• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Η θητεία, τα βύσματα και ποιος φταίει.

George84

New member
[quote author="ygeionomikarios"]Το πρόβλημα είναι ότι δεν είσαι μόνο εσύ που έπρεπε να δουλέψεις....Χιλιάδες παιδιά που μπαίνουν σε κάθε ΕΣΣΟ στο ΣΞ έχουν υποχρεώσεις,γυναίκες,φίλους,δουλειά...Εσύ απλά εκμεταλλεύτηκες μια κατάσταση και συντηρώντας το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο(βύσμα), που κατά τα άλλα απεχθάνεσαι γιατί εξ'αιτίας του θα έχανες τη δουλειά σου, εξασφάλισες μια άνετη θητεία. Δε σε κατακρίνω που κοίταξες τον εαυτούλη σου. Αν ο καθένας κοιτούσε και το διπλανό του εκτός από την πάρτη του τότε θα ζούσαμε σε μια άλλη κοινωνία. Καλώς ή κακώς όμως ζούμε στην κοινωνία του ατομικισμού.
...
Αυτό το πνεύμα της συναδελφικότητας είναι κάτι που το βλέπεις στο ΣΞ σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό απ'ότι στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία. Είναι ίσως και το μοναδικό πράγμα που μου άρεσε στο στρατό.
Δε με ενοχλεί και ούτε μου φαίνεται αλλόκοτο που κάποιος χρησιμοποιεί βύσμα για να περάσει πιο χαλαρά. Ενοχλούμαι όμως όταν ο βυσματίας βγάζει κακία, κομπάζει για το πόσο καλά περνάει και χαίρεται να πήζουν οι άλλοι. Μην ξεχνάτε μάγκες ότι στρατιώτες,ναύτες,σμηνίτες είμαστε όλοι φαντάροι και για να κάνει κάποιος θητεία στο σπιτάκι του πρέπει κάποιος άλλος να σφουγγαρίζει τουαλέττες στον Έβρο.[/quote]
Συμφωνώ απόλυτα <!-- s8) -->8)<!-- s8) -->
Μαθήματα συναδελφικότητας μας κάνανε κι εμάς στον 2ο λόχο (ΚΕΥΓ). Αντί για κρύο όμως είχαμε καύσωνα, και περιμέναμε κάτω από τον ήλιο 230 άτομα τους 5-10 που κατέβαιναν καθυστερημένοι.

Άσχετο, γιατρέ πρέπει να ανανεώσεις την υπογραφή σου, εκτός αν φοβάσαι μη σου την πέσουνε στη μονάδα <!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: -->
 

EVANS

New member
θα συμφωνήσω μάζι σου.εγώ ποτέ δεν κόμπασα για την μετάταξη μου.και έπειδη ήξερα την διαφορά ναυτικού και ξηράς πάντα προσπάθουσα να ήμουν τυπικός στην μονάδα και όσο πιο κάλος με τους άλλους ναύτες αν και αυτοί δεν ήταν πάντα.βλέρετε όταν ξέρεις ότι ένα τηλ μπορεί να σε βγάλει έξω όταν θ'ελεις τότε χάνεις τον έλεγχο και αυτό ΄το έχω ζήσει με ένα ναυτη από την παλια μου υπηρρεσία.
 

vassilis m

New member
Για την ομαλή λειτουργία των στρατοπέδων είναι αυτονόητο ότι ευθύνονται οι διοικητές. Σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα προσωπικού φιλότιμου να επιτρέπει ο διοικητής να είναι τα δύο τρίτα των φαντάρων (και πάντα τα ίδια πρόσωπα) κάθε μέρα έξω και επιπλέον να παίρνουν και άδεια τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι άλλοι (πάντα τα ίδια πρόσωπα)να τρελλαίνονται στις υπηρεσίες και να μη σταματούν να τρέχουν.
Οι στρατιώτες δεν είναι πρόβατα. Είναι άνθρωποι με προσωπικότητα, οι περισσότεροι έχουν κάνει σπουδές και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους εκμεταλλεύεται όταν καλούνται τα υπηρετήσουν την θητεία τους.
 

