• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

οι ναυμαχίες της... κολαρίνας

Λοχίας

New member
ξέρει τελικά κανείς ποιες τρεις ναυμαχίες συμβολίζουν οι τρεις λευκές γραμμές της κολαρίνας;
 

EVANS

New member
εμας στην προπαιδευση μας ειχαν πει οτί το ασπρο υπαρχει για να συμβολιζει μαζι με το μπλε την ελληνικη σημαια.παντως αν θες μπορω να σου πω γτ φοραμε κολαρινα.
 

Λοχίας

New member
Έχω ακούσει καί από υπερβολικά αρχαίο ναύτη αλλά καί από νεότερο πως οι γραμμές στην κολαρίνα συμβολίζουν κάποιες τρεις ναυμαχίες που, απ' ό,τι φαίνεται, κανείς δεν θυμάται ποιες είναι..

για πες όμως, Έβανς, γιατί φοράτε, λοιπόν, κολαρίνα;
 

EVANS

New member
η κολαρινα στην ουσια είναι ενα πανι που πεταει πίσω από την στολη και στο εσωτερικο της στολης δενει σαν σουτιεν.στους χρονους μας το σχοινι αυτο ειναι πολυ λεπτο αλλα καποιες δεκαετιες πριν ηταν πολυ χοντρο γτ η κολαρινα χρησιμευε για να πιανουν τον ναυτη οταν επεφτε στην θαλασσα και να τον τραβουν στο πλοιο. <!-- s:cool -->:cool<!-- s:cool -->
 

Λοχίας

New member
ενδιαφέρουσα εκδοχή..

παρεμπιπτόντως, το δίστιχο τού οπλονόμου, πιο πάνω, εγώ το έχω ακούσει ως εξής:

Ως πότε μπελαμάνα, ως πότε κολαρίνα
Ως πότε τα ματάκια μου θα βλέπουν Σαλαμίνα
 

faelvenn

New member
Έχω την εντύπωση ότι συμβολίζουν τις τρεις νικηφόρες ναυμαχίες της Σαλαμίνας, της Έλλης και της Λήμνου. Ωστόσο, πιθανότατα η κολαρίνα είχε τον εντελώς πρακτικό ρόλο που αναφέρθηκε παραπάνω και εκ των υστέρων προστέθηκε και ο συμβολισμός των τριών ναυμαχιών.
 

EVANS

New member
η στολη του ναυτη ειναι εντελως πρακτικη εκτος βεβαια απο την μπελαμανα κσι την φανελα του ναυτη, για ολα τα αλλα υπηρχε σκεπτικο που τα φορουσαν τα ναυτακια.
 

Λοχίας

New member
έχω ακούσει πως η λιγαδούρα ήταν για να κρεμάει ο ναύτης το εγχειρίδιο όταν έκανε επιδιορθώσεις στα πανιά και δεν είχε χέρι ελεύθερο.
 

babis_sougias

New member
[quote author="Λοχίας"]έχω ακούσει πως η λιγαδούρα ήταν για να κρεμάει ο ναύτης το εγχειρίδιο όταν έκανε επιδιορθώσεις στα πανιά και δεν είχε χέρι ελεύθερο.[/quote]

Βέβαια υπάρχει και η φοβερά τραβηγμένη εκδοχή που μας είχε πει ο καμένος ουλαμάρχης στον Πόρο ότι χρησιμοποιείται σαν σκοινί για να κρεμαστείς!
 

EVANS

New member
νομιζω πως δεν ειναι τραβηγμενη εκδοχη αλλα πραγματικοτητα.επισης, μας ελεγαν οτι ελληνικο π[ολεμικο ποτε δεν εχει πεσει στα χερια εχθρου και γιαυτο αν υπαρχξει τετοια περιπτωση υποτιθεται οτι θα κρεμαστουν απο αυτο.επισης, το παντελονι εχει σχημα καμπανας και δενει με 5 κουμπια ωστε να μοιαζει οσο το δυνατον με σωσιβιο καθως το πανι του αν βραχει δεν αφηνει τον αερα να περασει. το καπελο ειναι απο δερμα και εχει 2 οπες εκατερωθεν ωστε αν τις κλεισεις να γινει και αυτο σωσιβιο και ειναι φουσκωτο ωστε να μην κτυπουν οι ναυτες τα κεφαλια τους στις σωληνες του πλοιου.
 

hatzhs

New member
[quote author="EVANS"]νομιζω πως δεν ειναι τραβηγμενη εκδοχη αλλα πραγματικοτητα.επισης, μας ελεγαν οτι ελληνικο π[ολεμικο ποτε δεν εχει πεσει στα χερια εχθρου και γιαυτο αν υπαρχξει τετοια περιπτωση υποτιθεται οτι θα κρεμαστουν απο αυτο.επισης, το παντελονι εχει σχημα καμπανας και δενει με 5 κουμπια ωστε να μοιαζει οσο το δυνατον με σωσιβιο καθως το πανι του αν βραχει δεν αφηνει τον αερα να περασει. το καπελο ειναι απο δερμα και εχει 2 οπες εκατερωθεν ωστε αν τις κλεισεις να γινει και αυτο σωσιβιο και ειναι φουσκωτο ωστε να μην κτυπουν οι ναυτες τα κεφαλια τους στις σωληνες του πλοιου.[/quote]


ετσι ακριβως ειναι οπως τα λες...εχει πολλα μυστικα
 

Λοχίας

New member
Κάποια πράγματα μοιάζουν λογικά και πως έχουν βάση, ενώ κάποια άλλα όχι.

Η θεωρία πως η λιγαδούρα είναι σκοινί για να κρεμαστείς, εμένα μου ακούγεται γραφικότατη και τραβηγμένη από τ’ αυτιά. Θυμάμαι πως εμάς στο πυροβολικό μας έλεγαν πως κάποτε το πυροβολικό "έχασε την σημαία", ή κάτι τέτοιο —ομολογώ πως δεν καλοθυμάμαι τώρα πια— και γι’ αυτό δεν επιτρεπότανε να φορέσουμε μπερέ. Σήμερα βέβαια, απ’ ό,τι μαθαίνω, και οι φαντάροι στο ΠΒ φοράνε κανονικά μπερέ, πλέον.

Για τα διάφορα αντικείμενα είναι πολύ λογικό να υπάρχει κάποια χρησιμότητα, έστω και ξεχασμένη πια. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν κι οι διάφοροι φανταρίστικοι μύθοι.

Γι' αυτό και στον στρατό γεννήθηκε η φράση "Ράδιο Αρβύλα" αφού εκεί ακούμε τα διάφορα και τα αναμεταδίδουμε ο ένας στο άλλο και παραπέρα, δίχως ιδιαίτερη περίσκεψη.
 
Α, θυμήθηκα και το άλλο:
Μπελαμάνα μου,
την Κολλαρίνα σου,
να βγάλλω τη λιγαδούρα μου
να γίνει της Έλλης.
(ΚΑΜΆΚΙ ΝΑΥΤΑΡΑ)
 
Top