• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Μερικές γενικές ερωτήσεις

sax

New member
Καλησπέρα! Χαιρετώ το πολύ οργανωμένο αυτό φόρουμ!
Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις. Διέκοψα την αναβολή μου και παρουσιάζομαι τον Νοέμβριο. Ακόμα δεν έχω λάβει κάποιο χαρτί κατάταξης. Μέχρι τώρα είχα αναβολή λόγω σπουδών την οποία και έφτασα μέχρι το τέλος της σχεδόν (γεννηθείς το 1979). Μένω μόνιμα στην Κρήτη αν και ανήκω στη Στρατολογία Πατρών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστώ στο Κέντρο που υπάρχει στο Ρέθυμνο και τι διαδικασίες χρειάζονται για να γίνει αυτό. Με ενημέρωσαν από την στρατολογία Ρεθύμνου ότι χρειάζεται να κάνω μια αίτηση στο Γενικό Επιτελείο ενημερώνοντας για τους λόγους που επιθυμώ κάτι τέτοιο (επιστημονικούς- οικογενειακούς). Γενικά τέτοιες αιτήσεις έχουν κάποια τύχη από την εμπειρία σας;
Ένα άλλο ερώτημα είναι το εξής. Σύμφωνα με δηλώσεις ακούγεται ότι το σύνολο της Θητείας θα λαμβάνει χώρα στην Παραμεθόριο. Αν ισχύει αυτό τότε πώς θα στελεχώνονται οι μονάδες στην Κρήτη; Υπάρχει μια δυνατότητα να μην ισχύει αυτό για λόγους, οικονομικούς, οικογενειακούς, ή υγείας από όσο άκουσα.
Και κάτι τελευταίο. Για να μείνει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερο στην Κρήτη (Ρέθυμνο- Χανιά) είναι πιο εύκολο να έχει καταταγεί στο πεζικό ή σε κάποιο άλλο σώμα, ή αυτό δεν έχει σχέση;

Ευχαριστώ πολύ.
 

302lele

New member
Συντοπίτη καλως ήρθες.
1ον) Είσαι σίγουρα στον στρατό ξηράς? Μπορείς να το τσεκάρεις ζητώντας πιστοποιητικό τύπου Α από το στρατολογικό σου γραφείο (Μέσω του ΚΕΠ). Εκεί θα γράφει που οφείλεις να καταταγείς (μάλλον <!-- s:? -->:?<!-- s:? --> )
2ον) Αν ανήκεις στον στρατό ξηράς και στην στρατολογία Πατρών παίζει να παρουσιαστείς στην Πάτρα (Τεχνικό) ή Μεσολόγγι (Πεζικό) χωρίς βέβαια και να αποκλείσεις και το ενδεχόμενο να παρουσιαστείς σε άλλα σώματα του Στρατού ξηράς όπως Λαμία (Υλικού Πολέμου), Σπάρτη (Εφοδιασμού Μεταφορών) ή Ναύπλιο (Μηχανικό) κλπ. Για να αλλάξεις το κέντρο που θα παρουσιαστείς κάνε την αίτηση σου, αλλά είναι χλωμό να την κάνουν δεκτή. Με βύσμα βέβαια μπορείς να παρουσιαστείς Ρέθυμνο (παρόλο που δεν είναι και από τα πιο χαλαρά κέντρα εκπαίδευσης)
3ον) Ακόμα είναι ασαφές αν θα γίνεται το σύνολο της θητείας στην παραμεθώριο, προς το παρόν θα κάνεις 5 μήνες παραμεθώριο (τώρα με την μείωση της θητείας μπορεί να μειωθεί και ο χρόνος παραμονής στην παραμεθώριο). Προσωπική μου άποψη είναι δύσκολο να καταργηθεί η 2η μετάθεση γιατί και οι μη-παραμεθώριες μονάδες έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης και πρέπει να είναι στελεχωμένες και απο οπλίτες. (συν το γεγονός ότι τα βύσματα στο στρατό χάνουν ένα σημαντικό λόγο ύπαρξης αν η θητεία γίνει αμετάθετη στην παραμεθώριο)
4ον) Η Κρήτη Δεν θεωρείται παραμεθώριος, άσε που για να έρθεις Κρήτη με 2η μετάθεση θες είτε πολλά μόρια (αν παίζουν αυτά ρόλο) ή να έχεις καλό βύσμα. Υπάρχουν μονάδες στην Κρήτη που είναι πιο βυσματικές μεταθέσεις ακόμα και από το ΓΕΣ!)
5ον) Το σώμα (του Στρατού Ξηράς) παίζει ρόλο στην 2η μετάθεσή σου. Αν θες Ρέθυμνο για 2η μετάθεση τότε μπορείς να πας ώντας πεζικάριος. Τώρα αν είσαι άλλο σώμα είναι λίγο μπλεγμένη η κατάσταση και μπορεί να βρεθείς Χανιά πχ. που παίρνει Μηχανικό/Τεχνικό/Διαβιβαστές/Υλικού πολέμου. Μην ξεχνάς ότι μεγάλο ρόλο στην 2η μετάθεση παίζει και το βύσμα (στην Κρήτη ιδιαίτερα...) οπότε όπως σου είπα και πιο πριν τα σώματα του Σ.Ξ. και τα μόρια πάνε περίπατο συχνά πυκνά. (Πχ. μπορείς να πας από οποιοδήποτε σώμα με 2η μετάθεση σε Μονάδα Επιστράτευσης -Μ.Ε.- αλλά εκεί θες χοντρό βύσμα...)
 

