• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Παλαιός-Νέος

Teo83

New member
Θα ήθελα να ρωτησω το "παλαιός-νέος" όσον αφορά τις υπηρεσίες παίζει ακόμα στην παραμεθόριο και αν ναι σε τι βαθμό;
 

tethoras

New member
[quote author="Teo83"]Θα ήθελα να ρωτησω το "παλαιός-νέος" όσον αφορά τις υπηρεσίες παίζει ακόμα στην παραμεθόριο και αν ναι σε τι βαθμό;[/quote]

Αυτό εξαρτάται απο τι είναι αυτός που βγάζει τις υπηρεσίες,εάν είναι παλαιός στρατιώτης τότε όλο και κάποια "σειρούλα" θα ωφεληθεί,διότι υπάρχουν και πιέσεις.Στην μονάδα μου που τις έβγαζε μόνιμος υπαξιωματικός δεν υπήρχε καμία είδους διάκριση.
 

mavroskoufis

New member
Ε, όλο και ο παλιός θα ευνοηθεί (καλάνουμεράκια πχ). Η αρχή είναι δύσκολη. Θα χτυπήσεις τα "γερμανικά" σου αλλα υπομονή. Θα περάσει ο καιρός και θα έλθει και η σειρά σου για να ευνοηθείς.
 

ygeionomikarios

New member
Ο επιλοχίας λόχου που βγάζει τις υπηρεσίες είναι φαντάρος κατά κανόνα της παλότερης σειράς. Άρα οι νέοι τους πρώτους 2-3 μήνες τρώνε εμπλοκή. Μετά παλιώνουν και αυτοί, γίνονται η παλιότερη σειρά και κάνουν τα ίδια στους επόμενους. Δυστυχώς αυτός είναι ο στρατός.
 

Teo83

New member
Και οι νέοι τι κάνουνρε ygeionomikarios; Κάθονται και τον τρώνε αδιαμαρτύρητα; Δεν την έχουν πέσει ποτέ σε παλιό/ούς; Η δεν έχουν βγει παραπονούμενοι;
 

mavroskoufis

New member
Φιλαράκο έτσι είναι η όλη η ιστορία χρόνια τώρα, πιστεύεις οτι δεν έχουν υπάρξει άλλοι "επαναστάτες" πριν απο εσένα? Μη νομίζεις οτι θα σε εχουν 5-6 μέσα και οι παλιοί 1-1. Το πολύ πολύ να σε βάζουν περίεργα νούμερα και αυτο είναι όλο.
 

ygeionomikarios

New member
Τεο το σκοπετάκι 2-4 και 4-6 θα το πάρεις επ΄ώμου ως νέος. Όταν παλιώσεις θα αλλάξουν τα πράγματα. Φυσικά και διαμαρτύρονται οι νέοι αλλά κανείς δεν τους δίνει σημασία. Έτσι έχουν τα πράγματα καλώς ή κακώς...
 

ntinos_athens

New member
Εκλτελεις και βγαινεις παραπονουμενος παραπονεισαι και βγαινεις εκτελουμενος, ο παλιος ειναι αλλιως ποντικια και οταν εχεις να κανεις με παλιους απο ΣΦΑ οι απο διαφορες ποινες εκει κανεις τουμπεκα και δεν μιλας καθολου. Αυτες τις καταστασεις πετυχα οταν υπηρετουσα το 88 τωρα ο στρατος ειναι παρπανο και απο διακοπες χαρητετο και μην λετε τιποτα γιατι μετα την ροζαλια θα ερθουν τα πακετα τα τρελα.
 

paul_21

New member
..Κάτι απλό ήμουν γραφέας 1ου γραφείου & έβγαζα και τις υπηρεσίες....εννοείτε ότι καβάτζωνα τη σειρά μου όχι σε εξόδους αλλα στις ώρες μόνο..κ επίσης σε μερικούς νέους που το παιζαν βύσματα κ θα γ****** τους έβαζα σχετικά δύσκολα νούμερα..έτσι κ αλλιώς πάντα υπάρχει παλιός-νέος σαν αλυσίδα κάποια στιγμή κ εγώ ήμουν νέος κ έκανα τα δύσκολα ο καθένας θα παλιώσει κ αν είναι τυχερός κ βγάζει σειρά του τις υπηρεσίες πάει λέγωντας..

