• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Μπαίνω τον Μάρτιο και σκέφτομαι να αλλάξω σε πεζοναύτης

sobral

New member
Καλησπέρα
Σήμερα πήγα στην ΣΥ Αττικής για διακοπή της αναβολής μου ώστε να μπω τον Μάρτιο και μου είπαν ότι θα είμαι στο πολεμικό ναυτικό δηλαδή 12 μήνες...στην δήλωση που μου έδωσαν έγραψα ότι έχω δίπλωμα οδήγησης και κάτι γνωστοί μου είπαν ότι δεν είναι καλό να είσαι οδηγός στο ναυτικό λόγω ότι έχεις παραπάνω εκπαίδευση..μπορώ να το διορθώσω με κάποιο τρόπο?επίσης λόγω δουλειάς πρέπει να έχω κενά τα σ/κ θα έχω πιθανότητες για άδειες τα σ/κ?Είναι καλύτερα να αλλάξω από πολεμικό ναυτικό και να μπω πεζοναύτης στο στρατό ξηράς?
 

kd305

New member
Δεν μπορείς να αλλαξεις , στο ναυτικό θα υπηρετησεις , για το άλλο ερώτημα θα σου απαντήση κάποιος που υπηρέτησε στο ΠΝ.
 

Νίκος_Ν

New member
Καλησπέρα sobral!

Ναι, ο οδηγός στο ΠΝ έχει ένα μήνα επιπλέον εκπαίδευση, οπότε έχεις 1 μήνα επιπλέον συνθήκες προπαίδευσης που για τα δεδομένα του ναυτικού είναι αρκετά πιο χωμένες, από την υπόλοιπη θητεία. Δεν είναι πάντως κάτι τραγικό. Όμως με το να γίνεις οδηγός εξασφαλίζεις ότι θα μείνεις στη στεριά (χωρίς να χρειάζεσαι βύσμα).

Στο ΠΝ επίσης μπορείς να κάνεις 9 μήνες θητεία, αν δηλώσεις τα Ναυτικά Παρατηρητήρια παραμεθωρίου (νησιά απέναντι από Τουρκία). Εκεί δεν θα έχεις ΣΚ έξω αλλά οι άδειες παίζουν 20/10 (αν είσαι τυχερός ή πας Καστελόριζο 15/15). Δηλαδή είσαι 20 ημέρες συνεχόμενες στο νησί και 10 συνεχόμενες σπίτι σου.
 

Hazard

New member
Υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό σε πολεμικό πλοίο που βρισκόταν 7 μήνες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας (λόγω επισκευής) και 5 μήνες ήταν στη βάση του στην Αμφιάλη (2 χιλιόμετρα από τον Κανελλόπουλο). Εδώ και έναν μήνα είμαι πλέον και πάλι πολίτης.
α) Αν σου ήρθε χαρτί για το ΠΝ τότε κατά πάσα πιθανότητα πάλι για εκεί θα σου έρθει. Υπάρχουν και περιπτώσεις που αλλάζει, μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι είναι στάνταρ. Για να αλλάξεις το σώμα δεν το γνωρίζω.
β) Το ότι δήλωσες το δίπλωμά σου δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είσαι οδηγός. Με το ζόρι δεν θα σε βάλουν καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να μπουν οδηγοί.
γ) Αν όμως παρόλα αυτά υπηρετήσεις στο ΠΝ ως οδηγός και σε στείλουν στην Σαλαμίνα θα έχεις καθημερινά δρομολόγια και θα τρως πολλά μπαλάκια.
δ) Όσο για τα νησιά επίσης μην ακούς αυτά που λένε για τις άδειες 20/10, 10/10, 15/15 δεν είναι τίποτα στάνταρ και εδώ. Ανάλογα με τον κόσμο που θα έχει θα βγουν οι άδειες για να μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες.

Στο πολεμικό πλοίο που υπηρέτησα (12μηνο έκανα) επειδή ήταν σε φάση επισκευής έκανα στην ουσία θητεία στεριάς, με ένα μικρό διάλειμμα για ένα μικρό ταξίδι 2 εβδομάδων στο Ιόνιο (ήταν πολύ ωραία). Συνολικά έκανα 5 μήνες καθαρή θητεία και 7 μήνες ήμουν σπίτι μου, ναι όπως το άκουσες, σε πλοίο και ήμουν 7 μήνες σπίτι. Έπαιζα 10/10 στην αρχή, μετά το γύρισα στο 10 μέσα 15 έξω, σε κάποια φάση έπαιξα 15/15 για να βγουν οι βάρδιες, γενικά το ρύθμιζα όπως ήθελα. Το προσωπικό ήταν εξαιρετικό και το κλίμα ακόμα καλύτερο.

Όπου και να πας θα περάσεις καλά, μια εμπειρία ενός έτους είναι. Καλή σου θητεία!
 

Νίκος_Ν

New member
[quote author="Hazard"]δ) Όσο για τα νησιά επίσης μην ακούς αυτά που λένε για τις άδειες 20/10, 10/10, 15/15 δεν είναι τίποτα στάνταρ και εδώ. Ανάλογα με τον κόσμο που θα έχει θα βγουν οι άδειες για να μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες. [/quote] Αυτό είναι ανακρίβεια τουλάχιστον για τον καιρό που υπηρέτησα. Οι άδειες ήταν απαράβατος κανόνας. Το μόνο που άλλαζε ήταν οι ώρες της βάρδιας που μοιραζόντουσαν πάντα ανάλογα με τον αριθμό των ναυτών.