arlekinos

New member
Για την προβληματικη κατασταση που επικρατει στο στρατο φταιμε κυριως ολοι εμεις. Ολοι εμεις που ψησαμε τη μανα μας να κλαφτει λιγο στο θειο που ξερει καποιον αλλα τελικα δεν εκατσε, ολοι εμεις που ανεχομαστε καθημερινα να υποτιμουν την προσωπικοτητα και τη νουμοσυνη μας. Το προβλημα δεν ειναι εκει εξω, στον πολιτικο που κανει ρουσφετακια για να μαζεψει ψηφους ή στον καραβανα που γινεται χαλι μολις τον παρουν ενα τηλεφωνο. Αυτοι κανουν τη δουλεια τους. Το προβλημα ειμαστε εμεις οι ιδιοι που με τη σταση μας εχουμε νομιμοποιησει αυτες τις συμπεριφορες. Γιατι οπως λενε και στο χωριο της γιαγιας μου, για να σε καβαλησουν πρεπει να σκυψεις πρωτα.
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="arlekinos"]Για την προβληματικη κατασταση που επικρατει στο στρατο φταιμε κυριως ολοι εμεις. Ολοι εμεις που ψησαμε τη μανα μας να κλαφτει λιγο στο θειο που ξερει καποιον αλλα τελικα δεν εκατσε, ολοι εμεις που ανεχομαστε καθημερινα να υποτιμουν την προσωπικοτητα και τη νουμοσυνη μας. Το προβλημα δεν ειναι εκει εξω, στον πολιτικο που κανει ρουσφετακια για να μαζεψει ψηφους ή στον καραβανα που γινεται χαλι μολις τον παρουν ενα τηλεφωνο. Αυτοι κανουν τη δουλεια τους. Το προβλημα ειμαστε εμεις οι ιδιοι που με τη σταση μας εχουμε νομιμοποιησει αυτες τις συμπεριφορες. Γιατι οπως λενε και στο χωριο της γιαγιας μου, για να σε καβαλησουν πρεπει να σκυψεις πρωτα.[/quote]

Αυτή την παροιμία με το σκύψιμο και το καβάλημα την αναφέρεις συχνά. Μήπως τελικά είναι η κρυφή σου φαντασίωση; (αστειάκι)
Συμφωνώ με όσα λες αλλά δεν βλέπω να αντιπροτείνεις κάτι. Εκτός κι αν εννοείς να τρέχουμε με τη μάνα μας, τον πατέρα μας και τη γιαγιά μας και να κλαιγόμαστε ομαδικώς για να πάρουμε αναβολή ή απαλλαγή για ψυχολογικούς λόγους. Τα ζω αυτές τις μέρες τα σκηνικά αυτά στο Φρουραρχείο. Εγώ δε θα μπορούσα να το κάνω.
Ο στρατός είναι χαμένος χρόνος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε συλλογικά τους πολιτικούς έτσι ώστε να καταργηθεί η θητεία. Ακόμα και οι απολυμένοι πρέπει να το κάνουν για να μη ζήσουν τα παιδιά τους, τα μικρότερα αδέρφια τους και οι φίλοι τους αυτό τον παραλογισμό. Από εκεί και πέρα για όσους τελικά υπηρετούμε ή θα υπηρετήσουμε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Όχι στα βύσματα, όχι στην κλάψα!
 

silver

New member
η ολοκληρωτικη καταργηση της θητειας δεν νομιζω οτι ειναι και η καλυτερη λυση.
οπως εχω ξαναπει για μενα το καλυτερο ειναι να υπαρχει ενας αρτια εκπαιδευμενος επαγγελματικος στρατος,
και οι υπολοιποι να κανουν μια 3μηνη θητεια με αδεια καθε ΣΚ και τις υπολοιπες μερες μονο εκπαιδευση.αλλα σωστη εκπαιδευση.

οι 12 μηνες ειναι πεταμενος χρονος.

τωρα για τα βυσματα,ο στρατος ειναι μια αντανακλαση της κοινωνιας.αυτο τα λεει ολα.
 

