• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

ετήσιος μέσος όρος αυτοκτονιών

Loader

New member
υπάρχει κάποια έρευνα που να λέει πόσες περίπου αυτοκτονίες γίνονται κάθε χρόνο στο στρατό από άτομα που κάνουν απλή θητεία;
 

George84

New member
[quote author="Loader"]υπάρχει κάποια έρευνα που να λέει πόσες περίπου αυτοκτονίες γίνονται κάθε χρόνο στο στρατό από άτομα που κάνουν απλή θητεία;[/quote]
Βασικά, θα είχε πιο ενδιαφέρον να δούμε μια έρευνα που να συγκρίνει ποσοστά αυτοκτονιών στο στρατό με ποσοστά αυτοκτονιών πολιτών.

Ακούγεται κατά καιρούς ότι ο αριθμός των φαντάρων που αυτοκτονεί είναι μεγάλος, και φταίνε οι συνθήκες, η πίεση από ανώτερους κλπ. Είναι όμως όντως έτσι τα πράγματα? Ποιός μας λέει ότι αυτοί που αυτοκτόνησαν στο στρατό δεν θα αυτοκτονούσαν στο ίδιο διάστημα αν δεν ήταν φαντάροι? Φταίει όντως ο στρατός ή οι αυτόχειρες έχουν προβλήματα (ψυχολογικά, οικογενειακά, οικονομικά κλπ) και βρίσκουν αποτελεσματικό τρόπο (όπλο) στο στρατό να την κάνουν για τον άλλο κόσμο?

Το λέω αυτό, βασιζόμενος σε περιπτώσεις φαντάρων που αυτοκτόνησαν σε "περίεργες" μέρες. Πρόσφατα διάβασα για κάποιον που αυτοκτόνησε λίγες μέρες πριν απολυθεί. Άλλος αυτοκτόνησε στην Άρτα, το Μάιο του 2007, λίγες ώρες πριν έρθουν να τον πάρουν οι γονείς του αφού είχε εγκριθεί η αναβολή του. Αν το μοναδικό πρόβλημά τους ήταν ο στρατός, δεν μπορούσαν να κάνουν λίγες ώρες, ή λίγες μέρες υπομονή?

Σίγουρα κάποιοι που έχουν διάφορα προβλήματα, μες στο στρατό τα βλέπουν ίσως πιο μαύρα, και σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση ή και τις συνθήκες που υπηρετούν φτάνουν στην αυτοκτονία. Δεν μπορώ να πιστέψω όμως ότι μόνο ο στρατός ωθεί κάποιους να αυτοκτονήσουν. Και έτσι όπως έχει γίνει ο στρατός πλέον, κάποιος που δεν μπορεί να αντέξει τις "πιέσεις" του στρατού είναι σίγουρο ότι δεν θα άντεχε τις "πιέσεις" στην πολιτική ζωή και αργά ή γρήγορα θα αυτοκτονούσε.

Κάποιος που είναι καλά στα μυαλά του, που ξέρει ότι έξω τον περιμένουν συγγενείς και φίλοι, που έχει όλη τη ζωή μπροστά του, ευκαιρίες για δουλειά, ανεκπλήρωτες σπουδές, και αμέτρητες γυναίκες που ίσως βρει την ευκαιρία να π***ξει αφού απολυθεί, θα κάνει υπομονή. Ότι προβλήματα και να 'χει, ότι συνθήκες κι αν ζει στο στρατό, θα κάνει υπομονή, γνωρίζοντας ότι η θητεία είναι λίγοι μήνες, θα περάσουνε, κι έξω μετά τον περιμένουν τόσα πολλά.
 

ygeionomikarios

New member
Με ένα πρόχειρο google search ξεχώρισα αυτά τα δύο link:
<!-- m -->http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/aytoktonies.asp<!-- m -->
<!-- m -->http://indy.gr/other-press/syne3c7izoyn ... sto-strato<!-- m -->

