• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Αναγκαιότητα στρατιωτικής θητείας...

smpotsio

New member
Καλησπέρα σε όλους!

Ανοίγω αυτό το θέμα για να καταγράψω τις απόψεις μου και να μάθω τους δικού σας προβληματισμούς για το θέμα της στρατιωτικής θητείας στον ελληνικό στρατό.

Να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι είμαι 26 χρονών και θα παρουσιαστώ τον Αύγουστο 2008 στον στρατό ξηράς (δε γνωρίζω ακόμη πού, αλλά δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα)...

Πιστεύω ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι ένα απομεινάρι του πρόσφατου παρελθόντος και η αναγκαιότητά της διαρκώς φθίνει στις μέρες μας. Αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι τις αμυντικές ανάγκες του ελληνικού κράτους, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η γενικότερη θέση του στην Ευρώπη, τις καλύπτει ένας καλά οργανωμένος και εκπαιδευμένος, τεχνολογικά σύγχρονος, μικρός και ευέλικτος μισθοφορικός στρατός. Έχω την εντύπωση ότι οι πόλεμοι με τεθωρακισμένα, πλοία, κανόνια, τουφέκια, μαχαίρια, αποβάσεις, μαζικές επιδρομές κλπ ανήκουν στο παρελθόν, τουλάχιστον στο χώρο που βρίσκεται η Ελλάδα. Η σκέψη ότι σήμερα απειλούμαστε στρατιωτικά από κάποιους γείτονες, με άπειρα εσωτερικά προβλήματα που επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν σε διακρατικές συμμαχίες και θεσμούς που συμμετέχει ήδη η Ελλάδα, είναι τουλάχιστον απλοϊκή και μάλλον συντηρείται για λόγους κατανάλωσης. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που πιστεύω ότι η ύπαρξη ενός πολυάριθμου, ανεκπαίδευτου, μαλθακού και δυσκίνητου στρατιωτικού σώματος περισσότερο επιβαρύνει την πατρίδα μας, παρά την εξυπηρετεί.

Επιπλέον, από όσα ακούω και διαβάζω από γνωστούς μου που ήδη υπηρέτησαν, η προσφορά του καθενός "φαντάρου" αφορά την ίδια τη στρατιωτική θητεία και όχι το κοινωνικό σύνολο. Δηλαδή:

- Οι σκοπιές έχουν να κάνουν με τη φύλαξη των στρατοπέδων που φιλοξενούν τους ίδιους τους φαντάρους.
-Οι αγγαρίες σε μαγειρία, τουαλέτες, κήπους κλπ εξυπηρετούν τους ίδιους τους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους.
-Οι φαντάροι πίσω από τα πάσης φύσεως γραφεία διακινούν τη γραφειοκρατία που στηρίζει το αυτό σύστημα υπηρεσιών στον ελληνικό στρατό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε νευραλγικά πόστα τοποθετούνται ανηδείκευτα παιδιά που απλά κάνουν ό,τι τους διατάξει κάποιος ακόμη πιο ανειδίκευτος "ανώτερος"...

Γενικά δηλαδή, η συντριπτική πλοιοψηφία των υπηρεσιών "προσφοράς" προς την πατρίδα είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την ίδια την υπηρεσία, και όχι για να συνεισφέρουν στην πατρίδα και τους ανθρώπους της. Συνεπώς, η κατάργηση της υπηρεσίας (στην προκειμένη περίπτωση της στρατιωτικής θητείας), αυτομάτως παύει και την ανάγκη για υπηρεσία. Η απουσία φαντάρων αυτομάτως αίρει την αναγκαιότητα φύλαξής τους. Η απουσία φαντάρων, αίρει την αναγκαιότητα σίτισης, στέγασης, ένδυσης, υγειινής, εκπαίδευσης, περίθαλψης...

Επίσης, πολλοί από τους νέους που καλούνται να υπηρετήσουν έχουν ήδη εισέλθει στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Είτε αυτό λέγεται εργασία, είτε λέγεται έρευνα κλπ... Η στρατιωτική θητεία, κατά κοινή ομολογία, όχι απλά διακόπτει αυτή τη δραστηριότητα, αλλά επιβραδύνει και την ίδια τη διάθεση του νέου για προσφορά. Γνωστοί μου, ιδιαίτερα αξιόλογα και εργατικά άτομα, όλοι μου έλεγαν πόσο βαριούνται, πόσο ηλίθιοι νιώθουν, πόσο ανούσια πέρασαν το χρόνο αυτό (και πόσα κιλά έβαλαν!).