Picard

New member
μπορει να γινει μισθοφορικος ο στρατος και να ληξει μια για παντα αυτο το προβλημα,ευκαιρια να καταπολεμησουμε την ανεργια,ειδικα για αυτους που ειναι πορωμενοι με το στρατευμα να μη μας σπανε τα νευρα <!-- s:mrgreen: -->:mrgreen:<!-- s:mrgreen: -->
 

Psminitis

New member
Οσον αφορά τις πολιτικές; νεολαίες που αναφέρθηκε, υπολόγισε ότι το 80 με 90% των φοιτητών ψηφίζει αυτές των Πασοκ και Νδ και φυσικά όλοι αυτοί δεν ευνοούνται. Υπολόγισε επίσης ότι ταυτόχρονα το 20-25% των φοιτητών έιναι εγγεγραμμένοι σε αυτές και το 10-15% ενεργά μέλη. Ούτε και αυτοί απαραίτητα ευνοούνται. Φυσικά έχουν περισσότερες πιθανότητες αλλά επαναλαμβάνω όχι απαραίτητα. Σίγουρα έλαχιστα από τα μεγάλα κεφάλια των παρατάξεων πχ. υπεύθυνοι, γραμματεικοί έχουν υπηρετήσει στο ΣΞ. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα κεφάλια των αριστερών παρατάξεων. οσον αφορά το στρατό. Εφόσον η κατανομή γίνεται τυχαία και όχι βάση ικανοτήτων πχ ένας οικονομολόγος ή ένα δικηγόρος ενώ υπάρχει θέση δεν πάει στην αντίστοιχη υπηρεσία ή ένα μηχανικός δεν παέι στο μηχανικό είναι ένας λόγος για βύσμα. Επίσης δεδομένων των καταστάσεων που επικρατούν στην παραμεθώριο το "βύσμα" είναι απλά μέτρο αυτοπροστασίας. Δεν νομίζω να απασχολεί κάποιον που έζησε 10 χρόνια μακρυα από το σπίτι του στη Αγγλία ή τη Γερμανία, να ζήσει 4 μήνες σε ένα νησί αλλά εκ των προτέρων ξέρει τι έχει να συναντήσει εκεί και αυτό τον καίει. Πχ αντε και στο Κουφόβουνο έχει 1-1 οφφ τι να το κάνεις άμα είσαι από Αθήνα ή Κρήτη. Η άντε και στη Σάμο πχ ή στη Λήμνο έχει 3-3οφφ και πάλι άχρηστο είναι για κάποιον που μένει μακρυά. Αρα το κοντά ή το μακρυά από το σπίτι δεν είναι θέμα "μαμοθρεφτισμού" αλλά περισσότερο λογικής. Προσωπικά πιστεύω πως και να μειωθεί ο ΣΞ κατά 3 μήνες ελάχιστα θα αλλάξει η κατάσταση με τους αιτούντες μετάταξη αφού εκ των πραγματων στην ΠΑ ή στο ΠΝ η θητεία είναι η μισή ή και λιγότερη ασε που 2 μήνες πριν την απόλυση είσαι ουσιαστικά απολυμένος. Αλλωστε θυμηθείτε και όταν το ναυτικό ήταν 3 μήνες παραπάνω πάλι τα βύσματα εκεί πηγαίνανε αποφεύγοντας βέβαια την υπηρεσία στα πλοία.
 

George84

New member
Σιγά μην είχε στο Κουφοβουνο 1-1 off. Σαφώς και δεν έχει νοημα να έχεις off στον Έβρο ενώ είσαι από Αθήνα, Κόρινθο ή Κρήτη. Έχω ξαναπεί ομως ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να εξισωθούν οι υπηρεσίες στον Έβρο με τις υπηρεσίες ΠΝ και ΠΑ (στην Αθήνα). Δηλαδή 1(μέσα)-1(έξοδο) στον Έβρο, 1(μέσα)-1(Off) στην Αθήνα. Όχι 10(με έξοδο)-20(off) στην Αθήνα και 3+(μέσα)-1(έξοδο ή υπηρεσιακό) στον Έβρο.
 
[quote author="George84"]Σιγά μην είχε στο Κουφοβουνο 1-1 off. Σαφώς και δεν έχει νοημα να έχεις off στον Έβρο ενώ είσαι από Αθήνα, Κόρινθο ή Κρήτη. Έχω ξαναπεί ομως ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να εξισωθούν οι υπηρεσίες στον Έβρο με τις υπηρεσίες ΠΝ και ΠΑ (στην Αθήνα). Δηλαδή 1(μέσα)-1(έξοδο) στον Έβρο, 1(μέσα)-1(Off) στην Αθήνα. Όχι 10(με έξοδο)-20(off) στην Αθήνα και 3+(μέσα)-1(έξοδο ή υπηρεσιακό) στον Έβρο.[/quote]
[quote author="ygeionomikarios"]Symfwnw apolyta me ton george84.[/quote]

Οκ, θα με πείτε γραφικό και οτι σας τα σπάω πάλι αλλά εδώ είναι που διαφωνώ μαζί σας.
Στα @@ μου αν θα είμαι χ μέσα και ψ έξω, και εγώ και ο ναυταίος και ο πεζικάριος. Αυτό που πρέπει είναι κανένας να μην πάει. Τα υπόλοιπα είναι απλά για το πώς θα τον φάμε λιγότερο επίπονα.
 

