• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Πρόβλημα : Αναβολή Διδακτορικού

Liako

New member
Καλησπέρα και από μένα,

έχω διαβάσει αρκετά ποστ καθώς και τις απαντήσεις που δίνονται εδώ, οπότε αποφάσισα να μοιραστώ και εγώ το δικό μου πρόβλημα.

Είμαι 27 χρονών (1988) και έχω τελειώσει προπτυχιακό και μεταπτυχιακό.
Επίσης είμαι προστάτης της οικογένειας (έχω χάσει τον πατέρα μου πριν από 2 χρόνια), έχω έναν μικρότερο αδερφό (μεταπτυχιακό) και βοηθάω τους δικούς μου οικονομικά.

Πρόσφατα δέχτηκα πρόταση για μια πολύ καλή θέση διδακτορικού στο εξωτερικό (Παρίσι). Η θέση δυστυχώς ξεκινάει με συμβόλαιο πριν την αλλαγή του χρόνου και μετατροπή σε διδακτορικό μετά την αρχή του χρόνου (2-3/2016) και εκεί είναι ακριβώς που εμφανίζεται το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον νόμο από ότι έχω διαβάσει για αναβολή διδακτορικού δεν μπορώ να κάνω αίτηση μετά τις 31/12/2015 γιατί δεν καλύπτεται ο ελάχιστος χρόνος του διδακτορικού (τρία έτη) που θα συμπληρώσω το 31 έτος της ηλικίας μου (31/12/2018).

Ψάχνω για οποιαδήποτε πιθανή λύση στα πλαίσια της αναβολής ή διαφορετικά πληροφορίες για ανυποταξία εξωτερικού για την χειρότερη περίπτωση (γιατί δεν θέλω να αφήσω ούτε την θέση ούτε τους δικούς μου χωρίς χρήματα).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

Νίκος_Ν

New member
Δεν ξέρω τον νόμο που λες (περί αίτησης) αλλά το καλύτερο που θα είχες να κάνεις, θα ήταν να πιέσεις της σχολή σου να σου δώσει βεβαίωση από φέτος ότι είσαι υποψήφιος διδάκτορας. Αλλιώς μήπως να πάρεις τη βεβαίωση ότι ξεκινάς τη διατριβή τον Μάρτιο, να κάνεις εμπρόθεσμη αίτηση στη στρατολογία με αυτήν, κι ότι γίνει; Συζήτησέ με κάποιον της επιτροπής στρατολογίας, αν μπορείς. Υπάρχουν και συζητήσιμοι άνθρωποι εκεί.

Ανυποταξία δεν σε συμφέρει. Παίρνεις 6.000 € πρόστιμο, είτε είσαι εσωτερικού είτε εξωτερικού. Το πρόστιμο πάει εφορία κ δεν το γλιτώνεις. Δλδ καλύτερα (αν γίνεται) να ζητήσεις από τη σχολή να κρατηθεί η θέση 1 χρόνο, να υπηρετήσεις και να πας μετά, παρά ανυποταξία (οικονομικά μιλώντας).

Αν δεν γίνει τίποτα από τα παραπάνω, μόνη λύση η διετής αναβολή για ψυχολογικούς λόγους.
 

kd305

New member
Ισχύει αυτό που έγραψε για το διδακτορικό.

Η Μόνη εύκολη λύση είναι να πάρεις αναβολή για ψυχολογικούς λόγους,δίνεται πολύ εύκολα και έχουμε γράψει αρκετές πληροφορίες σε άλλα θέματα για το πως γίνεται να την πάρεις.

Άσε την ανυποταξία εκεί που είναι,λύση έχεις.
 

Liako

New member
Καλησπέρα και πάλι,

ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις!

Ναι, το πρόστιμο για την ανυποταξία το έχω δει και όπως είπα είναι η ακραία λύση.
Με την λογική όμως ότι αν πάω εξωτερικό λογικά θα κάτσω για αρκετά χρόνια, έχω δει ότι υπάρχει και η δυνατότητα παραγραφής (μετά από 7 ή 11 χρόνια).

Πέρα από το πρόστιμο οι υπόλοιπες συνέπειες είναι αντιμετωπίσημες;
Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα;
(Πέρα από το ότι με αναγκάζουν το να σκέφτομαι πότε και για πόσο θα γυρίσω και ότι δεν μπορώ να γυρίσω μόνιμα...τραγικό...)

