• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Νέα δήλωση Μειμαράκη για τη μείωση της θητείας

ant09

New member
Σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης στον Μειμαράκη σχετικά με την προοπτική μείωσης της θητείας, ο υπουργός απάντησε τα εξής γενικόλογα:


«Κατʼ αρχήν στην ερώτηση σας γίνεται επίκληση «φημών και διαρροών» για επικείμενη εξαγγελία μείωσης της θητείας των οπλιτών που υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σεβόμενη το θεσμικό της ρόλο για μείζονα θέματα όπως αυτό της θητείας, ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενημερώνοντας τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου τόσο μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όσο και κατά τις συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι, όπως επισήμως, έχει απαντηθεί κατά την συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης την 26-05-2008 στο Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμία πρόταση για στράτευση στα δεκαοκτώ όπως ανακριβώς ισχυρίζεστε.

Αντιθέτως, το ΥΠΕΘΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απόλυτα προσηλωμένο τόσο στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την αρχή της καθολικής στράτευσης, όσο και στο άρθρο 1 του νόμου 3421/2005 όπου σαφώς ορίζεται ότι «όλοι οι Έλληνες από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το δέκατο ένατο έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους έχουν υποχρέωση στράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού».

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΘΑ έχει να αντιμετωπίσει αφενός τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος, που είναι ορατές στην επάνδρωση των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου την απαίτηση της κοινωνίας για διαμόρφωση της θητείας κατά τρόπο, που να μην θεωρείται τροχοπέδη στην προσπάθεια κάθε νέου για δημιουργία και εξέλιξη. Το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας αποτελούσε πάντοτε αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού και μελέτης για το ΥΠΕΘΑ και αναζητούντο τρόποι ώστε η ενδεχόμενη μείωση της θητείας, όταν πραγματοποιηθεί, να μην επηρεάσει στο παραμικρό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν προκειμένω, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες προϋποθέσεις όπως ο αριθμός των υπηρετούντων ΕΠΟΠ, η Νέα Δομή Διοίκησης και η Δομή Δυνάμεων, η χωροθέτηση των στρατοπέδων και η οργάνωση των Μονάδων, η χρήση ηλεκτρονικών μέτρων επιτήρησης κ.α., οι οποίες σταδιακά έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται.

Αντίθετα, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος αντιμετώπισης του χρόνου θητείας από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το διάστημα από το έτος 2001 έως 2003 να μειωθεί η θητεία από έξι (6) έως εννέα (9) μήνες και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να έχουν εξετασθεί ή υλοποιηθεί εναλλακτικές λύσεις κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, που δημιουργήθηκαν από την πολύ μεγάλη μείωση της θητείας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνεχώς μειούμενη απόδοση των κλάσεων και η επακόλουθη μείωση του αριθμού των οπλιτών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αντιμετωπίζει το ζήτημα με υπευθυνότητα και όχι ως πυροτέχνημα «παραπλάνησης της νέας γενιάς» όπως ισχυρίζεστε».



Από την απάντηση και μόνο, φαίνεται πως η μείωση της θητείας απέχει αρκετά ακόμα από το να γίνει πράξη.. τουλάχιστον ως ότου διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές (πιθανόν την άνοιξη του 2010 ή και αργότερα)..

Οπότε, ας ετοιμαζόμαστε όλοι για θητεία 12 μηνών.. κυρίως όσοι μπαίνουμε τώρα το Μάιο..
 

Axilleas

New member
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο colpo grosso από αυτό της δήθεν μείωσης της θητείας τα τελευταία 5 χρόνια.
Το 2004 η σημερινή κυβέρνηση έλεγε στο πρόγραμμα της πως η θητεία θα μειωθεί στους 6 μήνες το 2008, αργότερα όμως το έκανε γαργάρα... Ο κύριος βαγγέλης λοιπόν που κατηγορεί συνέχεια την αντιπολίτευση(αυτή είναι η δουλειά του θα μου πει κάποιος), ας ρίξει και μια ματιά στο πρόγραμμα του κόμματος του στο οποίο είχε και ενεργή συμμετοχή όταν γραφόταν μιας το τότε ήταν γραμματέας...
Το θέμα της μείωσης θητείας ανακινήθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου μετά τα τραγικά γεγονότα με την δολοφονία του 16χρονου αλέξη, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα με την νεολαία, όπως και το ζήτημα της κατάργησης των πανελλαδικών. Ωστόσο όταν η επικαιρότητα άλλαξε, τα δυο αυτά ζητήματα ξεχάστηκαν...
Ας μην γελιόμαστε: Το κόψιμο των μετατάξεων θα βοηθήσει κάπως τα πράγματα στον στρατό ξηράς, αλλά δεν θα επιφέρει μείωση θητείας, αυτό θα γίνει μονάχα με προσλήψεις χιλιάδων ΕΠΟΠ που προς το παρόν δεν γίνονται.
Επίσης, η διάδοση φημών από την πλευρά του υπουργείου είχε και μια άλλη σοβαρή συνέπεια: μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των παιδιών που διέκοπταν τις αναβολές τους για να υπηρετήσουν, μιας και περιμένουν όλοι πλέον την πολυπόθητη μείωση της θητείας. Αυτός λένε πολλοί είναι και ο λόγος που κόπηκαν με μαχαίρι οι μετατάξεις.
Ας σοβαρευτεί κάποια στιγμή το υπουργείο, ειδικά όταν έχει να κάνει με ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες νέους ανθρώπους...
 

