• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Διαπρέπων επιστήμονας - Λάμες στο πόδι αδυναμία καθίσματος.

zarcrash

New member
Καλησπέρα σας,

Έχω δύο ερωτήσεις σχετικά με την επερχόμενη κατάταξη μου του χρόνου.

Θα ήθελα να κάνω μια διευκρηνιστική ερώτηση σχετικά με το θέμα του διαπρέποντα επιστήμονα στο εξωτερικό. Είμαι υπ. Διδάκτωρας και επίσης εργάζομαι σε πανεπιστήμιο παραμεθωρίου αλλά και σε μεγάλα ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα (με πολλούς συνεργάτες από πολλές χώρες και ένα κέντρο ερευνών στην Ελλάδα, είμαι υπεύθυνος σε ένα κομμάτι του έργου και μπορώ να αποδείξω την αναγκαιότητα παρουσίας μου μέχρι να τελειώσει) και ακόμη υπάρχει περίπτωση να είμαι και διδάσκων σε μεταπτυχιακό του ίδιου πανεπιστημίου από Σεπτέμβρη. Έχω αρκετές δημοσιευμένες έρευνες (πάνω από 10 και μάλλον μέχρι να παρουσιαστώ αφού η αναβολή μου λήγει το Δεκέμβριο θα έχω παραπάνω) και από τα ερευνητικά προγράμματα και από την διδακτορική μου διατριβή σε κάποια από τα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια του εξωτερικού στο πεδίο μου. Το διδακτορικό μου θα το έχω πάρει μέχρι την λήξη της αναβολής οπότε θα έχω τουλάχιστον την βεβαίωση ολοκλήρωσης εάν όχι την ορκωμοσία.

Δικαιούμε την εξάμηνη θητεία με τρίμηνη εξαγόρα ή πρέπει να μένω και στο εξωτερικό; Γιατί σε έρευνες στο εξωτερικό διαπρέπω και με το παραπάνω και μπορώ να πάρω και επιστολές απο εταιρίες και ερευνητικούς φορείς ότι αυτό γίνεται καθώς και λίστα δημοσιεύσεων κλπ.

Εάν πρέπει να μένω στο εξωτερικό πως το δηλώνω; Π. Χ. Μπορώ να φύγω σε συγγενείς ή για πολύ λίγο σε κάποιο πρόγραμμα (π. Χ.1 μήνα) και να δηλώσω ότι είμαι έξω οπότε να έρθω μετά απευθείας και να μπω 6μηνο;

Υπάρχει τρόπος να διδάσκω και να κάνω και θητεία παράλληλα εάν το πανεπιστήμιο με επίσημα έγγραφα το ζητήσει;(κάπου είχα ακούσει ότι γίνεται υποχρεωτικά αλλά μικρό καλάθι όπως πάντα <!-- s:) -->:)<!-- s:) --> )

Η δεύτερη ερώτηση είναι η παρακάτω.

Είχα σπασει περόνη (κόκκαλο πάνω από τον αστράγαλο) πριν 6-7 χρόνια και ακόμα έχω λάμα στο πόδι και 7 βίδες. Άκομη είχα κόψει τον δελτοειδή μυ. Το πρόβλημα είναι ότι το πόδι δεν το ένιωσα πότε καλά εντελώς, πονάω αρκετά σε υγρασίες μετά από περπάτημα κλπ (για βαριά αντικείμενα ούτε λόγος) αλλά πιάνεται και όταν κάθομαι στο γραφείο και μουδιάζει οπότε έχω θέμα με αυτό αρκετό (π. Χ. Μεγάλα σκαλία τα κατεβαίνω με το ένα πόδι γιατί το άλλο δεν είναι σταθερό). Στην δουλεία έχω καρεκλάκι δεν κουνίεμε πολύ κλπ για αυτό δεν έχω θέμα. Τέλος δεν μπορώ να κάνω κάθισμα καθώς δεν λυγίζει οπότε και σε οποιαδήποτε καρέκλα έχω ψιλο-θέμα. Διάβασα στο φεκ ότι υπάρχει περίπτωση ι5 όταν έχεις τέτοια προβλήματα. Την διαδικασία την έχω διαβάσει (φρουραρχείο κλπ). Το ζήτημα είναι τι να ζητήσω από τον δημόσιο γιατρό και τι να του πώ (μιας και σε ρωτάνε πονάς; Σηκώνεις βάρη κλπ) ώστε να βοηθήσει η γνωμάτευση για ι5 όταν πάω και την ζητήσω

