• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Αύξηση θητείας?

nikolaos1986

New member
Εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής θητείας
Στο τραπέζι, επίσης, το εύρος των αναβολών και τα κριτήρια σωματικής ικανότητας


Ανοιχτά στο τραπέζι είναι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το εύρος των αναβολών λόγω σπουδών και υγείας αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού της σωματικής ικανότητας του στρατεύσιμου (π.χ. Ι 4, Ι 5) ανέφερε στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας.

Στην απόφαση για επανεξέταση των παραπάνω όσον αφορά τη θητεία οδηγήθηκε το Πεντάγωνο από τα οξύτατα προβλήματα επάνδρωσης των μονάδων. Αυτά προκλήθηκαν, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, από τη «χωρίς μελέτη και προγραμματισμό» μείωση της στρατιωτικής θητείας που πραγματοποίησε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009 η γαλάζια, τότε, πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προσβλέποντας, παράλληλα, σε μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ταυτόχρονα το οξύ επιχειρησιακό πρόβλημα που δημιούργησε η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες επιδεινώνεται από την αδυναμία πρόσληψης για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους επιπλέον αριθμού επαγγελματιών οπλιτών - τουλάχιστον για ένα έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπεγλίτης ακύρωσε απόφαση του προκατόχου του κ. Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Ηδη δόθηκε εντολή μέρος των κατατασσόμενων στον Στρατό Ξηράς να μεταφερθούν στους άλλους Κλάδους όπου η θητεία είναι σχεδόν για όλους 12 μήνες.
Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο νεοσύστατος θεσμός του ειδικού εφέδρου οπλίτη πριν καν ξεκινήσει καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι δεν λύνει, αλλά ίσως δημιουργεί νέα προβλήματα με το ύψος του μισθού κ.ά.
Ανάλογα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κι όσον αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες καθώς ο αριθμός τους έχει μεγαλώσει κι εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν προβλήματα όταν λόγω ηλικίας δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθησαν.
Το υπουργείο βλέπει επίσης με προβληματισμό να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός τών υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων, γεγονός που έχει επίπτωση στην «οροφή» των στρατευμένων. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μπεγλίτης έχει δώσει εντολή διεξαγωγής μελέτης για τον εντοπισμό των αιτιών της διαρροής που διαπιστώνεται. Είναι χαρακτηριστικό - είπε στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου - ότι για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, ενώ έχουν κληθεί βάσει των δημοτολογίων περίπου 22.000 νέοι, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αναμένεται να καταταγούν περίπου 13.000!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 08 Αυγούστου 2011


<!-- m -->http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4647983<!-- m -->

Τι γίνεται πάλι ρε παιδιά? <!-- s:? -->:?<!-- s:? --> <!-- s:? -->:?<!-- s:? --> <!-- s:? -->:?<!-- s:? -->
 

ohristou

New member
Υπάρχει περιπτωση να πιασει και εμας που μπαινουμε Σεπτεβρη τωρα; Καμια ενημερωση ρε παιδια γιατι χανομαστεεεεεεεεεεεε.
 

salonica85

New member
mporei na se piasei aneta
kai na mpeis sto kentro pali mporei na se piasei
an perasoun kapoioi mines kai meta anevei kai paei p.x 12 mines
mporei na sou poun tha kaneis 10mino kserw gw

otan meiwthike i thiteia apo 12 se 9 mines
osoi itan mesa ekanan 10 kai kati mines
kati analogo tha ginei kai twra ypothetw

a kai 313 LELEEEEEEE magkes
 

AlexTheGood

New member
Έλα 12 μήνες δεν είναι τίποτα μάγκες. Μακάρι να έκανα και εγώ 12μήνες αντί για 9μηνο. Θα δείτε πως όταν απολυθείτε θα θέλετε να πάτε πάλι μέσα να ζήσετε αυτά που ζήσατε... <!-- s;-) -->;-)<!-- s;-) -->
 

arlav

New member
[quote author="AlexTheGood"]Έλα 12 μήνες δεν είναι τίποτα μάγκες. Μακάρι να έκανα και εγώ 12μήνες αντί για 9μηνο. Θα δείτε πως όταν απολυθείτε θα θέλετε να πάτε πάλι μέσα να ζήσετε αυτά που ζήσατε... <!-- s;-) -->;-)<!-- s;-) -->[/quote]