George84

New member
[quote author="airman_style"]Οκ, θα με πείτε γραφικό και οτι σας τα σπάω πάλι αλλά εδώ είναι που διαφωνώ μαζί σας.
Στα @@ μου αν θα είμαι χ μέσα και ψ έξω, και εγώ και ο ναυταίος και ο πεζικάριος. Αυτό που πρέπει είναι κανένας να μην πάει. Τα υπόλοιπα είναι απλά για το πώς θα τον φάμε λιγότερο επίπονα.[/quote]
Ok, κι εγώ μαζί σου είμαι, όπως και όλοι νομίζω.
Με δεδομένο όμως ότι η θητεία δεν θα καταργηθεί όσο και να το θέλουμε, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι θητεία με ίσους όρους για όλους. Διαφωνείς και σ' αυτό?
 

kwstas

New member
dikia mou gnomi einai katargisi toy ypoxreotikou stratou...thespisi proairetikou
primodotisi moriwn gia to dimosio ston proairetiko pou tha ginei 6 minos
kai OLOI strato ksiras

alliws

3 minos ypoxreotikos stratos gia olous
kai OLOI strato ksiras
 

thapyr

New member
η δικια μου γνωμη ειναι οτι πρεπει να κλεισουν τα μισα για να μην πω και παραπανω στρατοπεδα, να κοπουν οι μισες και παραπανω γελοιες υπηρεσιες και οι ΕΠΟΠ να καταλαβουν οτι ειναι και αυτοι στρατιωτες και οτι ο βαθμος του δεκαννεα ειναι ενα τιποτα και καμμια σχεση δεν εχει με του ταξιαρχου οπως νομιζουν, οποτε θα κανουν και αυτοι αγγαρειοδουλειες και δεν θα τις ριχνουν ολες στα 5 φανταρια που (ολα κιολα) εχει η μοναδα.
Τοτε μπορουμε να μιλησουμε για ανθρωπινες συνθηκες στο ΣΞ, ανεξαρτητως μεταταξεων και βυσματων.

Δεν μπορει μοναδες με Δυναμικο 20 φανταρια και 50 εποπ να μου εχουν φρουρα 30 ατομων, και να ειναι χωριστες υπηρεσιες οδηγος επιφυλακης, αλλος ο ΔΝΕΑΣ αλλαγης, αλλος αρχιφυλακας, αλλος Βαυδμ κτλ... Ας συγχωνευσουν και καμμια υπηρεσια. Ελεος πια.
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="kwstas"]dikia mou gnomi einai katargisi toy ypoxreotikou stratou...thespisi proairetikou
primodotisi moriwn gia to dimosio ston proairetiko pou tha ginei 6 minos
kai OLOI strato ksiras

alliws

3 minos ypoxreotikos stratos gia olous
kai OLOI strato ksiras[/quote]

Kwsta sorry pou 8a anafer8w se sena alla einai alh8eia oti prokaleis ligo thn tyxh sou! Eisai apo ta atoma pou exoun PhD sto 8ema twn metakaksewn. O idios malista phres 3mhnh anavolh epeidh de sou ekatse h metataksh arxika kai twra yphreteis sthn Aeroporia. Mou akougetai ligo ypokritiko na les oti OLOI prepei na yphrethsoun sto strato ksiras apo th stigmh pou esy den akolou8hses ayto to paradeigma. Kserw 8a mou peis oti kai kala etsi opws exoun ta pragmata anagasthkes na pas Aeroporia gia na mh fas toso poly skato kai skopeto oso 8a etrwges sto strato ksiras. Ayto de mou leei tipota. Opoios einai eksw apo to xoro einai eykolo na to paizei yperanw. Gia rwta ligo ton george84 kai ta alla paidia pou varagane skopia sto Voreio Evro....
H stratiwtikh 8hteia exei apaksiw8ei teleiws sta matia ths neolaias. Vasiko rolo se ayth thn apaksiwsh epaikse h anaksiokratia pou synthreitai me ta pashs fysews "vysmata". Apo ekei ksekinane ola. An kserame oti oloi ma oloi yphretoun sto strato katw apo tis idies syn8hkes kai me tis idies yphresies isws kai na mhn griniazame toso poly. Epishs an mas edinan mia aksiopreph oikonomikh apozhmiwsh gia tous 12mhnes pou mas steroun thn ergasia pali den 8a griniazame toso. Gi aytous alla kai gia allous logous eimai ki egw yper ths katarghshs ths 8hteias. Isws h apopsh mou na htan diaforetikh an isxyan oi parapanw proypo8eseis.
 
