• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Υπό συζήτηση και πάλι η αύξηση της θητείας

anakinskywalker

New member
F768F5BDB8DCBDB600F7B8083D6C48CC.jpg


Τι αλλάζει στη θητεία

Από τον Σεπτέμβριο πιθανότατα θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες, εφόσον τελικώς τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους οπλίτες που ήδη υπηρετούν.

Το 12μηνο, πάντως, που θέλει η στρατιωτική ηγεσία προκαλεί και αντιδράσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως επιβάλλεται να συνδυαστεί με σοβαρή και ουσιαστική αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

Το θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας «άνοιξε» προχθές στη Διυπουργική σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που ετίθετο έως τώρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεωρεί πως, αντί να προχωρήσει μελλοντικά σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών που είναι αναγκαίες για τη στελέχωση των μονάδων, θα μπορούσε να ανεβάσει τη στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες και να καλύψει με οπλίτες τις ανάγκες σε προσωπικό.

Κάτι που επίμονα ζητά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, με σκοπό να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του 9μηνης θητείας.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν ποτέ και δημιούργησαν «κενό» στη στελέχωση των μονάδων και μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους. Περίπου 7.500 οπλίτες μπαίνουν στο Στρατό Ξηράς (που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα επάνδρωσης) με κάθε ΕΣΣΟ.

Με την αύξηση της θητείας εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 10.000 νεοσύλλεκτους κάθε δίμηνο και θα αυξήσει τους υπηρετούντες κληρωτούς σε ετήσια βάση κατά περίπου 12.000. Η εξεύρεση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού καλύπτει τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ικανοποιεί τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία ζητούσε αύξηση θητείας στους 12 μήνες από τη στιγμή που δεν μπορούσε να τηρηθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων των επαγγελματιών οπλιτών.

Με το επιχείρημα της ματαίωσης των 10.000 προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις και της περικοπής 40 εκατ. ευρώ το 2012 και 120 εκατ. ευρώ το 2013 από τους εξοπλισμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Τρόικα να μην περικοπούν κατά 12% οι μισθοί των στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα αυτά μέτρα από τους δανειστές, καθώς η αποφυγή προσλήψεων που έπρεπε να έχουν γίνει συνιστά μέτρο μόνιμης βάσης.

Σε περίπτωση που «κλειδώσουν» τα μέτρα αυτά, η στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμη να εφαρμόσει άμεσα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Και αυτό μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει ισχύ από τη σειρά κατάταξης μάλλον του Σεπτεμβρίου. Για τους υπηρετούντες επρόκειτο να αναληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε να μην κληθούν να συνεχίσουν στο χακί για επιπλέον 3 μήνες. Εκτιμάται, δε, πως θα υπάρξει κλιμάκωση στη διάρκεια της θητείας ανάλογα με το πόσο έχουν ήδη υπηρετήσει (άλλο θα ισχύσει γι’ αυτούς που ολοκληρώνουν τη θητεία τους και άλλο γι’ αυτούς που μπήκαν μόλις τον Ιούλιο).

Κόστος 400 ευρώ επιπλέον για κάθε στρατιώτη

Το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας προκαλεί ωστόσο και αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Πενταγώνου. Αφενός γιατί θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των οπλιτών από την περαιτέρω τρίμηνη παρουσία τους στο στρατό, σε μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες και τα προβλήματα ανυπέρβλητα, και αφετέρου διότι θα αυξηθεί και η υπηρεσιακή δαπάνη για το προσωπικό.

Εκτιμάται πως για τρεις μήνες θητείας το κόστος για το στρατό (σίτιση, ένδυση, υπόδηση) θα είναι 400 ευρώ επιπλέον για κάθε στρατιώτη, φτάνοντας συνολικά τα 3.000 ευρώ από τα 2.400 ευρώ σήμερα. Το μόνο θετικό είναι πως στο 12μηνο θα υπάρξουν μεταθέσεις στους τόπους καταγωγής-διαμονής, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν. Οι στρατιώτες πλήρους θητείας, αφού κάνουν τη βασική εκπαίδευσή τους τοποθετούνται στις μονάδες κυρίως του Εβρου και των νησιών, απ’ όπου και απολύονται.