Εξάλλου υπάρχει γραπτή εντολή για τον ελάχιστο αριθμό ναυτών στα παρατηρητήρια και δεν πέφτει ποτέ κάτω από αυτόν. Οι άδειες 20/10 βγαίνουν άνετα με τον ελάχιστο αριθμό ναυτών. Ακόμα και να φτάσουν στον ελάχιστο αριθμό και να αρρωστήσει κάποιος φέρνουν εκτάκτως από αλλού για να συμπληρωθούν οι βάρδιες, επειδή υπάρχει συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει βγει. Δεν είναι σκοπιές για να περνάει η ώρα και γι αυτό προσέχουν ένα μίνιμουμ καλών συνθηκών σε αυτά. Αν είσαι σοβαρός στη συγκεκριμένη δουλειά γραφείου, σε αφήνουν χαλαρό. Αυτά τουλάχιστον ισχύουν για τα νησιά προκεχωρημένης παραμεθορίου.
 

Hazard

New member
Νικόλα πριν πόσο καιρό υπηρέτησες?
Οι άδειες πλέον είναι στη διάθεση της εκάστοτε υπηρεσίας για το πως θα διαμορφωθούν.
 

Νίκος_Ν

New member
Το '14 απολύθηκα, αλλά δεν έχει και τόσο σημασία ως προς αυτό. Άλλά μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει αλλάξει. Σε βάθος 10ετίας ποτέ δεν άλλαξε το μίνιμουμ 10 αδειών/μήνα στα νησιά 9μήνου. Με τον ελάχιστο αριθμό ναυτών που ορίζεται από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν οι άδειες. Και ορίζει η ΝΔΑ ρητά τον αριθμό γιατί η δουλειά είναι πολύ συγκεκριμένη και την αφορά άμεσα, σε αντίθεση πχ με τις σκοπιές στο Βοτανικό...

Το πιο πιθανό είναι να τα άκουσες ράδιο αρβύλα κ να μην ήταν τόσο καλές οι πληροφορίες σου για εκεί. π.χ το 10/10 που γράφεις δεν ίσχυε ποτέ στα νησιά 9μήνου. Επίσης λόγω της νοοτροπίας των αξιωματικών σε αυτά τα νησιά είναι απίθανο να έχει αλλάξει κάτι γιατί η γραμμή είναι σαφής. Κάνουν συγκεκριμένη και σοβαρή δουλειά οι ναύτες: απαιτούμε σε αυτήν σοβαρότητα και στα υπόλοιπα τους έχουμε χαλαρούς. Αυτή ήταν επί τουλάχιστον 10ετία η νοοτροπία σε αυτά. Απίθανο να άλλαξε το επί 10ετία απαράβατο τώρα.
 

Hazard

New member
Ίσως και να έχεις δίκιο. Στα νησιά να μην άλλαξαν οι άδειες. Στα πλοία όμως έχουν αλλάξει. Εγώ π.χ που είμαι από Θεσσαλονίκη έπαιζα 10/10 στην αρχή μετά το διαμόρφωνα όπως ήθελα εγώ. (με ελάχιστες μέρες μέσα 10). Σε μερικά γειτονικά πλοία άλλοι ναύτες που ήταν από μακριά δεν τους άφηναν να πηγαίνουν στα σπίτια τους, έπαιζαν 2 έξω 1 μέσα όπως προβλέπεται αλλά επειδή τα παιδιά ήταν από πολύ μακριά αναγκάζονταν αυτές τις 2 μέρες έξω να τις περνάνε στο πλοίο άντε και καμιά βολτούλα 1-2 ώρες στην Αθήνα! Μιλάμε για δράμα. Στα πλοία δηλαδή οι άδειες είναι στη διάθεση του Κυβερνήτη και του Οπλονόμου!
 

Νίκος_Ν

New member
@Hazard Ναι, στις υπηρεσίες πλοίων τα έχω ακούσει κι εγώ όπως τα λες. Στα Παρατηρητήρια είναι αρκετά διαφορετικά από τις Υπηρεσίες Αθήνας κ Πλοίων. (πχ μπορεί να είναι ναύτης ο οπλονόμος κ υπάρχει λόγος για κανονικότητα αδειών. Το 10ήμερο που παίρνεις άδεια κανονίζεται στην 1η εβδομάδα θητείας στα ΝΠ και μετά δεν αλλάζει).

Επειδή δεν έχουν υπάρχουν πρόσφατα ποστ για πλοία, δεν ανοίγεις ένα ποστ με θέμα πχ θητεία στα πλοία 2015; Θα μπορούσες να περιγράψεις τις άδειες, ποια πλοία είναι "καλά", ποια όχι; Δεν λέω να πεις ονόματα πλοίων, αλλά πχ πολλές κανονιοφόροι και ΤΠΚ ταξιδεύουν συχνά, οπότε όσοι θέλουν ή δεν θέλουν ταξίδια να ξέρουν τί να προτιμήσουν. Πχ για θητεία πλοίου στη στεριά είναι γνωστό ότι πρέπει να προτιμήσεις πλοίο υπό επισκευή. Επίσης, αν θες, γράψε συνοπτικά τί υπηρεσίες έχουν, ποιες είναι καλές ποιες όχι...
 
Top