Ένας από τους λόγους συντήρησης αυτού του θεσμού πιστεύω ότι σχετίζεται με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας. Πολλοί από αυτούς που πρόκειται να υπηρετήσουν (ή οι μανάδες τους) βάζουν λυτούς και δεμένους πολιτικούς, στρατιωτικούς, μητροπολίτες και γενικότερα παράγοντες, για μια ευνοϊκή τοποθέτηση-μετάθεση. Έτσι, θεωρούμε ότι έχουμε ανάγκη αυτούς τους "παράγοντες" και έτσι επιτελούν και οι ίδιοι το σκοπό τους. Είναι πράγματι πολύ εύκολο ρουσφέτι, χωρίς κανένα κόστος, χωρίς κανένα έξοδο. Η πελατειακή όμως σχέση έχει ήδη δημιουργηθεί... Επιπλέον, όλο αυτό το σύστημα ιεραρχίας του ίδιου του στρατού χρειάζεται λόγο ύπαρξης. Για να έχει ένας προϊστάμενος λόγο ύπαρξης χρειάζεται κάποιον υφιστάμενο...

Συνοψίζοντας, νομίζω, πως τα οικονομικά και κοινωνικά ωφέλη από την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ή τουλάχιστον την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή της είναι πολλαπλά για την ίδια την πατρίδα μας. Με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ένα εξαιρετικά δαπανηρό σύστημα συντήρης όλης αυτής της ιστορίας θα περιορίσει τις ανάγκες του. Οι νέοι που βρίσκονται στην αποδοτικότερη ηλικία της ζωής τους μπορούν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και να προσφέρουν πολλαπλά στη χώρα (φόρους, παραγωγή, έρευνα, οικογένεια κλπ). Τα οικονομικά ωφέλη μπορούν να επενδυθούν στην υγεία, σε κοινωνικές υπηρεσίες, στο περιβάλλον και κυρίως στην εκπαίδευση, σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα υστερεί σημαντικά. Η αμυντική πολιτική των χωρών νομίζω πως δεν στηρίζεται πλέον τόσο στην ισχύ ή μάλλον στο αριθμητικό μέγεθος του στρατού τους. Θεωρώ πως ισχυρότερη θα είναι η Ελλάδα στο διεθνές παιχνίδι, αν διαθέτει ανταγωνιστικά πανεπιστήμια που θα έλκουν ξένους φοιτητές-ερευνητές-καθηγητές, ικανό σύστημα υγείας εφάμιλλο των ευρωπαϊκών χωρών -όπου θα είναι διεθνώς περιζήτητο για την ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών-, εξελιγμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ισορροπημένο περιβάλλον και τουριστικές υπηρεσίες -που θα έλκει εκατομμύρια τουρίστες-, παρά 1.000 ή 100.000 χοντρούς φαντάρους χωρισμένους σε πολύπριζα και απλούς βισματίες που περνούν ένα χρόνο στο ΚΨΜ τρώγοντας σαβούρες, καθαρίζοντας τουαλέτες και μαζεύοντας γόπες σε ένα στρατόπεδο που τις έχουν ρίξει οι ίδιοι!

Ελπίζω η θητεία μου να με κάνει να αλλάξω άποψη... Περιμένω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας...
 

assistant

New member
Καλά τα λες, αλλά δυστυχώς θα ζήσεις και συ όλο αυτό το μαγικό κόσμο από τον Αύγουστο.
Τουλάχιστον δες το σαν ένα ντοκιμαντέρ-βίωμα μακράς διάρκειας.
Έτσι θα το διασκεδάσεις κιόλας, αλλιώς θα φρικάρεις και θα περάσεις χειρότερα.
 
A

admin

Guest
Πολύ καλή και εμπεριστατωμένη η άποψη σου.

