• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Μερικές απορίες σχετικές με απαλλαγή.

Giorgos22

New member
Γειά σας.

Έχω 3 προβλήματα υγείας κληρονομικά όλα,οι συγγενείς μου λένε να διακόψω την αναβολή για να πάω στρατό να με εξετάσουνε και οτι είναι σίγουρο οτι θα πάρω Ι5. Το θέμα είναι οτι εξέτασα την νομοθεσία και το ΦΕΚ τα οποία αναφέρουν τι κατηγορία είμαστε (Ι1...Ι5) αναλόγως το πρόβλημα υγείας,αλλά δεν κατάφερα όμως να βγάλω μια σαφή άποψη για τα 2 από τα 3 προβλήματα γιατί δεν τα εξηγεί αναλυτικά και από οτι βλέπω μάλλον για τα 2 από τα 3 προβλήματα παίρνο Ι4 ενώ για το 1 παίρνω Ι3.

Τα 2 προβλήματα υγείας που έχω καθώς και οι απορίες σχετικά με τον νόμο είναι τα εξής.

Στα μάτια μου έχω 14.5 και 15.5 βαθμούς μυωπία και σύνδρομο μάρφαντ. Στο ΦΕΚ αναφέρει την μυωπία σε διοπτρίες..... Αλλά η διοπτρία τι μονάδα μέτρησης είναι? 1 βαθμός μυωπίας = 1 διοπτρία ?

Στην σπονδυλική στήλη είχα σκολίωση και κύφωση για τις οποίες χειρουργήθηκα πριν 10 χρόνια και μου έβαλαν κάποιες λάμες στους σπονδύλους,το πρόβλημα διορθώθηκε κατά έναν βαθμό όχι τελείως όμως.. Αλλά στο ΦΕΚ λέει οτι Ι5 παίρνουν όσοι έχουνε μέσα τους κάποιο ξένο σώμα... τώρα τι είναι αυτό το σώμα από χειρουργική επέμβαση ? Όγκος λόγο καρκίνου? ή κάτι άσχετο.. δεν το γνωρίζω.

Επίσης έχω ταχυκαρδία και μου είχε δώσει συνταγή καρδιολόγος για αντιυπερτασικά χάπια.

Υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποιος Ι5 επειδή έχει 2 προβλήματα υγείας με Ι4 και 1 με Ι3?. Επίσης όταν θα πάω στον στρατό θα πρέπει υποχρεωτικά οι γνωματεύσεις και οι εξετάσεις να είναι από κρατικό νοσοκομείο ή μπορώ και από ιδιοτική κλινική ? Έτσι και αλλιώς θα με στείλουν σε στρατιωτικό νοσκομείο για εξέταση.

Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός,ας απαντήσει όποιος ξέρει σίγουρα. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
 

ygeionomikarios

New member
Μια διευκρίνιση: Έχεις σύνδρομο Marfan??
1 διόπτρα = 1 βαθμός μυωπίας
Το Ι5 δεν προκύπτει αθροιστικά. Πρέπει να έχεις πάθηση που αντιστοιχεί σε Ι5. Το σ. Marfan δίνει Ι5.
Οι γνωματεύσεις δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα απο δημόσιο νοσοκομείο. Και από ιδιωτικό έχουν ισχύ.
 

ch_I2

New member
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ Ι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ!!!...
ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ <!-- s:roll: -->:roll:<!-- s:roll: -->
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="Giorgos22"]Ναί έχω μάρφαντ.[/quote]

Επιμένω: σύνδρομο Μάρφαν λέγεται (όχι Μάρφαντ). Αν όντως πάσχεις από αυτό τότε είναι πολύ πιθανό να πάρεις απαλλαγή Ι5 χωρίς να έχεις καμία επίπτωση στη μετέπειτα επαγγελματική σου ζωή (διορισμό στο δημόσιο κτλ.)
Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο νόσημα (προσωπικά το έχω δει μόνο στα βιβλία). Λέγεται ότι διάσημοι άντρες έπασχαν από Marfan όπως ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Σεργκέι Ραχμάνονοφ.
 

Giorgos22

New member
Κατάλαβα γιατί επιμένεις. Δεν το εξήγησα εγώ καλά.Το Marfan ενοώ,αυτό που φαίνονται τα δάχτηλα των χεριών σαν αραχνοειδές και έχει επιπτώσεις σε διάφορα όργανα (μάτια,καρδιά,σκελετός) εγώ έχω και στα 3 εξαιτίας του marfan.

Όντως και εγώ διαπίστωσα πόσο σπάνιο είναι,να φανταστείς οτι οι οφθαλμίατροι που πήγαινα δεν είχαν ιδέα οτι είχα marfan στα μάτια εδώ και χρόνια,και όταν πήγα σε έναν επιστήμονα καλό οφθαλμίατρο μου το διέγνωσε,και κάτι ιατρίνες βοηθοί που ήταν εκεί και παίρναν μετρήσεις με ρωτούσαν τι είναι το μάρφαν,τους το εξήγησα και τους λέω έτσι μου είπε ο γιατρός.......

