• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

επιστροφή σε εργασία πριν την επίσημη απόλυση από τον στρατό

eamantel

New member
Γεια και χαρά,

χρειάζομαι βοήθεια αναφορικά με το εξής:

αυτή τη στιγμή είμαι στρατιώτης και απολύομαι κανονικά 19 Δεκεμβρίου.
Αν μαζέψω όμως όλες τις άδειες (συμπεριλαμβανομένης της γονικής) μπορώ να επιστρέψω στην δουλειά μου περίπου από τις 15 Οκτωβρίου.

Το θέμα που προκύπτει είναι ότι στην δουλειά είμαι με ΙΚΑ ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια για "παρατυπίες" ή προφορικές συνεννοήσεις κλπ κλπ. Το ερώτημα είναι αν μπορώ να είμαι ταυτόχρονα και επίσημα αφενός στρατιώτης - αν και βεβαίως σε άδεια - και αφετέρου μισθωτός με ΙΚΑ.

Αν έχει κάποιος γνώση ή εμπειρία, παρακαλώ, είμαι όλος αυτιά.

ευχαριστώ
 

kd305

New member
Όχι δεν γίνεται,μόνο αν δεν σε δήλωνε ο εργοδότης σου θα μπορούσες να δουλέψεις κατά τη διάρκεια της θητείας σου.
 

eamantel

New member
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Ωστόσο μίλησα νωρίτερα με 2 καταστήματα ΙΚΑ (ειδικότερα Χαλανδρίου και Ν. Ιωνίας) και μου είπαν και από τα 2 ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Παρόλα αυτά, το τμήμα προσωπικού της εταιρίας μου λέει ο,τι δε γίνεται γιατί δε ... φαίνεται λογικό.

Τι να πω... <!-- s:? -->:?<!-- s:? -->
 

kd305

New member
Εγώ απλά σου λέω τι ισχύει,φαντάρος και δουλειά με ένσημα δεν γίνεται και αν σε πιάσουν θα έχεις και εσύ κυρώσεις και η επιχείρηση που εργάζεσαι.
 
D

dls1989

Guest
αν δεν δηλωσε την στρατευση σου το αφεντικο να εισαι λιγο προσεκτικος
 

polydoros

New member
φίλος αν δεις στην αίτηση σου όταν πήγες στον στρατό έγραφες και το Α.Φ.Μ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) για όσους δεν γνωρίζουν . Αυτό δηλώνει πως στο διάστημα που ήσουν στον στρατό εσύ θεωρούσουν άνεργος και απασχολημένος από τον Ελληνικό Στρατό χωρίς να σε πληρώνει . Που σε βοηθάει αυτό . Όταν έρθει η ώρα σου να πάρεις σύνταξη σύμφωνα με την θητεία που έκανες 6 - 9 μήνες πχ ή ανάλογα θα πληρώσεις γι'αυτό το διάστημα κάποια χρήματα και θα πάρεις ένσημα ώστε να συμπληρώσεις αν πχ σου λείπουν τόσα. οπότε καλό είναι να μην δουλεύεις και να μην ρισκάρεις γιατί μετά δεν ξέρω πως θα θεωρηθεί. αυτό.
 

eamantel

New member
ευχαριστώ,

kd305 , μήπως μπορείς να με κατευθύνεις κάπως πιο τεχνικά/νομικά όσον αφορά το γιατί δε μπορώ έτσι ώστε να δω τι ρεαλιστικές και νόμιμες επιλογές μπορεί να έχω;

και πάλι ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις
 

Zaganiariotis

New member
ΣΚ 20-1 /Αρθρο 25 / Εδάφιο 6 : Οι Εφεδροι Αξιωματικοί και κληρωτοί οπλίτες μπορούν κατά τον εκτός
υπηρεσίας χρόνο να ασκούν το επάγγελμά τους.

Οπότε ο στρατός είναι ΟΚ, το ΙΚΑ είναι ΟΚ. Ποιός προκαλεί κώλυμα;
 

eamantel

New member
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο νέο! Ευχαριστώ.

Ίσως στην δική μου περίπτωση του θέμα να οφείλεται σε άγνοια ή απροθυμία του τμήματος προσωπικού. Θα διαβάσω τον κανονισμό και θα απευθυνθώ στην στρατολογία (ή σε κάποιο αρμόδιο γραφείο) προς έκδοση κάποιας σχετικής βεβαίωσης όπως έχω ήδη κάνει γραπτό σχετικό αίτημα στο ΙΚΑ.

Θα καταθέσω αυτές τις Βʹ γραπτές βεβαιώσεις στην εταιρία και θα δούμε μετά τι θα ... σκαρφιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες. Θα επανέλθω με νεότερα.
 

panmag

New member
Μπορείς να έχεις κανονικά εισόδημα και να πληρώνεις και ασφάλεια ενώ είσαι φαντάρος, δεν υπάρχει πρόβλημα.
 

kd305

New member
Δεν ξέρω τι λέτε,πάντως όσο είναι κάποιος φαντάρος και έπαιρνε επίδομα από τον ΟΑΕΔ,στην θητεία κόβεται και το ξανά παίρνει μόλις απολυθεί.
 

polydoros

New member
[quote author="kd305"]Δεν ξέρω τι λέτε,πάντως όσο είναι κάποιος φαντάρος και έπαιρνε επίδομα από τον ΟΑΕΔ,στην θητεία κόβεται και το ξανά παίρνει μόλις απολυθεί.[/quote]
ορίστε και σε κάτι που συμφωνούμε....γιατί όταν θεώρησε στρατεύσιμος θεωρήσε ότι πληρώνεσαι...εικονικά
και αυτό γιατί μπορείς όταν βγεις στην σύνταξη τα ένσημα του στρατού να τα πληρώσεις και να τα πάρεις
δεν νομίζω να υπάρχουν άλλα ένσημα που να μπορείς να κάνεις το ίδιο
 

