• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Υπνοβασια - Θητεια

sakatis4554

New member
Γεια και χαρα σε ολους,

Ειμαι νεο μελος και αποφασισα να ποσταρω ωστε να ακουσω γνωμες και εμπειριες οσον αφορα ενα "προβλημα" μου.

Ειμαι τελειοφητος στο πολυτεχνειο και υπολογιζω να παρω το πτυχιο μου τον Μαρτιο του 2009 και τον Μαιο του 2009 να μπω φανταρος.

Εδω ειναι και το ζητημα το οποιο εχει προκυψει...

Εχω τρεις αποριες που αφορουν και οι τρεις θεματα υγειας, αλλα η βασικοτερη ειναι αυτη που αφορα την υπνοβασια. Τις παραθετω πιο κατω με την εξης δομη...-περιγραφη θεματος υγειας, απορια-....ωστε να ειναι ευκολο να διαβασετε το ποστ μου.

1) Περιγραφη θεματος υγειας: Γεννηθηκα με συγγενη πυρηνικο καταρακτη (γνωστη οφθαλμολογικη ασθενεια που εμφανιζουμε σε μεγαλες ηλικιες) με αποτελεσμα κυριως εξαιτιας του καταρακτη να μου δημιουργηθει μυωπια (12 βαθμοι στο αριστερο ματι και 8 στο δεξι) εως την ηλικια των 19 οπου εκανα επεμβαση με υπερηχους και αντικατασταση φακου (εβαλα νεο μοσχευμα) με αποτελεσμα πλεον εδω και 6 χρονια να βλεπω αριστα στον ηλιο και η μυωπια μου ελλατωθηκε σε 3 και 2 βαθμους αντιστοιχα.
απορια: λαμβανεται υποψην το προβλημα αυτο στον στρατο? θα ειμαι σε καποιο Ι? ενοπλο? αοπλο?


2)περιγραφη θεματος υγειας: μικρος ειχα ενα ατυχημα με ποδηλατο με αποτελεσμα να βγαλω το μονιμο δοντι μου (μπροστινο δοντι) απο την ριζα. Τοτε απευθειας εγινε εμφυτευση του ιδιου δοντιου. Πλεον ομως εδω και ενα 6μηνο εχω ηδη τοποθετηση εμφυτευμα δοντιου διοτι το παλιο καποια στιγμη θα επεφτε επειδη στην ουσια τοσα χρονια ηταν "νεκρο".
απορια: λαμβανεται υποψην το προβλημα αυτο στον στρατο? θα ειμαι σε καποιο Ι? ενοπλο? αοπλο?


3)περιγραφη θεματος υγειας: Ειμαι υπνοβατης. Στην 6η δημοτικου ηταν η πρωτη φορα που υπνοβατησα, εγινε πιο εντονο στα χρονια του λυκειου, και ειδικα στα πρωτα δυο φοιτητικα μου χρονια. Εχω υπνοβατησει κανωντας "αστεια" πραγματα, αλλα και "πολυ επικινδυνα" με αποτελεσμα να τραυματιστω ελαφρα.Πλεον ομως εδω και αρκετο καιρο, περιπου ενα χρονο εχω υπνοβατησει ελαχιστα.Εχω ψαξει οσο μπορω για το θεμα της υπνοβασιας, εχω κανει συζητησει και με ψυχολογο-ψυχιατρο αλλα δυστυχως ειναι ενα προβλημα το οποιο δεν εχει μελετηθει αρκετα, τουλαχιστον στην Ελλαδα. Εχω σκοπο να επισκεφτω ενα κεντρο υπνου ωστε να παρω μια επιπλεον γνωμη ή εστω καποια γνωματευση γιατι δεν υπαρχει τροπος να το αποδειξω, εκτος και αν με δουν να υπνοβατω οπου και παλι πολλοι μπορει να θεωρουν οτι κοροιδευω.Συνηθως υπνοβατω οταν ειμαι υπερβολικα φορτισμενος, αγχωμενος, και κυριως εαν δεν υπαρχει φως στο δωματιο οπου επροκειται να κοιμηθω (εαν κοιμηθω σε δωματιο διχως ενα απλο λαμπακι, υπνοβατω 100%, ή σηκωνομαι αποτομα και σε μορφη πανικου, ψαχνω μια πηγη φωτος).
απορια: λαμβανεται υποψην το προβλημα αυτο στον στρατο? θα ειμαι σε καποιο Ι? ενοπλο? αοπλο? υπαρχει και πιθανοτητα απαλλαγης? με τι αντικτυπο στην επαγγελματικη μου ζωη (δεν με ενδιαφερουν τα σωματα ασφαλειας)?


