• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Τρία σενάρια για μείωση της θητείας

grtt

New member
Aναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Εθελοντική στράτευση γυναικών με κίνητρο μόρια για διορισμό στο Δημόσιο προβλέπει ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται από το «Πεντάγωνο», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα... λειψανδρίας αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μείωση της θητείας σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα με αυτό, οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας εξετάζουν το ενδεχόμενο στράτευσης στα 19 (διακοπή δηλαδή των αναβολών για σπουδές) καθώς και την καθιέρωση ενός μοντέλου «μεικτής θητείας» με ικανοποιητικές αποδοχές για κάποιους μήνες για όσους το επιλέξουν. Από τις λύσεις μάλιστα δεν έχουν αποκλεισθεί και άλλες ιδέες ή συνδυασμός αυτών.

H αναζήτηση λύσεων οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων - που έχουν μάλιστα μειωθεί ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες παρά την «αναδιάρθρωση» - αποτελεί τον πρώτο στόχο του υπουργείου Άμυνας αυτήν την περίοδο, παρ' όλο που δεν ομολογείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1997 αναμενόταν να στρατευθούν (βάσει των Μητρώων Αρρένων) 89.208, πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 63.087. Απ' αυτούς στην πύλη του κέντρου κατάταξης έφτασαν 60.195! Έχουμε δηλαδή μεταξύ των γεννηθέντων το 1978 (έτος κατάταξης 1997) και των γεννηθέντων το 1986 (έτος κατάταξης 2005) μείωση 26.121 νέων (-35,5%). Μάλιστα η μείωση μεταξύ των γεννηθέντων το 1978 και αυτών του 2000 φτάνει το 43%!

Επιδείνωση

Το όλο κλίμα επιδεινώθηκε από αρκετές άσκοπες - όπως αποδεικνύεται - απόπειρες αναδιάρθρωσης μονάδων, τις καθυστερήσεις σε προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) αλλά και την πλήρη αποτυχία - εξ όσων φαίνεται - του πολυδιαφημισμένου από την N.Δ. θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) - κάτι σαν εποχικοί Επαγγελματίες Οπλίτες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο πιλοτικό πρόγραμμα 1.100 θέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη δήλωσαν ενδιαφέρον 941 και τελικά επελέγησαν και κατετάγησαν μόνο 354! Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται ότι ήταν ανεπεξέργαστη όχι μόνο η εξαγγελία της N.Δ. για 6μηνη θητεία μέχρι το 2007-8 αλλά και η μείωση στον Στρατό Ξηράς από 12 σε 11 μήνες που αναμενόταν από τον Ιανουάριο 2006.

Γυναίκες στο χακί και διακοπή των αναβολών

ΣΥΜΦΩΝΑ ME τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, ο υπουργός Άμυνας, κ. E. Μεϊμαράκης, «ούτε που συζητά» το ενδεχόμενο μείωσης σ' αυτή τη βάση. Έχει ωστόσο δώσει εντολές να εξετασθεί «αν, πώς και πότε» θα αρχίσει η σταδιακή μείωση της θητείας· τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. I. Λαμπρόπουλος, που έχει ήδη έτοιμες αρκετές μελέτες.

1. Βάσει της υπάρχουσας μελέτης για τη στράτευση στα 19, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ικανοποιητική απόδοση στρατευμένων για την επόμενη 10ετία που είναι και η πλέον κρίσιμη στρατολογικά. Το μεγάλο εμπόδιο είναι οι αντιδράσεις από τις Πολιτικές Νεολαίες και από άλλους φορείς. Για τον σκοπό αυτόν, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διεξαχθεί δημοσκόπηση σε μαθητές Λυκείου, φοιτητές και γονείς, ώστε να καταγραφεί και η τάση της κοινής γνώμης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου.

2. Το σενάριο για την εθελοντική στράτευση των νέων γυναικών έχει τεθεί και άλλες φορές προς συζήτηση. Τα υπέρ και τα κατά ετοιμάζονται και πάλι να τα συνυπολογίσουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τα Γενικά Επιτελεία. Οποιαδήποτε προσέγγιση γίνει, θα έχει 4 άξονες, ανέφερε αρμόδια πηγή:

«Πρώτον την εθελοντική βάση, δεύτερον την ενασχόληση σε μη μάχιμες θέσεις, τρίτον τη παραμονή για λίγους μήνες (6-8 ) και τέταρτον την απόκτηση μορίων για πρόσληψη στο Δημόσιο κατά προτεραιότητα». H ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το ζήτημα των υποδομών (θάλαμοι κ.λπ.) είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, ενώ και η κοινή γνώμη είναι κατ' αρχήν θετική.