A

admin

Guest
[quote author="thapyr"]η δικια μου γνωμη ειναι οτι πρεπει να κλεισουν τα μισα για να μην πω και παραπανω στρατοπεδα, να κοπουν οι μισες και παραπανω γελοιες υπηρεσιες και οι ΕΠΟΠ να καταλαβουν οτι ειναι και αυτοι στρατιωτες και οτι ο βαθμος του δεκαννεα ειναι ενα τιποτα και καμμια σχεση δεν εχει με του ταξιαρχου οπως νομιζουν, οποτε θα κανουν και αυτοι αγγαρειοδουλειες και δεν θα τις ριχνουν ολες στα 5 φανταρια που (ολα κιολα) εχει η μοναδα.
Τοτε μπορουμε να μιλησουμε για ανθρωπινες συνθηκες στο ΣΞ, ανεξαρτητως μεταταξεων και βυσματων.

Δεν μπορει μοναδες με Δυναμικο 20 φανταρια και 50 εποπ να μου εχουν φρουρα 30 ατομων, και να ειναι χωριστες υπηρεσιες οδηγος επιφυλακης, αλλος ο ΔΝΕΑΣ αλλαγης, αλλος αρχιφυλακας, αλλος Βαυδμ κτλ... Ας συγχωνευσουν και καμμια υπηρεσια. Ελεος πια.[/quote]

Αν και προσωπικά θα τα έλεγα πιο "εκλεπτισμένα" και με περισσότερα λόγια, ουσιαστικά έχεις δίκιο. Σε συνδυασμό με κατάργηση των μετατάξεων, μπορούμε να μιλάμε μετά για μείωση -ή κατάργηση- θητείας. Τώρα όπως είναι τα πράγματα αν μειωθεί η θητεία, ο Στρατός Ξηράς θα γίνει κόλαση για όσους υπηρετήσουν σε αυτόν, και δυστυχώς ένας που δεν έχει υπηρετήσει τη θητεία του αυτό δε το καταλαβαίνει, τον νοιάζει να υπηρετήσει τρεις μήνες λιγότερο, αλλά δε τον νοιάζει τι θα συναντήσει εκεί!
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις μονάδες, ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών, η εξίσωση όλων των κλάδων των ΕΔ, η συγχώνευση στρατοπέδων θα έχουν ως φυσικό επακόλουθο τη μείωση της θητείας. Η μείωση της θητείας για ψηφοθηρικούς λόγους χωρίς όλα αυτά, θα έχουν επίσης ως λογικό και φυσικό επακόλουθο την απόλυτη κόλαση...
 
[quote author="George84"][quote author="airman_style"]Οκ, θα με πείτε γραφικό και οτι σας τα σπάω πάλι αλλά εδώ είναι που διαφωνώ μαζί σας.
Στα @@ μου αν θα είμαι χ μέσα και ψ έξω, και εγώ και ο ναυταίος και ο πεζικάριος. Αυτό που πρέπει είναι κανένας να μην πάει. Τα υπόλοιπα είναι απλά για το πώς θα τον φάμε λιγότερο επίπονα.[/quote]
Ok, κι εγώ μαζί σου είμαι, όπως και όλοι νομίζω.
Με δεδομένο όμως ότι η θητεία δεν θα καταργηθεί όσο και να το θέλουμε, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι θητεία με ίσους όρους για όλους. Διαφωνείς και σ' αυτό?[/quote]

