• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Μείωση θητείας στο ΣΞ. Ευνοϊκό μέτρο ή πυροτέχνημα;;;

ygeionomikarios

New member
Σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το "θέμα" προκειμένου να ακουστούν κάποιες απόψεις σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η εξαγγελθείσα μείωση της στρατιωτικής θητείας για τον Στρατό Ξηράς και κάτω από ποιες συνθήκες οι φαντάροι θα υπηρετούν το 9μηνο.
Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως το μέτρο είναι ευνοϊκό και σίγουρα αποτελεί την απαρχή περαιτέρω μείωσης της θητείας στο κοντινό ή μακρινό μέλλον, καθώς και της σταδιακής κατάργησής της.
Η εφαρμογή του αποκλειστικά στο ΣΞ αποτελεί μια "δικαίωση" προς το κοινό αίσθημα αλλά και συνάμα παραδοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ ότι η θητεία σε Π.Ν. και Π.Α. είναι πιο "εύκολη".
Μέχρι εδώ όλα καλά...Ας δούμε όμως το θέμα λίγο πιο βαθιά.
Η εξαγγελία της μείωσης αμέσως μετά την ήττα της κυβέρνησης στις Ευροεκλογές δείχνει ότι μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο και αποτελεί το πρώτο από τα πολλά πακέτα παροχών που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο το πολιτικό παιχνίδι ελάχιστα ενδιαφέρει την πλειοψηφία των στρατεύσιμων νέων γι'αυτό και δεν θα επεκταθώ.
Αυτό που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μείωση της θητείας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε κλείσιμο στρατοπέδων, ούτε πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού ΕΠΟΠ για να καλυφθεί η επερχόμενη έλλειψη προσωπικού αλλά ούτε και κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό ενόψει του καινούριου αυτού μέτρου. Υπάρχει επίσης μια ασάφεια σχετικά με το αμετάθετο της παραμεθορίου στην 9μηνη θητεία. Είναι προφανές ότι με το αμετάθετο το Υπουργείο θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την περαιτέρω έλλειψη προσωπικού των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων του ΣΞ στην παραμεθόριο. Από την άλλη όμως ποιος θα στελεχώσει σε αυτή την περίπτωση τις μονάδες του κέντρου;;; Σίγουρα λοιπόν κάποιοι "τυχεροί" δεν θα πάνε παραμεθόριο καθόλου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πολυάριθμων στρατοπέδων του κέντρου. Ποιοι θα είναι αυτοί και με ποιο κριτήριο;;
Είναι επίσης πραγματικότητα ότι ο ΣΞ βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους κληρωτούς. Όσοι έχουμε υπηρετήσει γνωρίζουμε πολυ καλά ότι στρατός δεν είναι μόνο η σκοπιά, το περίπολο και το θαλαμοφυλίκι. Ποιος λοιπόν θα στελεχώσει τα γραφεία (που λόγω της παράλογης και υπερβολικής γραφειοκρατίας στο στρατό έχουν ατέλειωτη δουλειά), ποιος θα μαγειρεύει, ποιος θα κάνει το γιατρό της μονάδας; Σίγουρα όχι οι ΕΠΟΠ γιατί εκ των πραγμάτων δεν έχουν και ούτε πρόκειται να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα.
Μήπως το 9μηνο θα σημαίνει 9 μήνες στο στρατό με ελάχιστες άδειες και εξόδους;;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα κάποια στιγμή οι ιθύνοντες θα πρέπει να δωσουν μια υπεύθυνη απάντηση. Επαναλαμβάνω ότι το μέτρο είναι θετικό και οπωσδήποτε δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να καθυστερήσει η εφαρμογή του αλλά θεωρώ επίσης αναγκαίο να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να κλείσουν δεκάδες άχρηστα στρατόπεδα;; Μήπως οι στρατιωτικοί ανεξαρτήτως βαθμού πρέπει να αρχίσουν σιγά σιγά να δουλεύουν δεδομένου ότι δεν θα έχουν τόσες πολλές φιλιππινέζες (=φαντάρους) για να βγάζουν τη "βρώμικη" δουλειά;; Και στην τελική απ' τη στιγμή που η ΝΔ ήδη πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε δεσμευτεί για μείωση θητείας στο 6μηνο δεν θα έπρεπε να είχε κάνει ήδη κάποιες σοβαρές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση;;
 

