• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Κλασσικά - Νέος φαντάρος, βοήθεια!!!!!

betonven

New member
Παίδες καλησπέρα..... Η περίπτωσή μου είναι μάλλον συνηθισμένη, τον Νοέμβρη παρουσιάζομαι, και έχω τις εξής απορίες.

1/Είμαι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακό τίτλο στον σχεδιασμό υπογείων έργων. Στα δύο προηγούμενα χαρτιά που μου ήρθαν, θα παρουσιαζόμουν στο Μηχανικό στο Ναύπλιο. Όταν πήγα να την κόψω τώρα όμως μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο ότι θα συνεχίσει να ισχύει, και ότι μπορεί να παρουσιαστώ οπουδήποτε σε οποιοδήποτε σώμα. Ρωτάω λοιπόν, σε περίπτωση που είμαι πχ στα τεθωρακισμένα ή στο υλικό πολέμου, μπορώ να κάνω κάτι ώστε να διεκδικήσω θέση στο μηχανικό; Δεν είναι ότι καίγομαι κιόλας αλλά μου φαίνεται λίγο παράλογο, μια και ανήκω μάλλον στον ορισμό του "Μηχανικού" βάσει προσόντων.

2/Έχω το γνωστό σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου. Πάθηση όχι τραγική ευτυχώς, που όμως μπορεί να είναι λειτουργικά ενοχλητική συχνά. Πχ, είναι συχνό φαινόμενο αν φάω κρύο να πρέπει να τρέχω στην τουαλέτα και διάφορα άλλα τέτοια... κωμικά <!-- s:mrgreen: -->:mrgreen:<!-- s:mrgreen: --> <!-- s:mrgreen: -->:mrgreen:<!-- s:mrgreen: --> <!-- s:mrgreen: -->:mrgreen:<!-- s:mrgreen: -->
Μπορώ να διεκδικήσω Ι3 άοπλο ή Ι4, ώστε να γλυτώνω καμιά σκοπιά;;; (Δεδομένου ότι αν με βρει τίποτα τέτοιο στη σκοπιά θα πρέπει να την κάνω σφαίρα, και μετά τρέχα γυρευε τι με περιμένει...)....... Αφού το έχω που το έχω να μ'ενοχλεί ας κερδίσω και κάτι απ'αυτό <!-- s:D -->:D<!-- s:D -->

3/O πατέρας μου είναι μεταμοσχευμένος, και έχει κατά το κράτος αναπηρία άνω του 67%. Ωστόσο τα προβλήματά του δεν είναι κινητικά, και δουλεύει ως ΔΥ (άρα δεν είναι στην κατηγορία του "ακατάλληλος για κάθε εργασία"). Δικαιούμαι καμιά ευνοϊκή μετάθεση; Όχι τίποτα άλλο απλά δουλεύω εδώ ως ελεύθερος επαγγελματίας και δε θα με χαλούσε να είμαι κοντά στην Αθήνα, να κάνω παράλληλα και καμιά δουλίτσα, γιατί δυστυχώς δεν είμαι γόνος καμιάς εύπορης οικογένειας, και με βλέπω αν είμαι μακριά, στις εξόδους να μένω μέσα στο στρατόπεδο ως... άφραγκος

4/Τα διάφορα.... κωλόχαρτα από το Πολυτεχνείο, δίπλωμα και μεταπτυχιακό, τα καταθέτω στο Ρουφ ή όταν παρουσιαστώ στη μονάδα;;;;

Ευχαριστώ προκαταβολικά, είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι κάπου απαντημένα αλλά επί 3 ώρες που έψαχνα δεν κατάφερα να τα βρω...
 

geoim

New member
Για το 1: σου φαίνεται λίγο παράλογο; Φίλε στο στρατό το παράλογο είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση! Στην ουσία του ερωτήματος, εαν σε στείλουν αλλού δε μπορείς να διεκδικήσεις από μόνος σου μετάθεση σε άλλο σώμα παρά μόνο με βύσμα. Εγώ σαν μηχανολόγος όπως και πολλοί άλλοι μηχανικοί που γνώρισα υπηρετήσαμε στο πεζικό.

2 και 3 δε γνωρίζω

για το 4: και να τα καταθέσεις, κανείς δε θα τους δώσει μεγαλύτερη αξία από το αν απλά δηλώσεις ότι τα κατέχεις. Δε χρειάζονται δικαιολογητικά, αρκεί να συμπληρώσεις τις γραμματικές σου γνώσεις κατά την κατάταξη. Αν παρόλα αυτά επιθυμείς να κουβαλήσεις χαρτούρα, πάρτα μαζί σου κατευθείαν στη μονάδα.
 

