πόσο άρρωστος είναι ο "άρρωστος", και αυτό μάλλον για τα στελέχη (ιδίως ΕΠΟΠ που συχνάζουν στα ιατρεία, κυρίως τις Παρασκευές...). Οι περισσότεροι Διοικητές τρέμουν μη συμβεί κάτι. Και αν κλωτσήσουν, με το που θα ακούσουν ότι ή πρέπει να συγκαλέσουν υγειονομική επιτροπή από στρατιωτικό νοσοκομείο ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την υγεία του στρατιώτη που βγήκε ΕΥ για να το ακυρώσουν, κάνουν πίσω. Είτε για να μην εκτεθούν, είτε στη δεύτερη περίπτωση γιατί δεν έχουν τα κότσια να αναλάβουν την ευθύνη (που ο γιατρός έχει αυτομάτως επωμισμένη).

Σε σχέση με τον πληθυντικό: ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν πήγα στην πρώτη μονάδα μου ήταν το να κόψω τον πληθυντικό. Δε λέω ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά, προσωπικά καθαρά, έβρισκα υποκριτικό και εκνευριστικό το να μου μιλούν οι άλλοι φαντάροι στον πληθυντικό, μόνο και μόνο επειδή έβγαλα τη συγκεκριμένη σχολή. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν παιδιά που επιμένουν να με βλέπουν διπλό. Όσο δίκιο έχει ο Υγειονομικάριος στο ότι ο ιατρός αν και φανταράκι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, άλλο τόσο άδικο πιστεύω ότι έχει στο συγκεκριμένο σημείο, για έναν απλό λόγο: και ο γιατρός πρέπει να αποτελεί κομμάτι της μονάδας, πρέπει να είναι δίπλα στους στρατιώτες (κυρίως) κάθε μέρα και όχι να τους βλέπει μόνο όταν χρειάζονται φάρμακα ή για να γλιτώσουν μια υπηρεσία. Και αυτό σημαίνει ότι η απόσταση ανάμεσα στον εκάστοτε εξεταζόμενο και τον γιατρό δεν μπορεί να είναι αυτή που θα είναι άυριο όταν θα έρχονται στο ιατρείο μας. Ο στρατιώτης πρέπει να εμπιστεύεται τον γιατρό και να τον σέβεται, επειδή ο ίδιος αποπνέει σεβασμό, και όχι για να τον καλοπιάσει και να τον βγάλει ΕΥ. Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή στις επόμενες σειρές γιατρών αυτό θα τους έλεγα: βγείτε από το ιατρείο, χαραμίστε και καμιά εξοδό σας για να ασχοληθείτε με τους φαντάρους σας. Δε χαρίζετε χρόνο στον Στρατό. Έρχεστε κοντά σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται το ίδιο αν όχι περισσότερο από εσάς, με τη διαφορά ότι ανάμεσα σε αυτούς μπορεί κάποιος να σας χρειάζεται.

Ρομαντικά όλα αυτά, μέχρι αηδίας; Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο ρόλος μας στον στρατό. Οι παθήσεις που έχουμε να γιατρέψουμε απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις γνώσεις που η γιαγιά ή η μάνα μας διαθέτει στο έπακρον, λόγω εμπειρίας! Πιο πολύ η υπογραφή και η σφραγίδα μας χρειάζεται (ή χειρότερα απλά να υπάρχουμε) παρά οι γνώσεις μας. Η διαφορά του καλού από τον κακό γιατρό στον στρατό είναι το πόσο ασχολείται και νοιάζεται για τους ανθρώπους του. Με 9,5 μήνες εδω μέσα, μέσα από δυσκολίες που λίγοι γιατροί περνάνε, μπορώ να το πω: η μόνη, ναι η μόνη, πραγματική προσφορά μου είναι ότι κάθε φαντάρος νιώθει την ασφάλεια ότι θα βρει δυο αυτιά ανοιχτά για να τον ακούσουν. Και τρόμαξα όταν κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν αυτό για κάποια παιδιά με πραγματικά προβλήματα, που ενδεχομένως να είχαν υπερτιμήσει τις δυνατότητές μου.

Από τις τριάντα μέρες του μήνα βγάλτε άδειες, υπηρεσίες σε κανένα ΣΤΕΠ, υγειονομική κάλυψη σε κάποια βλακώδη διαδικασία (βολή, παραλαβή καυσίμων ή... κρεάτων, εξουδετέρωση ναρκών και δε συμμαζεύεται)... Αν δε θυσιάσουμε και κάποιες δικές μας ώρες για να γνωριστούμε με τους φαντάρους της μονάδας μας, όχι μόνο στον πληθυντικό θα μας μιλάνε, αλλά δε θα μας ξέρουνε παρά μόνο από το γελοίο κράνος μας. Κάθε στρατιώτης που μπαίνει στο ιατρείο και νοιάζεται για τυπικούρες, δε νιώθει άνετα ώστε να μιλήσει ανοιχτά. Αυτή είναι η δουλειά μας, να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να βγάλουν ανώδυνα τη θητεία τους, όχι από το γελοίο φόβο "μην αυτοκτονήσουν" (αυτό είναι για τους διοικητές εφιάλτης, όχι για εμάς), αλλά για να μας νιώθουν διαρκώς δίπλα τους.

Στα πιο πεζά του πώς θα βγείτε ΕΥ, αν θέλετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές του αγαπητού Υγειονομικάριου και πέσετε πάνω μου ατυχήσατε. Ο γιατρός που σέβεται τους υπολοίπους στρατιώτες της μονάδας του δεν εκμεταλλεύεται τον τίτλο του για να του ψήσουν εκτός σειράς το τοστ στο ΚΨΜ, ούτε για ένα τζάμπα φραπεδάκι, και, πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να ανταποδώσει τέτοιες χειρονομίες αβροφροσύνης.