vagelakas

New member
Πολύ σωστό το θέμα που άνοιξες, Αν και στην πραγματικότητα δεν μας πέφτει λόγος, γιατί ως οπλίτες δεν έχουμε το δικαίωμα να έχουμε άποψη για οτιδήποτε.
Πάντως αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη καλύτερα τρείς μήνες λιγότεροι, χωρίς δευτερόλεπτο έξοδο, παρά μεγάλη χαλαρή θητεία. Τώρα όλες οι παραπάνω αλλαγές που προτείνεις νομίζω ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν πριν την εφαρμογή του μέτρου, γιατί αυτόματα συνεπάγονται το ξεβόλεμα πολλών αξιοματικών και υπαξιοματικών του ΕΣ, που θα έπτρεπε να κάνουν περισσότερες δουλειές οι ίδιοι, ενώ παράλληλα θα έχαναν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να κάνουν χάρες σε τόσο πολύ κόσμο. Αλλά αν επιβληθεί η μειωμένη θητεία, και απλά δεν έχουν κανέναν από κάτω τους, θα υποχρεωθούν και ίδιοι ή να αλλάξουν, ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς τους, με τις ανάλογες συνέπειες. Οπότε νομίζω ότι το μέτρο είναι σωστό, και καλά θα κάνουμε να το συνηθίσουμε όλοι μας.
 

kostas pharm

New member
συναδελφε +1 και για να πουμε και για το σωμα μας συγκεκριμενα πρωτο-πρωτο πρεπει να κλεισει το κε.υ.γ!! δε προσφερει τπτ απο στρατιωτικης αποψης. μπορουσαμε να πηγαιναμε σε αλλα κεντρα κοντα στο τοπο κατοικιας του ο καθενας και μετα μεταταξη στο υγιειονομικο. αλλα βλεπεις οι αρτινοι πρεπει να παρουν μετα μεταθεση στο σπιτακι τους και η αρτα θελει τα λεφτα των φανταρων οποτε συντηρειται 1 κεντρο εις βαρος του στρατου και καποιοι μονιμοι στρατιωτικοι που υπηρετουν (βολευονται) στο τοπο καταγωγης τους! αυτο οσον αφορα για καποια κεντρα που πρεπει να κλεισουν.
 

kwstas

New member
Το ΓΕΑ και το ΓΕΝ και αυτα δε δινουν το ΟΚ για παυση καταταξης σε αεροπορια και ναυτικο γιατι θα δημιουργηθει μεγαλο προβλημα λειψανδριας στις μοναδες(οι μοναδες ειναι ακομα δομημενες για μεγαλες σειρες οποτε μια ενδεχομενη παυση θα δημιουργουσε μεγαλο κενο καθως θα επρεπε να γινουν ξαφνικα μεγαλες αλλαγες στη διοικηση και φρουρα των μοναδων αεροποριας και ναυτικου.)Εγω πιστευω οτι δε θα σταματησει ποτε η καταταξη σε Αεροπορια και ναυτικο απλα θα πρεπε και εκει να γινει καταμερισμος παραμεθωριου (νησια,διδυμοτειχο για αεροπορια και νησια για ναυτικο) και μετα τοπος κατοικιας (δλδ οπως στο στρατο ξηρας).5 μηνες σε νησι και αλλοι 5 στον τοπο του καθενος.
το ΓΕΣ αρνειται (προς το παρον) μια ενδεχομενη μειωση σε 9 μηνο
Τωρα ,πιστευω οτι αμεση μειωση σε 9μηνο ειναι μεν επιθυμητη αλλα θα δημιουργησει προς το παρον προβλημα γιατι οι μοναδες της ξηρας ειναι προετοιμασμενες για 12μηνη παραμονη οπλιτων στο στρατευμα...επρεπε αν ηταν ετσι,να σταματουσαν οι μεταταξεις για κανα 2 χρονια και παραλληλα να γινοταν συγχωνευσεις και εκσυχρονισμος των μοναδων,αξιολογηση(αν θα μπορουσε να γινει) των αξιωματικων και υπαξιωματικων με κριτηρια που θα θεσπιστουν απο αρχες ανεξαρτητες στρατιωτικες,προσληψη ΕΠΟΠ,κα.Αυτα τα δυο χρονια θα μπορουσαν να προετοιμαστουν ολες οι στρατολογικες διευθυνσεις για το 9μηνο.βεβαια αυτο απαιτει μεγαλες θυσιες(2 χρονια χωρις μεταταξεις και με 12μηνο το στρατο ξηρας...!!!)
τωρα,εφοσον ανακοινωθηκε η προθεση του υπουργου πιστευω οτι θα ειναι μεγαλο πισωγυρισμα να μην περασει και θα εχει τεραστιο πολιτικο κοστος στην κυβερνηση,ΕΚΤΟΣ αν και καλα το ΚΥΣΕΑ αρνηθει το νομο οποτε θα πει ο υπουργος,εγω το προωθησα αυτοι δεν το θελουν..και θα νιψει τας χειρας του...ειδομεν...
 