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ Ι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ!!!...
ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Ψυχολογικά δεν νομίζω να έχω,μια χαρά είμαι.
 

ygeionomikarios

New member
Αραχνοδακτυλία. Είναι το πιο εντυπωσιακό εύρημα του Marfan. Anyway μην αγχώνεσαι, πας για απαλλαγή άνετα.
 

ch_I2

New member
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΟ MARFAN ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Φ.Ε.Κ. ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ - Ι5.

ΣΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ Φ.Ε.Κ. ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ (ΣΕΛΙΔΑ 1674, ΑΡΙΘΜΗΣΗ:20 - ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ)
 

Giorgos22

New member
Το έχω το ΦΕΚ απλά δεν το είχα παρατηρήσει οτι ανέφερε εκεί το marfan,αλλά τώρα που είπες σελίδα και αρίθμηση το βρήκα.
 

ch_I2

New member
ΦΙΛΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΛΥΤΩΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ, ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΟΙ 9 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ.
 

Giorgos22

New member
Ευχαριστώ! Βασικά δεν είμαι σίγουρος αμα θα έκανσ 9μήνες γιατί δεν ζεί ο πατέρας μου και μου είχαν πει οτι με την μείωση που θα γίνει τώρα θα κάνω λιγότερους.... αλλά εφόσον απαλλάσουμαι δεν χρειάζεται να με απασχολεί η μείωση.
 

trambakoulas

New member
[quote author="ch_I2"]ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ Ι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ!!!...
ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ <!-- s:roll: -->:roll:<!-- s:roll: -->[/quote]

Που αποτελει εμποδιο? Πως το συμπερανες αυτο?
 

Giorgos22

New member
Από οτι γνωρίζω χωρίς να είμαι σίγουρος,πρίν το 2002 στα χαρτιά Ι που έδινε ο στρατός έλεγαν και τα συμπτώματα σου για τα οποία πήρες το χαρτί,αν έβλεπαν στο δημόσιο ψυχολογικά στο χαρτί Ι σίγουρα σε απέριπταν,αλλά επειδή απαγόρευσε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων την αναγραφή των συμπτωμάτων στο Ι5 από εκεί και πέρα είτε απαλλαχτεί κάποιος για ψυχολογικά είτε παθολογικά δεν μπορούν να το γνωρίζουν στο δημόσιο ωστέ να σε απορίψουνε.
 

ch_I2

New member
[quote author="trambakoulas"][quote author="ch_I2"]ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ Ι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ!!!...
ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ <!-- s:roll: -->:roll:<!-- s:roll: -->[/quote]

Που αποτελει εμποδιο? Πως το συμπερανες αυτο?[/quote]

ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕ Ι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΜΕ Ι5 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ Η ΠΑΘΗΣΗ ΣΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΟΥ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ!).

ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΣ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Π.Χ. ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ!).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ Ι ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ-ΥΠΟΘΕΤΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ Ι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΗΡΕΣ (ΙΣΩΣ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ?).

ΚΑΛΟΥ ΚΑΛΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
 

shankar

New member
Οι γνωματεύσεις δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα απο δημόσιο νοσοκομείο. Και από ιδιωτικό έχουν ισχύ.

να ρωτήσω επί τούτου.
Αν τυχόν παραθέσω χαρτιά από γιατρό ιδιωτικό ή μη για κάποιες αλλεργίες που έχω, μετά κάνουν και οι ίδιοι εξετάσεις για να το πιστοποιήσουν ή μένουν σε όσα έχεις παραθέσει?

Επιπλέον ξέρετε από πόσους βαθμούς μυωπία και πάνω είσαι γιωτάς κάτι?
 

Giorgos22

New member
Αν τυχόν παραθέσω χαρτιά από γιατρό ιδιωτικό ή μη για κάποιες αλλεργίες που έχω, μετά κάνουν και οι ίδιοι εξετάσεις για να το πιστοποιήσουν ή μένουν σε όσα έχεις παραθέσει?

Φυσικά και σε πηγαίνουν σε στρατιωτικό νοσοκομείο για να επαληθεύσουν αυτά που τους δείχνεις,αν ήταν να βασιζόντουσαν μόνο στις γνωματεύσεις των στρατεύσιμων τότε όσοι θα έχουν ιατρό συγγενή σίγουρα Ι5 ενώ οι υπόλοιποι θα πλήρωναν χοντρά ιατρούς για ψεύτικες γνωματεύσεις.

Επιπλέον ξέρετε από πόσους βαθμούς μυωπία και πάνω είσαι γιωτάς κάτι?

Από οτι βλέπω από το ΦΕΚ πάνω από 4,5 έχεις Ι2 και σταδιακά με την αύξηση μυωπίας φτάνεις Ι5 αλλά αν έχεις και κάποια επιπλέον πάθηση στα μάτια προσαυξάνει την κατηγορία Ι. Καλύτερα δες τα και μόνος σου στο ΦΕΚ που επισυνάπτει σε προηγούμενο post o ch_I2 (σελίδες 21-26)
 
Top