Επί της ουσίας δεν έχεις άδικο στα περισσότερα, αν και προσωπικά δε θα υποστήριζα την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Ο λόγος είναι ότι καλώς ή κακώς βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη περιοχή η οποία ταλανίζεται ακόμα από διαμάχες και συγκρούσεις (βλ. Κόσοβο, FYROM κλπ) συν ασφαλώς των εξ ανατολών γείτονα. Η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, μπορεί να έχει πάρα πολλά εσωτερικά προβλήματα, ωστόσο είναι ισχυρή στρατιωτικά και πολλές φορές εκτονώνει τα εσωτερικά της προβλήματα στους γείτονές της.

Ωστόσο χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση της θητείας. Αυτό είναι αλήθεια. Ενώ δηλαδή υποτίθεται ότι το πρωτεύον είναι η στρατιωτική εκπαίδευση και όλα τα υπόλοιπα (υπηρεσίες που αφορούν τη φύλαξη των στρατοπέδων, αγγαρείες κλπ) είναι τα δευτερεύοντα που πηγάζουν από το πρώτο, στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Έχουμε φτάσει στο σημείο περισσότερες να είναι οι ώρες φύλαξης των στρατοπέδων και των αγγαρειών και λιγότερες αυτής καθαυτής της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αν σε αυτά προστεθούν η παράλογη και έξω από κάθε λογική απασχόληση του στρατού σε άσχετες ως προς την αποστολή του εργασίες (πχ τιμητικά αγήματα σε πάσης φύσεως θρησκευτικές και μη εκδηλώσεις, πυροπροστασία και δασοπυρόσβεση -έργο άσχετο και έξω από το σκοπό του στρατού και άλλα πολλά) καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο επωφελής δεν είναι η θητεία σήμερα.
 

silver

New member
ωραιο το ποστ του φιλου πιο πανω.
γενικα συμφωνω.

ας μην γελιομαστε,στρατιωτικη εκπαιδευση δεν υπαρχει.
οπως εχω πει πολλες φορες,
ταπεινη μου γνωμη πιστευω οτι ο στρατος πρεπει να ειναι επαγγελματικος.
να υπαρχουν επαγγελματιες σε καθε τομεα του στρατου,
εκπαιδευμενοι συμφωνα με την τεχνολογια.

απο την αλλη νομιζω οτι επισης θα ηταν καλο μια υποχρεωτικη θητεια για τους μη επαγγελματιες,
ΑΛΛΑ ενα 3μηνο.ενας μηνας προσαρμογη και 2 μηνες εκπαιδευση.
μονο εκπαιδευση,δηλαδη βολες,ασκησεις κλπ.λιγες εξοδοι και 2 με 3 αδειες για χαλαρωμα.
φυσικα θα υπαρχουν εκει αγγαρειες,μιας και τα μαγειρεια,τουαλετες και τους χωρους εκπαιδευσης οι στρατιωτες θα τους χρησιμοποιουν.
 

Nikolas7

New member
Εγώ 4,5 μήνες φαντάρος είμαι και συμφωνώ απόλυτα με το φίλο μας.
Απορώ γιατί μας δίνουν ειδικότητες αφού στην ουσία όλοι φύλαξη και αγγαρείες κάνουμε και γενικά παράγονται χιλιάδες άχρηστοι στρατιώτες που σκοπό έχουν τη λούφα και καλά κάνουν έτσι όπως είναι το συστμα εκεί μέσα.
 

arlekinos

New member
Αν οντως τα πιστευεις οσα γραφεις (και δεν εχω κανενα λογο να υποστηριξω το αντιθετο), θελεις να μου πεις για ποιο λογο πας;
Δεν εχω σκοπο να σε ειρωνευτω. Εκφραζω μια ειλικρινη απορια. Εχω συζητησει με κοσμο που αντιμετωπιζει το στρατο με παρομοιο τροπο, ομως στο τελος καταληγει εκει.
Αν θα ηθελες να μου πεις πως μπορεις να συμβιβασεις αυτες τις δυο αντιφατικες (για μενα) στασεις θα μου ελυνεσ μια μεγαλη απορια.

