• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Κέντρο vs Μονάδα

Fishman

New member
Ορκίστηκα σήμερα (124 ΠΒΕ - ωραία ήταν αλλά πολύ κρύο γενικά) και αναμένω μετάθεση σε μονάδα. Έχω ακούσει διάφορα και έχω διαβάσει άλλα τόσα για άδειες, για τους παλιούς κτλ. Όσοι έχουν περάσει και από αυτό το στάδιο τι πράγματα θεωρείτε πως αλλάζουν περισσότερο από το κέντρο στη μονάδα; Τι σας άρεσε και τι σας χάλασε (και στα δυο) ;
 

nick77

New member
Καλησπέρα. Δεν ξέρω να σου απαντήσω στα ερωτήματα που έθεσες μιας και τον Μάρτιο θα καταταγώ, Τρίπολη κι εγώ, αλλά θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με αυτό που είπες για το κρύο...

Σας είχανε πολλές ώρες έξω για πρόβες, παρελάσεις, ασκήσεις κτλ? Επιτρεπόταν να φοράτε κανένα κασκόλ ή κάλυμμα λαιμού ή μόνο με τη στολή αυστηρά?

Κάνατε ουσιαστικά κάτι παραπάνω από 2 εβδομάδες Κέντρο. Μια χαρά
 

Fishman

New member
124 ΠΒΕ tutorial

Τον Μάρτιο δεν θα έχεις (σοβαρό) πρόβλημα. Αν και οι λοχίες και ο διοικητής (υπολοχαγός) έδειχναν κατανόηση και όταν έβρεχε μας έβαζαν μέσα στο υπόστεγο, αν είχαμε εκείνη την ώρα εκπαίδευση, και κάναμε αναφορά μέσα στους θαλάμους, αν ήταν ώρα για αναφορά, το χιόνι μας και τη βροχή μας τη φάγαμε. Ιδίως προτελευταία μέρα καθόμασταν με τα χιτώνια 2 ώρες (στο 11ο Σύνταγμα, που είναι πιο κρύο) και κάναμε πρόβες για την ορκωμοσία ενώ ψιλοχιόνιζε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο ύπνος. Δεν μπορείς να κοιμηθείς νωρίς γιατί περιμένεις τη βραδινή αναφορά (10:30 περίπου, οι ώρες ποτέ δεν είναι στάνταρ), κοιμάσαι στις 11 και στις 5 αρχίζουν τα ξυπνητήρια (των νεοσυλλέκτων) για σύνταξη για πρωινό στις 6:15 (ανακοινώνεται από μεγάφωνα). Το μεσημέρι πάλι περιμένεις αναφορά όπου σε στέλνουν στο (πολύ κρύο) αμφιθέατρο ή αλλού για να παρακολουθήσεις ένα σωρό βλακείες (οδηγική συμπεριφορά, ενημέρωση για ναρκωτικά). Αν πιάσει χιόνι όσο είσαι στο αμφιθέατρο πρώτα συντάσσεσαι απ'έξω και μετά με τάξη κάνεις βήμα προς τους θαλάμους.

Ένα καλό πάντως είναι οι τουαλέτες που έχουν μεγάλη πόρτα και σε λίγες λειτουργεί και ο σύρτης. Έχω την εντύπωση πως στη μονάδα θα είναι χειρότερες γιατί στο 11ο Σύνταγμα ήταν στάβλος. Τα ντους επίσης είναι πιθανό να κλειδώνουν, κάνεις ντους άνετα και έχει ζεστό νερό κάποιες ώρες την ημέρα (πρωί-μεσημέρι-απόγευμα, έλεγξε πριν)

Το κυλικείο φτηνό αλλά δεν πουλάει και πολλά εκτός φαγητών και καπνιστών. Αν θέλεις να περάσεις τίποτα βιταμίνες ή ασπιρίνες καλύτερα βάλε τις στην τσέπη σου σε μη μεταλλική συσκευασία, σε ελέγχουν με μηχάνημα για μεταλλικά αντικείμενα αλλά δεν θα σου βάλουν και χέρι ποτέ. Μάθε (όταν σου δώσουν χαρτάκι ή σου εξηγήσουν) την ιεραρχία και τους βαθμούς. Υπήρχαν μαλάκες που βγήκαν στην αναφορά επειδή τους έκαναν ερωτήσεις τύπου "ποιος φέρει 3 V ;" , "Ποιος είναι ο διοικητής της μοίρας;" , "Τι είναι αυτός που φέρει ξίφος, φωτιά και 2 αστέρια;"

Έχω την εντύπωση ότι οι φυλακές δεν γράφονται, δηλαδή δεν μετράνε στη μονάδα. Μη φας φυλακή πάντως.