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

Υ.Γ :Ρώτησα στρατολογία για τα παραπάνω με μαιλ και μου έστειλαν τα αρχεία που βρίσκεις με τα φεκ που έχουν φουλ ασάφειες (μάλλον επίτηδες).
 

kd305

New member
Για να κάνεις μειωμένη θητεία 6 μηνών θα πρέπει να είσαι Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού , Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 του Ν.3421/2005, αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού. Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, για την εφαρμογή του νόμου αυτού, θεωρούνται όσοι πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μία ή περισσότερες χώρες.
Έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μία ή περισσότερες χώρες.

Άρα αυτό για την μειωμένη θητεία το ξεχνάς.

Αυτό με το Πανεπιστήμιο το θεωρώ χλωμό καθώς δεν γνωρίζω να υπάρχει κάπου γραμμένη μια τέτοια νομοθεσία.

Με λάμα στο πόδι και με 7 βίδες δεν πρόκειται να υπηρετήσεις , θα πάρεις αρχικά δύο χρόνια αναβολής και ύστερα θα παρουσιαστείς και είτε θα βγει Ι4 είτε θα πάρεις απαλλαγή,στη στρατολογία οι άνθρωποι δεν είναι γιατροί για να γνωρίζουν αν μπορείς να πάρεις εσύ απαλλαγή μην τους κράζεις χωρίς λόγο, βγάλε το ΦΕΚ φωτοτυπία και πήγαινε τον σε ένα γιατρό και εκείνος θα σε συμβουλέψει.

Καλή Δύναμη.
 

zarcrash

New member
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Διευκρηνιστικά δεν χρειάζεσαι 7 χρόνια απλά να έχει ερευνητική εργασία αλλά στο εξωτερικό (μάλλον η Ελλλάδα δεν είναι Ευρώπη έτσι και αλλίως γιατι δεν φτάνει να δουλεύεις σε ερευνητικό πρόγραμμα....)

Σχετικά με το πόδι έχεις δίκιο θα την κάνω σε κανένα γιατρό, ήδη κανόνισα να πάω σε ένα δημόσιο (έχω ακούσει ότι λαμβάνεται η γνωμάτευση τους υπόψη πολύ περισσότερο) αλλά και σε έναν ιδιωτικό γιατί δεν το έχω με το περπάτημα κουσταίνω ελάχιστα και το πόδι δεν είναι σταθερό στο πάτημα πολύ συχνά οπότε μάλλον για ι5 με κόβω στην χειρότερη ι4.

Θα σας κρατάσω ενήμερους για να βλέπουν και οι επόμενοι.
 

panmag

New member
zarcrash αναφέρεσαι στην περίπτωση επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό. Η διαδικασία είναι ότι θα κάνεις αίτηση η οποία θα αξιολογηθεί από επιτροπή (στην οποία είναι και καθηγητές πανεπιστημίου) και εφόσον εγκριθεί θα λάβεις αναβολή μέχρι τα 33 . Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είσαι κάπου εξωτερικό, σε κάποιο postdoc .
 

zarcrash

New member
Ναι αυτό το έμαθα και από την στρατολογία πρόσφατα, όπως και ότι πρέπει να πάω σε γιατρούς πριν την κατάταξη μέχρι 5 μέρες . Ευχαριστώ για την απάντηση.
 
Top