Να σαι καλα
 

assistant

New member
Αν κάποιος θέλει να μείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα, και δεν υπηρετήσει, θα πρέπει
-- να μείνει ανυπότακτος εσωτερικού, το οποίο επιφέρει δυσκολίες, πχ δε μπορεί να διοριστεί στο Δημόσιο, δεν μπορεί να βγάλει άδεια άσκησεως επαγγέλματος
ή
-- να πάρει Ι5, το οποίο σε αυτή την περίπτωση θα ναι ψυχολογικό και ίσως του δημιουργήσει πάλι μερικά προβλήματα στην εύρεση εργασίας.
Θέλω να πω, ότι πολύς κόσμος πάει στρατό ενώ δε γουστάρει καθόλου γιατί απλά δε μπορεί να κάνει αλλιώς.
 

ligadouras

New member
Το Ι5 ψυχολογικό ΔΕΝ θα του δημιουργήσει κανένα προβλημα ευρεσης εργασίας....μόνο αν θέλει να πάει στο λιμενικό .....Μην παραπληροφορούμε τον κοσμο..
 

aeronomos05

New member
αυτο που λεω εγω, ειναι οτι ο φιλος με το αρχικο post χειριζεται καταπληκτικα το λογο και σε κανει να χαιρεσαι να διαβαζεις το κειμενο του... μπραβο σου...

τωρα τα γιατι και πως σχετικα με τη θητεια ειναι για καταναλωση... χιλιοειπωμενα...

φοβερο κειμενο παντως
 

arlekinos

New member
Νομιζω οτι πρεπει να κανω κανα-δυο διευκρινησεις γιατι μαλλον δεν εγινα κατανοητος και θα αναλωθουμε στα ιδια και στα ιδια.

Νο 1. Το Ι-5 δεν δημιουργει κανενα προβλημα στην πολιτικη σου ζωη. Αυτα ειναι πραγματα χιλιοειπωμενα. Και διπλωματα βγαζεις, και διαβατηρια, και στο δημοσιο διοριζεσαι. Εχει γνωμοδοτησει σχετικα η περιβοητη αρχη προστασιας προσωπικων δεδομενων και οι αποφασεις της εχουν δεσμευτικο χαρακτηρα για τους δημοσιους φορεις.

Νο 2. Η απορια μου δεν ειναι γιατι ενα παιδι 19 χρονων απο την επαρχια κατατασεται στο στρατο. Μπορω πολυ ευκολα να κατανοησω τους λογους σε αυτη την περιπτωση. Απευθυνω την ερωτηση μου στο φιλο που εκανε το αρχικο ποστ γιατι φαινεται να εχει εμπεριστατωμενη αποψη σχετικα με τον ελληνικο στρατο, γιατι όντως χειριζεται το γραπτο λογο με ευχερεια και γιατι προφανως το ζητημα του τι παω να κανω εγω εκει τον εχει απασχολησει.

Αναμενοντας
 

assistant

New member
[quote author="ligadouras"]Το Ι5 ψυχολογικό ΔΕΝ θα του δημιουργήσει κανένα προβλημα ευρεσης εργασίας....μόνο αν θέλει να πάει στο λιμενικό .....Μην παραπληροφορούμε τον κοσμο..[/quote][quote author="arlekinos"]Νο 1. Το Ι-5 δεν δημιουργει κανενα προβλημα στην πολιτικη σου ζωη. Αυτα ειναι πραγματα χιλιοειπωμενα. Και διπλωματα βγαζεις, και διαβατηρια, και στο δημοσιο διοριζεσαι. Εχει γνωμοδοτησει σχετικα η περιβοητη αρχη προστασιας προσωπικων δεδομενων και οι αποφασεις της εχουν δεσμευτικο χαρακτηρα για τους δημοσιους φορεις.[/quote]
Αναφορικά με το Ι5 πολλά έχουν αλλάξει από παλιά.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί ενδεχομένως πρόβλημα για την εύρεση σε συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους. [πχ σε όλα τα σώματα ασφαλείας, ενδεχομένως στον εκπαιδευτικό κλάδο όταν είναι Ι5 ψυχολογικό]
Γενικώς δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα, από την άλλη η στάση των περισσοτέρων ανθρώπων είναι γενικώς απαξιωτική απέναντι σε όσους δεν υπηρετούν [κακώς κατ' εμέ] γιατί η κοινωνία μας είναι βαθιά υποκριτική.
Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ακόμα και σήμερα, που τόσο απαξιωμένη είναι η στρατιωτική θητεία, οι περισσότεροι Έλληνες κατατάσσονται και δεν κάνουν μαζικά "εμπάργκο" μην πηγαίνοντας, κάτι που θα έφερνε την πολιτεία σε αδιέξοδο και θα την ανάγκαζε σε μείωση ή κατάργηση της ούτως ή άλλως άχρηστης θητείας.
 