Με ενδιαφερει κυριως να με βοηθησετε στο θεμα της υπνοβασιας, εχω πολλους φιλους, γνωστους, τα αδερφια μου, οπου εχουν παει στρατο αλλα δυστυχως ειναι ελαχιστα τετοια περιστατικα. Δεν με νοιαζει αν θα παω λη οχι στρατο, ουτε θα προσπαθησω να παρω απαλλαγη αν δεν με υποχρεωσει ο Σταρτος, απλα δεν θελω να ειμαι επικινδυνος και δεν θελω να κανω κακο ουτε σε εμενα αλλα ουτε σε καποιο αλλο φανταρο.
Τελος, εχω σκοπο ολα τα παραπνω θεματα υγειας να τα αναφερω κατα τη παρουσιαση μου και δεν εχω κανενα λογο να τα αποκρυψω.Δεν με νοιαζει αν θα βγω Ι ή οχι, ή αν θα απαλλαγω ή οχι, με νοιαζει να ξερω τουλαχιστον απο πριν τα πιο πιθανα σεναρια.

Προσπαθησα να σας δωσω να καταλαβετε οσα με προβληματιζουν πριν υπηρετησω την πατριδα.

Συγγνωμη αν σας κουρασα με το μεγαλο και πρωτο ποστ μου.

περιμενω τις γνωμες σας.
 

Amon777

New member
Εννοειτε να τα αναφερεις ολα, τωρα το τι θα αποφανθουν οι γιατροι κανεις δε ξερει...
 

sakatis4554

New member
Οπως αναφερω και στο αρχικο μου ποστ, εχω σκοπο να ενημερωσω τους γιατρους για ολα τα παραπανω θεματα.

Αυτο που με ενδιαφερει ειναι εαν καποιος γνωριζει, εαν θα βγω γιωτας και αν ναι σε ποιο Ι, ενοπλο? αοπλο? και επισης τιθεται θεμα απαλλαγης? [/justify]
 

assistant

New member
[quote author="sakatis4554"]1) Περιγραφη θεματος υγειας: Γεννηθηκα με συγγενη πυρηνικο καταρακτη (12 βαθμοι στο αριστερο ματι και 8 στο δεξι) εως την ηλικια των 19 οπου εκανα επεμβαση με υπερηχους και αντικατασταση φακου (εβαλα νεο μοσχευμα) με αποτελεσμα πλεον εδω και 6 χρονια να βλεπω αριστα στον ηλιο και η μυωπια μου ελλατωθηκε σε 3 και 2 βαθμους αντιστοιχα.
απορια: λαμβανεται υποψην το προβλημα αυτο στον στρατο? θα ειμαι σε καποιο Ι? ενοπλο? αοπλο?[/quote]Από τη στιγμή που η μυωπία σου ελαττώθηκε σε 3 και 2 βαθμούς, άντε να βγεις Ι2.
[quote author="sakatis4554"]2)περιγραφη θεματος υγειας: μικρος ειχα ενα ατυχημα με ποδηλατο με αποτελεσμα να βγαλω το μονιμο δοντι μου (μπροστινο δοντι) απο την ριζα... Πλεον ομως εδω και ενα 6μηνο εχω ηδη τοποθετηση εμφυτευμα δοντιου διοτι το παλιο καποια στιγμη θα επεφτε επειδη στην ουσια τοσα χρονια ηταν "νεκρο".
απορια: λαμβανεται υποψην το προβλημα αυτο στον στρατο? θα ειμαι σε καποιο Ι? ενοπλο? αοπλο?[/quote]Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει σε κάτι το Ι αυτό, απλά θα πρέπει να προσέχεις γενικώς τη στοματική σου υγιεινή.
[quote author="sakatis4554"]3)περιγραφη θεματος υγειας: Ειμαι υπνοβατης.
απορια: λαμβανεται υποψην το προβλημα αυτο στον στρατο? θα ειμαι σε καποιο Ι? ενοπλο? αοπλο? υπαρχει και πιθανοτητα απαλλαγης? με τι αντικτυπο στην επαγγελματικη μου ζωη (δεν με ενδιαφερουν τα σωματα ασφαλειας)?[/quote]Το προεδρικό διάταγμα 133 (αριθμός φύλλου ΦΕΚ 109 της 17ης Μαΐου 2002) που καθορίζει τη Σωματική Ικανότητα των στρατεύσιμων, στις περιπτώσεις 188 και 189 αναφέρει:
188. Υπνοβασία βαριάς μορφής που εμποδίζει σοβαρά τη λειτουργικότητα του ατόμου δίνει Ι5
189. Η παραπάνω διαταραχή που εμποδίζει μέτρια ή ελαφρά τη λειτουργικότητα του ατόμου δίνει Ι3/Ι4.