Στη μονάδα που ήμουν ένας νέος βγήκε παραπονούμενος στο Δίκα για τις υπηρεσίες..: η συνέπεια : έφαγε 5αρα από το Δίκα(ζήτησε να δει υπηρεσίες τισ είδε) κ στη συνέχεια 5αρα από το Λοχαγό του λόγω οτι βγήκε στην αναφορά χωρίς να το γνωρίζει..

Απο τότε δεν έγινε κανένα άλλο σκηνικό....εννοείτε ότι η φυλακή γράφτηκε!...Γνώμη μου πάντως είναι πως δεν είναι εύκολο να χώνεις παλιό σε ένα μήνα πχ απολύετε με αγγαρίες κ πολλά γερμανικά αυτο πιστεύω αυτό έκανα κ γενικά αυτό γίνετε!

Κ ναι ήμουν το μέγα βύσμα του στρατοπέδου...αλλά ως γραφέας η σειρά μου ξέρει πόσες άδειες κ φυλακές δεν γράφτηκαν ποτε!!κ μερικοί νέοι...οι εξυπνάκηδες κ νταήδες την πληρώνουν μερικές φορές..κ όχι δεν μου την έπεσε για ξύλο κανένας εκτός στρατοπέδου έτσι κ αλλιώς το πολύ πολύ να πλακωνόμασταν δεν είχα κάτι να φοβηθώ..
 

George84

New member
Ποιός το συντηρεί όμως αυτό το καθεστώς "Παλιός-Νέος"?
Πως ξέρουμε ότι ο παλιός έκανε δύσκολα νούμερα ή περισσότερα νούμερα όταν ήταν νέος?
Πως μπορούμε να ξέρουμε ότι ο Νέος που χώνεται τώρα στις υπηρεσίες δεν θα έχει το ίδιο ή και χειρότερο χώσιμο στη μονάδα που θα πάει όταν παλιώσει?

Κανονικά θα πρέπει να σταματήσει αυτό, οι υπηρεσίες όλων καθώς και τα νούμερα να βγαίνουν κυκλικά. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βγάζουν τις υπηρεσίες στελέχη χωρίς να εμπλέκονται φαντάροι. Σε ένα βαθμό αυτό το είδα στο 424. Κανείς δεν χωνότανε παραπάνω, όλοι κάναμε τις ίδιες υπηρεσίες και τις ίδιες αγγαρείες. 299 εγώ ψαρούλης 2 μήνες θητεία, κι έκανα εναλλάξ τουαλέτες με τους 296 που είχαν 2 βδομάδες για να απολυθούν.

Παραμεθώριο έβγαζε τις υπηρεσίες φαντάρος 297. Αποτέλεσμα? Ο ίδιος και οι σειρές του έκαναν 1 μέσα 2 έξω. Οι 298 ήταν 1-1, κι εμείς οι 299 3-1. Εγώ προσωπικά τον πρώτο μήνα παραμεθώριο έκανα συνεχόμενο 3-1, συνεχώς 4ο νούμερο (2-3 φορές έκανα και 3ο) και μάλιστα το δύσκολο από τα 2 περίπολα που είχαμε. 1-1 είδα μόνο τον τελευταίο μήνα παραμεθώριο, αλλά και οι νέοι (300, 301) ήταν έτσι. Απλά εγώ έκανα μόνο 1ο ή 2ο νούμερο.

Στη 2η μετάθεση κανονίζαμε πάλι μεταξύ μας τις υπηρεσίες, εγώ κι άλλοι δυο 299, για ένα διάστημα και μόνος μου. Όταν είχα εγώ το πάνω χέρι, δεν είχα πρόβλημα να χώσω τον εαυτό μου 2 μέσα ΣΚ για να φύγουν τα παιδιά από Βέροια, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα να πανε 2 μέρες σπίτια τους. Εκεί θα έπρεπε να πω ότι είμαι παλιός, αυτά τράβηξα όταν ήμουν νέος, αυτά θα τραβήξετε κι εσείς τώρα? Και ξαναρωτώ, ποιός το συντηρεί το καθεστώς "Παλιός-Νέος"?

