• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Νεα σενάρια για μείωση θητείας...

Lazro

New member
Είχε άρθρο σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο για εξαγγελεία μείωσης μέσα στον Ιούνιο..

Στα χακί μόνο για 9 μήνες
Κυριακή, 07.06.09
Ο κύβος ερρίφθη για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει την εφαρμογή του μέτρου από τον Αύγουστο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους έχουν καταταγεί και υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από τις αρχές του 2009. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και «οροφή» το 24ο-25ο έτος της ηλικίας για χορήγηση αναβολής στράτευσης. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο φέρουν μάλιστα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανακοινώνει την 3μηνη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς εντός των επόμενων ημερών. «Για να υλοποιηθεί το 9μηνο από τον Αύγουστο θα πρέπει μέχρι το αργότερο τα τέλη Ιουνίου να έχει εξαγγελθεί», ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Προετοιμασία
Ο μηχανισμός του Στρατού είναι ήδη έτοιμος, αφού έχει προετοιμασθεί εδώ και μήνες για την εφαρμογή του μέτρου. Σε αυτό συνηγορεί και η αναστολή των μετατάξεων από το Στρατό Ξηράς προς τους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, την Αεροπορία και το Ναυτικό, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στελέχωσης στις στρατιωτικές μονάδες.

Η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες, από την ΕΣΣΟ του Αυγούστου, θα έχει και κλιμακωτή αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τους στρατιώτες που εντάχθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του Στρατού το Μάιο θα ισχύσει 2μηνη μείωση της θητείας τους, ενώ όσοι κατετάγησαν το Φεβρουάριο θα πάρουν απολυτήριο ένα μήνα νωρίτερα. Η τρίμηνη μείωση θα συμπαρασύρει παράλληλα και τις ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων. Δηλαδή, οι υπηρετούντες σήμερα μειωμένη θητεία 9 μηνών, όπως τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, θα ντύνονται στο χακί για λιγότερους μήνες (ίσως για 6 μήνες). Αντιστοίχως, θα «συμπιεστεί» η διάρκεια παραμονής στο Στράτευμα και των άλλων ειδικών κατηγοριών στρατευσίμων, ενώ οι υπόχρεοι σήμερα 3μηνης θητείας μάλλον θα απαλλαγούν οριστικά από την ένστολη υποχρέωση.

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου είχε αποφασίσει τη μείωση της θητείας για το Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μάλιστα, το σχέδιο στο οποίο εντάσσεται και ο περιορισμός του ορίου των αναβολών, είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2008 (το είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος τον περασμένο Δεκέμβριο). Στις αρχές του έτους ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει πως απομένουν κάποιες προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν ακόμη και η πολιτική απόφαση για την ανακοίνωσή του ήταν θέμα μηνών. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, αλλά οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα. Δεν ήθελε η πολιτική ηγεσία να φανεί η μείωση της θητείας ως προεκλογικό μέτρο. Ετσι αποφάσισε να προβεί στην επίσημη εξαγγελία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Κεφάλαιο «αναβολές»
Σύμφωνα με το πλάνο των επιτελών του Πενταγώνου, παράλληλα με τη μείωση της θητείας θα ανακοινωθεί και περιορισμός των αναβολών μέχρι τα 24 ή 25 για την ολοκλήρωση μόνο των πτυχιακών σπουδών. Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό πώς θα υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το περιθώριο εφαρμογής του. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η οροφή για τη χορήγηση αναβολών φθάνει τα 28 για μεταπτυχιακές σπουδές και το 31ο έτος της ηλικίας για διδακτορικό. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πώς θα δοθεί τέλος στη «διαρροή» στρατευσίμων μέσω των χρόνιων αναβολών ή της ανυποταξίας και θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων θητείας που τελικά θα κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ενας επιπλέον λόγος, που οδήγησε την ηγεσία του Πενταγώνου στη συγκεκριμένη οριοθέτηση των αναβολών, συνδέεται με την αποτελεσματική ανταπόκριση των νέων στα στρατιωτικά τους καθήκοντα και με την πολύ σημαντική παράμετρο -για τους ίδιους- της επαγγελματικής αποκατάστασης. Στο γενικότερο σχέδιο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά με εφαρμογή από το 2010 και μετά, εντάσσεται και η κατάργηση της θητείας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Οι ναύτες και οι σμηνίτες θα αντικατασταθούν από επαγγελματίες οπλίτες.

Ηδη, «τρέχει» διαγωνισμός για πρόσληψη 2.000 οπλιτών στο Στρατό Ξηράς, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να προκηρυχθεί και νέος για επαγγελματίες στρατιώτες στους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την κατάργηση της θητείας στους δύο κλάδους θα ενισχυεί το δυναμικό του Στρατού Ξηράς.

