• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Η θητεία, τα βύσματα και ποιος φταίει.

kwstas

New member
Μετά από καιρό απουσίας θα ήθελα να εκφέρω τη γνώμη μου όσον αφορά τα βύσματα,κ.α.

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι εδώ και 2 περίπου χρόνια έχω την αίσθηση ότι το forum έχει σημειώσει μείωση στην κίνηση και αναζήτηση πληροφοριών κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων στον στρατό. Έχουν παυθεί σχεδόν οι διακλαδικές μετατάξεις, έχουν μειωθεί οι εσωτερικές, αλλά βέβαια έχουν αλλάξει τα πράματα άρδην στο στρατό ξηράς,με διάφορες τροποποιήσεις νόμων, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση όσοι δεν είναι στην πραγματική παραμεθόριο να μένουν μέσα με ρυθμούς αβύσματου στην ΠΑ πριν 3-4 χρόνια και πάντως καλύτερα όσον αφορά τις υπηρεσίες από την ΠΑ τώρα. Για παράδειγμα, ο στρατός ξηράς σε μονάδες της περιοχής μου (Βόρεια Ελλάδα - όχι παραμεθόριος) είναι με όρους υπηρεσίας ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ 1-1. Anyway...

Η ηθική και η κρίση ενός ατόμου δεν εξαντλείται στη θητεία του, όποια και να είναι η πορεία της. Η χρονική στιγμή που θα υπηρετούσα συνέπεσε με την ευκαιρία μου να κάνω καλύτερη θητεία. Το εκμεταλλεύτηκα. Είχα την ευκαιρία, καλώς έπραξα. Αν δεν την είχα τότε πάλι ΟΚ. Τι να κάνουμε...Αν πάλι το σύστημα υποστήριζε μόνο στρατό ξηράς, για όλους, τότε εκεί. Η πορεία μας πολλές φορές έχει να κάνει και με τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το είμαι "βυσματίας" ή όχι. Απλά είχα ευκαιρία ή όχι. Αν δε μου δινόταν η ευκαιρία, αν ας πούμε υπήρχα σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα ή ήμουν λιγότερο τυχερός, θα συμβάδιζα με την τύχη μου. Λίγα είναι πραγματικά τα άτομα που ΔΕΝ θέλουν βύσμα και όταν μπουν ΔΕ βάζουν.

Ποτέ δε σκέφτηκα ότι θα κάνω γόπινγκ, ή σκοπιές, η καθάρισμα και ότι θα ήμουν και καλά "μορφωμένος" που θα έκανε αγγαρείες και ότι δε μου αξίζει. Πολύ απλά γιατί δεν ήξερα τι θα συναντήσω. Ήξερα λίγα πράματα για το μέσα. Και άμα δε ξέρεις που θα πας (ΣΞ,ΠΑ,ΠΝ) και με τι ανθρώπους θα κάνεις τότε δε ξέρεις και πώς θα περάσεις, γιατί τα πράματα αλλάζουν από μονάδα σε μονάδα.

Ο στρατός είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά πολιτική εξυπηρέτηση. Ένας φαντάρος είτε είναι ΣΞ είτε ΠΑ είτε ΠΝ το ίδιο πάνω κάτω κοστίζει στο κράτος εφόσον είναι υποχρεωτική η στράτευσή του. Είναι ότι πιο εύκολο να εξυπηρετήσεις κάποιον με αυτόν τον τρόπο. Οικονομικός τρόπος και συμφέρει σε ψήφους. "Τέλεια!!"

Για να αλλάξει όμως αυτή η σκέψη πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των "κάτω"(εμείς) με των "πάνω" (πολιτικοί και λοιποί εξυπηρετητές) και να έρθει να βρει πρόσφορο έδαφος στην μεταξύ μας συναλλαγή. Αν οι τάδε σου πουλήσουν αλλά οι δείνα δε θέλουν να αγοράσουν, οι τάδε θα πεινάσουν. Και τούμπαλιν, αν οι δείνα θέλουν να αγοράσουν αλλά οι τάδε δεν έχουν να πουλήσουν τότε και πάλι γιόκ.
Όταν φτάσουν οι εξυπηρετήσεις να κοστίζουν και να αποτελούν οικονομικό βάρος για το κράτος - και εφόσον φυσικά το εκάστοτε κράτος πελαγοδρομεί - τότε και μόνον τότε μπορεί να παυθούν αυτά τα φαινόμενα. Τη νοοτροπία των ανθρώπων την καθορίζει η δυσκολία και ο "πόνος" σε ατομικό επίπεδο, όπως ίσως και σε ομαδικό. Άμα δε φτάσει ο κόμπος στο χτένι δε γίνεται τίποτα. Απλά θα γίνεται ξεχαρβάλωμα-συμμάζεμα-ξεχαρβάλωμα-συμμάζεμα, κ.ο.κ..