Φοριαμοί (ντουλάπια) δεν υπάρχουν, ότι έχεις στο λουκάνικο (σάκο) που σου δίνουν και στον δικό σου σάκο.

Θα σου μάθουν πως να φτιάχνεις τα σεντόνια και τα μαξιλάρια και θα τα επιθεωρούν κάθε μέρα. Αντί να τα φτιάχνεις κάθε μέρα και να τα τινάζεις να φύγουν οι σκόνες πάρε έναν υπνόσακο και κοιμήσου πάνω.

Και αυτό αν θες το δέχεσαι: Μην τριγυρνάς στους διαδρόμους τραγουδώντας λαϊκά και μην κάνεις χαβαλέ όλη την ώρα. Αυτοί οι χαζοχαρούμενοι τα φτύνουν στην γυμναστική (10 λεπτά τρέξιμο και κάτι ψιλά κάμψεις-κοιλιακούς) και γίνονται αφορμή για παρατηρήσεις που αναγκαστικά τις ακούν και οι υπόλοιποι 59 (60 θα είστε ανά διμοιρία). Δείξε λίγη σοβαρότητα παραπάνω στον στρατό και όλα θα πάνε καλύτερα.
 

nick77

New member
Σε ευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να μοιραστείς όλες αυτές τις εμπειρίες σου φίλε μου. Πολύ χρήσιμες και οι συμβουλές.

Όχι δεν είμαι τύπος του πολύ χαβαλέ, οπότε δεν νομίζω να έχω πρόβλημα. Σημασία έχει επειδή όλοι λίγο-πολύ στην ίδια μοίρα είμαστε εκεί μέσα να περάσουμε όσο πιο ομαλά γίνεται και να περάσουν οι μέρες ανώδυνα.

Από φίλους έχω ακούσει κι εγώ ότι ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα στο συγκεκριμένο Κέντρο από ότι στις μονάδες. Π.χ. τα ντους που ανέφερες και το ζεστό νερό. Επίσης ότι οι καμπάνες πέφτουν με το παραμικρό στη βασική για να δουν οι νεοσύλλεκτοι πόσο εύκολο είναι να τιμωρηθείς στο στρατό αλλά στην ουσία δεν μετράνε κανονικά. Ότι πάρει κανείς από την μετάθεση στη μονάδα και μετά μετράει. Εντάξει, εκτός αν κανείς κάνει κάτι πολύ χοντρό...

Όρκους, προσευχές και τέτοια σας έβαλαν να τα μάθετε απ' έξω ή μόνο την ιεραρχία?
 

Fishman

New member
Όχι, προσευχή διαβάζει από μέσα κάποιος θαλαμάρχης, ομαδάρχης κτλ το βράδυ, και στον όρκο επαναλαμβάνεις ό,τι ακούς. Θα σας δώσουν ένα φυλλάδιο από όπου θα μάθεις τα 6 βασικά μέρη του G3A3 (Κοντάκιο με το στέλεχος του επανατατικού ελατηρίου, πιστολοειδής χειρολαβή με τον μηχανισμό της σκανδάλης, μηχανισμός του κλείστρου, συγκρότημα κορμού κάννης, χειροφυλακτήρας, γεμιστήρας) και θα ξέρεις ότι το διαμέτρημα της κάννης είναι 7,62 χιλιοστά, το μήκος του τυφεκίου είναι 1,02 μέτρα, ο αριθμός των αυλακώσεων της κάννης είναι 4, το βάρος είναι 4,25 κιλά, θεωρητική ταχυβολία 500-600 φυσίγγια ανά λεπτό, πρακτική ταχυβολία 120 φ/1', μέγιστο βεληνεκές 3700 μέτρα, ωφέλιμο βεληνεκές 400 μέτρα και δραστικό βεληνεκές 400 μέτρα, γιατί θα σας τα ρωτούν, όπως επίσης και ποιος είναι ο μοίραρχος (και τι βαθμό φέρει), ο διοικητής της πτέρυγας/μονάδας και ο διοικητής του λόχου. Γενικά το επίπεδο μόρφωσης δεν είναι υψηλό - μετά την ορκΩμΟσία μου δώσανε ένα "φύλλο άδειας ορκομωσίας" μέχρι την Τετάρτη - αλλά έχε τα αυτιά σου και τα μάτια σου ανοιχτά γιατί αν είσαι αλλού κι αλλού δεν θα ξέρεις με ποιο πόδι βαράμε προσοχή (με το αριστερό) και θα γίνεις στόχος.
 

kd305

New member
[quote author="Fishman"]Ορκίστηκα σήμερα (124 ΠΒΕ - ωραία ήταν αλλά πολύ κρύο γενικά) και αναμένω μετάθεση σε μονάδα. Έχω ακούσει διάφορα και έχω διαβάσει άλλα τόσα για άδειες, για τους παλιούς κτλ. Όσοι έχουν περάσει και από αυτό το στάδιο τι πράγματα θεωρείτε πως αλλάζουν περισσότερο από το κέντρο στη μονάδα; Τι σας άρεσε και τι σας χάλασε (και στα δυο) ;[/quote] Άνοιξες τώρα μεγάλο θέμα,ο καθένας θα σου γράψει και κάτι διαφορετικό.