Επίσης, όπως αμέσως καταλαβαίνουν όλοι, στον στρατό δεν μπορείς να απαιτήσεις τίποτα. Η φράση του Υγειονομικάριου "Αν έχεις πυρετό και ο γιατρός δε σε κρίνει Ε.Υ. έχεις δικαίωμα να το απαιτήσεις" ούσα τόσο αξιωματικά διατυπωμένη προβλέπεται από κάποιον κανονισμό; Και με ποιο όριο θερμοκρασίας;

Έχοντας εκνευριστικά πολλές γραφειοκρατικές γνώσεις σας δηλώνω υπευθύνως ότι μόνος αρμόδιος για να σας βγάλει ΕΥ είναι ο γιατρός και κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει γι' αυτό. Ο ΑΥΔΜ μπορεί να ζητήσει να σας απαλλάξουν από την υπηρεσία σας, αλλά ΕΥ δε βγάζει. Όσο για το αν μπορείτε να απαιτήσετε να βγείτε ΕΥ επειδή έχετε πυρετό, μπορείτε να το κάνετε, όσο και το να απαιτήσετε από τον διοικητή σας άδεια για την κηδεία της γιαγιάς σας... Αν ο γιατρός είναι σωστός δε θα περιμένει να το ζητήσετε, αλλά αν δεν είναι δεν μπορείτε να του το επιβάλλετε. Εκτός των άλλων ένα εικοσάχρονο παιδί σε καλή γενική κατάσταση με δεκατική πυρετική κίνηση και υπηρεσία θαλαμοφύλακα δεν έχει λόγο να βγει ΕΥ... Με άλλα λόγια το ιατρείο δεν είναι μπακάλικο, στο 37,6 ΕΥ, στο 38 ΕΥ δυο μέρες, στο 40 νοσοκομείο. Ο γιατρός εξετάζει και κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχει μπροστά του, ξαναεξετάζει και αλλάζει γνώμη. Αυτός έχει την ευθύνη και τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται.

Και για να μιλήσουμε καθαρά: δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να δουλέψετε τον γιατρό, ειδικά αν αυτός έχει ξοδέψει λίγο από τον "πολύτιμο" χρόνο του για να ασχοληθεί με τη μονάδα και να μάθει πρόσωπα και πράγματα. Σας έχει κόψει όχι απλά από την πρώτη στιγμή που μπαίνετε στο ιατρείο, αλλά και με το που σας βλέπει να πλησιάζετε από το παράθυρο. Το μόνο που μας τσατίζει είναι το δούλεμα. Για να μην αναφερθώ στο πόσες σκέψεις περνάνε από το μυαλό ενός άπειρου γιατρού... Μπείτε στο ιατρείο και μιλήστε με ευγένεια, αλλά και με αξιοπρέπεια και ευθύτητα: θέλω μια μέρα ΕΥ γιατί κουράστηκα από την άσκηση, γιατί χώρισα με την γκόμενα και δεν είμαι καλά, γιατί μάλωσα με τον μαλάκα τον επιλοχία και είμαι 7 μέσα... Αν ο γιατρός ξέρει τι του γίνεται ίσως να μη χρειαστεί να του πείτε και τίποτα. Για την ιστορία δεν έχω βγάλει ούτε μία φορά ΕΥ για απλή γαστρεντερίτιδα (δηλαδή εμετό και διάρροια), ούτε μία φορά. Και δεν είμαι από αυτούς που μοιράζουν τα Εντεροσεπτόλ και τα Πριμπεράν (οι γιατροί καταλαβαίνουν τι εννοώ) σαν καραμέλες. Οδηγίες, επανεξέταση και ένα τηλεφώνημα στα μαγειρεία για πιλαφάκι. Δηλαδή όταν σας πιάνει κόψιμο στο σπίτι σας τι κάνετε; Αυτό όμως προϋποθέτει την ανάληψη μιας ευθύνης: ότι ο γιατρός θα είναι εκεί αν η περίπτωση είναι σοβαρή. Αν απλά θέλει να βγει εξοδούχος, το ΕΥ είναι το εύκολο...

Σε αυτό το "εξοδούχος" επιμένω πολύ. Οι γιατροί δεν είναι απλοί φαντάροι. Δεν κάνουν υπηρεσίες (παρά μόνο σε ορισμένα ΣΤΕΠ), απέχουν της εκπαίδευσης, μπορούν να βγουν όποτε θέλουν, κανονικά δεν πρέπει να χρεώνονται ούτε καν όπλο! Όλα αυτά υπάρχουν διότι θεωρούνται πολύτιμοι. Αν το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα φύγουν από τη μονάδα, τα κακεντρεχή ζηλόφθονα σχόλια των υπολοίπων είναι δίκαια.

Έχουμε αναλάβει μια ευθύνη. Όχι για τον περίφημο "όρκο" που δώσαμε, ξέρουμε ότι δε μας δεσμεύει και τόσο όσο κάποιοι νομίζουν..! Ούτε από τον φόβο μη μας πεθάνει ή αυτοκτονήσει κανένας... Η ευθύνη μας, το ξαναλέω, είναι να είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται και οι ανάγκες του να είναι η προτεραιότητά μας, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τις δικές μας.

Είπαμε, ρομαντικές αηδίες. Μέχρι κάποιοι να καταλάβουν τι εννοώ, είτε από τη θέση του γιατρού, είτε όχι...

Και φτάνω στο κυριότερο: τι εξυπηρετούν ακριβώς οι οδηγίες και οι συμβουλές για το πώς θα δουλέψει κάποιος τον γιατρό, πώς θα βγει ΕΥ ή θα πάρει αναρρωτική;

"Τι λες ρε στρατόκαυλε" θα σχολιάσει κανείς! Κι όμως. Κάθε άλλο παρά απήλαυσα τη θητεία μου και το πόσο άσχημα κατάφερα να περάσω μόνο από την ανυπαρξία βύσματος μπορεί να εξηγηθεί. Υποστηρίζω δε ανοικτά τη γενναία περικοπή της θητείας αν όχι την ίδια την κατάργησή της. Η λογική της λούφας όμως με εξοργίζει. Και εξηγούμαι.

