• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Ζητώ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ γνώμες από εκπαίδευση ΛΟΚ και ΔΕΑ

Lazaros

New member
Έχω να κάνω με το εξής δίλημμα:

δικαιούμαι 9μηνη θητεία, αλλά σκέφτομαι προκειμένου να μην περάσω 9 μήνες "ξυσματικά" ας κάνω και 12 μήνες, φτάνει να μάθω κάτι στην πορεία. Με αυτό δεδομένο, εξετάζω το ενδεχόμενο να επιλέξω είτε ΛΟΚ, είτε ΥΕΑ.

Το θέμα είναι το εξής όμως: και στις 2 περιπτώσεις αναλαμβάνω το ρίσκο του να υπηρετήσω παραπάνω με την πιθανότητα εκεί που θα πάω να κάνουμε μούφα εκπαίδευση και να μας έχουν όλο λούφα και κοροϊδία και να χάσω το 9μηνο άδικα.


Θα'θελα όσοι υπηρετήσατε ΠΡΟΣΦΑΤΑ είτε ΔΕΑ, είτε ΛΟΚ να μου πείτε:


α)τι περιελάμβανε η εκπαίδευσή σας στους ΛΟΚ και στους ΔΕΑ ;

β)πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο της εκπαίδευσης που σας παρείχαν; Ηταν μούφα εν τέλει η υπόθεση ή δεδομένων των συνθηκών του ΕΣ καλή;

γ)ισχύει το περί μη μαχιμότητας του ΛΟΚ πλέον και της ανούσιας εκπαιδευσής του;(έχω ακούσει πολλά, ότι είναι σαν απλό επίλεκτο πεζικό,ότι δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από το πεζικό και πολλά άλλα τέτοια).


Προσωπικά θέλω πολύ να υπηρετήσω στα ΛΟΚ, αλλά τα όσα ακούω με αποκαρδιώνουν για το επίπεδο της εκπαίδευσης και ανησυχώ μην φάω τους επιπλέον 3 μήνες και στην τελική είναι όλα ίδια με το πεζικό...

Παρακαλώ απαντήστε περί της παρεχόμενης εκπαίδευσης όσοι πήγατε πρόσφατα, για να έχει νόημα το thread.
 

hell407

New member
Τα πάντα στον στρατό εξαρτώνται από την Μονάδα σου και τον Δκτή της.
Έχοντας πει αυτό, οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων δεν έχουν σχέση με το Πεζικό. Διαφέρουν στα περισσότερα γιατί έχουν άλλη αποστολή, άλλο εξοπλισμό, άλλο προσωπικό, άλλο ηθικό.

Ο όρος "μαχιμότητα" είναι σχετικός και συνήθως η έννοια "μη μαχιμότητα" των ΛΟΚ προέρχεται από άτομα που δεν πήγαν ΛΟΚ και ίσως έχουν απωθημένο.

Θα κάνεις πιο σοβαρή εκπαίδευση. Πορείες, ορεινό, ασκήσεις, βολές, αντάρτη κλπ

Θα έχεις άλλο ηθικό (καμία σχέση με Πεζικό) και θα σου αρέσει.


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τα γνωστά που κανείς δεν θέλει να κάνει. Δηλ. θα έχεις σκοπιές, θα έχεις καθαριότητες, αγγαρείες κλπ. Και όταν θα έχεις δύσκολο και κουραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης η σκοπιά το βράδυ αμέσως μετά από μια πορεία θα σε χαλάσει πιο πολύ από ότι κάπου αλλού που όλη μέρα θα καθόσουν. Κοινώς, θα έχει κούραση αλλά θα αισθάνεσαι και θα είσαι ξεχωριστός και θα σου αρέσει, θα έχεις εκπαιδευτεί σε αντικείμενα που άλλοι ούτε που έχουν δει σε videogame, θα έχεις ξεπεράσει όρια που δεν πίστευες και θα φοράς τον τιμημένο πράσινο μπερέ και τα σήματα των Καταδρομών. Όλα αυτά θα τα νιώθεις εσύ, δεν θα σε νοιάζει η "παπάτζα" για να λες στους άλλους γιατί δεν θα χρειάζεται.


