• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Οδηγός επιβίωσης στο 11ο ΣΠ (Τρίπολη)

Chessmaster

New member
Ανοίγω το θέμα αυτό με σκοπό να βοηθήσω μελλοντικούς νεοσύλλεκτους που θα παρουσιαστούν στο 11ο ΣΠ. Παρουσιάστηκα εκεί με την προηγούμενη ΕΣΣΟ (Δ/2009) και έμεινα στο κέντρο από τις 9/11 ως τις 11/12. Επειδή δεν έχω μεγάλη γνώση από στρατιωτικά θέματα, θα μιλήσω κυρίως βιωματικά, λέγοντας τι έζησα εκεί.

1) Εγκαταστάσεις: Οι θάλαμοι βρίσκονται σε δύο πέτρινα κτίρια. Όταν φτάσαμε τα κρεβάτια ήταν στρωμένα και τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες καθαρές. Στο λόχο μου οι υπνόσακοι απαγορεύονταν αυστηρά, αλλά στον πρώτο και το δεύτερο μαθαίναμε ότι ήταν χαλαρότερα τα πράγματα. Η θέρμανση ήταν ικανοποιητική αν και κάποια στιγμή όταν έκλεινε το βράδυ έκανε κρύο. Γενικά η Τρίπολη έχει προβληματικό καιρό και η θερμοκρασία μεγάλες μεταπτώσεις. Η κατάσταση στις τουαλέτες των λόχων ανεκτή, το ίδιο και στα εστιατόρια. Ο χώρος του ΚΨΜ είναι μεγάλος, έχει τηλεοράσεις, μαγαζί με στρατιωτικά είδη, κυλικείο, σουβλάκια και πίτσες, αλλά γενικά είναι βρώμικος και μάλλον μη ελκυστικός για να κάτσει κανείς πολύ ώρα. Υπάρχει ένα εξωτερικό ΚΨΜ, καλύτερο ως χώρος, αλλά μάλλον δεν ενδείκνυται για το χειμώνα. Οι εξωτερικές τουαλέτες είναι άθλιες. Ζεστό νερό για μπάνιο υπήρχε συχνά, αλλά όχι πάντα όταν θέλαμε. Υπάρχουν γήπεδα για όλα τα αθλήματα, αλλά μπάλες για αθλοπαιδιές δεν μας έδωσαν ούτε μια φορά.

2) Πρόγραμμα: Εντατικά πράγματα. Πολλές αναφορές, πολλές ώρες πρόβες για την ωρκομοσία, τέσσερις βολές, δύο πορείες, αρκετή θεωρία, αρκετές ασκήσεις με τα όπλα. Κάποιος ελεύθερος χρόνος υπήρχε μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Καθημερινές πέφτεις για ύπνο πτώμα. Στο λόχο μου (3ος λόχος, θεωρείται από τους δύσκολους) οι υπηρεσίες πήγαν δίκαια και κάναμε γύρω στις 8-9 ο καθένας. Άκουγα ότι σε άλλους λόχους γίνονταν αδικίες. Βγήκαμε έξω αρκετές φορές και μικρές εξόδους, αλλά και μεγάλες τα Σάββατα και τις Κυριακές. Στο δικό μου λόχο κάναμε αρκετή γυμναστική, σε άλλους σχεδόν τίποτα.

3) Στελέχη: Ο μπαξές είχε απ’ όλα. Στον δικό μου λόχο ήταν αρκετά φωνακλάδες, στον 4ο λόχο περισσότερο, στους υπόλοιπους λόχους μάλλον κάπως πιο ήπιοι. Πιο χαλαρά ήταν μάλλον στον 1ο. Στο λόχο μου δεν τιμωρήθηκε κανείς με κάτι περισσότερο από κράτηση, αλλά και κανένας δεν έκανε κάτι χοντρό. Προς το τέλος, την εβδομάδα πριν φύγουμε ήταν κάπως πιο ήπιοι. Ο λοχαγός του 3ου ήταν γενικά τυπικός, σοβαρός και σπάνια σήκωνε φωνή. Οι ανθυπολοχαγοί φώναζαν αρκετά περισσότερο. Ο διοικητής μάλλον υπερβολικός στις αντιδράσεις του αν και ως νεοσύλλεκτοι δε θα τον δείτε πάνω από 4-5 φορές. Ο διοικητής του ΤΕΝ πολύ πιο συμπαθητικός, προσπαθεί ορισμένες φορές να φτιάξει τη διάθεση των φαντάρων με αστεία και συχνά το καταφέρνει.

