• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Απαλλαγη λογω Καταθλιψης

B

BeingDigital

Guest
Εδω και 5 χρονια ειμαι σε αντικαταθλιπτικη αγωγη, που μου ειναι αδυνατο να σταματησω.
Τωρα που τελειωσα τις σπουδες μου ηρθε η ωρα να να παω να παρουσιαστω.
Θα ηθελα να μαθω τα εξης...

1) Επιτρεπουν στο στρατο να παιρνεις τα φαρμακα σου?
2) Η επομενη ΕΣΟ ειναι το Μαιο μπορω να παρω απαλλαγη πιο πριν η πρεπει αναγκαστικα να ειναι εκεινη την εποχη?
3) Οταν σου δινουνε την πρωτη απαλλαγη μπορεις να βγαλεις διαβατηριο?
4) Στην επιτροπη που σε εξεταζει χρειαζεται γνωματευση και απο ιδιωτη γιατρο?
5) Ειναι αληθεια οτι εχεις προβλημα να βρεις δουλεια τοσο στον ιδιωτικο οσο και στον δημοσιο τομεα αν παρεις Ι5 ψυχολογικο?

Ευχαριστω για την αναγνωση και θα εκτιμουσα μια απαντηση.
 
A

admin

Guest
1) Εφόσον έχεις γνωστό και διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας, ναι, επιτρέπουν

2) Όταν θα έρθει το χαρτί κατάταξης μπορείς να ζητήσεις να σε εξετάσει γιατρός του φρουραρχείου στο οποίο ανήκεις ή να περιμένεις να παρουσιαστείς και να παραπεμφθείς σε στρατιωτικό νοσοκομείο για διάγνωση, καθορισμό του Ι σου ή αν θες να πάρεις αναβολή.

3) Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μπορείς να βγάλεις διαβατήριο και να ταξιδέψεις ελεύθερα

4) Όχι δε χρειάζεται γνωμάτευση από ιδιώτη γιατρό, αντιθέτως τέτοια γνωμάτευση είναι άχρηστη. Γνωματεύσεις γίνονται δεκτές από δημόσια νοσοκομεία και γιατρούς, υποβοηθητικά ίσως από ιδιώτες γιατρούς αλλά όχι μόνο από αυτούς.

5) Όχι δεν είναι αλήθεια εφόσον έχεις απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις. Επιπλέον ο λόγος απαλλαγής δεν αναγράφεται στο απολυτήριο του στρατού. Μόνο μικρό ποσοστό των εργοδοτών ζητούν πλέον απολυτήριο στρατού. Ίσως υπάρχει ωστόσο πρόβλημα πρόσληψης σε ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όπως σώματα ασφαλείας και πιθανόν σε κάποιες άλλες, όπως καθηγητές κλπ. Πρόβλημα πιθανόν να υπάρξει και στην έκδοση διπλώματος οδήγησης. Το δημόσιο, εφόσον το θεωρήσει σκόπιμο, μπορεί να αναζητήσει τον ακριβή λόγο απαλλαγής σου.
 

arlekinos

New member
Καλησπέρα αντμιν,
τα εχουμε πει κι αλλες φορες για τις επιπτωσεις της απαλλαγης, αλλα μαλλον δεν τα εχουμε ξεκαθαρισει, οποτε επανερχομαι.
Με βαση τις πληροφοριες που εχω βρισκω τις απαντησεις που δινεις στον αρχικο εξαιρετικα ακριβεις, εκτος απο το σημειο 5.
Απ' οσο ξερω κωλυμμα διορισμου στο δημοσιο για οσους εχουν παρει απαλλαγη απο τη στρατευση υπαρχει μονο στα σωματα ασφαλειας. Απο που προκυπτει οτι μπορει να υπαρξει προβλημα για τους καθηγητες ή για την εκδοση διπλωματος οδηγησης?
Υπαρχει καποιος σχετικος νομος, εγκυκλιος, προεδρικο διαταγμα ή αλλο επισημο εγγραφο?
Αν εχεις κατι υποχη σου θα το εκτιμουσα αν μπορουσες να το μοιραστεις μαζι μας, γιατι εγω δεν εχω ακουσει ή διαβασει κατι σχετικο.
 