Γιατί καταταχθήκαμε; Επειδή είναι υποχρεωτικό; Μέγα λάθος. Η θητεία ουσιαστικά είναι προαιρετική, όποιος δε θέλει τη σκαπουλάρει. Γιατί λοιπόν παρουσιαστήκαμε αν όχι για μια αξιοπρέπεια; Για να αποφύγουμε την ξεφτίλα του Ι5 (δεν κατακρίνω κανέναν, στη λογική όσων τελικά κατατάσσονται μπαίνω) ή, όπως κάποιος με πραγματικά προβλήματα προσαρμογής μου είπε "για να μπορεί να κυκλοφορήσει η μάνα μου στον δρόμο"; (αν και αυτό το τελευταίο το βρήκα υπερβολικό...)

Αφού λοιπόν στο ζύγισμα που κάναμε θεωρήσαμε θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού το να υπηρετήσουμε ας μην ξεφτιλιζόμαστε γι' αυτόν τον έναν χρόνο. Δε χρειάζεται ούτε να κλαίγεστε, ούτε να χτυπιέστε, ούτε να παριστάνετε τους άρρωστους και να ξεφτιλίζεστε με καραγκιοζλίκια. Για μια σκοπιά λιγότερη δεν αξίζει τον κόπο. Δεν μπορείτε να υποκριθείτε τόσο καλά (αν ναι, χαλάλι σας).

Κάθε λουφάρισμα του καθενός εξ ημών δεν αποτελεί ούτε πράξη αντίστασης, ούτε χτύπημα στον στρατό. Χώσιμο κάποιου συναδέλφου είναι. Που μπορεί αύριο να κάνει το ίδιο και να κάνετε εσείς τις σκοπιές του. Γι' αυτό και θέλησα να δώσω την άλλη όψη με αυτήν την ανάρτηση, αν και καταλαβαίνω πόσο αλλόκοτα φαίνονται τα παραπάνω...[/quote]

Δεν έχω σκοπό να έρθω σε αντιπαράθεση. Σε μια ουσιαστική συζήτηση αποσκοπώ. Απ'τη στιγμή που αναφέρεσαι σε μένα και σε όσα είπα έχω κάθε δικαίωμα να απαντήσω.
Πρώτα από όλα θα βοηθούσε τη συζήτηση αν μου έλεγες που έχεις σπουδάσει και αν έχεις κάποια προυπηρεσία στην ιατρική (αγροτικό ή τμήμα ειδικότητας). Από αυτά που γράφεις συμπεραίνω ότι δεν έχεις ακόμα δουλέψει ως γιατρός και ότι ο στρατός είναι η πρώτη σου επαφή με το επάγγελμα μετά το πτυχίο σου. Μην το παρεξεγήσεις αυτό που λέω. Απλά έχεις το ρομαντισμό του γιατρού που μόλις τελείωσε τη σχολή. Αρχίζω λοιπόν τα σχόλια μου στο αρχικό σου post:
Οι διοικητές είναι συνήθως κάποιας ηλικίας, έχουν πολλά χρόνια στο στρατό και γνωρίζουν τι παίζει με τους φαντάρους που επιδιώκουν να βγαίνουν Ε.Υ. Λογικό είναι να ζητούν από τους γιατρούς να μην βγάζουν για ψύλλου-πήδημα Ε.Υ. χωρίς αυτό να τους κάνει κακούς διοικητές. Προσωπικά τόσο ο διοικητης μου στην παραμεθόριο όσο και στη δεύτερη μετάθεση από την πρώτη μέρα μου ζήτησαν να είμαι φειδωλός στα Ε.Υ. Εσένα ίσως δε σου είπαν τίποτα τέτοιο. Το δέχομαι αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δική μου και πολλών άλλων συναδέλφων μου εμπειρία.
Όσο για τον πληθυντικό καλό θα ήταν να μην διαστρευλώνεις αυτά που λέω. Πουθενά δεν αναφέρω ότι είναι σωστό οι φαντάροι να απευθύνονται στο γιατρό της μονάδας τους στον πληθυντικό! Απλά και ο γιατρός είναι άνθρωπος και λογικό είναι να εκτιμήσει την ευγένεια ενός στρατιώτη που του ζητά κάτι χαριστικά σε σχέση με κάποιον που με τσαμπουκά θα ζητήσει να βγει Ε.Υ. ή Ε.Α.
Σχετικά με το αν θα εξυπηρετήσει ο γιατρός καλύτερα τους φαντάρους που τον εξυπηρετούν στα πόστα τους επαναλαμβάνω και πάλι ότι αρκετοί γιατροί το κάνουν (μαζί σε αυτούς και εγώ). Εσύ που είσαι τόσο ηθικός και σωστός δεν το κάνεις. Μπράβο σου! (δεν έχω καμία διάθεση ειρωνίας). Πάντως δε θα μπορούσες να αρνηθείς ότι όλοι (ακόμα κι εσύ) κάνουμε χάρες σε άτομα με τα οποία έχουμε δημιουργήσει φιλικές σχέσεις ή στους κολλητούς μας.
Πάμε τώρα και στα αμιγώς ιατρικά. Ρωτάς (ίσως και με λίγη ειρωνία) από ποια θερμοκρασία και πάνω "πρέπει" να βγει κάποιος που έχει πυρετό Ε.Υ. Ήμουν σαφής. Μίλησα για πυρετό και όχι για ΄δεκατική κίνηση. Αν ανοίξεις ένα οποιοδήποτε βιβλίο κλινικής εξέτασης θα δεις ποια ακριβώς θερμοκρασία θεωρείται πυρετός και ποια δεκατική κίνηση άρα θα πάρεις απάντηση στο ερώτημά σου! (sorry για την ειρωνία αλλά σου απαντώ στο ίδιο ύφος)
Γενικά δεν υπάρχει κανένας κανονισμός ή ιατρικό βιβλίο που να λέει ποιες παθήσεις δικαιολογούν το Ε.Υ. Είναι καθαρά στην κρίση του γιατρού. Αν όμως στείλεις στη σκοπιά κάποιον που έχει πυρετό αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απάνθρωπο. Και μη μου πεις ότι θα του δώσεις Depon πρώτα κτλ. γιατί γνωρίζεις πολύ καλά ότι οποιοδήποτε εμπύρετο νόσημα χρειάζεται ξεκούραση και πολλές ώρες ύπνου (σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή) για να επιτευχθεί ταχεία ανάρρωση. Όσο για τη γαστρεντερίτιδα εγώ δεν είπα ότι είναι σωστό να τους "πλακώνουμε" στα Immodium και στα Primperan. Επίσης γαστρεντερίτιδα από γαστρεντερίτιδα έχει διαφορά. Όντως μια ήπια γαστρεντερίτιδα αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που είπες. Αν όμως μιλάμε για γαστρεντερίτιδα με πολλές διάρροιες και εμέτους ή ακόμα χειρότερα για μια εμπύρετο γαστρεντερίτιδα βακτηριακής αιτιολογίας τότε όχι μόνο Ε.Υ. θα τον βγάλεις αλλά θα του βάλεις ορό, θα τον κρατήσεις στο αναρρωτήριο κτλ. (ας μην επεκταθούμε σε περισσότερες ιατρικές λεπτομέρειες).΄
Σχετικά με την κριτική που κάνεις για τις λουφαδόρικες αναρρωτικές απλά έχω να πω ότι εγώ οδηγίες έδωσα προς αυτούς που θέλουν να πάρουν. Δεν υποστηρίζω ότι καλώς πρέπει να πάρουν τέτοιες αναρρωτικές και προσωπικά ο ίδιος δεν έχω λείψει ούτε μισή μέρα από το πόστο μου.
Αυτά είχα να πω προς το παρόν με εντελώς φιλική διάθεση. Επίσης ως λίγο παλιότερος στην ιατρική από σένα θέλω να σου πω ότι όταν αρχίσεις να δουλεύεις, όταν αντιμετωπίσεις το έμφραγμα, το πνευμονικό οίδημα, το οξύ χειρουργικό περιστατικό κτλ. όλα αυτά που τώρα κάθεσαι και σχολιάζεις με τόσο πάθος θα σου φαίνονται ένα αστείο. Στο στρατό σε γενικές γραμμές δεν κάνουμε ιατρική και γι'αυτό δεν χρειάζεται να το φιλοσοφείς τόσο πολύ το θέμα. Κάνουμε το χρέος μας και από κει και πέρα βοηθάμε όσο μπορούμε τους φαντάρους έτσι ώστε να περάσουν μια πιο χαλαρή θητεία. Αυτή είναι η άποψη μου. Περιμένω το σχόλιο σου.
 