4) Φαγητό: Ικανοποιητικό μεσημέρι και βράδυ αν και οι ποσότητες δεν ήταν μεγάλες. Το πρωινό ήταν τραγικό, μια ξερή φέτα ψωμί και κρύο τσάι. Είναι ντροπή να λέγεται πρωινό αυτό το πράγμα και να στήνεσαι στην ουρά για να το φας. Στο ΚΨΜ παίζανε διάφορα (πίτσες, σουβλάκια κλπ), αλλά δεν ασχολήθηκα σχεδόν καθόλου και επομένως δεν έχω άποψη.

5) Υπηρεσίες: Τα εστιατόρια με απόσταση η πιο δύσκολη. Οι σκοπιές στην Τρίπολη είναι επίπονες γιατί ειδικά τη νύχτα το κρύο θερίζει (πάρτε οπωσδήποτε καλά ισοθερμικά). Οι φρουρές συνήθως κρατούσαν πολύ ώρα και με πολύ ανάλυση και κήρυγμα. Γενικά αν κανείς είναι τυπικός σε λογικό βαθμό δε θα έχει προβλήματα. Εντελώς ηλίθιες υπηρεσίες όπως φρουροί εξωτερικών τουαλετών, άοπλη σκοπιά στο ΚΨΜ κλπ μπαίνουν για να ταλαιπωρούνται οι φαντάροι χωρίς λόγο, καθώς ξενυχτάνε χωρίς να μαθαίνουν καν το τυπικό της αναγνώρισης που πρέπει να ξέρει ο σκοπός. Οι καθαριότητες το πρωί γίνονταν με τη ψυχή στο στόμα.

6) Σύνθεση: Από αυτά που είδα, κυρίως Αθηναίοι και από κοντινές στην Τρίπολη πόλεις. Στη δική μου ΕΣΣΟ οι περισσότεροι ήμασταν πάνω από 23-24 και πολλοί ήταν πτυχιούχοι ΑΕΙ κλπ, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως ή απλά έτυχε.

7) Άδειες: Τέσσερις μέρες άδεια ορκωμοσίας και μια άγραφη 24ωρη άδεια ταλαιπωρίας. Αν κάποιος έκανε άριστη βολή ή πολύ καλή επίδοση στο λύσιμο του όπλου τσίμπαγε και δεύτερη τιμητική 24ωρη.

<!-- s8) -->8)<!-- s8) --> Η Τρίπολη: Πολύ μέτρια πράγματα. Ένας δρόμος με καφετέριες, δυο πλατείες, μια-δυο καλές ταβέρνες, ένα-δυο μαγαζιά με ίντερνετ και μπιλιάρδα. Με μια ώρα περπάτημα την πόλη τη μαθαίνεις. Το κέντρο είναι δέκα λεπτά με τα πόδια από το στρατόπεδο με άνετο βήμα. Γενικά το μέρος δε λέει πολύ, αλλά όταν βγαίνεις πηγμένος από το στρατόπεδο έξω σου φαίνεται μέχρι και όμορφο.

9) Μπάτζετ: Προσωπικά χάλασα λίγα χρήματα στο ΚΨΜ, αλλά αρκετά στις εξόδους. Σε ένα μήνα εκεί ξόδεψα περίπου 230 ευρώ. Αν κάποιος τρώει συνέχεια πίτσες για βράδυ ίσως να χαλάσει παραπάνω. Γενικός κανόνας σ’ αυτά δεν υπάρχει.

Ελπίζω να βοήθησα. Καλή θητεία στην 310 από έναν 309ρη.
 

aesso2010

New member
Φίλε σε ευχαριστώ πάρα πολύ προσωπικά...Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αν και γενικά παίζουν πολλά posts για το συγκεκριμένο ΚΕΝ, νομίζω πως το δικό σου παρέχει λεπτομέρειες που άλλα posts δεν παρέχουν..Και πάλι σε ευχαριστώ..
 

jk13

New member
thanks για το ποστ φιλε ειναι να παω εκει Δ εσσο τωρα τον νοεμβρη.Απτα κεντρα το βλεπω απο τα χειροτερα απο τα λεγομενα αλλα τι να κανουμε θα το παλεψουμε.
 