Ως ΔΕΑ θα έχεις εκπαίδευση ΥΕΑ που πολλοί δεν αντέχουν στην αρχή και επίσης κάνεις +5 μήνες (μην πούμε για 15μηνο πάλι, δεν ισχύει, οι ΔΕΑ κάνουν συνολικά 17 μήνες χωρίς δικαίωμα για 9μηνο κλπ).
Η εκπαίδευση ΥΕΑ έχει αρκετή θεωρία και πράξη. Όσον αφορά την ψυχολογική πίεση μαθαίνω πως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το πολύ χαλαρότερο.
Από εκεί και πέρα, έχεις ωράριο (7:00-14:30 και από μέσα Οκτωβρίου 7:30-15:00 και εννοείται φεύγεις Παρασκευή μεσημέρι και μπαίνεις Δευτέρα πρωί), διαφορετική αντιμετώπιση (ειδικά αν είσαι σωστός και τυπικός, ενώ ως φαντάρος μπορεί να σε βγάλει αναφερόμενο ο καθένας για γελοίο λόγο), πληρώνεσαι (κοντά στα 560 ευρώ κι έξτρα επιδόματα), κλπ κλπ. Έχεις βέβαια άλλες ευθύνες αλλά αν είσαι λίγο σοβαρός και όχι αλλοπαρμένος πιτσιρικάς δεν θα έχεις πρόβλημα. Υπηρεσίες αναλόγως (όχι σκοπιά βέβαια, πιο πολύ εποπτικό ρόλο θα έχεις) αλλά υπολόγιζε 3-4 το μήνα (ίσως λιγότερο ίσως περισσότερο, αναλόγως που θα πας)

ΔΕΑ ΕΔ είναι συνδυασμός των παραπάνω αλλά θέλει προσοχή γιατί πολλοί κυνηγούν να γίνουν ΔΕΑ ΕΔ και μπορεί να καταλήξεις ΔΕΑ ΠΖ χωρίς να το περιμένεις.

Ελπίζω να βοήθησα.

Θα δεις όταν θα πας ότι όλοι λένε τα δικά τους και ο καθένας συνήθως βγάζει απωθημένα.
 

Lazaros

New member
Πως ο καθένας λέει τα δικά του το πιστεύω ότι ισχύει και με το παραπάνω και μάλιστα δίχως υπευθυνότητα για το βάρος και τα αποτελέσματα των πληροφοριών που δίνει. Ακόμη και για το πιο μικρό και κοινότοπο θέμα στρατολογίας θα ακούσεις 3 διαφορετικές απόψεις...


Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου με αναζωογόνησαν κάπως μετά τα όσα έχω διαβάσει και ακούσει!

Επικρατεί γενικά πολλή κατήφεια και αποδοκιμασία όσον αφορά στην εκπαίδευση στις ΕΔ., είτε σε φόρουμ είτε σε συνομιλίες οι απόψεις που θα ακούσεις θα είναι είτε υπεράνω πραγματικότητας/φημολογίες, είτε απλά απορριπτικές (από πολλούς πεζικάριους έχω ακούσει πως η μόνη διαφορά στην εκπαίδευση ΠΖ και ΕΔ είναι στις βρισιές και στην ψυχολογική πίεση).


Κάτι άλλο, οι πληροφορίες σου αναφέρονται σε τι γενικά ισχύει ή λαμβάνεις υπ'όψιν και την παρούσα πραγματικότητα στα κέντρα εκπαίδευσης ΕΔ ;
 

hell407

New member
Αναφέρομαι στην παρούσα πραγματικότητα όπως λες και βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και σε τί έχω παρατηρήσει σε άλλες Μονάδες ΕΔ και μη. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και ρεαλιστής όσο γίνεται.

Στο κέντρο κανείς δεν μπορείς να έχεις αντιπροσωπευτική άποψη για το πως θα είναι μετά τα πράγματα γιατί στο κέντρο κάθεσαι για 2 βδομάδες περίπου και εκτός των άλλων είναι Κέντρα Νεοσυλλέκτων, δηλ. πάει ο καθένας εκεί, που μπορεί αύριο να κοπέι και να φύγει.