Αυτός ο μύθος πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει... σιγά τα πράγματα που θα ζήσουν....
 

ohristou

New member
Ναι μονο που εμενα φιλε μου μου ειναι και οι δυο γονεις μου ανεργοι και θα βγαλω το στρατο αφραγκος κυριολεκτικα. Οποτε για μενα δεν ειναι το ιδιο 9 μηνες και 12. Ζουμε σε κωλοεποχη. Αν θελει ο μπεγλιτης να το κανει 12μηνο να μου δωσει και οικονομικο ανταλλαγμα για κατι που με υποχρεωνει να κανω. Και τα περι υπηρετησεως της πατριδας τα ακουω βερεσε. Βεβαιως και να υπηρετησω την πατριδα μου αλλα για 3 μηνες και οχι για 9 ουτε για 12. 3 μηνες ειναι υπεραρκετοι για την εκπαιδευση μου και ολοι ξερετε στρατιωτικοι και απλοι φανταροι οτι μετα το τριμηνο δεν κανεις τιποτα αλλο στο στρατο παρα να μαζευεις γοπες, να φυλας καμια σκοπια και να εκτελεις τα καψωνια καποιων κομπλεξικων. Καλα αυτοι που εχουν φραγκα και βυσματα, αλλα για μενα ο στρατος θα ειναι σαν φυλακη χωρις φραγκο στην τσεπη. 3 μηνες θα επρεπε για μενα να ηταν ο στρατος και 1 μηνα ανα πενταετια εκπαιδευση στην ειδικοτητα σου. Και κατι αλλο που περναει στον ντουκου. Επανερχεται πολεμικο ναυτικο και αεροπορια (δεν προλαβαν να καταργηθουν καν!!!). Ε βεβαια που θα πανα τα βυσματα και τα κ@λοπαιδα των πολιτικων.
 

Chessmaster

New member
[quote author="ohristou"]Ναι μονο που εμενα φιλε μου μου ειναι και οι δυο γονεις μου ανεργοι και θα βγαλω το στρατο αφραγκος κυριολεκτικα. Οποτε για μενα δεν ειναι το ιδιο 9 μηνες και 12. Ζουμε σε κωλοεποχη. Αν θελει ο μπεγλιτης να το κανει 12μηνο να μου δωσει και οικονομικο ανταλλαγμα για κατι που με υποχρεωνει να κανω. Και τα περι υπηρετησεως της πατριδας τα ακουω βερεσε. Βεβαιως και να υπηρετησω την πατριδα μου αλλα για 3 μηνες και οχι για 9 ουτε για 12. 3 μηνες ειναι υπεραρκετοι για την εκπαιδευση μου και ολοι ξερετε στρατιωτικοι και απλοι φανταροι οτι μετα το τριμηνο δεν κανεις τιποτα αλλο στο στρατο παρα να μαζευεις γοπες, να φυλας καμια σκοπια και να εκτελεις τα καψωνια καποιων κομπλεξικων. Καλα αυτοι που εχουν φραγκα και βυσματα, αλλα για μενα ο στρατος θα ειναι σαν φυλακη χωρις φραγκο στην τσεπη. 3 μηνες θα επρεπε για μενα να ηταν ο στρατος και 1 μηνα ανα πενταετια εκπαιδευση στην ειδικοτητα σου. Και κατι αλλο που περναει στον ντουκου. Επανερχεται πολεμικο ναυτικο και αεροπορια (δεν προλαβαν να καταργηθουν καν!!!). Ε βεβαια που θα πανα τα βυσματα και τα κ@λοπαιδα των πολιτικων.[/quote]

Φίλε έχεις 200% δίκιο.

Το να σου δίνουν 9 ευρώ το μήνα είναι εμπαιγμός.

Ο μισθός του φαντάρου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 200-250 ευρώ για να καλύπτει κάποιες βασικές ανάγκες και να έχει νόημα. Τι να λέμε τώρα. Είδα και γω παιδιά χωρίς φράγκο μέσα να το σκέφτονται να φάνε ένα τοστ. Είναι ξεφτίλα αυτό το πράγμα. Εγώ αν ήμουν σε τέτοια θέση δε θα πήγαινα, ειλικρινά το λέω. Αηδία κατάσταση, μου έδιναν 9 ευρώ το μήνα και χάλαγα καμιά 300ρια (και δεν καπνίζω κιόλας).