Ενα άλλο θέμα που τίθεται από στρατιωτικούς είναι και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλεται να γίνουν, επιτέλους, τομές. Να κλείσουν στρατόπεδα που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες και να γίνουν συγχωνεύσεις με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων. Η τακτική που ήθελε πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες να αντιδρούν στο κλείσιμο στρατοπέδων έχει αποδειχθεί επιζήμια για το Δημόσιο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκατομμύρια ευρώ «χάνονται» για τη συντήρηση άχρηστων εγκαταστάσεων, όταν κόβονται μισθοί, λειτουργικές και εξοπλιστικές δαπάνες.

Πηγή: Newsbeast
 

Greek

New member
Δεν αμφιβάλλω οτι θα αυξηθεί αλλά περι κλιμακωτής αυξησης σε ΕΣΣΟ που ήδη υπηρετούν μου φαινέται λίγο παρατραβηγμένο. Όχι οτι δεν τους έχω ικανούς για όλα...δηλαδή εγώ που είμαι 318 8μηνο και απολύομαι σε 2.5 μήνες θα μου πούν κάνε άλλο ένα μήνα; Δεν θα εξετάσω αν τα επιχειρήματα τους στέκουν...αλλά αν έχουν έστω λίγο τσίπα πάνω τους θα πρέπει να ισχύσει η όποια αύξηση απο την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου για να μην πώ και απο την νέα χρονία, γιατί δεν θα πρέπει να επηρεάσει ουτε καν αυτούς που οχι απλά δεν μπήκαν ακόμα αλλά έχουν κόψει την αναβολή τους. Κάποιοι ξέρετε ξεκινάνε να υπηρετήσουν με ενα συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον ...μπορεί να έχουν κόψει την αναβολή σε δεδομένη στιγμή ώστε οταν απολυθούν να προλαβαίνουν να ξεκινήσουν κάποιο μεταπτυχιακό που ήδη έκαναν 1 χρονο προετοιμασία και τους δέχτηκαν ή κάποια δουλεία. ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ.
 

anakinskywalker

New member
[quote author="Greek"]Δεν αμφιβάλλω οτι θα αυξηθεί αλλά περι κλιμακωτής αυξησης σε ΕΣΣΟ που ήδη υπηρετούν μου φαινέται λίγο παρατραβηγμένο. Όχι οτι δεν τους έχω ικανούς για όλα...δηλαδή εγώ που είμαι 318 8μηνο και απολύομαι σε 2.5 μήνες θα μου πούν κάνε άλλο ένα μήνα; Δεν θα εξετάσω αν τα επιχειρήματα τους στέκουν...αλλά αν έχουν έστω λίγο τσίπα πάνω τους θα πρέπει να ισχύσει η όποια αύξηση απο την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου για να μην πώ και απο την νέα χρονία, γιατί δεν θα πρέπει να επηρεάσει ουτε καν αυτούς που οχι απλά δεν μπήκαν ακόμα αλλά έχουν κόψει την αναβολή τους. Κάποιοι ξέρετε ξεκινάνε να υπηρετήσουν με ενα συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον ...μπορεί να έχουν κόψει την αναβολή σε δεδομένη στιγμή ώστε οταν απολυθούν να προλαβαίνουν να ξεκινήσουν κάποιο μεταπτυχιακό που ήδη έκαναν 1 χρονο προετοιμασία και τους δέχτηκαν ή κάποια δουλεία. ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ.[/quote]

Πόσο δίκιο έχεις φίλε μου....
 
N

Nikos1991

Guest
Ε κ γω που είμαι 320 θα με πιάσει λογικα... Αλλα πρέπει να αλλάξουν πολλα, όπως άδειες και πόσο καιρο μπορεις να κάτσεις παραμεθωριο μέχρι να φύγεις...
 

Chris_metal

New member
Θα συμφωνησω με τον φιλο ποιο πανω. Πιστευω δεν εξαρταται απο τους πολιτικους μας εαν θα αυξηθει η θητεια η οχι. Καλως ή κακως αλλοι αποφασιζουν και δε νομιζω οτι οι τροικανοι ειναι οι υπερ αυτης της κινησης. Ειδικα τωρα που η κατασταση παει απο το κακο στο χειροτερο και δεν ξερουν απο που να πρωτοκοψουν.