Ειδάλλως θέλει εξαιρετικά ισχυρή βούληση και στόχευση όπως και πολιτικό κόστος. Ίσως και να πρέπει να αντιγράψουμε άλλα κράτη, άλλες προσπάθειες για να προσαρμόσουμε και τη δική μας και σε αυτόν τον τομέα. Αλλά όπως είπαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι "Τα αγαθά copies κτώνται".

Ίσως προλάβω άλλη φορά να συνεχίσω το σκεπτικό μου...Αν αυτό το ασυνάρτητο παραπάνω μπορεί να λέγεται σκεπτικό. <!-- s:arrow: -->:arrow:<!-- s:arrow: -->
 

p_h

New member
τα έχουμε ξαναπεί, τα βύσματα δημιουργούνται από το σύστημα.
Αλλα δεν σημαίνει ότι οποιος τα χρησιμοποιεί δεν έχει ευθύνη, κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να βυσματώσουν δεν το χρωστάνε σε κανέναν να φορτώνονται τις σκοπιές σου.
 

kwstas

New member
Ακριβώς όπως λες φταίει το "σύστημα" (τι είναι όμως το σύστημα κανείς δε ξέρει να απαντήσει).

Είναι επίσης σωστό αυτό που λέγεται οτι σε κάθε έναν χωμένο αντιστοιχεί ένας βυσματωμένος. Για να μπορεί κάποιος να βγαίνει κάθε μέρα πάει να πει οτι κάποιος άλλος πήζει. Αλλά είναι άδικο να υπάρχει διχόνοια επειδή κάποιος είναι τυχερός (διότι μιλάμε περί τύχης) και χρησιμοποιεί βύσμα το οποίο λειτουργεί. Αν υπάρχει κάποιος που του προσφέρουν κάτι (βόλεμα) χωρίς κανενός είδους υποχρέωση, και το αρνηθεί, αυτός είναι το 1% των περιπτώσεων. Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε.

Μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα βύσματα είναι άνθρωποι σαν εμάς που απλά φανήκανε τυχεροί. Ο σωστός άνθρωπος πρέπει να ευγνωμονεί την τύχη του που φάνηκε γενναιόδωρη και όχι να το παίζει κάποιος...Εξάλλου μετά το στρατό πάλι στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι (αν υποτεθεί ότι ο στρατός μας διαιρεί σε βύσματα και μη).
 

p_h

New member
Tα βύσματα που συνάντησα μέσα ήταν είτε πολιτικά, είτε στρατιωτικά, είτε θρησκευτικά. Έτσι δημιουργήθηκε το σύστημα των εξυπηρετήσεων.

Δεν είναι θέμα τύχης, πρέπει να το ψάξεις και όταν το βρείς πρέπει να κρατήσεις ζεστό. Χρειάζεται γλείψιμο και οι χαρες κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούν ανταπόδοση. Συμφωνώ όμως ότι δεν χρειάζεται διχόνοια, όχι γιατί θα το έκανε ο καθένας αλλα γιατί δεν αξίζει τον κόπο να τσακωθείς για τον στρατό. Είναι τόσο σκατά που είναι σαν να τσακώνονται 2 άνθρωποι στον δρόμο για το ποιος είδε πρώτος μια κουράδα. Οποιος δεν μπορεί να βυσματωσει και δε γουστάρει να κολυμπάει στα σκατά μπορεί να πάρει αναβολή και να το συνεχίσει μέχρι να απαλλαγεί. Tο απολυτήριο του στρατού είναι πλέον τόσο απαξιωμένο και οι συνέπειες πλέον ελάχιστες, oι πόρτες για το δημόσιο κλείνουν όπου να ναι.

φυσικά και δεν βράζουμε στο ίδιο καζάνι, βύσματα και αναξιοκρατία δεν υπάρχουν μονο στον στρατό, οποιος έχει βυσματώσει στο στρατό και πέτυχε θα το ξανακάνει και έξω, οποιος δεν μπορούσε να βυσματώσει αλλα του δίνεται η ευκαιρία αργότερα θα το κάνει γιατί ξέρει πλέον πως λειτουργεί το σύστημα...
 

kwstas

New member
Τέλοσπάντων δεν έχεις και πολύ άδικο σε αυτά που λες απλά η μεγάλη μάζα των νέων βράζουν στο ίδιο καζάνι, και επίσης με τίποτα δεν ισχύει το "μία φορά βύσμα-για πάντα βύσμα".