Αν μου έβαζες ένα λινκ θα με διευκόλυνες ιδιαίτερα για την απάντηση με την αναβολή για ψυχολογικούς λόγους, θα το ψάξω και εγώ αύριο πουρνό πουρνό.
Αυτή η αναβολή είναι 2 χρόνια λες, από άλλους έχω ακούσει για 1... μετά το τέλος θα υπάρχει άλλη λύση ή είναι αναπόφευκτη η ανυποταξία;

Ααααχ, σόρρυ αν σας κούρασα και αν είμαι λίγο πεσιμιστής. Μόλις γύρισα από γραφείο και πάω να ξαπλώσω.
Καλή συνέχεια και τα λέμε ελπίζω το πρωί,
 

Liako

New member
Καλησπέρα από Γαλλία συμφορουμίτες!

Λοιπόν, έφτασε η ώρα και από ότι είδα στο ίντερνετ είναι να καταταγώ 07/03/2016. Από ότι ξέρω χαρτί στο σπίτι μου δεν έχει πάει ακόμα (να το περιμένω;).
Για την ώρα βρίσκομαι στην Γαλλία και για να είμαι πιο προετοιμασμένος τον Μάιο έλεγα προς το παρόν να πάρω την δίμηνη αναβολή για κοινωνινούς λόγους.

Ξέρετε αν μπορώ να κάνω τις κινήσεις από εδώ;
Οποιαδήποτε συμβουλή-βοήθεια για την αναβολή, τι δέχονται, τι προτιμάνε να δούνε... την δέχομαι ευχαρίστως.

Σημαντικό
Μπορώ να βάλω κάποιον από Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις; χρειάζεται εξουσιοδότηση από ΚΕΠ ή γίνεται και από δικηγόρο;

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις μου. Θα ενημερώνω γενικά το φόρουμ για τις εξελίξεις, μήπως έχει και κανένας άλλος ίδια προβλήματα,
 

Νίκος_Ν

New member
Καλησπέρα Liako!

1. Δεν χρειάζεται να περιμένεις το χαρτί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία της ιστοσελίδας της στρατολογίας.
2. Την αίτηση μπορείς να τη στείλεις και μέσω του Ελληνικού Προξενείου. Το Προξενείο δεν παίρνει θέση στο αίτημά σου. Απλώς μεσολαβεί (δηλαδή στέλνει εκείνο το φαξ για λογαριασμό σου). Αν θες να στείλεις άλλον, λογικά μία απλή εξουσιοδότηση/υπεύθυνη δήλωση σε ΚΕΠ (ή στο Προξενείο) θα αρκεί. Δικηγόρο χρειάζεσαι για πληρεξούσιο. Αν εξουσιοδοτείς κάποιον για κάτι συγκεκριμένο (πχ. δηλώνω υπεύθυνα ότι εξουσιοδοτώ τον τάδε να καταθέσει αίτηση...) αρκεί το ΚΕΠ.
3. Εγώ είχα ζητήσει την αναβολή κατάταξης λόγω εργασίας και είχα στείλει αντίγραφο της σύμβασης. Μπορείς π.χ. να πάρεις μια βεβαίωση ότι συμμετέχεις σε ερευνητικό πρόγραμμα μέχρι και το Μάρτιο; Ή να επικαλεστείς οικονομικούς λόγους, κτλ; Πάνω δεξιά έχει ψαχτήρι του φόρουμ. Βάλε "Αναβολή Κατάταξης για Κοινωνικούς Λόγους" και θα δεις αναφορές για αιτιολογίες που έγιναν αποδεκτές. Οι περισσότερες αιτήσεις εγκρίνονται, οπότε μπορείς να είσαι αισιόδοξος (βασικά δεν έχω ακούσει ούτε μία περίπτωση απόρριψης ως τώρα, αλλά δεν βλάπτεις να στείλεις μία προσεκτικά γραμμένη αίτηση).
 

Liako

New member
Ερώτηση, όσο ετοιμάζω την αίτηση.

Να στείλω τους δικούς μου να πάρουν το σημείωμα από το αστυνομικό τμήμα;

Πρέπει να πούνε κάτι; Όπως ότι δεν ξέρουν που είμαι ή ότι είμαι εξωτερικό;
 

Νίκος_Ν

New member
Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να το πάρεις. Εφόσον εγκριθεί η αναβολή κατάταξης, θα σου έρθει καινούργιο στην επόμενη ΕΣΣΟ. Ας επικοινωνήσουν οι δικοί σου, δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Νομίζω ότι είχα βρει το σημείωμα κατάταξης στο γραφείο μου όταν είχα επιστρέψει Ελλάδα, οπότε θα το είχε παραλάβει ο πατέρας μου.