3. Το μοντέλο της «μεικτής» ή «δύο ταχυτήτων» θητείας στηρίζεται στην εξής λογική: όσοι νέοι το επιθυμούν, θα μπορούν να δηλώνουν από νωρίς ότι θέλουν να παραμείνουν π.χ. 3-4 μήνες παραπάνω από την κανονική θητεία, αλλά θα πληρώνονται κανονικά για περισσότερους μήνες (π.χ. από τον 9ο και μετά). Στρατιωτικές πηγές που έχουν εξετάσει πτυχές του μοντέλου υποστηρίζουν ότι το κίνητρο μπορεί να είναι ακόμα και 1.000 ευρώ τον μήνα - ποσό ικανοποιητικό για κάποιον που ξέρει ότι αν απολυόταν θα ήταν άνεργος για αρκετούς μήνες.

Μια άλλη παραλλαγή είναι η επαναπρόσληψη, ως «επαγγελματιών», νέων κάποιων ειδικοτήτων που μόλις έχουν απολυθεί, με στόχο τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζει η Φινλανδία και το ΓΕΕΘΑ ζήτησε ήδη στοιχεία. Παράλληλα με την εξέταση αυτών και άλλων μοντέλων για τη θητεία, το υπουργείο προχωρά στην πρόσληψη και τουλάχιστον άλλων 2.000-3.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) εντός του έτους. Ήδη χθες ουσιαστικά το προανήγγειλε ο κ. E. Μεϊμαράκης, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στα τρία Στρατιωτικά Νοσοκομεία είπε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν θα καλυφθούν με ΕΠΟΠ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 04/04/2006


Τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων είναι γεγονός και κανείς δεν το αμφισβητεί πλέον. Το ζήτημα είναι πόσο μπορούν να εφαρμοστούν οι σκέψεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας χωρίς κοινωνικό κόστος. Ιδιαίτερα η στράτευση στα 19 και η στράτευση των γυναικών είναι ζητήματα εξαιρετικά εμφιλεγόμενα τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα συναντήσουν αντιδράσεις..
 

thiteia

Administrator
Πρεμούρα και άγχος φαίνεται ότι διακατέχει του ιθύνοντες του Πενταγώνου σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Φαίνεται ότι θέλουν οπωσδήποτε και με οποιοδήποτε κόστος να μειώσουν τη στρατιωτική θητεία για να μην κατηγορηθούν ότι...δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές τους υποσχέσεις, λες και θα είναι το μοναδικό πράγμα που δεν τηρήθηκε από τις προεκλογικές εξαγγελίες (αυτό φυσικά ισχύει για οποιαδήποτε κυβέρνηση και όχι μόνο για τη σημερινή)!

Επί χρόνια η στρατιωτική θητεία ήταν 18μηνη χωρίς να ανοίξει μύτη ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 6 μήνες. Σήμερα γίνεται φανερό ότι περαιτέρω μείωση της θητείας αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή χωρίς κόστος.

Κοινωνικό κόστος: Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο για περαιτέρω μείωση της θητείας αφορούν την εθελοντική στράτευση των γυναικών και τη στράτευση στα 19. Τα κίνητρα που θα δωθούν, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στον τύπο, για τη στράτευση των γυναικών είναι επιπλέον μοριοδότηση στις πρσλήψεις στο δημόσιο! Σκέφτηκαν βέβαια οι υπεύθυνοι του υπουργείου ότι αυτό μπορεί εύκολα να προσβληθεί ως αντισυνταγματικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς δημιουργεί καθεστώς ανισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών, καθώς κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση για τους άνδρες χωρίς την εκπλήρωση της οποίας είναι αδύνατον να διοριστεί κάποιος στο δημόσιο, για τις γυναίκες αποτελεί ανταμοιβή;

Η δε στράτευση στα 19 έχει συζητηθεί στο παρελθόν και έχει απορριφθεί από τις πολιτικές νεολαίες, είναι αμφίβολο αν και αυτό το μέτρο δε θα συναντήσει αντιδράσεις.

Εθνικό κόστος: Αν η θητεία μειωθεί, από την άλλη, χωρίς κανένα άλλο μέτρο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη πάρα πολλές μονάδες λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, ακόμα και κάτω του 50% ενώ από τότε που καθιερώθηκε το 12μηνο δεν υπάρχει ούτε ένας φαντάρος, πλην βυσμάτων, που να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι υπηρεσίες και οι άδειες είναι καλές.

Με τα παραπάνω δεν θέλουμε να καταδείξουμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί η θητεία. Να μειωθεί αν χρειαστεί. Αλλά πρώτα να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του στρατεύματος, εκσυγχρονισμού υπηρεσιών και εκπαίδευσης, κατάργηση άχρηστων υπηρεσιών και μονάδων, κατάργηση των πάσης φύσεως ρουσφετιών, μετατάξεων και αποσπάσεων, πρόσληψης περισσοτέρων ΕΠΟΠ. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο πενταετίας μπορεί να καταστήσουν εφικτή και αξιόπιστη τη μείωση της θητείας.

Διαφορετικά, όσο ωραία και αν ακούγεται η εξαγγελία περί μείωσης της θητείας στα αυτιά όσων δεν έχουν υπηρετήσει, είναι κάτι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί χωρίς κόστος κάθε είδους.
 
Top