Καταλαβαίνω ότι ενδεχομένως να μην το πιστεύεις αλλά πραγματικά έλαβα μόνο την αφορμή από το "Tips..." και καμία διάθεση να απαντήσω σε όσα γράφεις σημείο προς σημείο και να επιχειρήσω να τα καταρρίψω δεν έδειξα.

Όπως και να έχει:

έχω κάθε δικαίωμα να απαντήσω
Προφανώς, ότι δεν έχεις λόγο να απαντήσεις έγραψα. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα εγώ. Σεβαστή απολύτως η επιθυμία σου να απαντήσεις.

Η πρώτη μου εμπειρία στην Ιατρική είναι ο Στρατός, πράγματι. Τον ρομαντισμό μου τον έχω χάσει από το τρίτο έτος, όταν και κατάλαβα με τι έχω να κάνω (άργησα κιόλας). Η προϋπηρεσία στο αγροτικό είναι αφάνταστα σημαντική, αλλά έχω δει και γιατρούς μετά από αγροτικό και με μεταπτυχιακές σπουδές να φοβούνται να βγάλουν ράμματα. Από μόνο λοιπόν αυτό δε λέει τίποτα (φαντάζομαι θα συμφωνήσεις). Αποφοίτησα από το ΑΠΘ με λίαν καλώς, 8,38. Αυτό κι αν δε λέει τίποτα, αλλά βλέπω ότι σε ενδιαφέρει η κατάρτισή μου. Άσχετο αν με πεις πάντως, θα με αδικήσεις.

Δες σε ποιες μονάδες έχω υπηρετήσει (χμ...). Ακόμα και εκεί ο Διοικητής (ας μην επεκταθώ για ευνόητους λόγους) κουβέντα δεν έκανε για να μη βγάζω ΕΥ, παρά μόνο "αυτούς που κρίνεις ότι το χρειάζονται". Ακόμη χειρότερα, αν μου ζήταγε να είμαι "φειδωλός" και το έκανα, θα ήμουν ένας άνθρωπος που κάνει εκπτώσεις στις γνώσεις του και την κρίση του για να τα πάει καλά με το αφεντικό... Αυτό φίλε μου είναι πολύ χειρότερο. Πες ότι εγώ ήμουν "τυχερός" (που δεν ήμουν, αλλά είπαμε δεν επιτρέπεται να επεκταθώ σε κάποια θέματα, που έχουν να κάνουν όχι τόσο με τον τότε Διοικητή όσο με την κατάντια του προκατόχου μου και τη δίκαιη δυσπιστία που είχε προκαλέσει -αν θες με ΠΜ θα σου εξηγήσω) και δε χρειάστηκε να μπω στο δίλημμα. Αλλά το τι θα έκανα το καταλαβαίνεις -και θα ήμουν και απολύτως ξεκάθαρος. Επίσης, παρόμοια στάση κρατούν όλοι οι Διοικητές των γνωστών μου γιατρών. Όλοι εμπιστεύονται την κρίση τους. Κι αυτό είναι θέμα τύχης, δεν αμφιβάλλω. Άλλωστε είχα γράψει:
δεν ισχύει τουλάχιστον στον βαθμό που νομίζουν ορισμένοι.
ή πρέπει να συγκαλέσουν υγειονομική επιτροπή από στρατιωτικό νοσοκομείο ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την υγεία του στρατιώτη που βγήκε ΕΥ για να το ακυρώσουν, κάνουν πίσω. Είτε για να μην εκτεθούν, είτε στη δεύτερη περίπτωση γιατί δεν έχουν τα κότσια να αναλάβουν την ευθύνη
Δε γενίκευσα απολύτως, με άλλα λόγια.