ygeionomikarios

New member
O Axilleas exei apolyto dikio. H meiwsh ths thiteias (kai malista se 6mhno oxi 9mhno) htan proeklogikh desmeysh ths ND. Fysika ws synh8ws oi politikes paratakseis ksexnane tis desmeyseis tous liga deyterolepta afotou eklegoun. Magges as mh geliomaste. 8a synexisoun na paizoun mpiliardo stis plates olwn mas. H meiwsh ths thiteias einai asos sto maniki tou Meimaraki. Pistevw oti 8a to paiksei to xarti ayto ligo prin tis vouleytikes ekloges.
 
T

thalexan

Guest
Και μέχρι τότε κλειστά τα αυτιά σε "έγκυρες πηγές" και "φίλους σε πόστο" που έχουν πληροφορίες εκ των έσω για μείωση θητείας.
 

dralex

New member
Και σήμερα φεύγοντας για στρατό κρατάω μόνο την ελπίδα για μείωση της θητείας. Και ελπίζω να πιάσει και εμάς που μπαίνουμε τώρα. Έχω μιλήσει με όποιον μπορείτε να φανταστείτε και καταλήγω πως θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Οπότε τότε θα παίξουν άλλο ένα πολιτικό παιχνίδι, ίσως το μοναδικό από τα παιχνίδια τους που δεν θα βλάψει κανέναν: τη μείωση της θητείας!
 

1wraith1

New member
Η κατάργηση των άλλων σωμάτων (ΠΝ και ΠΑ) θα γίνει; Όχι ότι θα με πίασει (Γ' ΕΣΣΟ 09 μπαίνω) ακόμα και αν γίνει, αλλά έτσι να ξέρουμε...
 

aleksis

New member
λαλακιες λενε πιστευω .... ολο ετσι λενε και τιποτα ....


αν ηταν και αληθεια θα μπορουσα να κανω και παρτυ ! <!-- s:cheers -->:cheers<!-- s:cheers -->
 

ramza

New member
<!-- m -->http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&c ... id=4517813<!-- m -->

Με 90 ευρω θα εξαγοραζουν καθε μηνα προσθετης θητειας οι ανυποτακτοι.

Ξανά για μείωση θητεία...

ΧΘΕΣ- ΚΑΙ έπειτα από 5μηνη σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης- επανήλθε θέμα ενδεχόμενης μείωσης της στρατιωτικής θητείας από 12 σε 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Άμυνας κ. Κ. Τασούλας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί η μείωση της θητείας στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς. Πρόσθεσε δε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πιθανότητα εκλογών και ψήφους, αλλά με την άμυνα της χώρας και την προσαρμογή της θητείας στα σύγχρονα επιχειρησιακά και κοινωνικά δεδομένα. Πάντως, απέφυγε να πει γιατί εδώ και 5 χρόνια δεν υλοποιήθηκε η προεκλογική υπόσχεση της Ν.Δ. για 6μηνη θητεία ούτε γιατί φρενάρισε πριν από 5-6 μήνες ρύθμιση ανάλογη μ΄ αυτή που ανέφερε ο ίδιος...
 

Picard

New member
Δεν πιστευω οτι θα το κανουν,παραμυθια μας πουλανε,ετσι λοιπον και εγω σαν ενδειξη διαμαρτυριας θα απεχω απο τις εκλογες στις 7 Ιουνιου,λαμογια πολιτικοι <!-- s:evil: -->:evil:<!-- s:evil: -->

και τωρα που διαλυθηκε η βουλη δε μπορει να ψηφιστει,οποτε δεν τιθεται θεμα μειωσης,μου φαινεται εκλογικο τρικ ηταν αυτο.
 

popart

New member
μαγκες μην παραμυθιαζεστε δεν παιζει να γινει....

το κανουν για να εκφοβισουν κοσμο να μπει στο στρατο...

Ειδάλλως γιατι να μην το κανανε αιφνίδια και να το ανακοινωνανε κατευθείαν??

Το λενε, εδω και 5 μήνες και θα το λενε μεχρι να γίνουν επομενες εθνικες εκλογες...

Και εξάμηνο είχανε τάξει πριν 5 χρονια! Στην προεκλογικη τους καμπανια στις διαφημισεις, το εφαρμόσανε??
 

val

New member
Γεια σε ολους σας!
Ηθελα να ρωτησω αν εχει βρει κανεις καποια σχετικη ανακοινωση για τη μοιρα των Εφεδρων Αξιωματικων. Τους επηρεαζεουν οι αλλαγες ή δεν προκειται να αλλαξει κατι;
Σας ευχαριστω!!!
 
Top