Μορατόριουμ εν όψει

Με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και απονηώσεις ελικοπτέρων από φρεγάτες που έπλεαν στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών, ολοκληρώθηκε χθες η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Θαλασσόλυκος». Η τουρκική δραστηριότητα πάντως δεν ανησύχησε τους Ελληνες επιτελείς, παρά το γεγονός ότι εκφράζονταν φόβοι για μαζικές παραβιάσεις. Για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης σημειώνεται πως η Τουρκία είχε δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ περιοχές σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο. Στις περισσότερες υπήρξε ναυτική και αεροπορική παρουσία, ενώ σε αρκετές γυμνάσια υποβρυχίων. Κατά τη διάρκεια της 15ήμερης διεξαγωγής της πάντως δεν καταγράφηκε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Ελικόπτερα που απονηώθηκαν από φρεγάτες οι οποίες έπλεαν στο Αιγαίο και σημείωσαν παράβαση του FIR Αθηνών αποτέλεσαν μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ αεροσκάφη προχώρησαν σε τρεις υπερπτήσεις στη συνήθη περιοχή του Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου. Με την άσκηση «Θαλασσόλυκος» οι τουρκικές Ε.Δ. ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στο Αιγαίο μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το άτυπο τρίμηνο μορατόριουμ των δύο χωρών. Η έναρξή του είναι την επόμενη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, και βάσει της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του 1989 αναστέλλονται όλες οι τουρκικές και ελληνικές ασκήσεις τη θερινή περίοδο στο Αρχιπέλαγος προς αποφυγήν έντασης. Το μορατόριουμ ωστόσο ισχύει επισήμως για τις ασκήσεις και όχι για τις πτήσεις αεροσκαφών, αν και αυτές παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες. Πέρυσι, πάντως, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εγκαινίασε και μια απογευματινή πτήση οκτάδας μαχητικών εντός του FIR Αθηνών, ενίοτε και με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

<!-- m -->http://www.e-tipos.com/newsitem?id=93852<!-- m -->
 

vagelakas

New member
ΜΑΚΑΡΙ <!-- s:cool -->:cool<!-- s:cool --> <!-- s:hello -->:hello<!-- s:hello --> <!-- s:bravo -->:bravo<!-- s:bravo -->
 

ramza

New member
Και οσοι ειναι στην αεροπορια και στο ναυτικο, τι θα απογινουμε? Θα μας χαρισουν κανα μηνα?
 

George84

New member
[quote author="Lazro"]Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, αλλά οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα. Δεν ήθελε η πολιτική ηγεσία να φανεί η μείωση της θητείας ως προεκλογικό μέτρο. Ετσι αποφάσισε να προβεί στην επίσημη εξαγγελία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
[/quote]
Περιέργως αυτή η εξαγγελία ανακοινώνεται σε εφημερίδα την ημέρα τον εκλογών. Ο κόσμος ξυπνάει, πίνει τον καφέ του, διαβάζει την εφημερίδα του και μετά πηγαίνει να ψηφίσει.
"Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές" θα ήταν αν ανακοινωνόταν στις εφημερίδες αύριο.

Πολύ καλά τα μέτρα, μείωση θητείας για όλους, απαλλαγή θητείας στους σημερινούς υπόχρεους 3μηνης θητείας. Σχεδιασμός για πρόσληψη ΕΠΟΠ σε ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ.

Το μόνο που δε μ' αρέσει είναι η αναβολή μόνο για πρώτο πτυχίο. Είναι πολλοί οι φοιτητές που κάνουν πτυχιακή, κι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται με τον καθηγητή τους (με ή χωρίς απολαβές), με προοπτική να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Η υποχρεωτική στράτευση μετά το πρώτο πτυχίο "κόβει" από τους φοιτητές αυτή τη δυνατότητα.
Από την άλλη δεν είναι λογικό ούτε να παίρνει κάποιος αναβολή μέχρι τα 30 του, και να παρουσιάζεται αφού έχει τελειώσει τις σπουδές του κι ενώ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται.

