• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Υπό συζήτηση και πάλι η αύξηση της θητείας

anakinskywalker

New member
Υπό συζήτηση και πάλι η αύξηση της θητείας

«Δεν είμαι ούτε αρνητικός, ούτε θετικός» δήλωσε στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ "ΤΟ ΒΗΜΑ": 26 ΙΟΥΝ 2012, 14:09


899744182B8B5DBA708C02E2531B18AA.jpg


Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, μπήκε για άλλη μία φορά στην ατζέντα προτεραιοτήτων του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για εισήγηση των γενικών επιτελείων, την οποία θα εξετάσει, χωρίς ωστόσο να πάρει ο ίδιος θέση εάν θα πρέπει να αυξηθεί ή όχι η θητεία: «Θα υπάρξει ειδική σύσκεψη, θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και τις εισηγήσεις των επιτελείων, και θα ληφθεί η απόφαση», είπε μιλώντας στο Βήμα ο κ. Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει: «Ολα εξετάζονται, δεν είμαι ούτε αρνητικός, ούτε θετικός στην αύξηση της θητείας».

Η αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες αποτελεί πλέον πάγιο και διαχρονικό αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας, το οποίο ετέθη για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ και συγκεκριμένα στον πρώην υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη. Δεν ελήφθη απόφαση, λόγω και της προεκλογικής περιόδου και κυρίως εκείνο που μέτρησε για να αναβληθεί η όποια απόφαση ήταν ότι αναμενόταν μία συνολική πρόταση για την αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε κάθε είδηση, πρόταση ή εξαγγελία για την αύξηση της θητείας αντιδρούν οι νεολαίες των κομμάτων, κάτι που κάνει τα πολιτικά κόμματα επιφυλακτικά να πάρουν θέση.

Ο νέος υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει το θέμα της αύξησης ή όχι της στρατιωτικής θητείας, πλην όμως τόνισε ότι τρέχουν και άλλα ζητήματα στα οποία θα δοθεί βάρος, όπως η εξοικονόμηση πόρων, η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, να συνεχισθεί η ροή προμήθειας ανταλλακτικών και καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρώτη του ωστόσο κίνηση, θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα την Κύπρο.

Επιπλέον δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την σαφή οδηγία που πήρε από τον Πρωθυπουργό κ. Αν. Σαμαρά για πλήρη διαφάνεια όλων των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν και έλεγχο αυτών από τη Βουλή των Ελλήνων: «Σ΄ αυτό το πλαίσιο θα κινηθώ», δηλώνει όταν ρωτήθηκε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εάν θα υπάρξει οικονομικός έλεγχος στις προμήθειες και στα οικονομικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
 

George84

New member
Κλασσικά, κάθε τρεις και λίγο το ίδιο τροπάριο... <!-- s:slap -->:slap<!-- s:slap -->

Η ουσία είναι μία, και θα πρέπει να τη λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους οι αρμόδιοι πολιτικοί, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις και τα κολλήματα της στρατιωτικής ηγεσίας:
[quote author="Ανώνυμος@TO BHMA"]Αντί να δίνουμε στους νέους ανθρώπους κίνητρα δημιουργίας και εργασίας, τους καταδικάζουμε σε πολύμηνη αδράνεια και αχρήστευση. Με τέτοια νοοτροπία δυστυχώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας.[/quote]
 

p_h

New member
πιστευω ότι τώρα τα πράματα ειναι αρκετά επικινδυνα για αυξηση της θητείας, κύριως λόγω των 2 υφυπουργών που ειναι στρατιωτικοί και λόγω της εξαγοράς ψήφων που εκανε η ΝΔ για να κερδίσει της εκλογές. Υπόσχεθηκε υπερβολικά στους στρατιωτικούς...
 

konos5

New member
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Θεωρητικά αν αύριο ληφθεί απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, πότε περίπου πρέπει να την περιμένουμε και για ποιούς θα ισχύει?

Π.χ Θα έχει άμεση εφαρμογή και αν ναι τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι είναι ήδη στρατευμένοι? Θα υπάρξει αναδρομική ισχύς?