Γενικά διαπιστώνω ότι πολλοί έχουν κάποιο κακό απωθημένο με τις ΕΔ και τις βρίζουν ασύστολα, χωρίς βέβαια να έχουν υπηρετήσει εκεί. Κλασική περίπτωση στη χώρα μας. Άλλη περίπτωση είναι πικραμένος από κάποια περιστατικά Ειδικοδυναμίτης (π.χ. έτυχε να φάει εμπλοκή συνεχόμενη με άσκηση και στο καπάκι υπηρεσία) που θέλοντας να ξεσπάσει λέει ότι οι ΕΔ δεν αξίζουν. Δεν είναι όλα ρόδινα αλλά σίγουρα οι ΕΔ διαφέρουν από οτιδήποτε άλλο στον Στρατό και δεν έχουν καμία σχέση με Πεζικό.

Ή μπορεί να ακούσεις από παλιούς Ειδικοδυναμίτες πως τώρα οι ΕΔ "δεν είναι όπως παλιά" κλπ
Θα διαπιστώσεις πως στον στρατό ο καθένας λέει τα δικά του και βεβαια πάντα ο καθένας που μιλάει πέρασε ΤΑ χειρότερα από οποιονδήποτε άλλον, ειδικά νεότερο (Π.χ. "στη δική μας σειρά έκαναν αυτό, εκείνο,το άλλο ενώ στην επόμενη το σταμάτησαν γιατί είχαν 3 νεκρούς και 24 τραυματίες")

Αν θέλεις να πας ΕΔ τότε θα σου αρέσει. Δες το κι έτσι. Μια φορά κάνεις θητεία, αφού θες να πας ΕΔ πήγαινε για να θυμάσαι κάτι αξιόλογο από την θητεία σου και να βλέπεις τον πράσινο μπερέ σου με περηφάνεια.

Ότι κι αν αποφασίσεις καλή τύχη και καλό κουράγιο και να μην δίνεις σημασία σε ότι ακούς, όταν μπεις μέσα θα τα δεις μόνος σου και θα καταλάβεις.
 

Lazaros

New member
[quote author="hell407"] Δες το κι έτσι. Μια φορά κάνεις θητεία, αφού θες να πας ΕΔ πήγαινε για να θυμάσαι κάτι αξιόλογο από την θητεία σου [/quote]

Το ίδιο ακριβώς σκέφτομαι, ότι μια φορά ζούμε και δεν έχει νόημα να περάσουμε τη ζωή μας όσο πιο ανέξοδα και βολικά γίνεται, ούτε γνώση, ούτε εμπειρία ζωής προκύπτει έτσι, μόνο σπαταλημένος και μετανιωμένος χρόνος.

Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου hell407, ήταν το τελικό κομμάτι του παζλ ποιυ έλειπε από το σκεπτικό μου.

Και στη χειρότερη των περιπτώσεων, ακόμη και να μην τα καταφέρω ή να έχεις πέσει έξω στις εκτιμήσεις σου, προτιμώ να πάρω το ρίσκο ώστε πιθανόν να συμμετέχω σε κάτι που προσωπικά θεωρώ σπουδαίο και ωραίο, παρά στα σίγουρα να συμμετέχω σε κάτι που προσωπικά θεωρώ αδιάφορο.

Να'σαι καλά!
 

hell407

New member
Πρέπει να σε εντυπωσίασε πολύ το βίντεο για να το δημοσιεύεις και σε άλλα θέματα. Το αστείο είναι πως ο "ειδήμων" στο πρέζα τβ (τυχαία ονόμασε το μπλογκ του έτσι ή από προσωπική εμπειρία-χρήση; ) έχει κάνει λάθος σε πολλά σημεία όπως στην τοποθεσία (που την αναφέρει με μεγάλη σιγουριά) αλλά και την ουσία του βίντεο (ειδικά στο ένα είναι εμφανώς στημένο).