Μέχρι που απολύθηκα έκανα κανονικά υπηρεσίες και καθαριότητες. 2 μέρες πριν απολυθώ άλλαξα τις υπηρεσίες κι έκανα περίπολο για να βγει ένα παλικάρι 301 έξω. Αφού είχα ζήσει την απαλεψιά των 296, 297, 298 ... και 299 (9μηνους) όταν απολύονταν:
"Δεν την παλεύω"
"Δεν προλαβαίνω"
"Δεν προβλέπεται τίποτα για την ΕΣΣΟ μου"
"Είμαι φάντασμα"
και άλλα τέτοια.
Εγώ όταν απολυόμουνα δεν ήμουνα έτσι, δεν το έβλεπα τραγικό να κάνω μια υπηρεσία παραπάνω, ή να καθαρίσω τουαλέτες. Τόσα και τόσα είχα κάνει στη θητεία μου. Και δεν αντιμετώπισα ποτέ τους νέους σαν νέους, γι 'αυτό και είμαι σίγουρος ότι οι νέοι, ειδικά οι 301 στην παραμεθώριο, τα "εγγονάκια μου" όπως τους έλεγα, θα με θυμούνται. Αυτό είναι το μόνο που μένει τελικά. Πως θες να σε θυμούνται? Σαν τον μαλάκα που το 'παιζε παλιός, μάγκας και καβαντζόπουστα (sorry), ή σαν ένα πραγματικό φίλο?
 

Teo83

New member
Λοιπόν μεταφέρω τη δική μου εμπειρία μετά από 2 παρα κάτι μήνες παραμεθόριο.

Τις υπηρεσίες στη μονάδα τις βγάζει μόνιμος Αρχιλοχίας. Συνέπεια: Όλοι ανεξαρτήτως σειράς έχουν τις ίδιες εξόδους και τα ίδια νούμερα. Το μόνο γκρίζο σημείο μέχρι να έρθουμε οι 304 σειρά ήταν οι καθαριότητες των χώρων. Αν και αυτές βγαίναν ως υπηρεσίες κάποιοι έξυπνοι "παλαίουρες" πήγαν να μας χώσουν...Από τη σειρά μου εγώ και ένα άλλο παλικάρι το σπάσαμε μετά από πολύ γκρίνια και προστριβές (ευτυχώς μόνο λεκτικές).

Συμπέρασμα 1: Κωλοφάνταρα παλαιότερης σειράς νιώθουν καλά αν κάνουν μια καθαριότητα λιγότερη (ΟΥΑΟΥ!!!). Κωλοφάνταρα της καινούργιας σειράς το παίζουν κινέζοι για να τα χουν καλά με όλους. Ας είναι.

Το πρόβλημα είναι πως το παλαιός-νέος καλλιεργεί το πλέον αντισυναδελφικό κλίμα μεταξύ των φαντάρων. Φτιάχνει έναν εντελώς ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ των φαντάρων ο οποίος εξυπηρετεί μόνο τη διοίκηση. Ένας Δίκας που προωθεί και στηρίζει μια τέτοια κατάσταση έχει τους μισούς στα όπα-όπα και τους άλλους μισούς χωμένους και φοβισμένους. Όλοι μπορούν να δεχτούν τα πάντα (διπλουπηρεσίες, αγγαρίες, ποινές) με την προσμονή ότι θα παλιώσουν. Αλλά μέχρι εκεί δυστυχώς φτάνει η αντίληψη δυστυχώς των περισσότερων κωλοφάνταρων.

Συμπέρασμα 2: Ένας Δικας με όλους τους φαντάρους ίσους απέναντι του έχει σίγουρα πολύ περισσότερες δυσκολίες να τους κάνει γιο-γιο. Απλό και κατανοητό.

Ειλικρινά αυτό που έχει λυπήσει πιό πολύ στη θητεία μου είναι... η ΧΑΡΑ που ένιωσα όταν έμαθα ότι οι υπηρεσίες ΔΕΝ βγαίνουν από ΚΩΛΟΦΑΝΤΑΡΟ!!! Δυστυχώς τόσο για τον ΠΟΥΤΣΟ είναι οι περισσότεροι. Τέσπα...