Ευχαριστώ!
 

George84

New member
[quote author="konos5"]Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Θεωρητικά αν αύριο ληφθεί απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, πότε περίπου πρέπει να την περιμένουμε και για ποιούς θα ισχύει?

Π.χ Θα έχει άμεση εφαρμογή και αν ναι τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι είναι ήδη στρατευμένοι? Θα υπάρξει αναδρομική ισχύς?

Ευχαριστώ![/quote]
Κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει σ' αυτό με σιγουριά. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Προφανώς κάτι τέτοιο, εφόσον γίνει αύξηση της θητείας, θα ανακοινωθεί λεπτομερώς. Μπορεί να πούνε ότι το 12μηνο θα ισχύσει από την επόμενη σειρά, μπορεί να πούνε αναδρομικά όσοι παρουσιάστηκαν μες στο 2012 θα υπηρετήσουν 12μηνο, μπορεί να το κάνουν σταδιακά, πχ η σειρά που μπήκε τελευταία 9μηνο, η επόμενη 10, η μεθεπόμενη 11 και από κει και πέρα 12μηνο.
Όλα παίζουν, όπως επίσης παίζεται κι αν όντως αυξηθεί η θητεία....
 

p_h

New member
καλά, σε μια μέρα δεν μπορεί να αυξηθεί η θητεία, πρέπει να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, ειτε να περάσει το θέμα απο τη βουλή, πράμα που θα πάρει κάποιον καιρό...
 

kd305

New member
βασικά δεν είναι σε χέρι ελληνικό η αύξηση της θητείας και πίστεψε με αν πούνε στους τροικανούς κάτι τέτοιο θα γελάνε 10 χρόνια <!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: -->
 

anakinskywalker

New member
Δημοσίευση: 13 Ιουλ. 2012, 08:08

Το σχέδιο για περικοπή 11,5 δισ. ευρώ
Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και αύξηση στρατιωτικής θητείας στο πακέτο των μέτρων

Αθήνα
Συνολικό σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ (που θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες) έχουν ορίζοντα υλοποίησης τη διετία 2013 - 2014, όπως ορίζει το μνημόνιο ή αν θα «απλωθούν» σε περισσότερα χρόνια, βάσει του αιτήματος για επιμήκυνση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα με ορίζοντα διετίας, με στόχο να πείσει για την αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για την επιμήκυνση.

Οι διυπουργική θα συνεχίσει τις συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη σύσκεψη των «3».

Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα, ώστε την Τετάρτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους:

- Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
- Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
- Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, οι περικοπές θα αναζητηθούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη από τις πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Από τη διυπουργική, που συνεδρίασε την Πέμπτη προέκυψε ότι έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Μένει να φανεί αν θα τα δεχθεί και η τρόικα καθώς η παρέμβαση αυτή δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Τ.Γκάιτνερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Ο αμερικανός ομόλογός του τον κάλεσε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του (οι δυο άνδρες γνωρίζονται από το παρελθόν) και ζήτησε να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogoup και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του, ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τόνισε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι θα είναι στη διάθεσή του εφόσον τον χρειαστεί.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
 

Lepiaris

New member
Μάλλον τη βάψαμε εμείς που μπαίνουμε σεπτέμβριο καθώς και οι επόμενοι...κουράγιο παιδιά
 

ormikopo

New member
Καλησπερα σε ολους. Εχω καταταγει με τη Γ' ΕΣΣΟ του Μαίου 2012 και βρισκομαι ηδη στη μοναδα μου. Ακουγεται οτι αποφασιστηκε αυξηση της θητειας απο 9 σε 12. Ξερει κανεις αν πιανει και εμας του Μαιου που μπηκαμε με 9μηνο?Ευχαριστω πολυ!
 