Προσπάθησε να πάρεις μετάθεση κοντά στο σπίτι σου για οικονομικούς λόγους. Τουλάχιστον αυτό το δικαιούσαι.

Καλό κουράγιο.
 

Mark84

New member
Παιδια μην κλαιτε σαν κοριτσακια Ι5 δεν σε υποχρέωσε κανένας να μεινεις μέσα.Οσον αφορα τον μισθο του στρατου πολλα πράγματα είναι στραβα και πιο σοβαρα στην καθημερινοτητα μας το να λέμε έχω αυτο το προβλημα και να γκρινιάζουμε δε λέει και πολλα.Το κάθε σπίτι έχει και τα δικά του προβλήματα φιλε μου και σε πολλές περιπτωσεις πολυ πιο σοβαρα
 

xitu21

New member
[quote author="Mark84"]Παιδια μην κλαιτε σαν κοριτσακια Ι5 δεν σε υποχρέωσε κανένας να μεινεις μέσα.Οσον αφορα τον μισθο του στρατου πολλα πράγματα είναι στραβα και πιο σοβαρα στην καθημερινοτητα μας το να λέμε έχω αυτο το προβλημα και να γκρινιάζουμε δε λέει και πολλα.Το κάθε σπίτι έχει και τα δικά του προβλήματα φιλε μου και σε πολλές περιπτωσεις πολυ πιο σοβαρα[/quote]

Πλάκα κάνεις ρε φίλε; Ναι, χαίρω πολύ, ό,τι κι αν συζητήσουμε, υπάρχει πάντα ένα χειρότερο σενάριο. Αλλά εδώ το παιδί σου λέει ότι οι γονείς του είναι άνεργοι και οι 3 μήνες γι' αυτόν είναι μεγάλο ζόρι. Σ' αυτόν βρήκες να πει να μην κλαίει σαν κοριτσάκι; Και όσον αφορά αυτό που λες στην αρχή ότι "δεν σε υποχρέωσε κανένας να μεινεις μέσα", αυτό ακριβώς κάνουν. Πέρα από μερικούς στρατόκ@βλους, δεν ξέρω πολύ κόσμο που θα πήγαινε εθελοντικά για 9 ή 12 μήνες.
 

caushy

New member
Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο ο υπουργός δεν είπε πως θα αυξηθεί η θητεία!
Θα παίρνουν περισσότερους στην αεροπορία και στο ναυτικό (12 μήνες) και θα γίνεται ποιο αυστηρός έλεγχος για τις απαλλαγές και θα κυνηγήσουν τους ανυπότακτους.
Οι στρατιωτικοί ζητούν να αυξηθεί η θητεία γιατί φοβούνται πως εκτός από τα κεν θα κλείσουν και τα στρατόπεδα λόγο έλλειψης προσωπικού και θα πάνε σπιτάκι τους.
 

panmag

New member
1. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να πας. Πες "δεν πάω"... δεν θα γίνει τίποτα ουσιαστικό. Μπες και πες "Έχω οικογενειακό θέμα, δεν κάθομαι"... έχεις φύγει το επόμενο λεπτό. Εσύ φίλε που έχεις οικονομικά προβλήματα, πάρε μια ωραιότατη αναβολή ή στην χειρότερη μην πατήσεις στον στρατό. Απλά θα κηρυχτείς ανυπόταχτος.

2. Η θητεία δεν αυξάνεται. Οι καραβανάδες τα λεν αυτά, όπως λέει και ο caushy. Αν δεν δείτε υπουργική απόφαση, μην πιστεύετε τίποτα. Επιπροσθέτως, η τυχόν αύξηση θητείας δεν πιάνει όσους είναι μέσα. Ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ εφόσον έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες (βάσει συντάγματος). Αντίθετα, αν έχει θετικές, ισχύει και αναδρομικά (π.χ. η μείωση θητείας πριν 2 χρόνια)
 