arlekinos

New member
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί ενδεχομένως πρόβλημα για την εύρεση σε συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους. [πχ σε όλα τα σώματα ασφαλείας, ενδεχομένως στον εκπαιδευτικό κλάδο όταν είναι Ι5 ψυχολογικό]



Για τα σωματα ασφαλειας εχεις απολυτο δικιο. Για τους εκπαιδευτικους θα ηθελες να αναφερεις που στηριζεις την ενδεχομενη υπαρξη προβληματος; Απο οσο ξερω δεν γινεται καμια διακριση αναμεσα στους εκπαιδευτικους και τους υπολοιπους δημοσιους υπαλληλους.
 

ligadouras

New member
Για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει κανένα προβλημα..είπαμε να μη παραπληροφορούμε....Όπως λέει πολύ σωστα arlekinos δεν υπάρχει διαχωρισμός δημοσιών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών(δημοσιοι υπάλληλοι είναι και οι καθηγητές)....
Για τα σωματα ασφαλείας ισχυει αυτό που λες assistant-κυρίως για λιμενικό(οι αστυνομικοί συνήθως δεν πάνε στρατό-καθώς μπαίνουν με πανελλήνιες στο σωμα πριν να κάνουν τη θητεία του).
 

smpotsio

New member
[quote author="arlekinos"]Αν οντως τα πιστευεις οσα γραφεις (και δεν εχω κανενα λογο να υποστηριξω το αντιθετο), θελεις να μου πεις για ποιο λογο πας;
Δεν εχω σκοπο να σε ειρωνευτω. Εκφραζω μια ειλικρινη απορια. Εχω συζητησει με κοσμο που αντιμετωπιζει το στρατο με παρομοιο τροπο, ομως στο τελος καταληγει εκει.
Αν θα ηθελες να μου πεις πως μπορεις να συμβιβασεις αυτες τις δυο αντιφατικες (για μενα) στασεις θα μου ελυνεσ μια μεγαλη απορια.

Να σαι καλα[/quote]

ο λόγος για τον οποίο θα πάω στρατό είναι πολύ απλός, γιατί απλά δεν μπορώ να επιλέξω αν θα πάω ή όχι!

Φαντάζομαι θα υπάρχουν πρακτικές με τις οποίες μπορείς να το γλιτώσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα πρέπει να ζητήσω από κάπου "βοήθεια".

Παρ' όλο που έχω αντίρρηση απέναντι στη στρατιωτική θητεία, έχω ακόμη μεγαλύτερη αντίρρηση απέναντι σε "διευκολύνσεις"!
 

ygeionomikarios

New member
Katarxhn prepei na pw oti o dhmiourgos tou topic kyriolektika egrapse ena manifesto pou 8a mporouse na apotelesei keimeno gia syllogh ypografwn kata ths ypoxrewtikhs strateyshs!
Me vriskeis 100% allhlegyo file mou. 8a h8ela na kata8esw kai th dikh mou empieria gia tous 5 mhnes pou exw yphrethsei mexri twra.
Eimai giatros me 2 xronia proyphresia sto ESY kai ena sxetika plousio viografiko gia thn hlikia mou. O logos pou phga strato an kai diafwnw me to "8esmo" ayto einai o ekshs: Se anti8esh me ayta pou lete kapoioi oti to I5 psyxologiko afora mono sto limeniko exw na sas pw oti kai sto diko mou epaggelma prokeimenou na dioristeis se dhmosio nosokomeio gia na kaneis eidikothta, an tyxon exeis apallagh apo to strato gia psyxologikous logous 8a vreis empodia ston diorismo sou. To skeptiko einai oti den mporoun se ena atomo me psyxologiko provlhma na tou empisteytoun an8rwpines zwes. Na symplhrwsw oti ektos apo ayto h yphresia mas (to ekastote nosokomeio) anazhta antigrafo poinikou mhtrwou.An exeis katadikastei gia atimwtiko adikhma ksexase pali to diorismo...
Oson afora stous 5 mhnes ws opliths giatros exw na pw oti den exw prosferei tipota ousiastiko. Den asxoloumai me iatrikh alla me fouskales sta podia kai tsimphmata kounoupiwn h koriwn. Eniote me kaloun ws voitho sthn topikh epitroph apallagwn opou kai ekei exw vasika diakosmhtiko rolo. O stratos to mono pou exei kataferei mexri twra einai na me paei pisw epaggelmatika.
 