Ολα οσα εχουν παρουσιαστει απο τους φιλους εδω στο φορουμ, ειναι απλα συζητησεις τις οποιες ακουμε τα τελευταια 2,5 χρονια. Τιποτα καινουριο δηλαδη. Και σιγουρα η φημολογουμενη αυξηση καθε χρονο τετοιο καιρο, εχει ως κυριο σκοπο την πιεση στους νεους για να υπηρετησουν. Ισως κανω λαθος αλλα αυτη ειναι η γνωμη μου. Το μονο σιγουρο ειναι οτι για πολιτικους λογους και μονο θα ηθελαν μια αυξηση της θητειας, αλλα δε νομιζω οτι ειναι εφικτο.
 

dtsin1

New member
Διαφωνίες στα υψηλά κλιμάκια του ΥΕΘΑ για την αύξηση της θητείας
Θέμα αύξησης της θητείας τέθηκε πάλι. Συμφωνούν άπαντες στο ΥΕΘΑ με την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους 12 μήνες; Εμείς λέμε όχι. Και η διαφωνία αξιωματούχου είναι γνωστή στον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο ,απ΄ ότι λένε οι πληροφορίες μας και εγγράφως. Γιατί υπάρχουν διαφωνίες;

<!-- m -->http://www.rodacino.gr/article.jsf?id=D ... 2EC3A&at=3<!-- m -->
 

westblockG4

New member
ελπίζω να μη μας πιάσει εμάς του Σεπτεμβρίου, αν κ μας βλέπω χλωμούς!!!!και ψηνόμουν για 14 μηνο δόκιμος!!!
 

anakinskywalker

New member
Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο όσο δεν υπάρχει επίσημη απόφαση. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για αύξηση της θητείας υπάρχουν και θα συζητηθούν με την τρόικα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα.
 
Παίδες έτσι κι αλλιώς το χρόνο μας χάνουμε εδώ μέσα.και μία επιπλέον μέρα να μου πούν να τους υπηρετήσω θα το σκεφτώ πολύ αν θα μείνω..(320 γ εσσο)Όταν έχεις βάλει στόχους και προγραμματισμούς ιδικά στην ελλάδα που ζούμε και κάποιοι έρχονται να στους διαλύσουν ένα μου έρχεται στο μυαλό..αντε γ...τε!
 

matthaios

New member
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012
ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ-ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!
Σημαντικές αντιδράσεις πλέον καταγράφονται ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του στρατιωτικού κατεστημένου να αυξήσει την στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες, με τον νέο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο, γνωστό για τις ακραίες θέσεις του που τον κάνουν τόσο αγαπητό σε επικίνδυνες εθνικιστικές και μιλιταριστικές δυνάμεις, να επεκτείνει κατά ένα τρίμηνο την βίαιη εργασιακή εκμετάλλευση της νεολαίας.
Η αύξηση όμως της στρατιωτικής θητείας γυρνά μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς το αστικό κατεστημένο δέχεται τα βέλη από παντού. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η κυβέρνηση μιλά για μελέτες των Επιτελείων που απαιτούν την αύξηση της θητείας, ανώτερος αξιωματικός και μάλιστα πιο ανώτερος δε γίνεται, εναντιώνεται και θέτει ζήτημα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων δυνάμεων, στοχοποιώντας βεβαίως το άθλιο πελατειακό σύστημα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-στρατιωτικού κατεστημένου! Από κοντά και οι αντιδράσεις των γονιών και των δημοσιογράφων.