Για τον τσαμπουκά συμφωνώ απολυτως. Ο πληθυντικός όμως υποδηλώνει έναν γιατρό ξεκομμένο από τους άλλους. Κανείς δε θα σου μιλήσει στον πληθυντικό, παρά μόνο αν η απόσταση μεταξύ σας τον αναγκάσει. Αν δίνεις συμβουλή σε κάποιον να μιλάει στον γιατρό στον πληθυντικό, σημαίνει ότι η θεώρηση που έχεις για τον ρόλο σου στη μονάδα είναι αυτή του αποκομμένου. Δεν κατακρίνω, αλλά δε συμφωνώ. Κάθε στρατιώτη πρέπει να τον έχουμε από κοντά... Και επομένως ο πληθυντικός θα είναι αδιανόητος για κάθε στρατιώτη που αισθάνεται την ασφάλεια της παρουσίας ενός γιατρού που ενδιαφέρεται.

Όχι δεν κάνω χατίρια σε φιλαράκια μου. Το αντίθετο μάλιστα. Είμαι ο ίδιος αδέκαστος (αυτό το γράφω ειρωνικά πάντως!) κέρβερος με όλους.

Όσο για τον πυρετό... Αγαπητέ μου, τίποτα δεν το γράφω τυχαία. Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Υπήρξε άνθρωπος που με 36,9 θεωρούσε ότι έχει πυρετό... γιατί η φυσιολογική θερμοκρασία κατά τη γνώμη του ήταν το 36,6. Και να βγει ΕΥ, εννοείται.

Αυτά που ίσως είναι αυτονόητα για τον γιατρό, δεν είναι για τους άλλους. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ τι λέμε. Το 37,5 εγώ κι εσύ το λέμε δεκατική κίνηση. Όποιος θέλει να γλιτώσει την υπηρεσία του, το θεωρεί πυρετό και θα έρθει να "απαιτήσει" το ΕΥ όπως τον συμβούλεψες. Επειδή λοιπόν ξέρω τι γράφουν τα βιβλία, καλό είναι να προσέχεις τι συμβουλές δίνεις. Αν βρεθεί γιατρός που με 38 και 39 θα στείλει φαντάρο στη σκοπιά, θα είμαι ο πρώτος που θα αποδοκιμάσει.

Σωστά λες ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε στις ιατρικές λεπτομέρειες, αλλά μάλλον έχεις παρανοήσει το πνεύμα μου. Έδωσες κάποιες οδηγίες σε σχέση με τα ενοχλήματα που ψευδώς πρέπει να επικαλεστούν για να βγουν ΕΥ. Θέλησα να επισημάνω ότι αν κάποιος γιατρός δεν "τσιμπήσει", δε σημαίνει ότι αδιαφόρησε ή ότι δεν ξέρει τη δουλειά του (σκέψου στο περιβάλλον του στρατοπέδου τι σημαίνει να βγει η φήμη ότι ο γιατρός είναι άσχετος κλπ). Από ό,τι καταλαβαίνω συμφωνείς.

Για την τελευταία (ελαφρώς πατερναλιστική) παράγραφο, έχω ήδη πει:
Οι παθήσεις που έχουμε να γιατρέψουμε απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις γνώσεις που η γιαγιά ή η μάνα μας διαθέτει στο έπακρον
οπότε λιγάκι παραβιάζεις ανοικτές θύρες.

Αφού λοιπόν τα λέμε έτσι ωραία και φιλικά (αυτό καθόλου ειρωνικά δεν το γράφω) θέλω να καταλάβω κάποια πράγματα:

1) Κατά πόσον θεωρείς ότι το να δίνεις συμβουλές για το πώς θα εκμεταλλευτεί κανείς την απειρία του οπλίτη ιατρού για να τον δουλέψει δεν είναι αντισυναδελφικό. Τι θα ακολουθήσει; Πώς να υποδυθείτε οξεία κοιλία; Πού πονάμε στη σκωληκοειδίτιδα; Πώς πονάει η ρήξη μηνίσκου; Το βρίσκεις σωστό κάτι τέτοιο;

2) Γιατί δεν έχεις λάβει υπ'όψιν ότι όσα γράφεις τα βλεπουν κι άλλοι πλην των φαντάρων που θέλουν να περάσουν χαλαρά τη θητεία τους. Κάποιοι που πληρώνονται (θα ήθελα να σε δω με αυτόν με το 36,9 ή με τον ΕπΟπ που με διέταξε (!!!) να τον βγάλω ΕΥ, να δούμε τότε τι θα είχες να πεις...).

3) Βρες μου το λάθος: έρχεται κάποιος και διαβάζει το ποστ σου. Σχηματίζει μια εντύπωση για τη συμπεριφορά του γιατρού στη μονάδα. Εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα, κάνει χαρούλες στα φιλαράκια του, είναι κάθε απόγευμα εκτός στρατοπέδου, δεν ξέρει και πολλά, οπότε είναι άπειρος και μπορούμε να τον δουλέψουμε, του μιλάμε στον πληθυντικό όταν θέλουμε να του ζητήσουμε κάτι, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι τον βλέπουμε μόνο όταν θέλουμε να του ζητήσουμε κάτι. Παράλληλα, δεν κάνει υπηρεσίες, λουφάρει από παντού, κοιμάται και πλένεται (όχι στην περίπτωσή μου, παρεμπιπτόντως) στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του, έχει ψυγειάκι και ενδεχομένως τηλεόραση. Τι στο διάολο κάνει αυτός, μπορείς να μου εξηγήσεις;

Αγαπητέ συνάδελφε, το ποστ σου αποτελεί ένα λιβελογράφημα εναντίον του γιατρού και του ρόλου του στον στρατό. Εγώ καταλαβαίνω το σκεπτικό και τις προθέσεις σου (κι ας μη συμφωνώ με αυτές), αλλά είναι πασιφανές πόσο εύκολα βγαίνουν τα άσχημα συμπεράσματα. Θέλησα, όπως ήδη είπα, να δείξω ότι δεν είμαστε όλοι έτσι (χωρίς να κατηγορώ όποιον συμπεριφέρεται έτσι, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι έτσι είναι). Έρχεται, δε, σε τρανταχτή αντίθεση αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς με τη δική μου (δύσκολη) εμπειρία. Όχι γιατί είμαι "ηθικός και σωστός", αλλά γιατί αντιμετώπισα διαφορετικές συνθήκες.