kostas pharm

New member
ρε κωστα η αεροπορια και το ναυτικο δεν εχουν μεγαλες αναγκες απο εφεδρους. και οι μικρες σειρες παλι καλυτερα περνανε απο στρατο ξηρας. οποτε κοψε αυτα τα 2 οπλα και στειλτους στρατο ξηρας. γιατι μη μου πεις οτι οι ναυτες και οι σμηνιτες μας ειναι εκπαιδευμενοι, ουτε οτι κανουν τπτ! μπορουν να καλυψουν τις αναγκες τους με επ.οπ. Επισης δε δεχομαι οτι το μετρο ηρθε ξαφνικα απο το πουθενα. ψιθυριζοταν πολλοι καιρο και ειχαν σταλει και σηματα σε μοναδες. Το αν δε βολευει καποιους μονιμους η πολιτικους ειναι αλλο θεμα... <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->
 

kwstas

New member
de diafwnw oti den einai aparaititoi tosoi efedroi se PA k PN apla diavasa se efimerida oti ta genika epiteleia PA PN eixan kapoies enstaseis me to kopsimo tis katatakseis stous 2 aytous kladous.apla epeidi ta exw zisei ek twn esw kai 3erw oti mia mikri seira sminitwn kai naytwn einai aparaititi.400 atoma as poume.pou ontws de kanoun tin idia ekpaideusi me tin ksira.opws de kanoun tin idia ekpaideusi oi tou pezikou me aytous tou pyrovolikou,ylikou polemou ktl...mi ksexname oti k i aeroporia k to naytiko einai strateyma.exei k tis upiresies toy,tis skopies toy...den einai ksira,alla einai stratos.
apla to project 9mino opws eipa thelei polu kairo gia na efarmosthei,opws kai oi allages stis toses polles monades (aneksartita an einai ksira ,pa ,pn)
 

ygeionomikarios

New member
Τόσο το Ναυτικό όσο και η Αεροπορία δε στηρίζονται στους έφεδρους. Τουλάχιστον όχι όσο ο στρατός ξηράς. Όσον αφορά σε αυτό που είπε ο φίλος για το ΚΕΥΓ συμφωνώ απόλυτα. Το στρατόπεδο αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης εκτός από το να συντηρεί την τοπική οικονομία της Άρτας. Η εκπαίδευση των ειδικοτήτων του υγειονομικού γίνεται ως επί το πλείστον σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ μας σκατά εκπαίδευση γίνεται κι εκεί αλλά τέλος πάντων..
Βέβαια το ΚΕΥΓ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα στρατόπεδα, φυλάκια κτλ. στη μέση του πουθενά που δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα.
 

bk1982

New member
συγγνωμη κιολας υγειονομικαριε, αλλα καλα λεει ο ψαρουλης. δεν εχω τιποτα μαζι σου, αλλα δε νομιζω να πηρες και πολυ πρεφα απο στρατο στο ΚΕΥΓ, στη Συμη και στην ΠΦ ως γιατρος. γιατι κατα καποιο τροπο κανεις σαν να ξερεις τα παντα...
 

George84

New member
Εγώ διαφωνώ κάθετα ότι το ΚΕΥΓ δεν εξυπηρετεί σε τιποτα και πρέπει να κλείσει. Τα άλλα κέντρα δηλαδή τι παραπάνω προσφέρουν?