Σε καμία περίπτωση φίλε george και φυσικά όταν έλεγα οτι διαφωνώ μαζί σας δεν εννοούσα στο τι λέτε αλλά στο ότι λέτε μόνο αυτό. Διοτί, και τώρα θα διαφωνήσω όντως μαζί σου, ναι αν το θέλουμε πολύ η θητεία μπορεί να καταργηθεί, αν όμως κάνουμε κάτι για αυτό αντί να ψάχνουμε αν φταίει ο ναυταίος για το ότι κάνει πολλές σκοπιές ο στραταίος. Και αυτό το κάτι μπορεί να είναι πολλά πράγματα, απο το να μην παρουσιαστεί κανένας στην επόμενη εσσό μέχρι ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές με τη φράση "αυτό θα ψήφιζα αν καταργούσε τη θητεία" (κάτσε να μαζευτούν μερικές χιλιάδες τέτοια να δείς πώς θα μας υπολογίζουν), και μπορώ να σου βρώ και άλλα ευφάνταστα σενάρια.
Δεν κάνουμε όμως τπτ πρός αυτή την κατεύθυνση, ίσως γιατί δεν το θέλουμε όλοι όπως νομίζεις, ή γιατί δεν το θέλουμε πολύ. Μην νομίζεις, και εγώ κότα είμαι, κανονικά πήγα, πλήν όμως όταν απολύθηκα δεν ξέχασα το θέμα και θα προσπαθώ, όπως μπορώ, να προθυλάξω τους επόμενους και να βάλω ένα λιθαράκι στην κατάργηση της αηδίας αυτής. Όσο λίγη και αν φαίνεται η προσπάθειά μου.
 

kwstas

New member
file ygeionomikarie de prokalw tin tyxi mou.skepsou na elega dld OLOI aeroporia...!to oti lew ayta den einai epeidi metaniosa tin aeroporia.einai epeidi gnorizw tin katastasi sto strato,kserw to elleima logikis pou to diakrinei,k prospathw na ferw ti thiteia sta metra mou para na me feroun aytoi sta dika toys.kserw pio einai to swsto.an itan aksiokratika ola ayta siga mi prospathousa "dia tis plagias odou".i aisthisi tis allilegyis oti OLOI tha pernousame ta idia panw katw stin ksira tha me kalypte psuxologika.vevaia ola ayta proypothetoun politiki voulisi opws kai politiko kostos k poios arage na einai ikanos na antapekselthei s ayta.... <!-- s:cry: -->:cry:<!-- s:cry: -->
 

Aparadektos

New member
Ένα ενδιαφέρον άρθρο στον "Οδηγητή" (εφημερίδα της ΚΝΕ) για τα "βύσματα":

“Βύσμα” στο στρατό

Η αξιοπρέπεια και ο αγώνας είναι η μαγκιά!

Πολλές φορές, πριν ακόμα οι νέοι πάνε στο στρατό, οι οικογένειές τους αρχίζουν να αναζητούν μια “άκρη” που θα “φροντίσει” για τη θητεία του παιδιού. Χρόνια τώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δήμαρχοι, βουλευτές, αξιωματικοί αλλά και… παπάδες “φροντίζουν” για μετατάξεις, μεταθέσεις, άδειες, ειδικότητες ακόμα και εξόδους, οργανώνουν ένα όργιο συναλλαγής και ρουσφετιού με αντικείμενο τη στρατιωτική θητεία.

Μαθήματα υποταγής
Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του από το Νηπιαγωγείο… ως τους χώρους δουλιάς είναι να εθίσουν τη νεολαία στην υποταγή, να απομακρύνουν τους νέους από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση, ώστε αυτοί να συνεχίζουν ανενόχλητοι την αντιλαϊκή τους επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις.
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να προβάλλουν την ατομική λύση, πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάς την “πάρτη” σου. Ο στρατός δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν την προσπάθεια. Ο στρατός θα επιχειρήσει τη λογική “σκύψε το κεφάλι και κοίτα τον εαυτό σου” να στην κάνει θεωρία, στάση ζωής. Να μη διεκδικείς, να κάθεσαι στ’ αυγά σου. Σκέψου για παράδειγμα: πόσες φορές σου ανέλυσαν τις ποινές, τις τιμωρίες και πόσες τα δικαιώματά σου από τη μέρα που μπήκες στο στρατό;
Κοίτα την “πάρτη” σου, σου λένε λοιπόν, και σε βάζουν να παρακαλάς και να γλείφεις κατουρημένες ποδιές, εσύ και όλη σου η οικογένεια, μήπως και είσαι ένας από τους… λίγους που θα καταφέρουν να έχουν “βύσμα”. Δεν σου λένε πως όσο αναζητάς στο “βύσμα” τη διέξοδο από τα όποια προβλήματα και δεν παλεύεις για τη λύση τους, τα προβλήματα θα μένουν εκεί, θα διογκώνονται, θα σε “κυνηγάνε” και, κάποια στιγμή, θα σε “πιάσουν”.