Αν βρισκόσουν σε μια μονάδα που απαιτούσε τρέξιμο 24 ώρες τη μέρα (είχα φτάσει σε σημείο να δηλώσω ξεκάθαρα ότι προτιμώ να φυλάω σκοπιές παρά να κάνω τα όσα ήμουν αναγκασμένος να κάνω) και μετά στα σύνορα, με αβυσμάτωτα παιδιά, πεταμένα στην άκρη της χώρας και το ένα να έχει περισσότερα προβλήματα απ'το άλλο, ίσως οι ρόλοι μας να ήταν ανάποδοι. Έχω πραγματικά πολλά να θυμάμαι και από την πρώην και από τη νυν μονάδα μου. Για λόγους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κανείς δε θέλει να βλέπει τον εαυτό του να "φωτογραφίζεται" έστω και ανώνυμα στο διαδίκτυο), επειδή όλα αυτά είναι πρόσφατα και επειδή αρκετά περιαυτολόγησα, μπορώ να σου διηγηθώ πολλά για να καταλάβεις ίσως περισσότερα, αλλά δε θα το κάνω σε δημόσια θέα.
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="dimitris-salonica"]Καταλαβαίνω ότι ενδεχομένως να μην το πιστεύεις αλλά πραγματικά έλαβα μόνο την αφορμή από το "Tips..." και καμία διάθεση να απαντήσω σε όσα γράφεις σημείο προς σημείο και να επιχειρήσω να τα καταρρίψω δεν έδειξα.

Όπως και να έχει:

έχω κάθε δικαίωμα να απαντήσω
Προφανώς, ότι δεν έχεις λόγο να απαντήσεις έγραψα. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα εγώ. Σεβαστή απολύτως η επιθυμία σου να απαντήσεις.

Η πρώτη μου εμπειρία στην Ιατρική είναι ο Στρατός, πράγματι. Τον ρομαντισμό μου τον έχω χάσει από το τρίτο έτος, όταν και κατάλαβα με τι έχω να κάνω (άργησα κιόλας). Η προϋπηρεσία στο αγροτικό είναι αφάνταστα σημαντική, αλλά έχω δει και γιατρούς μετά από αγροτικό και με μεταπτυχιακές σπουδές να φοβούνται να βγάλουν ράμματα. Από μόνο λοιπόν αυτό δε λέει τίποτα (φαντάζομαι θα συμφωνήσεις). Αποφοίτησα από το ΑΠΘ με λίαν καλώς, 8,38. Αυτό κι αν δε λέει τίποτα, αλλά βλέπω ότι σε ενδιαφέρει η κατάρτισή μου. Άσχετο αν με πεις πάντως, θα με αδικήσεις.

Δες σε ποιες μονάδες έχω υπηρετήσει (χμ...). Ακόμα και εκεί ο Διοικητής (ας μην επεκταθώ για ευνόητους λόγους) κουβέντα δεν έκανε για να μη βγάζω ΕΥ, παρά μόνο "αυτούς που κρίνεις ότι το χρειάζονται". Ακόμη χειρότερα, αν μου ζήταγε να είμαι "φειδωλός" και το έκανα, θα ήμουν ένας άνθρωπος που κάνει εκπτώσεις στις γνώσεις του και την κρίση του για να τα πάει καλά με το αφεντικό... Αυτό φίλε μου είναι πολύ χειρότερο. Πες ότι εγώ ήμουν "τυχερός" (που δεν ήμουν, αλλά είπαμε δεν επιτρέπεται να επεκταθώ σε κάποια θέματα, που έχουν να κάνουν όχι τόσο με τον τότε Διοικητή όσο με την κατάντια του προκατόχου μου και τη δίκαιη δυσπιστία που είχε προκαλέσει -αν θες με ΠΜ θα σου εξηγήσω) και δε χρειάστηκε να μπω στο δίλημμα. Αλλά το τι θα έκανα το καταλαβαίνεις -και θα ήμουν και απολύτως ξεκάθαρος. Επίσης, παρόμοια στάση κρατούν όλοι οι Διοικητές των γνωστών μου γιατρών. Όλοι εμπιστεύονται την κρίση τους. Κι αυτό είναι θέμα τύχης, δεν αμφιβάλλω. Άλλωστε είχα γράψει:
δεν ισχύει τουλάχιστον στον βαθμό που νομίζουν ορισμένοι.
ή πρέπει να συγκαλέσουν υγειονομική επιτροπή από στρατιωτικό νοσοκομείο ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την υγεία του στρατιώτη που βγήκε ΕΥ για να το ακυρώσουν, κάνουν πίσω. Είτε για να μην εκτεθούν, είτε στη δεύτερη περίπτωση γιατί δεν έχουν τα κότσια να αναλάβουν την ευθύνη
Δε γενίκευσα απολύτως, με άλλα λόγια.

Για τον τσαμπουκά συμφωνώ απολυτως. Ο πληθυντικός όμως υποδηλώνει έναν γιατρό ξεκομμένο από τους άλλους. Κανείς δε θα σου μιλήσει στον πληθυντικό, παρά μόνο αν η απόσταση μεταξύ σας τον αναγκάσει. Αν δίνεις συμβουλή σε κάποιον να μιλάει στον γιατρό στον πληθυντικό, σημαίνει ότι η θεώρηση που έχεις για τον ρόλο σου στη μονάδα είναι αυτή του αποκομμένου. Δεν κατακρίνω, αλλά δε συμφωνώ. Κάθε στρατιώτη πρέπει να τον έχουμε από κοντά... Και επομένως ο πληθυντικός θα είναι αδιανόητος για κάθε στρατιώτη που αισθάνεται την ασφάλεια της παρουσίας ενός γιατρού που ενδιαφέρεται.

Όχι δεν κάνω χατίρια σε φιλαράκια μου. Το αντίθετο μάλιστα. Είμαι ο ίδιος αδέκαστος (αυτό το γράφω ειρωνικά πάντως!) κέρβερος με όλους.