Για τις άδειες μην ακούς τίποτα δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε παλιούς και νέους , το ίδιο ισχύει και στις υπηρεσίες.

Γενικά στην μονάδα και στον λόχο που θα πας θα ζεις με λίγα άτομα στον ίδιο χώρο άρα λιγότερος κίνδυνος για κλοπές,προσοχή όταν απολύονται η φεύγουν με μετάθεση άτομα παλαιών ΕΣΣΟ , κλέβουν μαξιλάρια,κουβέρτες διότι τους είχαν κλέψει και αυτούς και δεν θα είχαν να παραδώσουν τα πράγματα στην μονάδα με αποτέλεσμα να τα χρεωθούν.

Λίγα άτομα = αρκετές υπηρεσίες και πιθανό σενάριο για εμπλοκή.

Λίγα άτομα = λίγες τουαλέτες= λίγα μπάνια άρα και πιο εύκολη η φάση της καθαριότητας.

Λίγα άτομα = σπάνια δεν θα βρεις ζεστό νερό για μπάνιο.

Μονάδα = φυλάκιο= χαλάρωση, στο φυλάκιο δεν κάνεις τίποτα μόνο υπηρεσίες και καθαριότητες,ξεφεύγεις από την βαβούρα της μονάδας.

Μονάδα = κάθε πρωί και μεσημέρι φρουρά και αν πέσεις και σε περίεργο στέλεχος θα σας κάνει και έλεγχο καθαριότητας όπλου και όποιος δεν το έχει καθαρισμένο θα βγαίνει στην σέντρα <!-- s:wink: -->:wink:<!-- s:wink: -->

Μονάδα = κάθε παρασκευή διοικητική "επίσκεψη" στον κάθε θάλαμο , κρεβάτια στην τσίτα,παραλλαγή καθαρή,όπλο καθαρό και εννοείται αν σε ρωτήσει κάτι στο εκπαιδευτικό κομμάτι και δεν το γνωρίζεις δεν είναι καλό σημάδι <!-- s:mrgreen: -->:mrgreen:<!-- s:mrgreen: -->

Μονάδα = συχνές βραδινές εκπαιδεύσεις.

Μονάδα = Σχοινάκια.

Μονάδα = Τ.Α.Ε (Τμήμα Αμεσης Επέμβασης) όταν ακούς την καμπάνα για ΤΑΕ πρέπει όπου και αν είσαι εκείνη την στιγμή μέσα σε 5 λεπτά να είσαι έτοιμος με όπλο εξάρτηση λουκάνικο έξω από τον λόχο σου για να φύγετε υποτίθεται για άσκηση.

Αυτά θυμάμαι εγώ πάνω κάτω από την εμπειρία μου σε μονάδα.
 

Fishman

New member
Άρα απ'ό,τι μου λες η μονάδα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία από το κέντρο.
Πριν κάθε σκοποβολή έχει πορεία χιλιομέτρων με εξαρτύσεις και όπλα όπως ήταν στο κέντρο;

Πότε παίρνω ειδικότητα; Μαζί με τη μετάθεση; Πως παίρνεις ειδικότητα και ποιες ειδικότητες σε γλιτώνουν από την ταλαιπωρία; Π.χ. εγώ έχω ένα πτυχίο πανεπιστημίου και τους έγραψα ότι ξέρω καλά αγγλικά και υπολογιστές. Τι πιθανότητες έχω για γραφιάς; 10%;

Επίσης, τι πιθανότητα υπάρχει να βρω γυμναστήριο ή βιβλιοθήκη στη μονάδα; Έχουν όλες οι μονάδες φοριαμούς;
 

kd305

New member
[quote author="Fishman"]Άρα απ'ό,τι μου λες η μονάδα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία από το κέντρο.
Πριν κάθε σκοποβολή έχει πορεία χιλιομέτρων με εξαρτύσεις και όπλα όπως ήταν στο κέντρο;

