• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Εν Ωρα θητειας να ταξιδεψω

Skilos

New member
Καλησπερα σας, σκεφτομαι να βγαλω ενα διαβατηριο πριν μπω στρατο, οταν μπω, μπορω να ταξιδεψω με το διαβατηριο μεσα ή εξω απο το σενγκεν? (οταν εχω αδεια) ή θα εχω προβλημα στο αεροδρομιο?
 

Chessmaster

New member
Για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό όταν είσαι φαντάρος ζητάς ειδική άδεια.
Απ' όσο θυμάμαι είναι μια τυπική διαδικασία. Απλά πρέπει να ζητήσεις την άδεια νωρίς από τη μονάδα σου. Αδειούχος είσαι και πας όπου θέλεις.
Για ευρωπαϊκές χώρες δίνεται εύκολα. Ήξερα ένα παιδί που είχε πάει στην Αγγλία να δει την κοπέλα του χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα αν ζητήσεις να πας Τουρκία ας πούμε μάλλον θα στην κόψουν.
Το να πας στο εξωτερικό χωρίς την ειδική άδεια είναι παράνομο.
Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να σε πιάσουν στο αεροδρόμιο με το διαβατήριο, μάλλον απίθανο είναι.
Αν όμως γίνει κάτι και δε μπορείς να το κρύψεις (αν π.χ. αρρωστήσεις στο εξωτερικό και δε μπορείς να γυρίσεις) θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Καλύτερα με τον νόμιμο τρόπο αφού υπάρχει.
 

p_h

New member
πρέπει να το ζητήσεις κανα τρίμηνο πριν γιατί άδεια για το εξωτερικο δεν την εγκρινει ο δικας αλλα ή προιστάμενη υπηρεσία, ταξιαρχία ή μεραρχία.
 

Skilos

New member
Με το μη νομιμο τροπο θα γινει εαν δεν με αφησουν μαλλον.. Θα κανονισω να ειμαι μια μερα πριν πισω για σιγουρια..
 

shadowman14

New member
3 μήνες πριν?? πλάκα μας κάνουν. είναι βέβαιο αυτό? κ φυσικά υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί έτσι? μέχρι πόσες μέρες μπορώ να πάρω μαζεμένες για το εξωτερικό(κύπρο)?
 

kd305

New member
3 μήνες σοβαρότατα και πρέπει να δηλώσεις για ποιο λόγο θα πας,αν δεν έχεις σοβαρό λόγο μην περιμένεις να σου εγκριθεί! από ημέρες εξαρτάται από τον λόγο που θα δηλώσεις,αν θέλεις να πας για δουλειές κτλπ θα αναφέρεις τι πρέπει να κάνεις και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους..
 

shadowman14

New member
ωραίοι!! άρα τι σόι άδεια είναι? άμα έχω άδεια πάω όπου θέλω μόνο εντός συνόρων? σκέψου να τους πω ότι θέλω 7μέρες να πάω να δω μια γκόμενα. θα γελάνε 7μέρες κ θα μου ρίξουν άλλες 7Φ
 

kd305

New member
η άδεια στο εξωτερικό δίνεται μόνο για σοβαρούς λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν! εγώ πάντως είχα ταξιδέψει στο εξωτερικό αλλά για 3 ημέρες μόνο και ήμουνα αρκετά προσεκτικός,δεν το χάρηκα το ταξίδι


κανονικά με την άδεια πηγαίνεις μόνο στο τόπο διαμονής σου,αλλιώς και πάλι θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε να μην βρεθείς χτύπα ξύλο σε ατύχημα κτλπ...
 

shadowman14

New member
μάλιστα! τα πιάσαμε τα λεφτά μας. πάντως σε ευχαριστώ
βλέπω υπηρέτησες σάμο? απο κει είμαι και με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα κάνω μεγάλο μέρος της θητείας εκεί (ελπίζω δηλ)
 

kd305

New member
ναι στην ζούγκλα υπηρέτησα <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->


δεν νομίζω να πας αλλού εκτός από την σάμο...
 

Skilos

New member
Paidia, δώσουν , δεν δώσουν εγώ θα πάω.. Τώρα αμ πέση το αεροπλάνο, τότε να πάνε να γαμιθουνε, αλλιώς θα προσπαθήσω να είμαι προσεκτικός.
 

shadowman14

New member
μα γιατί όλοι λένε τη σάμο ζούγκλα, δεν έχω καταλάβει...
τεσπα για να μείνουμε στο θέμα, νομίζω κ γω κάτι τέτοιο θα κάνω αμα μου την βαρέσει, θα πάω κ ότι γίνει. Αλλά αν κατάλαβα καλά αφού ταυτότητα δεν θα έχω, πρέπει από πριν μπω να έχω ανανεωμένο διαβατήριο ετσι?
 

Chessmaster

New member
Παιδιά, κοιτάξτε πως έχει το πράγμα:

Να σας πω εξαρχής ότι είναι μια διαδικασία που δεν είχα κάνει. Ξέρω όμως μερικά πράγματα. Το είχα ψάξει για να το κάνω (για μια συνέντευξη για μια δουλειά), αλλά τελικά δε χρειάστηκε γιατί ρυθμίστηκε μέσω skype. Τη δουλειά δεν τη πήρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Λοιπόν, οι τρεις παράμετροι που μετράνε είναι:
α) Ο λόγος που ζητάς την άδεια εξωτερικού.
β) Η χώρα που ζητάς να πάς.
γ) Να το κάνεις έγκαιρα.