Η συλλογική διεκδίκηση έδωσε και δίνει κατακτήσεις
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι κάθε λογής “πάροχοι βύσματος” θέλουν να κρύψουν πως όλες οι μέχρι τώρα κατακτήσεις, μέσα και έξω από τα στρατόπεδα, ήταν αποτελέσματα συλλογικών, μαζικών αγώνων. Οι φαντάροι πρέπει να γνωρίζουν πως κανείς δεν τους χάρισε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην ενημέρωση και τις εφημερίδες, της ελεύθερης άσκησης των λατρευτικών καθηκόντων, της διαφύλαξης της προσωπικής αξιοπρέπειας χωρίς καψώνια, χωρίς βρισιές. Ολα αυτά, αλλά και καθημερινές, μικρές κατακτήσεις κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Κάποιοι βγήκαν μπροστά με τον κίνδυνο της “καμπάνας” και τότε ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Οταν οι φαντάροι βγαίνουν μπροστά ενωμένοι τότε δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Η ζωή στα στρατόπεδα θα βελτιώνεται με τον αγώνα και τη συναδελφική αλληλεγγύη κι όχι με “βύσμα” και παρακάλια.

«Και ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μου»
Οι κομματάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δήθεν νοιάζονται για σένα και θέλουν να σε “βολέψουν”, να πέσεις στα “μαλακά”. Προσπαθούν να σε εξαγοράσουν εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός πως πράγματι η θητεία δεν είναι μια εύκολη περίοδος: μακριά από φίλους και συγγενείς, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Από κοντά και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει πως έβαλε ένα φίλο του ΠΑΣΟΚο να τον βολέψει και ότι εκμεταλλεύτηκε και τη βουλευτική υποψηφιότητα του για να “περάσει καλά” όταν ήταν φαντάρος. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να θέλουν το καλό σου; Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, είναι οι ίδιοι που χάρισαν 28 δισ. στις τράπεζες και για σένα δεν έχουν μία, είναι οι ίδιοι που θέλουν να δουλεύεις 65 ώρες την εβδομάδα. Στη θητεία θα σε “αγαπήσουν”; Τα προβλήματα αυτοί τα έχουν δημιουργήσει. Αυτό που θέλουν από σένα, είναι να σε εξαγοράσουν αλλά και να σε βάλουν στο λούκι πως δεν πρέπει να μιλάς, δεν πρέπει να διεκδικείς, αλλά να στηρίζεσαι σε αυτούς για να σε βολέψουν αύριο–μεθαύριο σε κανένα πρόγραμμα stage, σε καμιά θέση μερικής απασχόλησης. Με αντάλλαγμα, τα ψίχουλα που δήθεν σου εξασφαλίζει το “βύσμα” τους, θα χτυπάνε τα δικαιώματά σου και όλου του λαού και κάποια στιγμή θα σε πάρει και σένα η μπάλα. Γιατί πώς να τους “βολέψουν” όλους; Αλλωστε αυτοί που πρέπει να βολευτούν πρώτα και κύρια, είναι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο. Για σένα, αν βρεθεί κανένα περίσσευμα. Ετσι, θέλουν τη νεολαία: υποταγμένη και υπάκουη, αυτός είναι ο στόχος τους. Γι’ αυτό και καλλιεργούν την ψεύτικη εντύπωση πως όλοι βάζουν “βύσμα”, για να αθωώσουν την πολιτική τους, για να απαλύνουν τις τύψεις όλων όσων πέφτουν στην παγίδα τους.