Όταν παρουσιαστείς, θα δώσεις το ιατρικό σου ιστορικό και αναλόγως θα κριθεί αν θα πάρεις απαλλαγή Ι5 ή θα υπηρετήσεις άοπλος.
Με το Ι5 δεν θα έχεις εν γένει προβλήματα εργασίας, κυρίως εκτός των σωμάτων ασφαλείας.

Το ζήτημα είναι αν θέσουν σε σένα το ερώτημα, αν "επιλέξεις" δηλαδή να υπηρετήσεις άοπλος ή καθόλου. Θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά περιστατικά θα επικαλεστείς στο ιατρικό σου ιστορικό.

Άλλοι άνθρωποι κάνουν αμάν να πάρουν Ι5 οπότε αν είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα, θα την εκμεταλλεύονταν στο έπακρο.
Άλλοι νιώθουν άσχημα ακόμα και άοπλη θητεία να κάνουν...

Όπως και να χει, το σημαντικό είναι να διασφαλίσεις την υγεία σου σε όποια επιλογή κι αν πάρεις.
 

sakatis4554

New member
assistant ησουν κατατοπιστικοτατος και σε ευχαριστω πολυ...

Δεν με νοιαζει καθολου ουτε αν βγω αοπλο/ενοπλο, ουτε αν μου δωσουν την απαλλαγη στο χερι και επωφεληθω και τον ενα χρονο που θα εχανα μεσα στο στρατο...

οποτε βλεποντας και κανοντας...
 

ygeionomikarios

New member
Na tonisw pantws oti den arkei na anafereis proforika oti exeis provlhma ypnovasias gia na pareis apallagh..Gi ayto kalo tha htan na kaneis mia meleth ypnou (gnwrizw oti o Evaggelismos dia8etei poly kalo ergasthrio ypnou) kai otan parousiasteis na proskomiseis iatrikh vevaiwsh peri ypnovasias...
 

sakatis4554

New member
ygrionomikarios ευχαριστω για την προταση...οντως το εχω στο μυαλο μου αλλα σκεφτομουν μηπως παω στο εξωτερικο...βασικα δεν γνωριζα αν υπαρχει καποιο εργαστηριο στην ελλαδα ή καποιο κεντρο υπνου...θα παρω ενα τηλ στον Ευαγγελισμο να δω τι παιζει και να κλεισω ενα ραντεβου....εχεις μηπως περισσοτερες γνωσεις επι του θεματος? τι ακριβως γινεται σε τετοιες μελετες? κτλ...αν θες στειλε μου πληροφοριες μεσω πμ...
Ευχαριστω!
 

aeronomos05

New member
sakatis 4554 me trela kai kordela kai ipnovasia tha tous trelaneis olous ekei mesa...

Epidi oi monimoi fovountai poli ta ..peri igeias ton stratioton, tha se exoun "mi staksei kai mi vreksei"...

min se niazei tipota... o,ti I kai na bgeis, mia xara tha einai....

Mono PROSEKSE >>> Na min koimitheis stin pano kouketa, opos eipe kai enas filos pio prin!!

Kali thiteia!
 

ygeionomikarios

New member
[quote author="sakatis4554"]ygrionomikarios ευχαριστω για την προταση...οντως το εχω στο μυαλο μου αλλα σκεφτομουν μηπως παω στο εξωτερικο...βασικα δεν γνωριζα αν υπαρχει καποιο εργαστηριο στην ελλαδα ή καποιο κεντρο υπνου...θα παρω ενα τηλ στον Ευαγγελισμο να δω τι παιζει και να κλεισω ενα ραντεβου....εχεις μηπως περισσοτερες γνωσεις επι του θεματος? τι ακριβως γινεται σε τετοιες μελετες? κτλ...αν θες στειλε μου πληροφοριες μεσω πμ...
Ευχαριστω![/quote]

H meleth ypnou einai sxetika aplh kai anwdynh. Pas to prwi sto ergasthrio ypnou enw to prohgoumeno vrady den exeis koimh8ei ka8olou. Ekei se aneto kai skoteino perivallon se afhnoun na koimh8eis kai katagrafoun ka8olh th diarkeia tou ypnou to hlektroegefalografhma sou. De 8elw na se kourasw me iatrikes leptomereies. Pare ena thlefwno ston Evaggelismo na kleiseis rantevou kai 8a sou ta ekshghsoun ola analytika.
 

sakatis4554

New member
εχω καιρο να ποσταρω, οποτε ηθελα να ενημερωσω πως η μελετη υπνου εγινε, η γνωματευση υπαρχει, εκοψα και την αναβολη και Μαιο θα μπω μεσα!
 
Top