Ειλικρινά συγχαρητήρια σε όσους φαντάρους είχαν τη δυνατότητα να χώσουν κόσμο, να το παίξουν παλαιοί και δεν το έκαναν.
 

ntinos_athens

New member
Ρε νταπα ντουπες ψαρακες τι παλιος και νεος συζητατε;; νεοι πατε νεοι απωλειεστε 12 μηνες σκαρτους διακοπες και γκρινιαζεται;;;; για μαζευτητε μην βγειτε ολοι στον τακο!!!
Δεν πρεπει να ξεχνατε οτι ο στατος και το στρατοπεδο ειναι ενας μικροκοσμος της κοινωνιας και αυτα που βλεπεται μετα για ολοκληρη την ζωη σας, ας μου πει καποιος αν εχει την εμπειρια φυσικα που δεν παιζει το παλιος και νεος ;; απο την οικογενεια απο την δουλεια απο τις δημοσιες υπηρεσιες;;; τι;;; κοιταχτε να ζησετε με υπομονη γιατι τα αγγουρια ερχοντε μετα το απλυτηριο και εκει μετα δεν εχει αναφορα λοχου και παραπονουμενος... παραπονεισαι και καπακι πας σπιτακι σου για μονιμες διακοπες.. !!!!!
 

konc

Member
Επειδή πολλά ακούγονται, ακούστε πως έχουν τα πράγματα γιατί είναι πολύ απλά:

1) Κανένας παλιός δεν θα χώσει ποτέ να κάνεις το νούμερό του, δεν θα σε ρίξει για κάμψεις και δεν θα σε βάζει προσοχές και μεταβολές. Αυτά πάνε, πεθάνανε καιρό τώρα.
2) Αν τις υπηρεσίες τις βγάζει φαντάρος, η σειρά του φαντάρου και πίσω θα έχει τα καλά νούμερα και οι νέοι επ' ώμου τα 2-4 και 4-6. Δεδομένο, τέλος, μέχρι να απολυθεί-φύγει η σειρά του επιλοχία. Αν περισσεύει άτομο να βγει εξοδούχος νωρίτερα από τη στανταρ μέρα, νέος δεν βγαίνει με τίποτα. Αν ψάχνουν άτομα για μπιφτεκάκι, νέος θα το φάει. Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη σειρά, τα ίδια θα κάνει και η επόμενη. Αν τις υπηρεσίες τις βγάζει υπαξιωματικός, είναι όπως του σηκωθεί. Ανάλογα το άτομο και δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Σε γενικές γραμμές θα είναι πιο "δίκαιες".
3) Για τις καθαριότητες ισχύουν τα ίδια. Αν τις βγάζει φαντάρος, θα κάνουν μόνο οι νέοι. Αν όχι, ανάλογα πως το σκέφτεται αυτός που τις βγάζει.

Γενικά δεν είναι και τόσο άδικα τα πράγματα. Για σκεφτείτε το λίγο πιο καθαρά... Δεν είναι το ίδιο να κάνεις 2 μήνες 3ο νούμερο και τους άλλους 2 μόνο 1ο? Πλέον η διαφορά παλιού-νέου ναι μεν ισχύει και φαίνεται, αλλά μόνο σε αυτό το επίπεδο και πουθενά αλλού. Είναι και λογικό, αν ο Χ έχει φάει πόσες ώρες υπηρεσία με τον επιλοχία, λογικό δεν είναι να καβατζώσει αυτόν ο επιλοχίας και όχι το ψάρι που δεν ξέρει ούτε το όνομά του?
 

ygeionomikarios

New member
Υπάρχουν βέβαια και μονάδες όπου το παλιός-νέος παίζει σε τόσο έντονο βαθμό που ο παλιός έχει εξουσία πάνω στο νεό, βγάζει αναφερόμενο το νέο και αντίστοιχα ο νέος είναι υποχρεωμένος να υπακούει στις εντολές του παλιού. Βέβαια οι μονάδες αυτές είναι μετρημένες στα δάχτυλα αλλά υπάρχουν.....
 