sax

New member
Ευχαριστώ για την απάντηση!
<!-- s:cheers -->:cheers<!-- s:cheers -->
Μπορεί να μου προτείνει κάποιος μια καλή ειδικότητα ώστε να έρθω Χανιά, Ρέθυμνο ή Ηράκλειο(εκτός Τυμπάκι); Πόσο καιρό κυμαίνονται οι ειδικότητες στον στρατό ξηράς;
Ευχαριστώ.
 

302lele

New member
Δεν ξέρω γιατί δεν θες Τυμπάκι κ προτιμάς Χανιά;; Οι σειρούλες μου στο Τυμπάκι απολάμβαναν έξοδο με την μορφή off κάθε 2-3 μέρες ενώ στο Λόχο Στρατηγείου στα Χανιά πήγαινε 7-8 μέρες μέσα. (Βέβαια όλα αυτά αλλάζουν εύκολα προς το καλύτερο/χειρότερα ανάλογα με την επάνδρωση).

Τώρα στην ερώτησή σου: Σχεδόν με κάθε ειδικότητα μπορείς να πάρεις μετάθεση για Κρήτη όπως σου είπα αρκεί να έχεις και βύσμα ή να έχεις κάνει παραμεθώριο σε κάποιο νησί που δίνει πολλά μόρια (Σάμος, Σύμη, Λήμνος κλπ κλπ). Βέβαια να ξέρεις ότι υπάρχουν και πολλά περίεργα όσον αφορά τα μόρια. Τα μόρια αφορούν συγκεκριμένη μονάδα εντός του νησιού και ΟΧΙ ολόκληρο το νησί. (ΠΧ. στην Χιο το πεζικό δεν δίνει πολλά μόρια για μετάθεση στην Κρήτη, Αθήνα κλπ αλλά άλλες μονάδες πχ. Τεχνικό, Υλικού πολέμου επειδή είναι πιο απομακρυσμένες σου δίνουν αρκετά μόρια). Γι αυτό αν σου δίνεται η δυνατότητα κάνε μια ερευνα αγοράς ώστε αν μπορείς να επιλέξεις τον κατάλληλο "προορισμό".

Τώρα στην ερώτησή σου πόσο καιρο κυμαίνονται οι ειδικότητες δεν την καταλαβαίνω επ' ακριβώς <!-- s:? -->:?<!-- s:? -->
Ειδικότητες μπορείς να πάρεις είτε στην παραμεθώριο (δλδ στην μονάδα που θα πάρεις μετάθεση) είτε σε στρατόπεδο εκτός παραμεθωρίου (πχ. Σπάρτη ή Λαμία αν είσαι οδηγός, Γύθειο αν είσαι μάγειρας) και μετά να πας παραμεθώριο. Ο χρόνος που διαρκεί η ειδικότητά σου ποικίλει. Από 2 βδομάδες εως 1,5 - 2 μήνες.
 

nikopaok4

New member
Να ρωτησω κατι και εγω για κρητη? ειμαι θεσσαλονικιος υπαρχει περιτωση να ζητησω μεταθεση για κρητη? ειναι η κοπελα μου διορισμενη εκει....ευχαριστω
 
Top