Και εδώ προκύπτει μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση καθώς ανοίγει η συζήτηση συνολικά για το ρόλο του στρατού και την αποστολή του, την σκοπιμότητα και την ουσία της στρατιωτικής θητείας, αυτό το απίστευτο βαρίδι για την νεολαία. Χαρακτηριστικά τα όσα γράφει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος στο ΒΗΜΑ-MAGAZINO, στην στήλη ΑΙΡΕΤΙΚΑ, όπου με τίτλο «Καταταγείτε, μας έλεγαν. Η αύξηση της θητείας συζητείται ήδη. Το τέλος της λογικής μεταφέρεται από το στρατόπεδο στην κυβέρνηση», χαράζει ανεπανόρθωτα τη φανταζί εικόνα του Ελληνικού Στρατού:
"Με την ανεργία να πλησιάζει το 23.6% δεν υπάρχει κανένας (πραγματικός, όχι στατιστικός) λόγος να κλείνονται στα στρατόπεδα παραγωγικοί πιτσιρικάδες αμειβόμενοι με 8.6 ευρώ το μήνα. Θεωρητικά θα υπηρετούν την Πατρίδα, ουσιαστικά θα κάνουν θελήματα αξιωματικών, θα μαθαίνουν την τέχνη της ανούσιας αγγαρείας, θα περιορίζουν το λεξιλόγιο τους σε επίπεδο διαλεκτικού πιθήκου, θα ιδρώνουν, θα καπνίζουν βαριεστημένα και θα τελειοποιούν την τέχνη του να κρύβονται. «Στον Στρατό γίνεσαι άνδρας» λένε αταβιστικά, σαν από κεκτημένη ταχύτητα οι παλιοί. Δεν γίνεσαι άνδρας. Κακός Έλληνας γίνεσαι, καλός δημόσιος υπάλληλος γίνεσαι. Όσοι το λένε αναπολούν με άχρηστες περιγραφικές λεπτομέρειες τη δική τους θητεία. Στην ουσία δεν νοσταλγούν αυτή, αλλά τα νιάτα τους, τότε που υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Εκτός και αν με το «γίνεσαι άνδρας» εννοούν ότι μαθαίνεις πώς να αποφεύγεις κάθε δυνατή ευθύνη, ότι μαθαίνεις να κυριαρχείς σε ασθενέστερους με το ίδιο πάθος που κάποτε σε κακοποίησαν ψυχικά επειδή ήσουν νεώτερος ή πώς να παριστάνεις ότι σκουπίζεις φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, επειδή απλώς δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις. Με αυτή τη λογική, ο στρατός είναι η μεγαλύτερη θερμοκοιτίδα του ελληνικού δημοσίου. Σου μαθαίνει πώς να είσαι αντιπαραγωγικός, υποκριτής και ράθυμος. Και στο τέλος του μήνα σου δίνει 8.6 ευρώ επειδή άντεξες.
Τα αντεπιχειρήματα ακούγονται από το βάθος. Μιλάνε για πατριωτικό κίνδυνο, για μαλθακότητα και ανθέλληνες. Εκτός του ότι η αδικαιολόγητη επίκληση του πατριωτισμού είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων, ας μην κοροϊδευόμαστε με το θέμα του κινδύνου. Ειδικά οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι οι κληρωτοί που γεμίζουν αχρείαστα στρατόπεδα ουσιαστικά βρίσκονται εκεί για ψηφοθηρικούς λόγους. Ολόκληρες τοπικές κοινωνίες ζουν από τα γυράδικα, τα καφέ της θλίψης και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δίπλα σε στρατώνες που φυλάνε το τίποτα. Ένας σημαντικός αριθμός από τους μόνιμους οπλίτες που είχαν προσληφθεί στα χρόνια της ευμάρειας απορροφήθηκαν σε γραφεία, έχοντας την κατάλληλη γνωριμία, το πιο αποτελεσματικό όπλο του ελληνικού στρατεύματος. Και για τους λόγους αυτούς, χρειάζεται νέο αίμα μελλοντικών ανέργων που θα βρίζουν, δε θα προσφέρουν τίποτε σε καμιά κοινωνία, θα πετάνε το φαγητό, ενώ άλλοι άνθρωποι στην κυριολεξία πεινάνε, και ενδιαμέσως θα κάνουν και λόγο γόπινγκ.
Ας σοβαρευτούμε. Στα συντρίμμια αυτού του παρελθόντος, καιρός είναι να γκρεμιστούν οι ψευδαισθήσεις. Η στρατιωτική θητεία είναι χάσιμο χρόνου, μια παλαιοκομματικού τύπου εξυπηρέτηση. Στην καλύτερη είναι μια νοσταλγική ανάμνηση και μια σπάνια κοινωνική παρατήρηση της ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας. Στην χειρότερη, μια τραυματική εμπειρία που οδηγεί μαλθακά μυαλά στα όρια του μηδενισμού. Ο στρατός είναι η ήττα της πραγματικότητας. Και η χώρα που, την ώρα της πτώσης, αντί να περιορίσει το πρόβλημα, αυξάνει τη θητεία, είναι το Βατερλό της κοινής λογικής»!