Δυστυχώς δε μπορώ να θυμηθώ πόσους μήνες πριν μου είχαν πει να ζητήσω την άδεια. Όπως τα λέει το παιδί πιο πάνω νομίζω είναι. Κάνει 2-3 μήνες η διαδικασία γιατί είναι μέσα η γραφειοκρατία του στρατού, όχι γιατί είναι κάτι δύσκολο. Υπογραφές θέλει. Ίσως να μην κάνει παντού τον ίδιο χρόνο. Ρωτήστε να μάθετε στη μονάδα σας.

Δεύτερος παράγοντας είναι η χώρα. Αν θέλετε κάποια χώρα της ΕΕ, όπως Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία κλπ είναι πολύ πιο εύκολο να την πάρετε. Νομίζω ότι σε ορισμένες χώρες όπως η Τουρκία είναι απαγορευμένο να πάτε. Αν πεις "θέλω να πάω μια εβδομάδα στην Κολομβία" δύκολο να σε αφήσουν. Δεν αντιμετωπίζουν όλες τις χώρες το ίδιο.

Το τρίτο είναι να έχετε ένα σοβαρό λόγο. Αυτό που θα επικαλεστείτε στην αίτηση γιατί δε νομίζω να κάτσουν να το ψάξουν μετά. Πέιτε ότι είναι μια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία, ένας γάμος συγγενικού προσώπου, κάτι που να καθιστά αναγκαία την εκεί παρουσία σας στην τελική. Μη γράψετε "θέλω να πάω με το μωρό μου ταξιδάκι στη Ρώμη". Η ταξιαρχία δε θα το εκτιμήσει.

Απο εκεί και πέρα, εφόσον ο λόγος φαίνεται σοβαρός, το θέμα είναι τυπικό. Η δική μου γνώμη είναι να μην το ρισκάρετε να πάτε χωρίς την άδεια. Όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να σας πιάσουν με το διαβατήριο στο αεροδρόμιο (μου φαίνεται απίθανο, ειδικά για χώρα Σέγκεν), αλλά γιατί αν συμβεί κάτι θα έχετε μπλεξίματα με στρατοδικεία και μαλακίες και δε θα ξεμπλέκετε. Πλέον είμαι πάνω από 30 και έχω κάνει αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό (έχω πάει σε 20-25 χώρες) για διάφορους λόγους (σπουδές, δουλειές, διακοπές κλπ). Με την εμπειρία που νομίζω ότι έχω μαζέψει σας λέω ότι το απρόοπτο είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι του ταξιδιού: ατύχημα, ασθένεια, ομίχλη στο αεροδρόμιο, απεργίες και άλλα. Πριν μερικά χρόνια είχα πάει στη Γερμανία με μια παρέα και ένας φίλος μου έπαθε τροφική δηλητηρίαση από το πουθενά και τρέχαμε στα νοσοκομεία. Δεν είναι ο κανόνας να σου συμβεί κάτι αλλά είναι κρίμα να μπλέξετε με στρατιωτικά δικαστήρια για κάτι που μπορείτε να κάνετε νόμιμα και τυπικά και να μην έχετε κανένα άγχος και πρόβλημα. Κάντε την αίτηση και μη βαριέστε, θα απολαύσετε περισσότερο το ταξίδι χωρίς το άγχος του "τι θα γίνει αν συμβεί κάτι".

Μην αγχώνεστε, εννιά μήνες είναι. Θα περάσουν.
 

shadowman14

New member
κατάλαβα. ντάξει δίκιο έχεις ότι καλύτερα να πας νομιμα, αλλά ο δικός μου λόγος δε θα πείσει κανέναν, οπότε ή τρώω αγγούρι 12 μήνες (λογικά) ή το ρισκάρω. ας δούμε πότε μπαίνω κ εδώ είμαστε πάλι. Για αυτόν κ άλλους λόγους εγώ είμαι υπέρ της άμεσης στράτευσης στα 18. Στα 24-25 μου χρόνια έχω άλλες υποχρεώσεις και ευθύνες να ρυθμίσω για να έχω κ τον στρατό στα πόδια μου. Αλλά σ αυτή τη χώρα όλα τα κακά τα υιοθετούμε άμεσα, όλα τα καλά περνάνε χρόονια για να γίνουν πράξη (είναι φυσικά σχετικό τι θεωρεί ο καθένας καλό/κακό και πίσω απ όλα παίζουν πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικα κόλπα/συμφέροντα, αυτά μας φάγανε).
ευχαριστώ για την βοήθεια
 

p_h

New member
στρατοδικείο ειναι λίγο απίθανο να πας, αυτά ειναι θέματα της αρμοδιοτητας του στρατοπέδου.
Εκτος απο ασθένεια μπορεί να γίνει άλλη μαλακία, να σου ανακαλέσουν την άδεια, και να μη μπορείς να γυρίσεις. Ειδικά αν ειναι καλοκαίρι και έχει πιάσει καμμια φωτιά κοντά στο στρατόπεδο/ ή τίποτα πλυμμήρες ή άλλες τέτοιες μαλακίες τοτέ ανακαλούν αμέσως τις άδειες.
Είχε συμβεί να ανακαλέσουν άδειες και ένας δόκιμος ήταν διακοπές στη Ρόδο δεν μπορεσε να γυρισει στην ώρα του και έφαγε 20 Φ.
 
Top