Psminitis

New member
1) Φίλε αν δεν είσαι γιατρός η σχετικός με τα υγειονομικά επαγγέλματα η ειδικότητα σου σαν πολίτης δεν έχει να κάνει. Μπορείς αμα σου έρθει για αλλού το χαρτί να ζητήσεις μετάταξη λόγω ειδικότητας καταθέτοντας τα έγγραφα που λες αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο. Σίγουρο είναι αν βάλεις βύσμα αλλά αν έχεις βύσμα μπορείς να ζητήσεις καλύτερο σώμα από το μηχανικό όπως υλικού πολέμου η υγειονομικό. Σε οποιαδήποτε μονάδα και να πας δεν προκειται να κάνεις κάτι σχετικό με την ειδικότητά σου. Αρα ζήτα καλύτερο σώμα γιατί το μηχανικό είναι σχετικά ζόρικο για σώμα.

2) Το Ι μπορείς να το πάρεις εύκολα με το πρόβλημα που λες. Δεν νομίζω να σου βγάλουν Ι 4 αλλά για Ι 3 άοπλο μπορείς να το παλέψεις. Πιστοποιητικό δημοσίου νοσοκομείου αποκλειστικά, βοηθάει σε αυτή την περίπτωση.

3) Εφόσον ο πατέρας σου δουλεύει τότε μείωση η ευνοική μετάθεση δεν δικαιούσαι. Η αναπηρία πέρα από ποσοστό πρέπει να προκαλεί ανικανότητα για εργασία. Εφόσον δεν έχει τέτοιο πιστοποιητικό μάλλον δύσκολο.

4) Τα διάφορα κωλόχαρτα όπως λες κράτα τα για τον εαυτό σου κουράστηκες αρκετά για να τα αποκτήσεις. Εφόσον έκοψες αναβολή παρουσίασες το πτυχίο σου για να δικαιολογήσεις τη χρήση αναβολής λογικά. Αρα ξέρουν οτι είσαι απόφοιτος Πολυτεχνείου. Αλλωστε το έχεις δηλώσει. Τα master δεν τους ενδιαφέρουν.
 

betonven

New member
Παίδες ευτυχώς δεν πάσχω από τα σύνδρομα του καλομαθημένου μαμόθρευτου κλπ... <!-- s:D -->:D<!-- s:D -->:D:D, οπότε δεν έχω σκοπό να λουφάρω, εξάλλου πείτε με μαλάκα, αλλά είμαι λίγο κατά του βύσματος... Ουδέποτε ασχολήθηκα να δω αν έχω (που λογικά δεν έχω), και βλέπω το στρατό ως μια αναγκαστική αγγαρεία που περνάμε όλοι μας, και ως τέτοια περιμένω απλά να τελειώσει για να έχω μόνο τις ωραίες ή άσχημες αναμνήσεις της.


Το θέμα είναι, ότι είναι εκτός από παράλογο (κάτι που όπως είπατε μόνο ασυνηθιστο δεν είναι), και λάθος το να μην υπηρετεί ο καθένας βάσει των προσωπικών του ικανοτήτων/ιδιοτήτων.

Ο στρατός είναι μια μαλακία, οκ, αλλά σκέφτομαι πχ, ότι αν αύριο γινόταν πόλεμος, θα μπορούσα να είμαι πολύ χρήσιμος σαν μηχανικός, καθώς έχω αρκετή εμπειρία στα έργα, και μπορώ να ασχοληθώ επιτυχώς με προσωρινές κατασκευές (πλωτές γέφυρες κλπ), ενώ αντιθέτως, ούτε κάνας αθλητικός τύπος ήμουν ποτέ, ούτε ιδιαίτερα τρομακτικός είμαι ώστε να φοβίσω κάποιον με το όπλο μου <!-- s:slap -->:slap<!-- s:slap --> Αντίστοιχα, κάποιοςο οποίος έχει τελειώσει γιατρός ή δικηγόρος, είναι πραγματικά άχρηστος σε ένα σώμα σαν το Μηχανικό, αφού δεν έχει κάτι να προσφέρει εκεί (μιλάω πάντα για την μελλοντική υποθετική περίπτωση που τα σώματα κληθούν να λειτουργήσουν πραγματικά και όχι σε επίπεδο... σφουγγαρίσματος).