Zaganiariotis

New member
Το επίδομα του ΟΑΕΔ έχει λόγο να κόβεται αφού ο φαντάρος, θεωρητικά, δεν είναι άνεργος. Την διαβίωσή του την "καλύπτει" το κράτος, οπότε δεν έχει ανάγκη επιδόματος (λέμε τώρα).
Η εργασία όμως είναι διαφορετικό πράγμα... και το δικαίωμα σε αυτήν το αναγνωρίζει ευθέως ακόμα και ο 20-1 .
 

kd305

New member
Και τότε γιατί υπάρχουν νομοθεσίες που υποχρεώνουν έναν εργοδότη όταν φεύγει ο εργαζόμενος για φαντάρος να του κάνει μετά την απόλυση νέα σύμβαση ? θα μπορούσε να τον κρατήσει με μειωμένο ωράριο πχ..

Μωρέ ο ΣΚ 20 -1 αναφέρει δεκάδες πράγματα που δεν γίνονται αλλά τέλος πάντων,ο καθένας κάνει ότι θεωρεί αυτός σωστό.
 

Zaganiariotis

New member
Και οι δύο ξέρουμε ότι, ό,τι και να λέει ο ΣΚ, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στρατός και δουλειά είναι *πρακτικά* ασυμβίβαστα, κυρίως λόγω απόστασης και άστατου ωραρίου. Οπότε, ορθώς κατα τη γνώμη μου, η νομοθεσία επιβάλει στον εργοδότη να ξαναπροσλάβει το στρατεύσιμο έτσι ώστε να μην του χαλάσει η στράτευση την καριέρα. Το άρθρο που ανέφερα, όμως, λέει ευθεως ότι δεν υπάρχει *νομικό* κώλυμα.

Εδώ έχουμε την ευτυχή περίπτωση που ο φίλος μας μπορεί να τα συνδιάσει και είναι στο χέρι του και σε αυτό του εργοδότη του να τα βρουν. Και ο ΣΚ ευθέως το επιτρέπει.

Σωστά παρατηρείς ότι ο μισός 20 -1 δεν εφαρμόζεται για πρακτικούς λόγους, ή εφαρμόζεται κατα το δοκούν (ξέρεις, "υπηρεσιακές ανάγκες"). Οπότε ανα πάσα στιγμή κάθε αρούγκανος διοικητής μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα τύπου "δεν σου δίνω 3 μήνες συνεχόμενη άδεια και θέλω να σε βλέπω κάθε 15 μέρες". Με άλλα λόγια, σίγουρα δεν μπορεί να του απαγορευσει να δουλεψει αλλά μπορεί να τον εμποδίσει με κάθε πρόσφορο μέσο και με κάθε ηλίθια ή μη δικαιολογία. Όμως καλό είναι να ξεκινάμε με το πιο πιθανό σενάριο που είναι ότι ούτε ο Δίκας θα έχει θέμα.
 

eamantel

New member
[quote author="kd305"]Και τότε γιατί υπάρχουν νομοθεσίες που υποχρεώνουν έναν εργοδότη όταν φεύγει ο εργαζόμενος για φαντάρος να του κάνει μετά την απόλυση νέα σύμβαση ? θα μπορούσε να τον κρατήσει με μειωμένο ωράριο πχ..
[/quote]

σημειωτέον ο,τι στην δική μου περίπτωση δεν έχει γίνει καν απόλυση, απλά έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα η σύμβασή μου μέχρι να μπορώ να επιστρέψω στα εργασιακά μου καθήκοντα.


[quote author="Zaganiariotis"]...Το άρθρο που ανέφερα, όμως, λέει ευθεως ότι δεν υπάρχει *νομικό* κώλυμα.

Εδώ έχουμε την ευτυχή περίπτωση που ο φίλος μας μπορεί να τα συνδιάσει και είναι στο χέρι του και σε αυτό του εργοδότη του να τα βρουν. Και ο ΣΚ ευθέως το επιτρέπει.
...
Όμως καλό είναι να ξεκινάμε με το πιο πιθανό σενάριο που είναι ότι ούτε ο Δίκας θα έχει θέμα.[/quote]

Το πρωταρχικό μου ερώτημα ήταν ακριβώς αυτό: αν υπάρχει νομικό κώλυμα διότι πρόκειται για πολυεθνική και δεν παίζουν ημίμετρα ελληνικού τύπου. Και υπό αυτό το πρίσμα, τα νέα που μου φέρνεται εδώ είναι ευχάριστα.

Ο δε διοικητής δε προβλέπεται να έχει αντίρρηση. Έχει βοηθήσει στο παρελθόν στρατιώτες. Βεβαίως και θα μιλήσω με τον διοικητή κάνα μήνα πριν ώστε να είμαι όσο πιο προβλεπόμενος γίνεται.


ευχαριστώ
 

panmag

New member
eamantel , προσωπικά διατήρησα το καθεστός Ελεύθερου Επαγγελματία που είχα πρίν παρουσιαστώ στον στρατό (2010 ), πλήρωνα κανονικά εισφορές στον ΟΑΕΕ ενώ είχα και εισόδημα κατά την διάρκεια της θητείας μου. Θεωρώ λογικό να μην υπάρχει πρόβλημα και για μισθωτό.
 
Top