Κλασική περίπτωση τύπου που δεν έχει πάει Ειδικές Δυνάμεις (μάλλον και στρατό), θέλει όμως να έχει άποψη και να τις υποβιβάζει. Αυτός ο άνθρωπος και άσκηση Ειδικών Δυνάμεων να έβλεπε πάλι τα ίδια θα έλεγε. Ανάξιο σχολιασμού και άσχετο με το παρόν τόπικ.
 

301

New member
sxetikotato afou afora ti dithen 'ekpaidefsi' twn eidikwn dinamewn k mia xara to sxoliases kata t'alla...
i efkoli lisi einai na to xaraktiriseis stimeno kai afto simvainei sixna otan sinantame kati pou den katanooume i pou de theloume na dextoume.
o kathenas as vgalei ta siberasmata tou. pantws mou fainetai periergo na stinetai se ena olokliro loxo, twn eidikwn dinamewn kiolas(opou k an einai), egertirio me sinodeia kampsewn gia tis anages enos video kai mono. episis mou prokalei entipwsi i prothimia twn fantarwn na kanoun ta karagiozilikia pou kanoun mono kai mono gia ena video, bravo sto kouragio tous! den nomizw omws na einai toso 'prothimoi'...
 

ygeionomikarios

New member
...κι όταν πιάσουν τα κρύα θα σε τρέξω ποντίκι ,θα σε στείλω στα ΛΟΚ να σε φάνε οι λύκοι...

Κάντε ρε τη θητεία σας να τελειώνετε που σας νοιάζει και καλά να εκπαιδευτείτε! Το στρατό περιμένατε να σας εκπαιδεύσει ποντικαράδες;
 

Thornheart

New member
[quote author="hell407"]ειδικά στο ένα είναι εμφανώς στημένο[/quote]

Σωστός. Ειδικά το τρίτο βιντεάκι βγάζει μάτια. Μπορέι να μην γουστάρω πολλά από αυτά που γίνονται και λέγονται στις ΕΔ αλλά επίσης δεν γουστάρω και τα καραγκιοζιλίκια.
 

markeras

New member
1ον: Οι Ειδικές Δυνάμεις μπορεί να μην είναι όπως ήταν παλιά μα δεν μπορεί να θεωρηθεί απλά επίλεκτο σώμα πεζικού σε καμμιά περίπτωση. Φυσικά και το πεζικό δεν είναι πλέον τόσο μάχημο όσο ήταν παλαιότερα και αν κάποιος ψάξει πληροφορίες από τους παλιούς θα το διαπιστώσει. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια χαλαρότητα σε ΄πολα τα τμήματα του στρατού.
Εκπαίδευση στις Ειδικές Δυνάμεις γίνεται αν και θα συμφωνήσω με έναν προλαλ΄ξησαντα πως αυτό εξαρτάται περισσότερο από τον εκάστοτε διοικητή, λοχαγό και φύση του λόχου. Από προσωπική εμπειρία:<<Λόχος Ειδικών Δυνάμεων ο οποίος δεν έκανε συστηματικά πρωινή γυμναστική πλέον τείνει να ξεπεράσει πολλούς άλλους λόγω νεοφερμένου υπαξιωματικού. Εξαρτάται λοιπόν από πολλούς παράγοντες. Αλλά γενικά υπάρχει εκπαίδευση. Σίγουρα όχι όπως πολλοί περιμέναμε και θέλαμε αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε επειδή απλά είχαμε μια άλλη εντύπωση για το τι θα βλέπαμε.
2ον: Δεν μπορώ να κατανοήσω προσωπικά αυτή την αντιπαλότητα μεταξύ πεζικάριων και ειδικοδυναμιτών προσπαθώντας ο ένας να υποβαθμίσει τον άλλον. όλοι φαντάροι είμαστε που θα κελεστούμε ο καθένας με τον τρόπο του να προασπίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, έτσι όπως θα έχει εκπαιδευτεί ο καθένας.
3ον: Ως εννιαμηνήτης μπορείς να καταταχθείς στις Ειδικές Δυνάμεις με μόνο περιορισμό το ότι δεν μπορείς να γίνεις αλεξιπτωτιστής καθώς παίρνουν μόνο δωδεκάμηνα.
 
Top