• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

ΜΚΕ-Κύπρος-δουλειά στην Ελλάδα

gartzos

New member
Γεια σας παίδες!

Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (γεννήθηκα και μεγάλωσα Κύπρο από Ελλαδίτη πατέρα και Κύπρια μητέρα), σπούδασα Ελλάδα παίρνοντας αναβολή κατά τα γνωστά. Και αυτή την περίοδο, μετά τις σπουδές και την αναβολή που έληξε, μου έχει παρουσιαστεί μια ευκαιρία για δουλειά στην Ελλάδα. Εγώ γενικά, δεν θέλω να χάσω την ιδιότητα του ΜΚΕ, διότι δεν έχω σκοπό να εγκατασταθώ Ελλάδα και η δουλειά είναι περιοδική. Γνωρίζετε να μου πείτε τι παίζει και τι ισχύει; Τι πρέπει να προσέξω και να με συμβουλέψετε; Διότι πήρα αρκετά τηλέφωνα τόσο στην Κύπρο (κυρίως) αλλά και στην Ελλάδα και δεν με κατατόπισαν.

Ευχαριστώ παιδιά εκ των προτέρων.
 

kd305

New member
Απώλεια της ιδιότητας μονίμου κατοίκου εξωτερικού

Απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού επέρχεται, ανεξάρτητα από τη λήψη ή μη πιστοποιητικού μεταφοράς συνήθους κατοικίας ή οικοσκευής, στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Με απέλαση στην Ελλάδα
2. Με υπέρβαση έξι μηνών παραμονής στην Ελλάδα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους
3. Για όσους παραμένουν στην Ελλάδα για σπουδές, απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού επέρχεται με την υπέρβαση έξι μηνών παραμονής στην Ελλάδα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους μετά την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την ολοκλήρωση των σπουδών, ή μετά τη συμπλήρωση του εικοστού όγδοου (28ου) έτους ηλικίας, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των σπουδών.
 

gartzos

New member
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση "kd305" ήσουν πολύ κατατοπιστικός.
Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο, ελπίζοντας να υπάρχει απάντηση και για αυτό το ερώτημα. Δεδομένου ότι έχω ξεκινήσει μεταπτυχιακό στην Κύπρο (μερικής φοίτηση - χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση), εάν ξεπεράσω τους 6 μήνες παραμονής στην Ελλάδα για εργασία, αυτομάτως χάνεται η ιδιότητα του ΜΚΕ; Ή υπερνικά το γεγονός ότι είμαι φοιτητής και έχω αναβολή;

Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον παιδιά.
 

gartzos

New member
Καταρχάς σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Θα ήθελα να σου κάνω ακόμα μια διευκρινιστική ερώτηση, γιατί δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά τι λέει το νούμερο 3.
(3. Για όσους παραμένουν στην Ελλάδα για σπουδές, απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού επέρχεται με την υπέρβαση έξι μηνών παραμονής στην Ελλάδα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους μετά την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την ολοκλήρωση των σπουδών, ή μετά τη συμπλήρωση του εικοστού όγδοου (28ου) έτους ηλικίας, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των σπουδών.)

Εγώ όμως ξεκίνησα μεταπτυχιακό στην Κύπρο και όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα βρήκα μια δουλειά. Το μεταπτυχιακό δεν έχει τελειώσει (...μετά την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την ολοκλήρωση σπουδών...) και ούτε είμαι 28 ετών. Γνωρίζεις τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον, δεν θα σε ζαλίσω άλλο.

Ευχαριστώ.
 

kd305

New member
Εκεί που λέει Ελλάδα βάλε Κύπρο και εκεί που λέει Κύπρο βάλε Ελλάδα,που είναι το δύσκολο ? από την στιγμή που ηλικιακά είσαι κομπλέ δεν θα έχεις θέμα.
 

arlekinos

New member
Κάποιες παρατηρήσεις και κάποιες ερωτήσεις μήπως και βρεις την άκρη

Πρώτο. Αφού έχεις 2 υπηκοότητες (ελληνική-κυπριακή) κάνεις ένα τρίμηνο φαντάρος στην Κύπρο και ξεμπερδεύεις. Αυτό φαντάζομαι το ξέρεις.
Δεύτερο. Εσύ βρίσκεσαι εκτός στρατεύματος λόγω ΜΚΕ ή λόγω αναβολής για το μεταπτυχιακό?
Τρίτο. Η στρατολογία δεν έχει τρόπο να μάθει που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή παρά μόνο αν τους το πεις. Οπότε μην ενημερώσεις τη στρατολογία για την παραμονή σου στην Ελλάδα.
 

gartzos

New member
Σε ευχαριστώ καταρχάς για το ενδιαφέρον σου και σου παραθέτω διευκρινίσεις στα ερωτήματα σου.

1) Διαθέτω μόνο ελληνική υπηκοότητα και όχι κυπριακή.
2) Όντως βρίσκομαι εκτός στρατεύματος λόγω της ιδιότητας ΜΚΕ, η οποία αν χαθεί με οποιοδήποτε τρόπο καλούμαι κανονικά για στρατό.
3) Ευχαριστώ για την παρατήρηση!!
 
Top