ForceF

New member
Σε πιανει ειναι πολλες ακομα οι μερες σου...ατελειωτες...ετοιμασου για 12μηνο
 

anakinskywalker

New member
@ormikopo

Όπως διάβασες στο άρθρο, το μέτρο αύξησης της θητείας αποτελεί πρόταση που μελετάει η κυβέρνηση να προτείνει στην τρόικα προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη των ενόπλων δυνάμεων για επαγγελματίες οπλίτες και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τον προϋπολογισμό του υπουργείο Εθνικής άμυνας. ΔΕΝ έχει ληφθεί καμία απόφαση για αύξηση της θητείας, οπότε είναι άκαιρο να ρωτάς σε περίπτωση που αποφασιστεί αν θα σε επηρεάσει.
 

konos5

New member
Καλησπέρα παίδες,

Όπως διάβασα και στο άρθρο παραπάνω οι 'τελικές' αποφάσεις θα παρθούν απο την Τετάρτη και έπειτα.
Συνιστώ λοιπόν να αποφύγουμε τις άσκοπες κουβέντες και να κάνουμε λίγη παραπάνω υπομονή έως τότε προκειμένου να πάρουμε μια πιο σωστή πληροφόρηση...

--Λογικά-- μια πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα γίνει με ισχύ άμεση προκειμένου να μην κορεστούν οι ενδιάμεσες ΕΣΣΟ. Αυτό το συμπεραίνω εγώ και είναι καθαρά προσωπική μου άποψη.

Όσο για τον φίλο που υπηρετεί ήδη... πιστεύω ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι να φορτωθεί ένα μήνα παραπάνω maximum.

Ψυχραιμία και υπομονή φίλοι μου. Εγώ τον Σεπτέμβρη παρουσιάζομαι και οφείλω να ομολογήσω ότι ήδη αισθάνομαι αρκετά νεύρικος με όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται... παρά με την διαδικασία της στράτευσης αυτής καθαυτής!
 

Lepiaris

New member
Σε φίλο μου που παρουσιάστηκε πρόσφατα τους είπανε πως θα είναι σίγουρα αυξημένη η θητεία για την εσσο του νοεμβρίου και ίσως του σεπτεμβρίου
Άντε να δούμε παίδες. Κι εγώ σεπτέμβριο θα καταταγώ και προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος
 

petrosp_13

New member
Αυτά λέγονται εδώ και πολύ καιρό
Αν δεν δείτε επίσημες ανακοινώσεις, μην πιστεύετε τίποτα
 

p_h

New member
δεν καταλαβαίνω, αν θέλουν να κάνουν οικονομία γιατί δεν κλείνουν κανένα απο τα εκατοντάδες στρατόπεδα στην ενδοχώρα και δεν μειώνουν την κορυφή του στρατού, έχουμε όσους ταξίαρχους έχουν οι ΗΠΑ, τι τους χρειαζόμαστε;
 
N

Nikos1991

Guest
Εγώ ρε παιδια διάβασα δημοσίευμα που λέει ότι στα μέτρα που δώσαμε στην τροικα είναι μεταρρύθμισης θητείας και για τους ΗΔΗ υπυρετουντες! Υπάρχει πιθανότητα να είναι αλήθεια;
 

konos5

New member
@Nikos1991 Το δημοσίευμα ισχύει.

iefimerida - ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΠΗΡΕΤΟΥΝ

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι 2 είναι τα τινά:
1) Έχουν ήδη αποφασιστεί τα πάντα και απλώς τα ΜΜΕ παπαγαλίζουν για να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη.
ή
2) Ούτε αυτοί ξέρουν με βεβαιότητα (ΜΜΕ) και λόγω του ότι είναι Κυριακή και δεν έχουν θέματα, ανακυκλώνουν γεγονότα της εβδομάδας βάζοντας το δικό τους "spice" προκειμένου να τραβήξουν επισκεψιμότητα.

Πάντως για όσους έχουν ήδη παρουσιασθεί κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχει παράγραφος στο σύνταγμα που προστατεύει τον πολίτη σε περιπτώσεις δυσμενών αλλαγών που εφαρμόζονται αναδρομικά......αλλά πάλι δεν είμαι βέβαιος.

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι γιατί η χώρα μου με μισεί τόοοσο πολύ...!! ...και δεν αναφέρομαι μόνο στο στρατιωτικό..!
 
Top