Ωραιος φίλε!!!!! Πολύ χρησιμα ολα!! Εχω μερικές ερωτήσεις ακόμα... Με Κινητα τι παιζει(με κάμερα η χωρις)??? Με αυτοκίνητα τι παίζει??? Μπορει καποιος να έρθει με το αμαξι και να το παρκαρει καπου εκεί?? Είναι ασφαλές η καλύτερα να μην το πάρει??
 
Η ερώτηση μου προς τους παλιους που ήταν στην τριπολη. Θυμάστε τον τρόπο με τον οποιο μοιράστηκαν οι νεοσύλλεκτοι στους λόχους? Κάθε μέρα μοίραζαν σε όλους τους λόχους ή γέμιζε ο πρώτος και μετά ο δεύτερος κλπ. Ρωτάω γιατί παρουσιάζομαι τρίτη 16/11 και θα θελα να ήξερα αν γλιτώσω τον τριτο λόχο. Ευχαριστώ
 

boysetsfire

New member
τυχαία απο όσο θυμάμαι.
Δε θα πάθεις και τπτ και στον 3ο/4ο να πας.
Άσε που άν είναι αλλοι λοχαγοι/ανθλγοι αλλάζουν τα πράγματα.
Relax
 

Chessmaster

New member
[quote author="Νίκος Μενίδι"]Ωραιος φίλε!!!!! Πολύ χρησιμα ολα!! Εχω μερικές ερωτήσεις ακόμα... Με Κινητα τι παιζει(με κάμερα η χωρις)??? Με αυτοκίνητα τι παίζει??? Μπορει καποιος να έρθει με το αμαξι και να το παρκαρει καπου εκεί?? Είναι ασφαλές η καλύτερα να μην το πάρει??[/quote]

Φίλε, το κινητό με κάμερα τυπικά απαγορεύεται στο στρατό παντού, σε όλα τα στρατόπεδα και φυλάκια. Από κει και πέρα, αν θέλεις να έχεις κινητό με κάμερα παίρνεις τα ρίσκα σου, πράγμα που σημαίνει καμπάνα εφόσον σε πιάσουν και σε βγάλουν στην αναφορά για αυτό το θέμα. Ποτέ κανείς δε θα έρθει να ψάξει την τσέπη της παραλλαγής σου ή των πολιτικών σου ρούχων για να δει αν έχεις κινητό με κάμερα (μόνο τον πολιτικό σου σάκο θα ψάξουν πρόχειρα στο ΚΕΝ και στη μονάδα αργότερα). Μπορείς να το πάρεις μαζί αν θέλεις να πάρεις ένα μικρό ρίσκο (έχε και μια μπακατέλα παμπάλαια χωρίς κάμερα για ξεκάρφωμα αν τυχόν, μια στο εκατομμύριο πάει κάποιος να σε ψαρώσει λέγοντας του να του δείξεις το κινητό σου), αλλά πρόσεχε πολύ που θα το χρησιμοποιείς και ποιός θα ξέρει ότι το έχεις μαζί. Μετά, στη μονάδα, τα πράγματα είναι κάπως πιο χαλαρά.

Αμάξι μπορείς να παρκάρεις οπουδήποτε έξω από το στρατόπεδο, σε μη ελεγχόμενο χώρο. Τώρα, η Τρίπολη δεν είναι και Φαβέλα στο Ρίο, αλλά δεκαπέντε μέρες, ως την άδεια ορκομωσίας το αμάξι δε θα μπορείς να το ελέγχεις. Αν έχεις καλό αμάξι θα σου έλεγα να μην το κάνεις. Στις εξόδους δε θα το χρειαστείς πάντως (Η Τρίπολη είναι μια σταλιά και το κέντρο πολύ κοντά στο στρατόπεδο), εκτός αν σε μεγάλη έξοδο θέλεις να πάρεις το ρίσκο να έρθεις Αθήνα για 4-5 ώρες, πράγμα που νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο (τυπικά απαγορεύεται να φύγεις εκτός πόλης και το ρίσκο είναι σημαντικό γιατί αν π.χ. σου τύχει οτιδήποτε, δύσκολα θα μπορείς να το κρύψεις).

Καλή θητεία φίλε.
 

sissy89

New member
Ν ΡΟΤΙΣΩ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ.. αλλα σε σχεση με τ στρατοπαιδο ..καθε ποτε εχει επιτροπη?ξερει κανεις?
 
Top