• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Στρατονομία - Πληροφορίες

Καλημέρα σε όλους εδώ στο φόρουμ, και συγχαρητήρι για την καλή δουλεία.

Είμαι 302 σείρα και μόλις χτες αποφοίτησα ως στρατονόμος από το ΚΕΣΝ (Κάρδίτσα). Κάθως τον τελευταίο καίρο προσπαθώ να βρω πληροφορίες περι ΣΝ στο διαδίκτυο, κυρίως ανεπιτυχώς, αποφάσισα να ποιραστώ όσο λιγα ξέρω απο πρώτο χερι σχετικά με τη θητεία ως στρατονόμος, και κυρίως την εκπαίδευση.

Θα ξεκινήσω με λίγα λόγια για τα κριτήρια επιλογής και θα σθνεχίσω με το τη συ,βαίνει στην εκπαίδευση μέχρι τη στιγμή της αποφοίτησης. Για μεταθέσεις, και εγώ τώρα τα μαθαίνω, οπότε μην περιμένετε πολλές λεπτομέρειες.

Ακόμα θα ήθελα να τονίσω πως οτι κρίσεις ακολουθούν δεν είναι και 100% αντικειμενικές και αμεροληπτές, αλλά εκφράζουν και προσωπικές γνώμες.

Πως μπορώ να γίνω ΣΝ;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατατάγεστε στο ΚΕΝ σας, όπου και θα μείνετε εκέι για 6 βδομάδες (ορκομωσία και βασική εκπαιδευση). Σε αυτό το δίαστημα υπάρχει περίπτωση να σας επιλέξουν για Υποψήφιους Στρατονόμους (ΥΣΝ). Αυτή η επιλογή ουσιαστικά γίνεται με 3 τρόπους, από όσα είδα και έμαθα.

1. Κριτήρια επιλογής:

α) Το προβλεπόμενο (κρατήστε αυτή τη λεξη), είναι να καλέσουν το άτομα που πλήρουν το απετούμενα προσοντα για να σας πληροφορήσουν οτι τα πληρήτε και αν θέλετε να δηλώσετε οτι επιθυμήτε να γίνετε ΥΣΝ. ΤΑ κριτήρια είναι:
i. Ανάστημα: 1,80+ Στην πρω΄τη συγκεντρωση ενδέχεται να μαζέψουν και άτομα μικροτέρου ύψους.
ii. Γραμάτικες γνώσεις: Τουλάχιστον απόφοιτος λυκείου
iii. Ηλικία: 21+
iv. Υποχρεωτικά δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου
v. Σωματική ικανότητα Ι1
vi. Λευκό ποινικό μητρώο
vii. Να μην έχετε τατουαζ σε εμφανή σημεία, δηλάδη νε μην φαίνοντε ενώ φοράτε τη στολη (χειμερινή ΚΑΙ θερινή).

Επείσης θα σας ρωτήσουν για σκουλαρίκια (και άλλα peircings) κάθως και για μυωπία. Για τα σκουλαρίκια αν δεν φάινοντε ιδιαίτερα απλώς πείτε οτι δεν φοράτε. Οσο για τη μυωπία εφόσον φοράτε φακούς επαφής πείτε οτι δεν έχετε.
Δηλώστε οτι επιθημήτε όταν ερωτηθήτε και ειναι σχεδόν 100% σίγουρα οτι η μετάθεση σας θα αναγράφει ΚΕΣΝ.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε να υπηρετησετε ως ΣΝ, για κανέναν λόγο μην δώσετε το ονομά σας, π.χ. αν σας ρωτήσουν για άτομα που ακόμα το σκεφτοντε. Αν δεν θέλετε, με την πρώτη ευκαιρία (και συνίθως το ρωτάνε) φεύγετε και ξεχνατε τα περί ΣΝ.