Και τέλος στις εποχές που ζούμε, χωρίς κατ' ανάγκη να σημαίνει οτι χάθηκαν όλες οι ηθικές αξίες, όποιου του δοθεί η ευκαιρία να βολευτεί θα το κάνει. Άσχετα τι πιστεύει κάνεις όταν "είναι έξω από το χορό"...1% να διατηρήσει την αρχή του.
 

p_h

New member
δεν κατηγορώ όσους βάζουν βύσμα, άλλωστε ειναι τόσο διαδεδομένο που σε πολλές φορές ειναι απαραίτητο για να αποδωθεί δικαιοσύνη, άτομα που μπήκαν ανενημέρωτοι και έτρωγαν τα μπιφτέκια όλων των βυσμάτων μόλις βρήκαν οι ίδιοι ένα καλό βύσμα τους βυσμάτωσαν μια και καλή τους βυσματωτές τους.
 

manowar

New member
Οταν υπηρετησα ειχα βαλει βυσμα για να υπηρετω καπου κοντα στη γυναικα μου (αγαμος τοτε) χωρις ομως να το κυνηγησω ιδιαιτερα. Με στειλανε σε μοναδα κανα 2ωρο απο την πολη μου, νορμαλ. Ουτε ακραια εκπαιδευση, ουτε παιδικη χαρα.

Χαρακτηριστικο ηταν το γεγονος οτι επειδη η μοναδα αυτη βολευε πολυ κοσμο (ηταν στο Ν. Καβαλας) απο Θεσσαλονικη, Σερρες, Καβαλα, Δραμα... γινονταν του βυσματος το πανηγυρι. Απο εκει και περα ομως, επειδη τυχαινε να ειμαστε μεγαλα παιδια σε ηλικια (25+) και ψιλονορμαλ ανθρωποι, η ιστορια σταματησε εκει. Ουτε χωσιματα, ουτε π****ιες μεταξυ μας.

Καποιες περιπτωσεις ηταν ακραιες. Ονοματα που ανηκαν στο λοχο αλλα δεν τα ειχαμε δει ποτε. Οταν απολυθηκα πηγα να χαιρετησω τον διοικητη και στην καθιερωμενη κουβεντα που καναμε, μου ειχε εξηγησει οτι δεχονταν σωρηδον τηλεφωνηματα απο βουλευτες των γυρω νομων για συγκεκριμενους φανταρους. Σε καποιες περιπτωσεις δε μπορουσε παρα να ενδώσει.

Μια μερα μαλιστα με ειχε καλεσει στο γραφειο του οπου με ενημερωσε οτι τηλεφωνησε ο ταδε για μενα. Εγω το ονομα αυτο δεν το γνωριζα και ψιλοπαγωσα στην ειδηση. Με ρωτησε ποσες μερες θελω. Ημουν αφοπλιστικα ειλικρινης και του ειπα οτι αυτον τον ανθρωπο δεν τον γνωριζω και οτι το μονο που θελω ειναι να υπηρετησω τη θητεια μου ησυχα.

Εμεινε με το στομα ανοιχτο, μου εδωσε συγχαρητηρια και οταν ηταν να απολυθω μου κολλησε ενα 10ημερο ως επιβραβευση για την τοτε σταση μου.
 

p_h

New member
εξαρτάται, αν είναι για μια άδεια όντως κάνει χάρη σε κάποια βύσματα, αλλά αν πρόκειται για άτομα που δεν πατάνε ποτέ το πόδι τους τότε κάποιον θέλει να γλύψει ή κάποιο άλλο συμφερον έχει
 

panmag

New member
Η ξεφτίλα πάντως είναι ότι πλέον χρειάζεσαι βύσμα για να εξασφαλίσεις αξιοκρατική κρίση. Δηλαδή το αυτονόητο!!
 

postman

New member
Καλησπέρα, τι παίζει με την αλλαγή του υπουργού; Ξέρει κάποιος να μας πεί; ο υφυπουργός έγινε υπουργός.!
 

polydoros

New member
πιστεύω πως είμαι ο μοναδικός στρατιώτης που θα μπει ...και θέλει βύσμα για να μου δοθεί να περάσω τις δοκιμασίες για ειδικές δυνάμεις και να με στείλουν και μακριά από την περιοχή μου.
οκ κανείς άλλος ο μπαμπάς μου βύσμα για να έρθει Θεσσαλονίκη ο θείος μου το ίδιο μόνο εγώ βγήκα μάλλον διαφορετικός και χαίρομαι γι'αυτό και ελπίζω να υπηρετήσω σαν καταδρομέας την πατρίδα.
 