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η Ανοικτή Επιστολή αναγνώστη στον ΥΕΘΑ: «Διαβάζω σε τελευταία δημοσιεύματα, ότι στην προσπάθεια σας να βρείτε ισοδύναμα μέτρα για να γλυτώσετε τη μείωση του μισθού των στρατιωτικών, προτείνατε αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες , καθώς με αυτό τον τρόπο δε θα υπήρχε ανάγκη πρόσληψης ΕΠΟΠ. Θεωρώ τη σύνδεση της αύξησης της θητείας με τις οικονομικές ανάγκες του κράτους εντελώς άστοχη, λανθασμένη και ατυχής, καθώς οι αυξήσεις της στρατιωτικής θητείας πρέπει να συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με ενδεχόμενο κίνδυνο στην άμυνα της χώρας, κάτι που εν προκειμένω δεν συμβαίνει. Θεωρώ επίσης λανθασμένο να φορτώνει η πολιτική ηγεσία ακόμα ένα βάρος στους νέους αυτής της χώρας που πληρώνουν , ως μη όφειλαν , τα σπασμένα αυτής της κρίσης, καθώς είναι γνωστή η ανεργία που μαστίζει τους νέους κάτω από 25 ετών, αλλά και τους μεγαλύτερους. Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία να προσπαθήσει να τους διευκολύνει, συζητά να τους αντιμετωπίσει ως υποχείρια της, βάζοντας τους να υπηρετήσουν παραπάνω ,παρουσιάζοντας τους μάλιστα ως ισοδύναμο μέτρο για να μην περικοπούν οι μισθοί των στρατιωτικών υπαλλήλων. Και όλα αυτά ενώ καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει υποχρεωτική στράτευση και δεν έχει γίνει σε καμία χώρα αύξηση της θητείας μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Τελικά θα είμαστε Ευρωπαίοι παντού ή μόνο εκεί που θέλουμε;
Κύριε Υπουργέ είμαι βέβαιος ότι νιώθετε υπουργός όλων των Ελλήνων πολιτών και σίγουρα και των στρατεύσιμων νεολαίων. Νομίζω, γνωρίζετε πως οι νέοι επιθυμούν και έχουν ανάγκη την εργασία για να μπορέσουν να επιβιώσουν και μια αύξηση της θητείας θα επιδείνωνε την άσχημη θέση που ήδη βρίσκονται. Επίσης γνωρίζετε πως οι ελληνικές οικογένειες δυσκολεύονται να συντηρήσουν τα στρατευμένα μέλη τους και δεν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν για ούτε μία μέρα παραπάνω. Μια ενδεχόμενη αύξηση θητείας θα μπορούσε να γίνει, μόνο αν δεν αποδώσουν άλλα μέτρα, όπως κλείσιμο άχρηστών στρατοπέδων, αναδιάρθρωση στρατιωτικών μονάδων κτλ. Κύριε Υπουργέ δεν θα ήταν τέλος προσωπικά ωφέλιμο για εσάς να συνδέσετε το όνομα σας με τον πρώτο υπουργό άμυνας που προβαίνει σε αύξηση της θητείας για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Χούντας.
Ξεχωριστή όμως εντύπωση προκάλεσε το κείμενο του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ στο onalert.gr «Στρατηγοί προς κυβέρνηση: "Αφήστε μας να "ξηλώσουμε" το βαθύ κράτος του στρατού, αλλιώς καταρρέουμε"!», στο οποίο, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: « Είναι μάλλον παράδοξο αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα είναι οι στρατιωτικοί που πιέζουν πλέον τη κυβέρνηση να δώσει πράσινο φως για να προχωρήσει μία "κεραυνοβόλος" αναδιοργάνωση. Που "θα ξηλώσει το βαθύ κράτος του στρατού από το Νέστο έως τα Ιωάννινα" και θα απελευθερώσει όχι μόνο τεράστια οικονομικά κονδύλια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πίεση να βρεθούν "ισοδύναμα μέτρα" για να πειστεί η τρόϊκα να δεχτεί "πάγωμα" της μείωσης κατά 12% των αποδοχών των στρατιωτικών ,έφερε στο φως το "βαθύ στρατιωτικό κράτος"!