Δε λέω ότι γίνεται σωστή δουλειά στο ΚΕΥΓ, αλλά υπάρχει δυνατότητα να γίνει. Προσωπικά, έμαθα πολλά πράγματα στο ΚΕΥΓ, κυρίως λόγω διμοιρίτη.
Ο τύπος ήταν στρατόκαυλος μέχρι αηδίας, κέρδισε όμως το σεβασμό όλων μας από την πρώτη στιγμή. Ψαρωτικός τις πρώτες μέρες για να "στρατιωτικοποιηθούμε" (με την καλή έννοια) άμεσα, και απίστευτα φιλικός στη συνέχεια. Όταν είχαμε εκπαίδευση, μπορεί να καθόμασταν σαν ρεμάλια σε υπόστεγο με καφέδες και τσιγάρα, αλλά αυτός μας μάθαινε πολλά πράγματα. Μας μιλούσε για πολεμικές τέχνες, για την ασφάλεια, την κατάσταση των μονάδων στην παραμεθώριο, έδινε πολλές συμβουλές σε γιατρούς και ψυχολόγους, μας έλεγε εμπειρίες του από διάφορες μαλακίες που έχουν γίνει και πως θα μπορούσαν να έχουν αποφευγθεί. Το "μάθημα" είχε τόσο ενδιαφέρον που τις περισσότερες φορές τον ακούγαμε αφοσιωμένοι. Μέχρι και οι θαλαμοφύλακες στήνονταν στο παράθυρο για να ακούνε τι λέει. Ο τύπος ήταν απλά κορυφή.
Και τις τελευταίες βδομάδες που κάναμε καθαρά εκπαίδευση για Ν/Τ, αναλάμβαναν γιατροί να μας μιλήσουν για πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ, μεταφορά ασθενών κλπ.
Δε λέω ότι γίνεται σε όλες τις διμοιρίες αυτό, εγώ όμως αυτά έζησα. Και αμφιβάλλω αν γίνεται τόσο ποιοτική εκπαίδευση σε άλλα κέντρα. Ή μάλλον όχι, δεν ήταν ποιοτική, θα μπορούσε να γίνει πιο σωστά, σίγουρα όμως ήταν πολύ πιο ποιοτική από την εκπαίδευση που γίνεται σε άλλα κέντρα.
Είναι θέμα διμοιρίτη να γίνει σωστή δουλειά, και της διάθεσης που έχει η κάθε διμοιρία να μάθει 5-10 χρήσιμα πράγματα.

Όσον αφορά το υγειονομικό γενικότερα, σαν σώμα, προσφέρει πολύ περισσότερα απ' ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Δεν αναφέρομαι στους οπλίτες γιατρούς που στελεχώνουν τα ιατρεία σε όλες τις μονάδες και τους μόνιμους γιατρούς που εργάζονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η προσφορά τους είναι αναμφισβήτητα πολύτιμη. Αναφέρομαι στην κοινωνική προσφορά του υγειονομικού. Υπάρχουν μονάδες υγειονομικού στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, που συχνά πυκνά επισκέπτονται χωριά της παραμεθωρίου που έχουν ελλειπή υγειονομική περίθαλψη. Πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε δημοτικά σχολεία, εξετάζουν ηλικιωμένους και παιδιά και κάνουν δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο στους κατοίκους.
 

George84

New member
[quote author="ygeionomikarios"]Sxetika me thn ekpaideysh twn N/T apo tous giatrous sto KEYG epeidh hmoun ki egw ekpaideyths prepei na sou pw oti oi perissoteroi den endiaferontan na akousoun ti tous legame. Egw den amfisvhthsa thn aksia tou ygeionomikou san swma!!! To KEYG san kentro ekpaideyshs amfisvhtw...[/quote]
Και ξαναρωτάω, τα άλλα κέντρα εκπαίδευσης τι παραπάνω προσφέρουν?
Είναι θέμα διμοιρίας αν θέλει να μάθει. Κι εμείς τις περισσότερες φορές χαζολογούσαμε, βλέπανε και οι γιατροί ότι δεν είχαμε όρεξη, και περνάγαμε απλά την ώρα μας. Υπήρξαν όμως μια δυο φορές που ο γιατρός-εκπαιδευτής είχε καλό θέμα να μας μιλήσει, και έκανε καλή προετοιμασία, και κάτι μάθαμε.
 