Έτσι, ενώ είχα πείσει τον εαυτό μου ότι ντάξει, για 9 μήνες θα υπηρετήσω τσάμπα τη χώρα μου ώστε απλά να μου μάθουν τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση (μακριά από μας) πολέμου, και να ανήκω στο σώμα αυτό στο οποίο μπορώ πραγματικά να προσφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, και όχι κάπου όπου θα είμαι τελείως άχρηστος, τώρα μου λένε ότι πιθανότατα μπορεί να είμαι στο υγειονομικό, στις διαβιβάσεις, στο πυροβολικό, κ.ο.κ.


Φίλος μου είπε ότι κανονικά αν μου έρθει χαρτί που με κατατάσσει αλλού καλά θα κάνω να στείλω έγγραφο στο υπουργείο, κοινοποιημένο σε εφημερίδες κλπ, στο οποίο να ρωτάω γιατί στο Μηχανικό είναι μη μηχανικοί, και εγώ ως μηχανικός είμαι σε άλλη υπηρεσία, μου είπε γενικά ότι το μόνο που τρομάζει τους διάφορους εκεί μέσα είναι η τυχόν δημοσιοποίηση των διαφόρων φαιδρών, που τους ξεβολεύει απ'τη ζαχαρένια τους.






Όλο αυτό το κατεβατό το έγραψα απλά για να ξεκαθαρίσω ότι δεν ψάχνω για εύκολη θητεία (υπάρχουν όπως είπατε πολύ καλύτερα σώματα απ'το μηχανικό) , απλά ψάχνω νόημα στο ότι θα χάσω 9+ μήνες απ'τη ζωή μου, και δεν μπορώ τόσο εύκολα να δεχτώ ότι θα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ για το τίποτα.
 

Psminitis

New member
Στην ορκομωσία μου στη Αρτα κοντά στο ΚΨΜ έπιασα κουβέντα με έναν πατέρα φαντάρου. Ο γιος του ήταν ψυχολόγος αλλά τον είχαν στείλει σε άλλο σώμα αρχικά. Δε ξέρω αν αυτά που μου έλεγε ήταν πραγματικά ή όχι αλλά μου πε ότι έκανε γραπτή αναφοράστο ΓΕΣ γα το θέμα και απείλησε με δημοσιότητα κτλ. Ο γιος του τελικά μετακινήθηκε στο Υγειονομικό.

Πρακτικά λοιπόν επειδή όλοι φοβούνται τη δημοσιότητα και γενικά ξέρουν τι παίζεται αν κάνεις κάτι τέτοιο μπορείς να επιτύχεις το μηχανικό. Πρακτικά επίσης στο μηχανικό όπως και στα άλλα σώματα οι σπουδές σου και οι γνωσεις σου σε γεφυροποιοία δεν θα χρησιμέυσουν. Οι φαντάροι γενικά πέρα από ασκήσεις κάνουν κλασσικές υπηρεσίες όπως σκοπία, περίπολο κτλ. Είναι λογικό να θέλεις να αξιοποιήσεις τα προσόντα σου αλλά δυστυχώς αυτό είναι δύσκολο στον σημερινό ΕΣ. Αν επιμείνεις και σε αυτό μόνο μπελάδες θα βρεις πιστεύω.

Στους σημερινούς πολέμους κυριαρχουν άλλα δόγματα δράσης πχ ναυτικοί αποκλεισμοί, στρατηγικοί βομβαρδισμοί, κεραυνοβόλος πόλεμος, αποβάσεις τύπου Ιμίων, ανορθόδοξος πόλεμος κτλ..Βλέπε Σερβία, Ιράκ και πρόσφατα Ισραήλ. Οι φαντάροι θητείας και καλώς κατά τη γνώμη μου απέχουν από τέτοιου είδους εκπαιδέυσεις. Ο στρατός μας είναι αρκετά παρωχημένος στια δόγματα αυτά αυτές και αρκετά ολιγάριθμος για σώμα με σώμα μάχες. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι πας για να συνεισφέρεις σε περίπτωση πολέμου είσαι από τους λίγους αγνούς πατριώτες....αλλά για το σημερινό ΕΣ είσαι σε κακό δρόμο. Ρώτα και άλλους που απολύθηκαν προσφατα, τα ίδια θα σου πουνε.
 
Top