Το ιδανικό θα ήταν να παρουσιάζονταν όλοι τελειώνοντας το λύκειο, όπως γίνεται στην Κύπρο. Έτσι, ο καθένας μπορεί να δώσει πανελλήνιες, να εγγραφεί στη σχολή του και να παρουσιαστεί αμέσως στο στρατό, και μόλις απολυθεί να ξεκινήσει τις σπουδές του. Αναβολή θα έπρεπε να παίρνουν μόνο όσοι απέτυχαν στις Πανελλήνιες και επιθυμούν να ξαναδώσουν. Έτσι θα μειωνόταν σημαντικά ο αριθμός των ανυπότακτων, θα υπήρχε ομοιομορφία στο στράτευμα, θα είχε κάποιον εκπαιδευτικό ρόλο ο στρατός και δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στις σπουδές ή στην εύρεση εργασίας των νέων.
 

popart

New member
gia na doume... giati mporei na eine arxidia-mydia opws prin liga minakia.....

swsth parathrhsh epishs tou filou panw... idia mera twn eklogwn grafetai sthn efhmerida oxi meta tis ekloges....
 

ygeionomikarios

New member
George diafwnw mazi sou sxetika me thiteia sta 18. Sthn hlikia ayth 8ewrw oti akoma h proswpikothta enos atomou den exei diamorfw8ei kai o stratos mporei na thn ephreasei kai na thn diamorfwsei. Ayto to 8ewrw ligo epikindyno. Den einai swsto na pairneis enan 18xrono pou einai etoimos na zhsei epitelous th zwh tou san enhlikas kai na ton vazeis na varaei prosoxes.
Oso gia ta nea senaria gia meiwsh ta akouw verese. Einai men dedomeno oti kapoia stigmh 8a meiw8ei h thiteia alla to pote 8a ginei ayto kaneis den mporei akoma na to pei me sigouria. Opws eipes prepei na eimaste ligo epifylaktikoi me dhmosieymata anhmera twn eklogwn apo filodeksies efhmerides.
To metro pou provlepei anavolh to poly mexri ta 25 to vlepw ligo dyskolo na efarmostei sthn praksh. Den einai mono ta metaptyxiaka kai ta didaktorika sth mesh. Yparxei ena shmantiko pososto foithtwn se sxoles 5etous foithshs h sthn Iatrikh (6eths foithsh) oi opoioi den pairnoun to ptyxio sthn wra tous oxi giati einai "aiwnioi foithtes" alla apla giati eixan kapoies atyxies kai tous emeinan ma8hmata. Ti 8a ginei me aytous? Me to pou ftanoun 24 h 25 8a tous pairnoun me to zori sto strato? Den einai ligo adiko ayto...
 
T

thalexan

Guest
Καλύτερα να είμαστε προσαρμοσμένοι με την ιδέα της 12μηνης θητείας μέχρι τη στιγμή αποδείξεως του αντιθέτου.
 

dralex

New member
[quote author="thalexan"]Καλύτερα να είμαστε προσαρμοσμένοι με την ιδέα της 12μηνης θητείας μέχρι τη στιγμή αποδείξεως του αντιθέτου.[/quote]
Ναι αλλά δεν είναι κακό να είναι κανείς αισιόδοξος και να ελπίζει...
 

Nyxtoxwrianos

New member
Η μείωση εξαγγέλθηκε ανήμερα των εκλογών σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ήδη εν γνώσει όμως της επικείμενης εκλογικής ήττας.

Πολύ περισσότερο, πρώτη φορά διαβάζω πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η μείωση.

Πάντως, όπως έχουν πει και άλλοι, μην τρελαινόμαστε όσοι μπαίνουμε Αύγουστο. Απλά ας κρατήσουμε μια τεράστια πισινή, για το τί τελικά θα γίνει. Έτσι και αλλιώς, καίγονται να επανεκλεγούν στη ΝΔ, είναι φανερό αυτό.

Εκτός από το ότι θα κάψουμε λιγότερο χρόνο εκεί μέσα, η σύμπτυξη της θητείας, με το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων που υπάρχει, μάλλον εντατικοποίηση θα σημάνει.

Οπότε περνάμε καλά και μπαίνουμε με "καλοκαιρινή" (σικ) διάθεση, και όλα καλά <!-- s;) -->;)<!-- s;) -->
 

maximusgr

New member
θα ήθελα τη βοήθειά σας.Είχα κάνει 6 μήνες θητεία το 2004 και πήρα μετά αναβολή.

Τώρα μπήκα φέτος 2009 Α ΕΣΣΟ. Τελειώνω 16 Αυγούστου. Δηλαδή σύμφωνα με αυτά θα απολυθώ 16 Ιουλίου ως 2009 Α ΕΣΣΟ? Επίσης έχω κάνει 9 μήνες +.

Τέλος αν πάρω αναβολή τώρα και παρουσιαστώ το Νοέμβριο απολύομαι απ'ευθείας?
 

thagkol

New member
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και απολύεσαι κανονικά στις 16 Αυγούστου. Είναι τόσο κοντά η απόλυσή σου, που γνώμη μου είναι μην το ρισκάρεις με αναβολές κλπ, γιατί μπορεί και στο τέλος να μη γίνει μείωση και να χάσεις τσάμπα το χρόνο σου, μιλάμε πλέον ότι σε 2 μήνες απολύεσαι κανονικά και με το νόμο!
 

dralex

New member
Τη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς για μετά τις εκλογές ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε αποκλειστική συνέντευξή του προς την «Α», χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει άλλες λεπτομέρειες, καθώς «τώρα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες γι’ αυτό», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Επίσης, προανήγγειλε την ετοιμότητα του υπουργείου του να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ μειώσεις των κονδυλίων, που έχουν ήδη εγκριθεί για τα Γενικά Επιτελεία, στο πλαίσιο της συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κρίσης, που διέρχεται η χώρα. Τέλος, αναφορικά με τις προσεχείς ευρωεκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «η Ν.Δ. θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».