Teo83

New member
Ζητούμενο δεν είναι μόνο τι είναι πιό δίκαιο από άποψη εργατοωρών. Προφανώς είτε ξεσκίζεσαι μόνο τον πρώτο καιρό και μετά αράζεις είτε οι υπηρεσίες είναι ίδιες για όλους από την αρχή μέχρι το τέλος είναι το ίδιο και το αυτό.

Το πρόβλημα είναι η δημιουργία και αναπαραγωγή διακρίσεων μεταξυ των φαντάρων. Όσο υπάρχει το παλαιός νέος τη πληρώνουν οι φαντάροι ως σύνολο γιά έναν πολύ απλό λόγο: Σπάει η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ τους γιατί πλέον κάθε σειρά έχει τα δικά της "προβλήματα".

Το παλαιός-νέος δεν είναι τίποτα άλλο από τη βίδα που βραχυκυκλώνει οποιαδήποτε προσπάθεια για να διεκδικηθεί κάτι καλύτερο από τους φαντάρους. ΤΕΛΟΣ.
 

psarakas13

New member
[quote author="Teo83"]Όσο υπάρχει το παλαιός νέος τη πληρώνουν οι φαντάροι ως σύνολο γιά έναν πολύ απλό λόγο: Σπάει η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ τους γιατί πλέον κάθε σειρά έχει τα δικά της "προβλήματα".

Το παλαιός-νέος δεν είναι τίποτα άλλο από τη βίδα που βραχυκυκλώνει οποιαδήποτε προσπάθεια για να διεκδικηθεί κάτι καλύτερο από τους φαντάρους. ΤΕΛΟΣ.[/quote]

Επιτέλους κι ένας άνθρωπος που βρέθηκε να πει την ουσία ...
 

ygeionomikarios

New member
Έχετε δίκιο ότι το παλιός-νέος είναι ένας "θεσμός" που συντηρείται υπογείως από τους καραβανάδες έτσι ώστε να αποπροσανατολίζονται οι φαντάροι και να "τρώγονται" μεταξύ τους. Από την άλλη δεν έχει και νόημα απ'τη στιγμή που η θητεία είναι 12μηνη ή για άλλους 9μηνη. Ίσως όταν ήταν 2+ χρόνια ή έστω 18μηνο να έιχε νόημα να θεωρηθεί κάποιος παλιός μετά τον 1ο ή το 2ο χρόνο αλλά σήμερα δεν προλαβαίνουμε καν να "παλιώσουμε". Άρα το παλιός-νέος θεωρώ ότι πρέπει να το χρησιμοποιούμε μόνο για να κάνουμε καμιά πλάκα, χαβαλέ κτλ. παρά να το εκμεταλλευόμαστε για να "χώσουμε" τους συναδέλφους μας.
 
K

kagouras

Guest
ψαραδες και ποντικια, ο παλιος φτιαχνεται παντα. Εγω στη μοναδα αεροπορια που ημουν οι νεοπες κανανε 2-4, 4-6 (προβλεπεται για την σειρα τους) και οι παλαιουρες πιναμε ποτακια και βλεπαμε χχχ στο NOVA οσο τα στραβαδια βαραγανε σκοπετο. Φυσικα εγω δε τα περασα αυτα σαν νεος γιατι ειχα εκει θείο ταξίαρχο που με έφτιαχνε τρελλα. Εγω έβγαζα τις υπηρεσίες και φυσικά έφτιαχνα και την σειρά μου <!-- s:cool -->:cool<!-- s:cool -->
 

ch_I2

New member
ΤΟ ΠΑΛΙΟΣ - ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ ΝΟΜΗΜΑ ΟΤΑΝ Η ΘΗΤΕΙΑ ΔΙΑΡΚΟΥΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ.
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ 9-10 ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΑΜΙΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ!
 

konc

Member
[quote author="ch_I2"]ΤΟ ΠΑΛΙΟΣ - ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.[/quote]

ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Έχεις υπηρετήσει σε όλα τα σώματα και σε όλες τις μονάδες και ξέρεις? Μη λέμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι και παραπληροφορούμε, έχεις πάρει με τη σειρά όλα τα thread και κάτι έχεις να πεις σε όλα. Όντως είναι πολύ περιορισμένο φαινόμενο και σε συχνότητα αλλά και σε ένταση, αλλά μην τρελαθούμε που δεν υπάρχει...
 
Top