Όσο για τον πυρετό... Αγαπητέ μου, τίποτα δεν το γράφω τυχαία. Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Υπήρξε άνθρωπος που με 36,9 θεωρούσε ότι έχει πυρετό... γιατί η φυσιολογική θερμοκρασία κατά τη γνώμη του ήταν το 36,6. Και να βγει ΕΥ, εννοείται.

Αυτά που ίσως είναι αυτονόητα για τον γιατρό, δεν είναι για τους άλλους. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ τι λέμε. Το 37,5 εγώ κι εσύ το λέμε δεκατική κίνηση. Όποιος θέλει να γλιτώσει την υπηρεσία του, το θεωρεί πυρετό και θα έρθει να "απαιτήσει" το ΕΥ όπως τον συμβούλεψες. Επειδή λοιπόν ξέρω τι γράφουν τα βιβλία, καλό είναι να προσέχεις τι συμβουλές δίνεις. Αν βρεθεί γιατρός που με 38 και 39 θα στείλει φαντάρο στη σκοπιά, θα είμαι ο πρώτος που θα αποδοκιμάσει.

Σωστά λες ότι δεν πρέπει να εμπλακούμε στις ιατρικές λεπτομέρειες, αλλά μάλλον έχεις παρανοήσει το πνεύμα μου. Έδωσες κάποιες οδηγίες σε σχέση με τα ενοχλήματα που ψευδώς πρέπει να επικαλεστούν για να βγουν ΕΥ. Θέλησα να επισημάνω ότι αν κάποιος γιατρός δεν "τσιμπήσει", δε σημαίνει ότι αδιαφόρησε ή ότι δεν ξέρει τη δουλειά του (σκέψου στο περιβάλλον του στρατοπέδου τι σημαίνει να βγει η φήμη ότι ο γιατρός είναι άσχετος κλπ). Από ό,τι καταλαβαίνω συμφωνείς.

Για την τελευταία (ελαφρώς πατερναλιστική) παράγραφο, έχω ήδη πει:
Οι παθήσεις που έχουμε να γιατρέψουμε απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις γνώσεις που η γιαγιά ή η μάνα μας διαθέτει στο έπακρον
οπότε λιγάκι παραβιάζεις ανοικτές θύρες.

Αφού λοιπόν τα λέμε έτσι ωραία και φιλικά (αυτό καθόλου ειρωνικά δεν το γράφω) θέλω να καταλάβω κάποια πράγματα:

1) Κατά πόσον θεωρείς ότι το να δίνεις συμβουλές για το πώς θα εκμεταλλευτεί κανείς την απειρία του οπλίτη ιατρού για να τον δουλέψει δεν είναι αντισυναδελφικό. Τι θα ακολουθήσει; Πώς να υποδυθείτε οξεία κοιλία; Πού πονάμε στη σκωληκοειδίτιδα; Πώς πονάει η ρήξη μηνίσκου; Το βρίσκεις σωστό κάτι τέτοιο;

2) Γιατί δεν έχεις λάβει υπ'όψιν ότι όσα γράφεις τα βλεπουν κι άλλοι πλην των φαντάρων που θέλουν να περάσουν χαλαρά τη θητεία τους. Κάποιοι που πληρώνονται (θα ήθελα να σε δω με αυτόν με το 36,9 ή με τον ΕπΟπ που με διέταξε (!!!) να τον βγάλω ΕΥ, να δούμε τότε τι θα είχες να πεις...).

3) Βρες μου το λάθος: έρχεται κάποιος και διαβάζει το ποστ σου. Σχηματίζει μια εντύπωση για τη συμπεριφορά του γιατρού στη μονάδα. Εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα, κάνει χαρούλες στα φιλαράκια του, είναι κάθε απόγευμα εκτός στρατοπέδου, δεν ξέρει και πολλά, οπότε είναι άπειρος και μπορούμε να τον δουλέψουμε, του μιλάμε στον πληθυντικό όταν θέλουμε να του ζητήσουμε κάτι, πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι τον βλέπουμε μόνο όταν θέλουμε να του ζητήσουμε κάτι. Παράλληλα, δεν κάνει υπηρεσίες, λουφάρει από παντού, κοιμάται και πλένεται (όχι στην περίπτωσή μου, παρεμπιπτόντως) στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του, έχει ψυγειάκι και ενδεχομένως τηλεόραση. Τι στο διάολο κάνει αυτός, μπορείς να μου εξηγήσεις;

Αγαπητέ συνάδελφε, το ποστ σου αποτελεί ένα λιβελογράφημα εναντίον του γιατρού και του ρόλου του στον στρατό. Εγώ καταλαβαίνω το σκεπτικό και τις προθέσεις σου (κι ας μη συμφωνώ με αυτές), αλλά είναι πασιφανές πόσο εύκολα βγαίνουν τα άσχημα συμπεράσματα. Θέλησα, όπως ήδη είπα, να δείξω ότι δεν είμαστε όλοι έτσι (χωρίς να κατηγορώ όποιον συμπεριφέρεται έτσι, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι έτσι είναι). Έρχεται, δε, σε τρανταχτή αντίθεση αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς με τη δική μου (δύσκολη) εμπειρία. Όχι γιατί είμαι "ηθικός και σωστός", αλλά γιατί αντιμετώπισα διαφορετικές συνθήκες.

Αν βρισκόσουν σε μια μονάδα που απαιτούσε τρέξιμο 24 ώρες τη μέρα (είχα φτάσει σε σημείο να δηλώσω ξεκάθαρα ότι προτιμώ να φυλάω σκοπιές παρά να κάνω τα όσα ήμουν αναγκασμένος να κάνω) και μετά στα σύνορα, με αβυσμάτωτα παιδιά, πεταμένα στην άκρη της χώρας και το ένα να έχει περισσότερα προβλήματα απ'το άλλο, ίσως οι ρόλοι μας να ήταν ανάποδοι. Έχω πραγματικά πολλά να θυμάμαι και από την πρώην και από τη νυν μονάδα μου. Για λόγους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κανείς δε θέλει να βλέπει τον εαυτό του να "φωτογραφίζεται" έστω και ανώνυμα στο διαδίκτυο), επειδή όλα αυτά είναι πρόσφατα και επειδή αρκετά περιαυτολόγησα, μπορώ να σου διηγηθώ πολλά για να καταλάβεις ίσως περισσότερα, αλλά δε θα το κάνω σε δημόσια θέα.[/quote]