- Κύριε υπουργέ, μερικές μόνο μέρες έμειναν από τις ευρωεκλογές και δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σας ρωτήσω. Με τη μείωση της θητείας που έχετε υποσχεθεί τι γίνεται; Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα;

«Κύριε Μπλαβέρη, αυτά τα θέματα δεν τα αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά και πρόχειρα. Από το 2007, όπως γνωρίζετε, καταρτίσαμε και προωθήσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με στόχο τη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, παρεμβάσεις και επιχειρησιακές προϋποθέσεις για τη μείωση της θητείας. Σας υπενθυμίζω ότι προωθήσαμε τις αλλαγές στη χωροθέτηση στρατοπέδων, προχωρήσαμε σημαντικά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής φύλαξής τους, αυξήσαμε, επίσης σημαντικά, τον αριθμό των ΕΠ.ΟΠ. και σταματήσαμε τις μετατάξεις. Όλα αυτά συντελούν στο να μπορούμε πλέον να υλοποιήσουμε το μέτρο της μείωσης της θητείας, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη στελέχωση και στο αξιόμαχο των Ε.Δ. Παρότι είμαστε έτοιμοι, δεν προχωρήσαμε αυτή την περίοδο σε ανακοινώσεις, για να μη δώσουμε λαβή σε ορισμένους, που θα το αντιμετώπιζαν με λαϊκίστικες μικροκομματικές κορόνες εν όψει ευρωεκλογών».

<!-- m -->http://www.apogevmatini.gr/?p=28592<!-- m -->
 
T

thalexan

Guest
Πριν λίγο ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" στη ΝΕΤ η πρόθεση εισήγησης στο ΚΥΣΕΑ για την καθιέρωση 9μηνης θητείας στην περιφέρεια, με σκοπό να ισχύσει η 3μηνη μείωση από τη Γ' ΕΣΣΟ 2009 (και αντίστοιχα η μείωση της θητείας κατά 1 και 2 μήνες για τις Α' και Β' ΕΣΣΟ 2009).
 

dralex

New member
Ελπίζω να "δώσουν" κάτι παραπάνω στις προηγούμενες ΕΣΣΟ. Γιατί αφού θα μειωθεί η θητεία οι προηγούμενοι να υπηρετήσουμε 10μηνο και 11μηνο δεν το καταλαβαίνω. Μεγάλη αδικία...

edit: Εντάξει είδα επιτέλους τον υπουργό να το ανακοινώνει. Ελπίζω όταν λέει "αυτή είναι η εισήγηση μας" να μην εννοεί ότι και πάλι μπορεί να το πάρουν πίσω με κάποια πρόφαση. Άντε να δούμε....
 

kostakis81

New member
ειδα και γω (πρωινο ΝΕΤ) Μειμαρακης να εξαναγγελει την μειωση της θητειας σε 9 μηνες από την Γ ΕΣΣΟ 2009 (Αυγουστο). Α ΕΣΣΟ 2009 (Φεβρ) κανει 11μηνο και Β ΕΣΣΟ 2009 (Μαιου) 10μηνο
 

ArmyHorny

New member
παιδια αν αληθευει οτι το ανακοινωσε σημερα δημοσιως ο υπουργος ειμαι πολυ χαρουμενος που δεν θα φαω σχεδον καθολου καλοκαιρι στην μαπα αφου μπαινω αυγουστο με το καλο!!!!
ι love meimarakis! <!-- sPDT_Armataz_02_02 -->PDT_Armataz_02_02<!-- sPDT_Armataz_02_02 --> <!-- sPDT_Armataz_02_17 -->PDT_Armataz_02_17<!-- sPDT_Armataz_02_17 --> <!-- sPDT_Armataz_02_22 -->PDT_Armataz_02_22<!-- sPDT_Armataz_02_22 --> <!-- sPDT_Armataz_02_29 -->PDT_Armataz_02_29<!-- sPDT_Armataz_02_29 --> <!-- sPDT_Armataz_02_44 -->PDT_Armataz_02_44<!-- sPDT_Armataz_02_44 --> <!-- sPDT_Armataz_01_25 -->PDT_Armataz_01_25<!-- sPDT_Armataz_01_25 -->
 
Top