ohristou

New member
Και να παρω αναβολη τι σημαινει; Σε 6 μηνες θα εχει λυθει το προβλημα και θα ειναι ολα ωραια και καλα; Ειμαι ηδη 26 χρονων (αναβολες λογω σπουδων) και δεν παιζει να παρω αλλη αναβολη γιατι ακριβως λογω των προβληματων πρεπει να πιασω και εγω καποια στιγμη δουλεια. Οποτε το να παρω αναβολη δεν λεει τιποτα απολυτως. Και σιγα μην μου δωσουν μεταθεση για οικονομικους λογους. Ποτε στην χωρα μας σε περιπτωση ουσιαστικης αναγκης ο νομος δεν ειναι με το μερος σου.
Αλλα ας περασω στο μερος αυτων που ειναι υπερ της αυξησης της θητειας, υπερ ενος οργανωμενου στρατου κτλ. Μα καλα εδω δεν εχουν τι να ταισουν τους φανταρους και δινουν αδειες σωριδον και θελουν να κανουν και αυξηση θητειας;;; Εδω κλεισανε πανω απο τα μισα κεντρα της χωρας για οικονομικους λογους ταχα. Ειμαστε σοβαροι;;; Αυτο το σκεφτηκε κανεις;

Ας παρουν τις μιζες απο τον Ακη και πολλους αλλους που φαγανε με διακοσια πιρουνια για να εχουνε λεφτα να παρουνε ΕΠΟΠ.

Και κατι τελευταιο. Πιστευει κανεις οτι και 2 χρονια να γινει η θητεια ετσι οπως ειναι τα πραγματα τωρα θα αυξησει το αξιομαχο των ενοπλων δυναμεων <!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: -->
 

Chessmaster

New member
[quote author="ohristou"]Και να παρω αναβολη τι σημαινει; Σε 6 μηνες θα εχει λυθει το προβλημα και θα ειναι ολα ωραια και καλα; Ειμαι ηδη 26 χρονων (αναβολες λογω σπουδων) και δεν παιζει να παρω αλλη αναβολη γιατι ακριβως λογω των προβληματων πρεπει να πιασω και εγω καποια στιγμη δουλεια. Οποτε το να παρω αναβολη δεν λεει τιποτα απολυτως. Και σιγα μην μου δωσουν μεταθεση για οικονομικους λογους. Ποτε στην χωρα μας σε περιπτωση ουσιαστικης αναγκης ο νομος δεν ειναι με το μερος σου.
Αλλα ας περασω στο μερος αυτων που ειναι υπερ της αυξησης της θητειας, υπερ ενος οργανωμενου στρατου κτλ. Μα καλα εδω δεν εχουν τι να ταισουν τους φανταρους και δινουν αδειες σωριδον και θελουν να κανουν και αυξηση θητειας;;; Εδω κλεισανε πανω απο τα μισα κεντρα της χωρας για οικονομικους λογους ταχα. Ειμαστε σοβαροι;;; Αυτο το σκεφτηκε κανεις;

Ας παρουν τις μιζες απο τον Ακη και πολλους αλλους που φαγανε με διακοσια πιρουνια για να εχουνε λεφτα να παρουνε ΕΠΟΠ.

Και κατι τελευταιο. Πιστευει κανεις οτι και 2 χρονια να γινει η θητεια ετσι οπως ειναι τα πραγματα τωρα θα αυξησει το αξιομαχο των ενοπλων δυναμεων <!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: -->[/quote]

Αν η οικονομική κατάσταση της οικογένειας σου είναι χάλια, αυτό αποδεικνύεται και τη μετάθεση αν τη κυνηγήσεις λογικά θα την πάρεις. Προφανώς αυτό δε σου λύνει το οικονομικό σου πρόβλημα. Πάλι φαντάρος θα είσαι, άρα ανίκανος να δουλέψεις. Τουλάχιστον στην έξοδό σου θα πηγαίνεις σπίτι σου και δε θα πλουτίζεις τους σουβλατζήδες.

Στο στρατό δεν πας για να γίνεις αξιόμαχος. Πας για να συντηρήσεις ένα προβληματικό σύστημα πίσω από το οποίο υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Αν γίνει αύξηση της θητείας θα γίνει στη λογική να εξυπηρετηθούν τα ίδια αυτά συμφέροντα. Με τη λογική που υπάρχει στο στρατό σήμερα, και πενήντα μήνες να γίνει η θητεία πάλι μη αξιόμαχος θα είναι. Θα το καταλάβεις ήδη από τον πρώτο μήνα μέσα.
 