Μαγκιά η αξιοπρέπεια!
Λέμε ξεκάθαρα: μαγκιά δεν είναι να βάζεις “βύσμα”, μαγκιά είναι να αντιμετωπίσεις και τη θητεία, όπως και όλη σου τη ζωή, με το κεφάλι ψηλά! Κόντρα στην κατάσταση που δημιουργεί το “βύσμα”, των ελάχιστων βολεμένων και της πλειοψηφίας που σηκώνει όλα τα βάρη, οι φαντάροι πρέπει να απαντήσουν με οργάνωση σε μαχητικές, δραστήριες επιτροπές για όλα τα προβλήματα και με συναδελφική αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη μεταξύ των φαντάρων είναι η καλύτερη εγγύηση για μια καλή θητεία και όχι το “περνάω και μόνος μου καλά”. Πώς μπορεί να περνά καλά ένας “βυσματούχος” όταν είναι δακτυλοδεικτούμενος και όταν δεν μπορεί να έχει το σεβασμό των συναδέλφων του; Οι φαντάροι πάντα απομόνωναν και πρέπει να απομονώνουν τους “βυσματούχους”, δείχνοντας έτσι πως τα όποια “προνόμια” νομίζει πως έχει εξασφαλίσει θα του στερήσουν τη φιλία και την παρέα των συναδέλφων.
Η αξιοπρέπεια και η συλλογική πάλη είναι η εγγύηση για μια καλή θητεία αλλά και για ολόκληρη τη ζωή μας. Και σ’ αυτόν τον αγώνα κανένας φαντάρος δεν είναι μόνος! Εχει σύμμαχο, συμπαραστάτη την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που έχουν αποδείξει έμπρακτα, δεκαετίες τώρα, ότι δεν μασάνε ούτε τα λόγια τους ούτε τα έργα τους, έξω και μέσα στα στρατόπεδα.  

“Εγερτήριο” στον «902 Αριστερά στα FM»
Κάθε Κυριακή στις 22.00
Τη δική τους “φωνή” απέκτησαν οι νέοι στρατευμένοι στη συχνότητα του «902». Το “Εγερτήριο” είναι μια εκπομπή αφιερωμένη στους νέους στρατευμένους αλλά και σε όσους απολύθηκαν κι έχουν πολλά να διηγηθούν, σε όσους δεν έχουν πάει στρατό - αλλά πρόκειται - και θέλουν να μάθουν περισσότερα. Εκπομπή με νέα από τα στρατόπεδα κι όλα όσα αφορούν τη θητεία. Ενα ζωντανό βήμα καταγγελίας για κάθε κρούσμα αυταρχισμού, “βύσματος”, καταπάτησης δικαιωμάτων, μείωσης της αξιοπρέπειας των στρατευμένων. Το “Εγερτήριο” αποκαλύπτει και στέλνει στον… τάκο κάθε ΕυρωΝΑΤΟϊκή εντολή που απαιτεί στρατιωτάκια υπάκουα κι αμίλητα, εκτός συνόρων να εκτελούν “άνευ αντιλογίας τας διαταγάς την”. Συζητά για τη θητεία, τα ζόρια της, τα στραβά και τα ανάποδά της, τα αστεία της. Στο μικρόφωνο “συνυπηρετούν” ο Θωμάς Γεώργας κι ο Κώστας Λαυρέντζος.
Για να ενημερωθείτε για τη συχνότητα του “902” στην περιοχή που υπηρετείτε, επισκεφθείτε το <!-- w -->www.902.gr<!-- w -->
 

capitano

New member
Ξεκιναω την τοποθετηση μου λεγοντας οτι η υποχρεωτικη στρασευση ειναι χρησιμη λογω της υπαρξης των Τουρκων. Υπαρχουν μερικες "δουλειες" που πρεπει να γινουν απο καποιον γιατι αλλιως θα κανουν ντου. Στεγνα, για μενα παντα, οι μοναδικοι που ευθυνονται για την υπαρξη των βυσματων ειναι οι αξιωματικοι και υπαξιωματικοι που κανουν πολυ πιο δυσκολη τη ζωη των στρατευσιμων και αντι να τους στηριζουν στο να φερουν περας την αποστολη τους τους βριζουν, τους υποτιμανε, τους χλευαζουν με αποτελεσμα αντι να εχουν τον στρατευσιμο συμμαχο τους καταφερνουν και τον κανουνε αντιπαλο. Αν δεν ηταν ετσι τα πραγματα και οταν ηταν να πρωτοπαρουσιαστεις ηξερες οτι θα ηταν δυσκολα αλλα θα υπηρχε στηριξη και αναγνωρισημοτητα στο εργο σου με αλλη διαθεση θα πηγαινες. Οταν ομως εχεις κανει Χ σπουδες και ο αλλος ξερεις οτι ειναι αγραμματος σου καθεται καπως ασχημα να τον ανεχεσαι τον τροπο με τον οποιο ενδεχομενως να σου φερεται.
 
Top