β) "Φτου! Καντεμία!". Είναι η δεύτερη περίπτωση. Το σύνηθες είναι τα μην συμπληρώνουν τα απαιτουμένα άτομα (αριθμό) και τότε αναγκαστικά συμπληρώνονται επιλέγοντας κάποιους τυχαία (η ειρωνία εδώ ειναι οτι όσοι επιλέγονται έτσι δεν το θεωρούν 'τυχάιο' αλλα μάλλον γκαντεμιά). Για να ελαχιστοποιήσετε αυτό το ενδεχόμενο με την πρώτη ευκαιρία φύγετε και μην δώσετε το όνομα σας... αν χρείαστει πείτε ψέμματα! (Μυωπία, ικανότητα ή οτιδήποτε αλλο σκεφτείτε)

γ) The good ol' greek way of..... βύσμα! Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα βάλουν βύσμα για να μπουν στο ΚΕΣΝ. Αν θέλετε πολύ επιχειρήστε το. Αρκετά αυτονόητο, δεν χρειάζεται να πούμε τιποτα για αυτό.



[/b]Μα γιατί να γίνω Στρατονόμος
Αφού είδαμε το πως, ασ πο΄θμε και λιγά λόγια για το γιατί... που σθνήθως είναι και αυτό που ενδιαφέρι και περισσοτερο.
Θα αναφέρω μια σείρα λόγων (σε τυχαία σειρα) και από αυτά διαλέγετε και πέρνετε.

i. Σκοπιές (και ένοπλες υπηρεσίες).
Όπως θα έχετε μάλλον ακούσει, οι ΣΝ δεν κάνουν σκοπίες και γενικά αλλες ένοπλες υπηρεσίες που κάνουν οι απλοί στρατιώτες (περίπολα, κτλ.). Αύτο είναι 'σχεδόν΄100% αληθές, κάθως σε κάποιες μονάδες ΣΝ έχουν σκοπίες και περίπολα και ακόμα και σχοινάκια. Ομολογουμένως είναι πολλόι λίγες και όσο πάει και λιγοστεύουν, αλλά σε Ξάνθη, Αλεξαντρούπολη (Έβρο γενικώς), υπάρχει η πιθανότητα για κάτι τέτοιο.

ii. Αντιμετώπιση απο ανωτέρους.
Αυτό ενδεχομένως να ενδιαφέρει τους μεγαλύτερους σε ηλίκια (οχι πως τους άλλους δεν τους ενδιαφέρει, απλώς τους μεγαλύτερους λιγο περισσοτερο). Γενικά τον ΣΝ τον αντιμετωπίζουν κάπως διαφορετικά από τους υπόλοιπους κληρωτούς. Δεν θα είσαστε ένας απλός φαντάρος, αλλά (στη θεωρία και τα χάρτια) το δευτερο σώμα, μετά την προεδρική φρουρά.

iii. Εκπαίδευση.
Από προσωπική εμπειρία, και συγκρίνοντας με τους άλλους γνωστούς μου απο το ΚΕΝ, η εκπαιδευση στο ΚΕΣΝ είναι αρκετά ποίο ενδιαφέρουσα. Όχι πως του χρόνοιυ θα το ξαναέκανα, αλλά αφου χάνω που χάνω το χρόνο μου αύτους τους 12 μήνες [Προσοχή: Προσωπική Γνώμη!] ας κάνω κατι έστω και λίγο ενδιαφέρον.

iv. Επαγγελματικό/Ακαδημαικό ενδιαφέρον.
Μπορέι να ακούγετε κάπως περίεργο αλλά αν για οποιδήποτε λόγο ασχολήστε/ενδιαφέρετσε με νομίκα και σας ενδιαφέρει το στρατιωτικό ποινικό δίκαιο είναι μία καλή ευκαιρία για εσάς. Στη σειρά μου είχαμε δια απόφοιτους νομικής και οι τους ενδιέφερε το ΣΠΔ.... οχι πως αν είχαν την επιλογή να μην θητίσουν οτι θα το ξαναέκαναν...

v.


Περοσσότερα σε λίγο, κάθως έχω δουλεία τώρα
ΑΝ έχετε ιδιαίτερες ερωτήσεις στειλτε μου ένα email, και θα προσπαθήσω να απαντήσω σύντομα.

 

raftopoua

New member
Αν κάποιος έχει τιμωρηθεί κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του αποκλείεται από την στρατονομία?
 
Top