Kosutasu

New member
αντι να το κάνουν 12μηνο, εγω λέω να κλείσουν κανά στρατόπεδο. Και να προσέχουν τους αξιωματικούς που τρώνε ένα σωρό λεφτά και που τις δουλειές τους τους κάνουν οι φαντάροι(πχ εκπαιδευση). Στρατόπεδα έχουμε άπειρα. Α, και να σταματήσουν τις παρελάσεις(των χαμένων λεφτών).
Αλλά και οι φαντάροι που θα είναι περισσότεροι, πάλι περισσότερα έξοδα θα είναι. Σα πολλά δεν δίνουμε για το "γόητρο" της χώρας;
Και σε αυτά που λέει ο chessmaster περι προβληματικών συστημάτων, δεν μπορώ να συμφωνήσω και άλλο.
 

ac90g

New member
Με εμάς που είμαστε 2011 Α εσσο τι γίνετε μας πίανει αν γίνει η αυξηση τώρα?
 

p_h

New member
αν αυξηθεί η θητεία, 3 πράγματα θα αυξηθούν μαζί της: οι ανυπότακτοι, τα Ι5 και οι αυτοκτονίες...
 

louis

New member
isxyei kati tetio ? akousa gia 12mino ego mpeno g esso me to group tou septemvriou an mas piasei to 12mino tin vapsame ...
 

petrosp_13

New member
Μέχρι να ανακοινωθεί οτιδήποτε, όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας και της ανάγκης πίεσης για κατάταξη ατόμων πάνω στον πανικό
Και αυτά δεν γίνονται από μέρα σε μέρα
Το 9μηνο είχε διαρρεύσει πάνω από 1 χρόνο πριν, αλλά ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2009
 

kwstas

New member
Αν είναι να αυξηθεί η θητεία αυτό θα έχει ισχύ από αυτούς που μπαίνουν μετά την επίσημη ανακοίνωσή της. Όσοι είναι εκείνη τη στιγμή μέσα θα κάνουν εννιάμηνο όπως προβλέπεται. Εξάλλου όταν ήταν να γίνει από 12μηνο --> 9μηνο ο ΣΞ έγινε σταδιακά, κι αυτό για να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να μη δημιουργηθεί χάσμα από την απότομη μείωση της θητείας. Αυτό όμως δε θα γίνει με την αύξηση της θητείας, έτσι μπορεί να γίνει ας πούμε "λιγότερο σταδιακά". Όπως και να χει πάντως, δε θα πιάσει κανέναν εξ' απροόπτου γιατί άλλο να σου πουν ενώ είσαι μέσα οτι απολύεσαι συντομότερα και άλλο οτι απολύεσαι αργότερα. Είναι θέμα προγραμματισμού.

Αυτό που είναι το παράξενο της υπόθεσης είναι οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο που εφόσον αληθεύει το δημοσίευμα θα ξαναρχίσουν ίσως σε πιο χαλαρό ρυθμό απ ότι πριν 3-4 χρόνια. Και αυτό ίσως είναι μια εσωτερική συνεννόηση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, του στυλ "άμα θες μετατάξεις, αύξησε τη θητεια" όπως έγινε με τη μείωσή της πριν 2 χρόνια (τότε: "άμα θες μείωση του ΣΞ κόψε τις μετατάξεις").

Κλείνοντας, το πιο πιθανό απ όλα είναι να μην ισχύει τίποτε απ όλα αυτά και να είναι απλά το δημοσίευμα κίνητρο για να θορυβηθούν κάποιοι και να καταταγούν πιο σύντομα, κοινώς να γεμίσει εκ νέου ο ΣΞ.
 

caushy

New member
Πρώτα θα κλίσουν στρατόπεδα θα μαζέψουν τους ανυπότακτους θα περιορίσουν τις απαλλαγές για να μην γίνει η αύξηση
<!-- m -->http://www.army.gr/default.php?pname=Ar ... id=55&la=1<!-- m -->
Εδώ δεν έχουν καύσιμα ανταλλακτικά και χρήματα για διατροφή και θέλουν περισσότερους φαντάρους <!-- s:slap -->:slap<!-- s:slap -->
 
Top