Σε καμιά περίπτωση δεν σε θεωρώ άσχετο! Το γεγονός ότι είσαι απόφοιτος της Ιατρικής Θεσ/νικης και μάλιστα με πολυ καλό βαθμό εμένα μου λέει πολλά. Όσον αφορά εμένα έχω τελειώσει Αθήνα και καλώς ή κακώς έχω ήδη 21 μήνες προυπηρεσία στο ΕΣΥ ως αγροτικός γιατρός (είχα πάρει παράταση). Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι τα ξέρω όλα αλλά όπως και να το κάνουμε έχω αντιμετωπίσει περιστατικά πολύ πιο σοβαρά από οποιοδήποτε περιστατικό έχεις δει ή έχεις ακούσει στο στρατό! Θα σου πω το εξής: Όταν ήμουν φρέσκος ακόμα στο αγροτικό (σε περιφερειακό ιατρείο ήμουν διορισμένος) μου έτυχε το πρώτο έμφραγμα της καριέρας μου. Για κακή μου τύχη έκανε κοιλιακή μαρμαρυγή με το που ξάπλωσε στο εξεταστικό κρεβάτι. Έκανα απινίδωση και ευτυχώς για μένα και για εκείνον πήρε μπρος. Δε χρειάζεται να σου πω ότι εκείνη τη στιγμή ήμουν τελείως μόνος μου χωρίς επιμελητή κτλ. Λοιπόν πίστεψέ με μετά από κάτι τέτοιο τα "περιστατικά" στο στρατό μόνο γέλιο μπορούν να μου προκαλέσουν και σε καμία περίπτωση δε θα κάτσω να ασχοληθώ με τις ώρες με κάποιον που τον "χτύπησαν τα άρβυλα", τον πονάει το πόδι του, η μέση του κτλ. Θα κάνω αυτά που πρέπει για να διεκπαιρεώσω απλά το "περιστατικό" αλλά μέχρι εκεί. Ξέρω, θα πεις ότι είμαι αντι-επαγγελματίας κτλ. Όχι φίλε μου κάνεις λάθος. Απλώς τα ιατρικά μας βιώματα είναι διαφορετικά. Για σένα ο στρατός είναι η πρώτη σου εμπειρία και γι'αυτό θες να είσαι lege artis ακόμα και το "σπυράκι" που κάποιος έβγαλε στο χέρι του.

1) Δεν θεωρώ αντι-συναδελφικό το γεγονός ότι έδωσα κάποιες συμβουλές για το πως θα καταφέρει ο φαντάρος να βγει Ε.Υ. κτλ. Σου ξαναείπα ότι στο στρατό δεν κάνουμε ιατρική. Επίσης ο στρατός δεν είναι εργασιακός χώρος για έναν γιατρό συνεπώς δεν πλήττεται ο επαγγελματισμός του αν κάποιος φαντάρος τον ξεγελάσει. Κοινώς δε χάλασε κι ο κόσμος αν βγει Ε.Υ. και κάποιος που κανονικά δε θα έπρεπε.
2) Όντως δε σκέφτηκα ότι μπορεί τα όσα έγραψα να τα διαβάζουν και ΕΠΟΠ!!! Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο...
3) Λες ότι το post μου είναι λιβελογράφημα κατά του οπλίτη γιατρού και του ρόλου του. Εδώ νομίζω ότι υπερβάλλεις! Αν πραγματικά το post μου στο συγκεκριμένο forum έχει τόσο μεγάλο impact που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη των φαντάρων και να αλλάξε πανελληνίως την άποψή τους για τους γιατρούς τότε τι να πω, μάλλον θα έπρεπε να γίνω πολιτικός και όχι γιατρός!

"Νεοφώτιστε" συνάδελφε όλα αυτά που περιγράφεις είναι ορθά και μακάρι όλοι να ήμασταν αδέκαστοι ακόμα και με τους φίλους μας όταν έρχονται να μας ζητήσουν χάρες του τύπου "βγάλε με Ε.Υ." Η πραγματικότητα καλώς ή κακώς διαφέρει και αυτή την πραγματικότητα επιχείρησα να καταγράψω στο post μου με τίτλο "TIPS για την επίσκεψη στο γιατρό της μονάδας". Δεν είμαι αντι-συνάδελφος και αυτό το απέδειξα όταν δούλεψα ως γιατρός. Στο στρατό δε θεωρώ ότι δουλεύω ως γιατρός. Απλά κάνω τη θητεία μου και περιμένω να απολυθώ για να συνεχίσω την ιατρική μου καριέρα....
 
Όπως και όλοι μας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα και να υποτιμούμε σε τέτοιο βαθμό τη δουλειά που (παρά τη θέλησή μας) έχουμε αναλάβει. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που για τα, συνήθως ασήμαντα, προβλήματά τους μας εμπιστεύονται. Ή έτσι πρέπει τέλος πάντων.

Μια σκοπιά για σένα και για μένα δε λέει τίποτα. Για τον φαντάρο που θα αντικαταστήσει κάθε "φίλο" μας που χαριστικά βγάλαμε ΕΥ ίσως σημαίνει κάτι. Και σίγουρα δε συμβάλλει στο να γίνει πιο "χαλαρή" η θητεία του. Εδώ η αντίφαση είναι, νομίζω, προφανής. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά στον στρατιωτικό μικρόκοσμο δεν ωφελεί κανέναν.

Εγώ θα επαναλάβω το "μήνυμά" μου προς τους γιατρούς που πρόκειται να καταταχθούν, αυτό που είναι το συμπέρασμα της δικής μου εμπειρίας στον στρατό, και με αυτό τελειώνω: Κάντε και το κάτι παραπάνω. Δε σας ζητάνε τίποτα φοβερό στον στρατό. Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που εξ ίσου αναγκαστικά με εσάς κλειστήκαν στα στρατόπεδα ίσως κάποιος να χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια χούφτα φάρμακα και 10 ώρες ξάπλα...
 
Top