Το δεύτερο δίνει και συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό όπου φαίνεται μια "τάση" προς μεγαλύτερη αυτοκτονική συμπεριφορά εντός στρατού σε σχέση με έξω.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αναμφισβήτητα ο στρατός αποτελεί στρεσσογόνο παράγοντα και επομένως κατά κάποιο τρόπο "ευνοεί" την αυτοκτονία σε άτομα όμως που έχουν κάποιο ψυχιατρικό υπόβαθρο. Δεν αυτοκτονεί κάποιος στα καλά καθούμενα. Στις περισσότερες περιπτώσεις (αν όχι σε όλες) συνυπάρχει καταθλιπτική συνδρομή (μείζων κατάθλιψη) ή σοβαρές αγχώδεις διαταραχές.
Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αυτοκτονία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν κάποιος είτε γιατρός είτε απλός στρατιώτης είχε "διαγνώσει" τα συμπτώματα σε κάποιον συνάδελφό του και το είχε αναφέρει στους ανωτέρους του έτσι ώστε ο πάσχων να λάβει έγκαιρα εξειδικευμένη βοήθεια. Σημαντική λοιπόν είναι η συμβολή όλων είτε είναι απλοί φαντάροι είτε οπλίτες γιατροί και ψυχολόγοι είτε στελέχη στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ας μην κατηγορούμε λοιπόν γενικά και αόριστα το θεσμό της στρατιωτικής θητείας για τις αυτοκτονίες...
 

Loader

New member
συμφωνώ, ούτως ή άλλως με ενδιαφέρουν οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ήδη αυτοκαταστροφική προδιάθεση. ένα άτομο που στον έξω κόσμο δε θέλει και πολύ για να βάλει το μαχαίρι στο χέρι του και να ανακουφιστεί από τον ψυχολογικό πόνο, θα βρει μέσα στο στρατό τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να νιώσει ακόμη χειρότερα και χάρη στο ότι θα κρατάει κάθε μέρα όπλο θα έχει την ευκαιρία να τελειώνει το θέμα επιτέλους.

δεν ενδιαφέρομαι για την περίπτωση στην οποία κάποιος είναι μια χαρά έξω και μόλις καταταγεί ξαφνικά αλλάζει και βάζει το αυτόματο στο κεφάλι, πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί τέτοιο πράγμα
 

ssc666

New member
Το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων που αυτοκτουνουν, εχουν διαφορα προβληματα στην εξω ζωη, ενω ειναι σχεδον σιγουρο οτι ειχαν διαταραγμενη παιδικη ηλικια, κακες σχεσεις με το αντιθετο φυλο, κ.α.
Τετοια ατομα χρειαζονται προστασια, και σε δευτερη φαση βοηθεια.

Ο κυριοτερος λογος των αυτοκτονιων, ειναι η αδυναμια να αναγνωριστουν τετοιου ειδους προβληματα σε ανθρωπους.

Παρ'ολο που αυτο το χρεωνεται 100% ο στρατος, και σε πολλες περιπτωσεις πεφτει και ξυλωμα, δεν φταιει μονο ο στρατος.
Οι εκκατονταδες πολιτες που καθε χρονο προσποιουνται τους "τρελους", χρησιμοποιωντας τους πιο εξωφρενικους τροπους για να το καταφερουν αυτο, διμιουργουν ενα περιβαλλον συγχησης στον στρατο. Μια κατηγορια, ευπωροι, θα παρουσιασουν πληθωρα ψευδων ιατρικων εγγραφων, ενω καποιοι αλλοι φιλοδοξοι, θα παριστανουν τους τρελους, με λιγοτερα ιατρικα εγγραφα, αλλα περισσοτερη πειθω. αναμεσα τους, υπαρχουν και οι αληθινα πασχοντες. Καθως τα νουμερα μεγαλωνουν, η δουλεια του στρατου να απομονωσει τους αληθινα διαταραγμενους απο τους ψευτες, γινετε ολοενα και πιο δυσκολη.
Στο τελος, απαλλασεται ενας αριθμος αυτων ολων, και πολλες φορες, ατομα που δεν θα επρεπε να ειχαν υπηρετησει, υπηρετησαν, γιατι τους πηρε η μπαλα.

Δεν πιστευω οτι εχει να κανει με τις συνθηκες διαβιωσης στον στρατο, οσο με το προβλημα να βρουν "ποιος τελικα λεει την αληθεια".
Και σε αυτο, η ευθυνη ειναι μοιρασμενη ισαξια, τοσο στο σαπιο συστημα του Ελληνικου δημοσιου, και επομενως και του στρατου, οσο και στους διεφθαρμενους πολιτες της χωρας μας.
 
Top