ygeionomikarios

New member
Δε λέω ότι στα υπόλοιπα κέντρα γίνεται καλύτερη δουλειά. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά κέντρα, αφού σε γενικές γραμμές η βασική εκπαίδευση είναι ενιαία για όλα τα όπλα και σώματα του ΣΞ.
 

kostas pharm

New member
george84 ουτε και εγω αμφισβητισα την αξια του υγιειονομικου σαν σωματος στο οποιο ανηκω κιολας! μονο την αξια του κευγ σαν παραδειγμα κεντρου-μοναδος που δεν εχει καποια στρατιωτικα οφελη αλλα βρισκεται εκει για να ενδυναμωνει την οικονομια της αρτας, και που εαν εκλεινε θα εξοικονομουσαμε προσωπικο και πορους για αλλες δουλειες.
 

kostas pharm

New member
[quote author="ygeionomikarios"]Δε λέω ότι στα υπόλοιπα κέντρα γίνεται καλύτερη δουλειά. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά κέντρα, αφού σε γενικές γραμμές η βασική εκπαίδευση είναι ενιαία για όλα τα όπλα και σώματα του ΣΞ.[/quote]

ακριβως! υποτιθεται οτι τις 6 πρωτες βδομαδες καναμε εκπαιδευση πεζικου και οι περισσοτεροι μονιμοι ηταν πεζικαριοι. οι εκε υγιειονομικαριοι πανε σε νοσοκομεια μετα, εκτος απο τους ν/τ που καθονται 2 βδομαδες κευγ επιπλεον το οποιο καλιστα μπορουσε κ αυτο να γινει σε καποιο νοσοκομειο!
 

George84

New member
[quote author="ygeionomikarios"]Δε λέω ότι στα υπόλοιπα κέντρα γίνεται καλύτερη δουλειά. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά κέντρα, αφού σε γενικές γραμμές η βασική εκπαίδευση είναι ενιαία για όλα τα όπλα και σώματα του ΣΞ.[/quote]
Έτσι ναι, συμφωνώ. 2-3 βδομάδες στρατιωτική εκπαίδευση, και 2-3 βδομάδες ουσιαστική εκπαίδευση στην ειδικότητα του καθένα.

[quote author="psaroulis"]
mi tou bazeis duskola george
tha kollisei o egkefalos tou giatrou kai tha kanei crash
mia - mia na tou tis bazeis tis erwtiseis

LOL[/quote]
Μια χαρά τα καταφέρνει, periplanwmene, μην ανυσηχείς.
Εσύ έχεις λίγο διαστρεβλωμένη αντίληψη του κόσμου γύρω σου και χρειάζεται να σου τα παρουσιάζω ένα-ένα.
Γι' αυτό και στο προσωπικό μύνημα που σου έστειλα προσπάθησα να σου εξηγήσω κάποια πράγματα κομμάτι-κομμάτι, ... για να μην κάνεις crash. Είδες που σε σκέφτομαι...
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="George84"][quote author="ygeionomikarios"]Δε λέω ότι στα υπόλοιπα κέντρα γίνεται καλύτερη δουλειά. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά κέντρα, αφού σε γενικές γραμμές η βασική εκπαίδευση είναι ενιαία για όλα τα όπλα και σώματα του ΣΞ.[/quote]
Έτσι ναι, συμφωνώ. 2-3 βδομάδες στρατιωτική εκπαίδευση, και 2-3 βδομάδες ουσιαστική εκπαίδευση στην ειδικότητα του καθένα.

[quote author="psaroulis"]
mi tou bazeis duskola george
tha kollisei o egkefalos tou giatrou kai tha kanei crash
mia - mia na tou tis bazeis tis erwtiseis

LOL[/quote]
Μια χαρά τα καταφέρνει, periplanwmene, μην ανυσηχείς.
Εσύ έχεις λίγο διαστρεβλωμένη αντίληψη του κόσμου γύρω σου και χρειάζεται να σου τα παρουσιάζω ένα-ένα.
Γι' αυτό και στο προσωπικό μύνημα που σου έστειλα προσπάθησα να σου εξηγήσω κάποια πράγματα κομμάτι-κομμάτι, ... για να μην κάνεις crash. Είδες που σε σκέφτομαι...[/quote]


Έγραψες!!! LOL
 
Top