arlekinos

New member
Προς το φιλο sbotsio

Κατανοητη και σεβαστη απολυτα η αρνηση σου να καταφυγεις σε οποιουδηποτε ειδους "διευκολυνσεις" για να αποφυγεις τη στρατευση. Απο αυτο συμπεραινω οτι δεν προκειται να επιδιωξεις να "βυσματωθεις" ως φανταρος. Αξιοπρεπεστατη σταση το παραδεχομαι. Μαλλον θα περασεις δυσκολα αλλα αυτο ειναι ξεκαθαρα δικο σου θεμα.
Δεν ειμαι ομως ακριβως σιγουρος οτι καταλαβα τι εννοεις με τον ορο "διευκολυνση" που χρησιμοποιησες. Οι δυο πιο διαδεδομενοι τροποι αποφυγης της στρατευσης δεν εμπεριεχουν αυτό που εγω αντιλαμβάνομαι ως "διευκολυνση". Η ανυποταξία (συνισταται σε οσους δεν σκοπευουν να κυνηγησουν το μικροαστικο νεοελληνικο ονειρο, τον διορισμο στο δημοσιο δηλαδη) σημαινει απλα οτι αγνοεις το χαρτι καταταξης ενω η απαλλαγη ως Ι5 σημαινει οτι επικαλεισαι προβληματα ψυχολογικης φυσης μποστα σε μια στρατιωτικη ιατρικη επιτροπη. Εξηγησε μου αν θες ποια ειναι η "διευκολυση" και απο ποιον τη ζητας;



Προς το φιλο υγειονομικαριο

Se anti8esh me ayta pou lete kapoioi oti to I5 psyxologiko afora mono sto limeniko exw na sas pw oti kai sto diko mou epaggelma prokeimenou na dioristeis se dhmosio nosokomeio gia na kaneis eidikothta, an tyxon exeis apallagh apo to strato gia psyxologikous logous 8a vreis empodia ston diorismo sou. To skeptiko einai oti den mporoun se ena atomo me psyxologiko provlhma na tou empisteytoun an8rwpines zwes. Na symplhrwsw oti ektos apo ayto h yphresia mas (to ekastote nosokomeio) anazhta antigrafo poinikou mhtrwou.An exeis katadikastei gia atimwtiko adikhma ksexase pali to diorismo...

Οπως εχουμε ξαναματαπει και σε αλλο ποστ η αρχη προστασιας δεδομενων προσωπικου χαρακτηρα αποφασισε το 2002 οτι η εκπληρωση η μη των στρατιωτικων υποχρεωσεων ενος πολιτη αποτελουν ευαισθητο προσωπικο του δεδομενο και κατ' επεκταση το δημοσιο και οι ιδιωτικοι φορεις δεν μπορουν να εχουν προσβαση σε αυτα. Απο αυτο προκυπτει οτι οταν ενας φορεας προχωρησει σε προκυρηξη θεσεων δεν μπορει να εχει προσβαση στο λογο για τον οποιο εσυ απαλλαχθηκες απο τη στρατιωτικη σου θητεια. Μπορει να ξερει μονο αν την εκπληρωσες η αν απαλαχθηκες. Οι λογοι για τους οποιους απαλαχθηκες (παθολογικοι ή ψυχολογικοι) ειναι εξω απο τη δικαιοδοσια του φορεα που εβγαλε την προκυρηξη. Αν διαβασεις καποια απο τις προκυρηξεις του ασεπ θα δεις οτι γραφει πως οι αντρες πρεπει να εχουν εκπληρωσει τις στρατιωτικες τους υποχρεωσεις ή να εχουν νομιμα απαλλαγει απο αυτες.