A

admin

Guest
[quote author="arlekinos"]Καλησπέρα αντμιν,
τα εχουμε πει κι αλλες φορες για τις επιπτωσεις της απαλλαγης, αλλα μαλλον δεν τα εχουμε ξεκαθαρισει, οποτε επανερχομαι.
Με βαση τις πληροφοριες που εχω βρισκω τις απαντησεις που δινεις στον αρχικο εξαιρετικα ακριβεις, εκτος απο το σημειο 5.
Απ' οσο ξερω κωλυμμα διορισμου στο δημοσιο για οσους εχουν παρει απαλλαγη απο τη στρατευση υπαρχει μονο στα σωματα ασφαλειας. Απο που προκυπτει οτι μπορει να υπαρξει προβλημα για τους καθηγητες ή για την εκδοση διπλωματος οδηγησης?
Υπαρχει καποιος σχετικος νομος, εγκυκλιος, προεδρικο διαταγμα ή αλλο επισημο εγγραφο?
Αν εχεις κατι υποχη σου θα το εκτιμουσα αν μπορουσες να το μοιραστεις μαζι μας, γιατι εγω δεν εχω ακουσει ή διαβασει κατι σχετικο.[/quote]

Καλησπέρα...Έχεις δίκιο ότι αυτό για τους καθηγητές μάλλον δεν ισχύει, αν και η υγειονομική επιτροπή από την οποία περνάει κάποιος όταν διορίζεται μόνιμος δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως και αιτιολογημένως το λόγο απαλλαγής.
Για το δίπλωμα οδήγησης, κατά καιρούς έχουν γραφτεί στον τύπο και σε διάφορα sites αρκετά και μάλιστα έχουν υπάρξει προσφυγές για το θέμα αυτό. Ότι δηλαδή το υπουργείο Μεταφορών έχει λίστα με όλους όσους έχουν Ι5 ψυχολογικό και δεν εκδίδει διπλώματα οδήγησης σε αυτούς. Αν έχεις ήδη δίπλωμα δε στο παίρνουν αλλά αν τύχει και στο πάρουν λόγω τροχαίας παράβασης δεν στο δίνουν πίσω. Ωστόσο επειδή πολλές φορές πολλά γράφονται και ίσως ορισμένες φορές δεν ισχύουν πλέον -για παράδειγμα η τελευταία προσφυγή που βρήκα ήταν από οργανώσεις ομοφυλοφύλων πριν πέντε χρόνια για το θέμα αυτό- καλό θα είναι αν υπάρχει κάποιος νομικός ή στρατολόγος να μας διαφωτίσει.
 
B

BeingDigital

Guest
Σας ευχαριστω πολυ για τις κατατοπιστικες απαντησεις σας.
Θα ηθελα μονο μια διευκρηνηση.
Η επομενη ΕΣΟ ειναι το Μαιο, θα μπορουσα ομως να περασω απο επιτροπη πιο νωρις και να παρω το χαρτι της απαλλαγης μου πριν το Μαιο.
Ειμαι παντρεμενος με ελληνοαμερικανα και θελουμε να φυγουμε οσο το δυνατο πιο γρηγορα για Αμερικη για να κανω το διδακτορικο μου.
Η αστυνομια δεν ελεγχει αν εισαι ανυποταχτος κατα την εκδοση του διαβατηριου?

Ευχαριστω και παλι για την αναγνωση.
 
A

admin

Guest
Μερικές διευκρινήσεις:

Ανυπότακτος είναι κάποιος ο οποίος ενώ καλείται να παρουσιαστεί δε το κάνει, ούτε απαλλάσεται νόμιμα από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Δεν είσαι ανυπότακτος αν δεν σου έχει έρθει χαρτί να καταταγείς (το εκδιδόμενο διαβατήριο όμως έχει περιορισμένη ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης της αναβολής) καθώς και αν έχεις πάρει αναβολή ή απαλλαγή από το στρατό.
Αν δεν έχεις ξαναζητήσει αναβολή για λόγους υγείας, μάλλον αρχικά θα πάρεις αναβολή για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη αυτής θα πάρεις απαλλαγή (ή πιθανόν περαιτέρω αναβολή). Απαλλαγή από την αρχή θα πάρεις μόνο αν κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την πάθησή σου.
 

arlekinos

New member
Μια διορθωσουλα αντμιν:

Ακόμα κι όταν έχεις πάρει αναβολή (σπουδών ή υγείας) το διαβατήριο που εκδίδεται είναι 5ετους διάρκειας, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της αναβολής.

Έχω και προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα, καθώς όταν είχα πάρει 2ετή αναβολή, έβγαλα 5ετές διαβατήριο.
 
A

admin

Guest
Το έψαξα και μάλλον έχεις δίκιο, μια και ο νόμος δεν αναφέρει κάτι για όσους έχουν αναβολή, αν και αρκετές πρόσφατες υπεύθυνες δηλώσεις ζητούν να αναγράψει ο ενδιαφερόμενος μέχρι πότε έχει αναβολή. Αν βρω κάτι περαιτέρω θα το γράψω.
 

panmag

New member
Για το διαβατήριο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. O arlekinos έχει δίκιο σε αυτό που λέει.

Ανανέωσα το διαβατήριο 15 μέρες πριν παρουσιαστώ, δεν χρειάστηκε να προσκομίσω ούτε αναβολές, ούτε πιστοποιητικά ούτε να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση.

Ούτως ή άλλως κατά την διάρκεια της θητείας σου μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψεις εκτός Ελλάδος και δεν παίζει να βγείς με αυτή την θεϊκή ταυτότητα που μας δίνουν.
 
Top