Ποιο είναι αυτό; Είναι οι περίπου 300 μονάδες που λειτουργούν -υπολειτουργούν στη πραγματικότητα- μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής που προαναφέραμε, εξυπηρετώντας όχι επιχειρησιακές ανάγκες αλλά: . τοπικά οικονομικά, επαγγελματικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Γύρω από τις μονάδες και τα στρατόπεδα έχει αναπτυχθεί οικονομική δραστηριότητα η οποία έβλεπε στη λειτουργία των στρατοπέδων οικονομικό όφελος. Και γι΄ αυτό κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού του όγκου του στρατού με κλείσιμο αυτών των μονάδων "σκόνταφτε" στα παράπονα των τοπικών αρχών που έφθαναν στο Πεντάγωνο μέσω των τοπικών βουλευτών-πολιτευτών. Αποτέλεσμα τα στρατόπεδα που υπήρχαν στη περιοχή για τις ανάγκες...του Εμφύλιου Πολέμου, παρέμεναν ανοιχτά κι εμείς τα πληρώναμε. Και τα πληρώνουμε. . τις ανάγκες στρατιωτικών που κατάφερναν χρόνια πολλά να "εξυπηρετούνται" με μεταθέσεις σ΄ αυτές τις μονάδες, εξασφαλίζοντας την υπηρεσία κοντά στο τόπο συμφερόντων τους. Το πως εξασφαλιζόταν αυτό είναι αυτονόητο. Μέσω -πάλι- των τοπικών βουλευτών-πολιτευτών που μετέφεραν τα αιτήματα στα "ρουσφετομαγειρία" του Πενταγώνου.
Αυτό είναι το "βαθύ κράτος" του στρατεύματος. Κάθε στρατόπεδο απ΄ αυτά μας κοστίζει το λιγότερο 600.000 ευρώ το χρόνο. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης όχι μόνο δεν τα έκλεισαν αλλά κατά καιρούς άνοιξαν και νέα ικανοποιώντας πάντα τα αιτήματα των τοπικών ψηφοφόρων. Μόλις το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ...αναστήσει τον από Βορρά κίνδυνο (!) για να δικαιολογήσει τα εγκαίνια νέων στρατοπέδων που μας κόστισαν πολλά. Ακόμη και σήμερα που "πνιγόμαστε" κυβερνητικοί βουλευτές διακηρύττουν ως μεγάλη τους επιτυχία την "επαναλειτουργία στρατοπέδου" στη περιοχή τους. Ο Αλ.Κοντός αυτή την εβδομάδα μιλώντας σε εφημερίδα της Θράκης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία στρατοπέδου στη Σταυρούπολη, το οποίο το 2004 μας κόστισε 6 εκατομμύρια ευρώ, έκλεισε πρόσφατα και τώρα σύμφωνα με τον βουλευτή επαναλειτουργεί για εκπαίδευση β΄ κύκλου νεοσυλλέκτων! Παράνοια...
Τα δύσκολα είναι για τον ΥΕΘΑ, πρώτα απ΄ όλα μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όπου οι απόψεις για περικοπές του μεγέθους που εισηγούνται τα Γενικά Επιτελεία, θεωρούνται ...πολύ προχωρημένες! Στη Συγγρού για παράδειγμα μια μερίδα αποστράτων δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να καταργηθούν μεγάλοι, αλλά άχρηστοι πια στρατιωτικοί σχηματισμοί. Και οι απόστρατοι της Συγγρού είναι ήδη πολύ...αγριεμένοι επειδή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρά σε αλλαγές στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Θα τολμήσει ο Παναγιωτόπουλος να έρθει αντιμέτωπος με όσους αντιδρούν στο άμεσο "συμμάζεμα" και στην δραστική μείωση του όγκου των ΕΔ; Δύσκολο».
Αυτός είναι λοιπόν ο Ελληνικός Στρατός! Αυτό είναι, όχι για όλους και πρωτίστως τους αστούς πολιτικούς και τους γόνους των επιχειρηματιών, το «υπέρτατο αγαθό» της Υποχρεωτικής Στρατιωτικής Θητείας!
Εμείς εκφράζουμε ξανά την αντίθεση μας στην υποχρεωτική στράτευση και τον Μισθοφορικό Στρατό.
Λέμε όχι στην αύξηση της θητείας, στην παράνοια των πολεμικών εξοπλισμών, σε ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.
Ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος ή θα είναι Υπηρέτης της κοινωνίας ή Υπηρέτης Ταξικών και Συντεχνιακών συμφερόντων.


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

<!-- m -->http://diktiospartakos.blogspot.com<!-- m -->
 

ikarus260

Member
Η θητεία δεν αυξάνεται, ότι και να λένε, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, το ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κι όμως μόνο μειώσεις έχουμε δει όχι αυξήσεις. Οπότε πάρτε το χαμπάρι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!
 
Top