Δεν απαγορεύεται να είσαι στο εξωτερικό. Νόμιμα βρίσκεσαι εκεί και ασκείς το νόμιμο δικαίωμά σου να αιτηθείς αναβολής κατάταξης για κοινωνικούς λόγους. Δεν υπάρχει πρόβλημα να πουν οι γονείς σου ότι βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας.
 

kirk

New member
Καλησπέρα σε όλους!
θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου σχετικά με την αναβολή λόγω διδακτορικού στο εξωτερικό αν μου επιτρέπεται?
Η κατάσταση μου είναι παραπλήσια με του συνάδελφου @Liako αλλά με κάποιες διαφορές.
Είμαι 31 ετών (1986) και διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό εδώ και 3 χρόνια.
Μου ήρθε χαρτί για στράτευση πρίν ένα χρόνο στα 30 μου. Εκείνη την περίοδο τελείωνα το δεύτερο μου μεταπτυχιακό και πήρα αναβολή για ένα χρόνο. Τον Νόεμβριο του 2017 ξεκίνησα το διδακτορικό μου το όποιο έχει διάρκεια 4 έτη. Τώρα πρόσφατα μου ξαναήρθε χαρτί για να παρουσιαστώ τον Μάρτη και έστειλα τους δικούς μου με δικαιολογητικά απο το πανεπιστήμιο που αποδεικνύουν πως είμαι εγγεγραμμένος διδάκτωρ για να ξαναπάρουν αναβολή και τους είπαν ότι δεν δικαιούμε άλλη αναβολή.
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ώστε να μπορέσω να παρατείνω την αναβολή μου?
Μπορώ να πάρω ξανά αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους όπως ο συνάδελφος @Liako ? Υπάρχει μήπως άλλος τρόπος τον οποίον δεν γνωρίζουμε, γιατί είναι αμαρτία μετά από τόσες θυσίες που έχουμε κάνει να χάσουμε την θέση του διδακτορικού και αυτό μόνο και μόνο για τον στρατό.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά εκ των προτέρων για την οποιαδήποτε βοήθεια ή απάντηση σας!
 

Νίκος_Ν

New member
Δεν δικαιούσαι άλλη αναβολή στράτευσης. Μπορείς μόνο να ζητήσεις αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους, ώστε να μην μπεις με την ΕΣΣΟ του Μαρτίου, αλλά με την αμέσως επόμενη, αν αυτό σε εξυπηρετεί.
 

akou

New member
Καλησπέρα,

Πρόσφατα έγινα 26 και τελειώνω το μεταπτυχιακό μου τον Ιούνιο. Έχω πρόταση στην Ελλάδα για τρία χρόνια χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσω με διδακτορικό. Δε πολύ - ψήνομαι όμως, γιατί ναι μεν από τη μία, θα έχω χρήματα για 3 χρόνια από την άλλη πίεζομαι αρκετά που δεν έχω ξεμπερδέψει ακόμη με το στρατό. Όλοι οι φίλοι μου σχεδόν έχουν μπει και ψάχνουν για μια δουλειά. Ίσως βρίσκομαι και σε σύγχυση, αφού αρχικά ήθελα τόσο πολύ να συνεχίσω με το διδακτορικό. Τί προτείνετε;
 

Νίκος_Ν

New member
Είναι δικό σου ζήτημα πώς θα το διαχειριστείς. Εφόσον ξεκινήσεις διδακτορικό, δικαιούσαι αναβολή έως τα 30. Από την άλλη ο στρατός είναι μόλις 9 μήνες και περνάει πιο γρήγορα από ότι νομίζεις. Εκ των υστέρων τουλάχιστον, ίσως οι 9 μήνες σου φανούν και σαν διάλειμμα. Επίσης η στρατιωτική θητεία δεν προβλέπεται να μειωθεί στο ορατό μέλλον, αλλά αντιθέτως ίσως αυξηθεί. Η επιλογή είναι δική σου.
 

TheJokerz

New member
[quote author="Νίκος_Ν"] Επίσης η στρατιωτική θητεία δεν προβλέπεται να μειωθεί στο ορατό μέλλον, αλλά αντιθέτως ίσως αυξηθεί. Η επιλογή είναι δική σου.
[/quote]

Θελετε να μας πειτε απο που εχετε αυτες τις πληροφοριες οτι η θητεια θα αυξηθει ; και κανετε παραπληροφορηση εδω μεσα ;

Η θητεια καταργειται σιγα σιγα οπως σε ολα τα κρατη της Ευρωπης η Ισπανια το εκανε το 2001 !
 

kd305

New member
Η θητεία θα καταργηθεί όταν ο στρατός γίνει πλήρως επαγγελματικός,μέχρι τότε ούτε θα αυξηθεί ούτε θα μειωθεί ούτε τίποτα...
 
Top