Πότε παίρνω ειδικότητα; Μαζί με τη μετάθεση; Πως παίρνεις ειδικότητα και ποιες ειδικότητες σε γλιτώνουν από την ταλαιπωρία; Π.χ. εγώ έχω ένα πτυχίο πανεπιστημίου και τους έγραψα ότι ξέρω καλά αγγλικά και υπολογιστές. Τι πιθανότητες έχω για γραφιάς; 10%;

Επίσης, τι πιθανότητα υπάρχει να βρω γυμναστήριο ή βιβλιοθήκη στη μονάδα; Έχουν όλες οι μονάδες φοριαμούς;[/quote] Καλά εννοείται ότι το κέντρο είναι πιο λούφα εκεί δεν κάνεις τίποτα μεγάλε , ο στρατός αρχίζει στην μονάδα.

Αναλόγως που είναι το μέρος που κάνετε βολές , εμείς άντε να κάναμε 2-3 χιλιόμετρα.

Ειδικότητα παίρνεις μαζί με την μετάθεση , για να γλιτώσεις από την ταλαιπωρία μία καλή ειδικότητα είναι ο σιτιστής, ο γραφέας μεγάλε δεν είναι ειδικότητα , είναι έξτρα "αγγαρεία " <!-- s:mrgreen: -->:mrgreen:<!-- s:mrgreen: --> να το αποφύγεις γιατί δεν κερδίζεις κάτι , εκεί που θα είσαι στο γραφείο μετά από 2 ώρες θα πας για σκοπιά.

Προσωπικά στην μονάδα που ήμουνα γυμναστήριο δεν είχε, είχε μια μικρή βιβλιοθήκη που ήτανε μέσα στο χώρο του ΚΨΜ, ναι όλες οι μονάδες έχουν φοριαμούς,

Γενικά ξέχνα το κέντρο όσο πιο γρήγορα μπορείς και πίστεψε με το να ρωτάς πως είναι μια μονάδα δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα , αν δεν πας εκεί και τα δεις με τα μάτια σου και προσαρμοστείς ότι και να σου γράψουμε εμείς θα πάει στον βρόντο .
 

Stratos333

New member
Στην μονάδα είναι πολύ διαφορετικά από ότι στο κέντρο (εσύ Α εσσό το είδες να τα πούμε και για την Β ψψψψ πάλιωσα!!) .
Στην αρχή δεν είσαι τόσο μαγκάκι και άνετος όπως ήσουν στο κέντρο γιατί, σε αντίθεση με το κέντρο που όλοι είστε ίδια εσσό και έχετε 270 μέρες και σήμερα, στην μονάδα είναι οι προηγούμενες εσσο που το παίζουν λελέ. Όσο όμως περνάει ο καιρός και φεύγουν σειρές και μπαίνουν άλλες γίνεσαι και εσύ σαν αυτούς έστω και χωρίς να το θέλεις.
Στην μονάδα θα γνωρίσεις και άλλα παιδιά που θα είστε μαζί για μήνες. Θα κάνεις εσύ κάθε μέρα καθαριότητες-αγγαρείες, και μόλις αρχίσουν και οι σκοπιές θα σε πιάσει πολύ 3ο-4ο νούμερο μέχρι να μπει η καινούργια σειρά (2:00-400 και 4:00-600 αντίστοιχα το βράδυ). Θα σε κοροιδέψουν πιθανόν για τις μέρες που έχεις ακόμα κα αλλά μην μασάς. Μην πηγαίνεις κόντρα σε κανέναν και θα δείς πως σε λίγο καιρό οι ''παλιοί'' μπορεί και να σε σέβονται ακόμα και να μην σε χώνουν πολύ. Κάνε ότι σου λέει ο λοχαγός γιατί πίστεψέ με αν ο λοχαγός σε βλέπει τέντα και σε συμπαθήσει είναι μεγάλο συν.
Αυτά... και οι μέρες περνάνε. Εγώ όταν πήγα στην μονάδα 1ο Μ/Κ ΕΛΔΥΚ την πρώτη μέρα που πέρασα τον ψυχολόγο, (330 Αεσσό) όταν έφευγα μου λέει ''Μην φοβάσαι, ο καιρός περνάει γρήγορα. Εγώ είμαι εδώ 6 μήνες και δεν κατάλαβα πως περάσαν'' 6 μήνες σκεφτόμουν εγώ είναι πάρα πολλοί. Τώρα έχω κλέισει σχεδόν 6.5 μήνες στο νησί και δεν έχω καταλάβει ούτε εγώ πως περάσαν <!-- s:hello -->:hello<!-- s:hello --> <!-- s:D -->:D<!-- s:D --> <!-- s:D -->:D<!-- s:D --> <!-- s:D -->:D<!-- s:D -->
 
Top