Επισης, θα θελες να μου πεις ποιο ειναι το ατιμωτικο αδικημα για το οποιο καταδικαζεσαι;
 

ygeionomikarios

New member
Emeis oi giatroi den exoume kamia sxesh me ton ASEP...Gia thn enarksh eidikothtas mpainoume se lista anamonhs(epethrida). Otan ert8ei h seira mas na dioristoume h yphresia(to nosokomeio) anazhta to poiniko mas mhtrwo dikastikou typou! kai epishs mas zhta pistopoihtiko stratologikhs katastashs. Thn idia diadikasia perasa gia na kanw agrotiko. Epishs mas zhta pistopoihtiko ygeias kai artimeleias.
Atimwtika adikhmata xwris na eimai nomikos exw thn entypwsh oti einai h kloph, h apath, h xrhsh narkwtikwn kai kapoia alla ta opoia den gnwrizw
 

arlekinos

New member
Άπό την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Το παράδειγμα του ασεπ ηταν ενδεικτικο. Δεν ειπα οτι η διαδικασια της ιατρικης ειδικοτητας ελεγχεται απο τον ασεπ. Αυτο που ειπα ειναι πως ΟΛΟΙ οι δημοσιοι και ιδιωτικοι φορεις ειναι υποχρεωμενοι να σεβονται τις αποφασεις της αρχης προστασιας προσωπικων δεδομενων. Το ΟΛΟΙ συμπεριλαμβανει τα νοσοκομεια και το υπουργειο υγειας.

Η κλοπη, η απατη και τα άλλα ποινικα αδικηματα που αναφερεις θες να μας πεις τι σχεση εχουν με την απαλλαγη απο τη στρατιωτικη θητεια?
 

ygeionomikarios

New member
arlekinos
Ψαρούλης


Ένταξη: 24 Ιούν 2008
Δημοσιεύσεις: 9


Δημοσιεύθηκε: Τρι 01 Ιούλ, 2008 16:06 Θέμα δημοσίευσης:


--------------------------------------------------------------------------------

Άπό την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.



Sou epistrefw thn paroimia! O dialogos aytos exei arxisei na ginetai kourastikos...oti katalaves katalaves. Den prokeitai na sou ta kanw pio liana
 

ligadouras

New member
επειδη το θέμα ξεφευγει θα ήθελα να προσθέσω πως η αρχική αποψη του smpotsio περιγράφει παρα πολύ καλά τι είναι ο στρατός....
Διαφωνώ με τη άποψη του αρλεκίνου για ανυποταξία,και θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Σε όλες σχεδον τις δουλειές ζητάνε εαν έχεις ολοκληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις. Καλό θα ήταν να καταλάβεις πως εκτος από το γεγονός πως δεν μπορει κάποιος να προσληφθεί στο δημόσιο (το οποίο εσυ θεωρείς μικροαστικό),δεν μπορεί προσληφθεί και να δουλέψει σε πολλές δουλειές του ιδιωτικού τομέα... Αν νομίζεις πως η δουλειά του delivery ή του ελεοχρωματιστή (χωρίς να τις κατακρίνω) θα σε κάνουν λιγότερο μικροαστό σε σχέση με κάποιον που δουλευεί πχ ως καθηγητής, ως γιατρός, ως ηλεκτρονικός ,τότε φίλε μου νομίζω πως κάνεις λάθος.
Φίλε μου επίσης θα σου τονίσω πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που υπηρετουν δεν θα ήθελαν να ύπαρχει στρατιωτική θητεία ,όχι τόσο για ιδεολογικούς λογους αλλά περισσότερο γιατί είναι ανούσιο και χαμένος χρόνος. Ο λόγος που υπηρετούμε μπορει να είναι οικογενειακος(ορισμένοι γονείς έχουν μεγαλώσει σε άλλες εποχες),για λόγους εργασίας, γιατί είναι υποχρεωτικό (σύμφωνα με τους νόμους του κράτους), σεβεσαι το γεγονός πως και άλλοι είναι στη θέση σου( δεν είσαι καλύτερος ή πιο μάγκας απ αυτούς),επείδη δεν μπορείς ή δεν θέλεις να παίξεις το τρελό για το Ι5 και επειδή κάποιοι δεν νομίζουν πως με την ανυποταξία -η την αποφυγή της θητείας θα γίνει επανάσταση....

ΥΓ επεναλαμβάνω πως το αρχικό κείμενο του smpotsio είναι πόλύ ενδιαφέρον
 
Top