kostasdiony

New member
[quote author="polydoros"]πιστεύω πως είμαι ο μοναδικός στρατιώτης που θα μπει ...και θέλει βύσμα για να μου δοθεί να περάσω τις δοκιμασίες για ειδικές δυνάμεις και να με στείλουν και μακριά από την περιοχή μου.
οκ κανείς άλλος ο μπαμπάς μου βύσμα για να έρθει Θεσσαλονίκη ο θείος μου το ίδιο μόνο εγώ βγήκα μάλλον διαφορετικός και χαίρομαι γι'αυτό και ελπίζω να υπηρετήσω σαν καταδρομέας την πατρίδα.[/quote]

Καλά τράβα πρώτα στρατό να δεις τα πράγματα από μέσα και τα ξαναλέμε...

ΥΓ. Λευτεριά στα βυσματικά γιωτόμπαλα!! <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->
 

polydoros

New member
[quote author="kostasdiony"][quote author="polydoros"]πιστεύω πως είμαι ο μοναδικός στρατιώτης που θα μπει ...και θέλει βύσμα για να μου δοθεί να περάσω τις δοκιμασίες για ειδικές δυνάμεις και να με στείλουν και μακριά από την περιοχή μου.
οκ κανείς άλλος ο μπαμπάς μου βύσμα για να έρθει Θεσσαλονίκη ο θείος μου το ίδιο μόνο εγώ βγήκα μάλλον διαφορετικός και χαίρομαι γι'αυτό και ελπίζω να υπηρετήσω σαν καταδρομέας την πατρίδα.[/quote]

Καλά τράβα πρώτα στρατό να δεις τα πράγματα από μέσα και τα ξαναλέμε...

ΥΓ. Λευτεριά στα βυσματικά γιωτόμπαλα!! <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->[/quote]


το γιωτόμπαλο μάλλον είσαι εσύ και όλα τα βυσματάκια αυτά...άντε πάτε να ποιείτε κανένα καφεδάκι
 

kostasdiony

New member
Ρε μπες μεσα και θα καταλαβεις, εκ των εσω στα λεω.... Παλιοσειρα πλεον...
 

citizen_v

New member
Ωραιο θεμα, λοιπον κατα την γνωμη μου δεν φταινε οι στρατιωτες που βαζουνε βυσματα αλλωστε ο φανταρος σκεφτεται αφου με τραβανε στον στρατο με το ζορι και εγω θα κοιταξω να βολευτω οσο καλυτερα γινεται, αλλα το συστημα που επιτρεπει να γινονται τετοια πραγματα.
 
D

dls1989

Guest
[quote author="petrosp_13"][quote author="dls1989"]ηρεμειστε[/quote]

ηρεμήστε[/quote]
<!-- s:wink: -->:wink:<!-- s:wink: -->
 

KostasA89

New member
Παρόλο που θέλω να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, μπήκα έκοψα την αναβολή και
παρουσιάστηκα στο ΚΕΝ Άρτας για να κάνω την στρατιωτική μου θητεία.

ΟΧΙ βύσματα δεν βάζουν όλοι, πώς να το κάνουμε. Είναι μερικά άτομα που ξέρουν τί πάει να πει αξιοπρέπεια.

Αν και όπως είπα μπήκα με καλή διάθεση και οι πρώτες μέρες κύλησαν ωραία μετά την ορκωμοσία την ώρα των μεταθέσεων ξενέρωσα την ζωή μου και από μέσα μου έδωσα δίκιο στα άτομα που προσπαθούν με κάθε μέσο να πάρουν απαλλαγή. Προσοχή όμως απαλλαγή όμως γιώτα πέντε, όχι γιώτα ένα και με βύσμα να πας δίπλα από το σπιτάκι σου.

Εγώ θα ντρεπόμουν πάντως την ώρα που ανακοινώνονται οι μεταθέσεις να είχε ακουστεί
όγδοη μεραρχία ιωαννίνων ή πέραμα γιάννενα ενώ στρατιώτες που περάσαμε έστω και δέκα μέρες μαζί να πηγαίνουν έβρο, νησιά ή Κύπρο.

Στην ουσία το βύσμα προσπερνάει όλη την παραμεθώριο και βγαίνει μπροστά από τους φαντάρους που ενώ 'εχουν υπηρετήσει παραμεθώριο περιμένουν έστω τον τελευταίο μήνα να γυρίσουν σπίτι τους και την θέση αυτή τους την έχουν πάρει τα βύσματα.
 
Top